'Manifest' Breivik lijkt sterk op dat van Unabomber

De Noor Anders Bhering Breivik, die wordt verdacht van de bomaanslag in Oslo en het bloedbad op het eiland Utøya, heeft delen van zijn manifest bijna woord voor woord overgeschreven van 'Unabomber' Ted Kaczynski, die in de jaren 1978-1995 de Verenigde Staten terroriseerde met bomaanslagen op universiteiten en luchtvaartmaatschappijen.

De door Breivik gekopieerde passages staan in de eerste pagina's van het manifest van Kaczysnki. Hij paste diens verhandelingen over linkse mensen en hun door hem veronderstelde 'gevoelens van inferioriteit' enigszins aan door 'linksisme' te vervangen door de woorden 'multiculturalisme' of 'cultureel marxisme'.

Zo schreef Kaczynski: "Een van de meest verbreide manifestaties van de gekte van onze wereld is het linksisme, zodoende kan een discussie over de psychologie van het linksisme dienen als een inleiding tot de discussie van de problemen van de moderne samenleving in het algemeen." Breivik maakt daarvan: "Een van de meest verbreide manifestaties van de gekte van onze wereld is het multiculturalisme, zodoende kan een discussie over de psychologie van multiculturalisten dienen als een inleiding tot de discussie van de problemen van West-Europa in het algemeen."

Breivik geeft niet aan dat hij de tekst van Kaczynski heeft, hoewel hij in zijn geschrift van vijftienhonderd pagina's wel vele anderen noemt die hij citeert.

Zeker één gedeelte heeft hij letterlijk van Kaczynski overgenomen: "Feministen zijn er fel op gebrand te bewijzen dat vrouwen net zo sterk en capabel zijn als mannen. Ze worden duidelijk geplaagd door een angst dat vrouwen wellicht NIET zo sterk en capabel als mannen zijn."

Breivik wordt ervan verdacht vrijdag minstens 93 mensen te hebben gedood door een bomaanslag in de Noorse hoofdstad Oslo en een slachting met vuurwapens onder deelnemers aan een zomerkamp van de jongerenafdeling van de Noorse sociaaldemocratische partij. Kaczynski zit in Colorado een straf van levenslang uit voor een reeks aanslagen met bombrieven, waardoor drie mensen omkwamen en 23 gewond raakten.

Voormalig FBI-agent Terry Turchie, die de leiding had over een federaal rechercheteam dat jacht maakte op de Unabomber, zegt dat de twee mannen frappante overeenkomsten vertonen.

"Deze woede, het eenling-aspect, deze wens om terug te blikken naar hoe het vroeger was en de gedachte dat ze op zichzelf waren aangewezen", aldus Turchie. "Het echte probleem is dat deze eenlingen veel lastiger zijn op te sporen dan andere soorten terroristen."