Google naar rechter in ruzie met CBP

Google stapt naar de rechter om bezwaren van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) van tafel te krijgen. Dat heeft het bedrijf donderdag gemeld. De privacywaakhond eiste een maand geleden dat Google actie ondernam nadat door auto's van Google Streetview gegevens waren binnengehaald van draadloze netwerken in heel Nederland.

Het CBP dreigde met een dwangsom die kon oplopen tot 1 miljoen euro als de eigenaren van de Wi-Fi-netwerken niet binnen drie maanden zouden worden geïnformeerd. Ook moesten de beheerders van de draadloze netwerken bezwaar kunnen aantekenen bij Google tegen het gebruik van hun gegevens.

In mei vorig jaar bleek dat de auto's niet alleen de locaties en namen van de netwerken verzamelden, maar ook grote hoeveelheden e-mails en andere gegevens. Google gebruikt de locaties om navigatiesoftware nauwkeuriger te maken en noemde de bijvangst een fout. De persoonlijke gegevens zijn volgens Google inmiddels verwijderd.

De locatiegegevens, die van ongeveer 3,6 miljoen Wi-Fi-routers werden binnengehengeld, wil Google blijven gebruiken. Volgens Google kunnen die niet gebruikt worden om mensen te identificeren, maar het CBP beschouwt ook deze zogeheten MAC-adressen van de routers als privégegevens.


Google naar rechter in ruzie met CBP (Foto: Novum)