Banken boos over beoordelingsbrief DNB

Banken hebben boos gereageerd op een brief van De Nederlandsche Bank (DNB) waarin wordt gevraagd een oordeel te vellen over het functioneren van individuele bestuurders en commissarissen. Dat hebben verschillende commissarissen die de brief hebben gekregen laten weten, schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

In het kader van een wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen werd vorige maand banken gevraagd een enquête van negentien pagina's in te vullen. Hierin werden 'tientallen indringende' vragen gesteld. DNB bevestigt de brief te hebben verstuurd.

Aan het einde moest een rapportcijfer tussen de 1 en de 7 worden gegeven over ieder bestuurslid, zei een commissaris die anoniem wil blijven. Over de brief ontstond veel ophef. "Het is not done om dergelijke individuele beoordelingen van collega's op papier te zetten en naar derden te sturen", zei een tweede commissaris.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat vrijdag in een reactie weten dat de centrale bank de brief zo niet had mogen versturen. Overleg met DNB hierover vond pas achteraf plaats. "Dat had anders gemoeten", licht een woordvoerder toe. Inmiddels is dat overleg er wel geweest.

DNB heeft de brief vorige week ingetrokken. Wel blijft een onderzoek naar het individuele functioneren van de top van een bank 'relevant', volgens DNB. "We kijken nu wat we met de opmerkingen van de banken kunnen doen", zei een woordvoerder.