Dader aanslagen Noorwegen wilde revolutie

De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de bomaanslag in Oslo en een moordpartij op een eilandje waar een zomerkamp gaande was wilde een revolutie veroorzaken in de Noorse samenleving. Dat heeft zijn advocaat Geir Lippestad zondag gezegd.

Anders Behring Breivik (32) heeft de twee daden bekend, maar ontkent een misdrijf te hebben gepleegd. Hij is aangeklaagd voor terrorisme en wordt maandag voorgeleid. In een manifest dat hij kort voor de moordpartij op internet plaatste ageert Breivik tegen de multiculturele samenleving en de moslimimmigratie.

De verdachte van de aanslagen in Noorwegen vrijdag heeft alleen gehandeld. Dat heeft hij tegen zijn advocaat gezegd. Anders Behring Breivik. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een bomaanslag in het centrum van Oslo en een schietpartij op het eilandje Utøya, waar een zomerkamp gaande was. In totaal kwamen zeker 92 mensen om het leven. Sommige getuigen meldden dat er op Utøya nog een schutter was. Advocaat Geir Lippestad zei zondag dat zijn cliënt alleen was.

De dader van de aanslagen in Noorwegen heeft een manifest van vijftienhonderd pagina's geschreven. In het manifest ageert Anders Behring Breivik tegen de multiculturele samenleving en de moslimimmigratie. Ook beschrijft hij hoe iemand aan explosieven kan komen.

De 32-jarige dader heeft bekend dat hij op het eilandje Utøya heeft geschoten. In anderhalf uur tijd schoot hij minstens 85 mensen dood. Sommigen worden nog vermist. Bij een explosie in Oslo kwamen zeker zeven mensen om. De man gaf zich over zodra de politie op het eiland arriveerde.

Nederland komt prominent voor in het manifest dat hij kort voor zijn moordpartij publiceerde. In het stuk schrijft hij onder meer dat hij het jammer zou vinden als Nederland ten onder zou gaan aan een 'vloedgolf van shariabarbarij'. Verder schrijft de Noor onder meer dat Ayaan Hirsi Ali de Nobelprijs voor de Vrede verdient.

Als grootste gevaar voor de Europese beschaving ziet de Noor het groeiende aantal moslims in Europa. De bevolking zou pas in actie komen als ze het gevoel krijgt dat het is toegestaan om in actie te komen. Dat zou zijn wanneer in Nederland of Frankrijk de bevolking voor ongeveer de helft uit moslims bestaat.

De Nederlandse media zijn volgens hem voorstander van multiculturalisme. Ook zouden ze ervan overtuigd zijn dat PVV-leider Geert Wilders kwaadaardig is. Wilders noemt hij ook als een van de mensen die hij graag zou willen ontmoeten. Andere personen die hij graag zou ontmoeten zijn de paus, Vladimir Poetin, NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen en de voormalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic.

De Noorse politie is een pand in een woonwijk in het oosten van Oslo binnengevallen. De inval houdt verband met de bomaanslag van vrijdag. Dat heeft politiewoordvoerder Anders Fridenberg gezegd. Hij wilde niet meer informatie verschaffen en het is nog onduidelijk wat er precies aan de hand is. Sommige overlevenden van de schietpartij op Utøya meldden eerder dat er nog een schutter was.