Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven verbeterd

Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven is in het vierde kwartaal van 2010 verbeterd, waarbij 55 procent van de ondernemingen de rekeningen op tijd betaalt, van 45 procent een jaar eerder, blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van onderzoeks- en adviesbureau Dun & Bradstreet (DNB).

Daarbij geldt voor Nederland de grens van betalingen binnen 30 dagen.

Onder zeven onderzochte Europese landen is de betaaldiscipline in het bedrijfsleven alleen in Duitsland nog beter, waar 61 procent van de bedrijven zijn rekeningen op tijd betaalt.

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België scoren het slechtst, waar respectievelijk 25 procent, 34 procent en 35 procent de rekeningen op tijd betaald worden. Daarbij moet de kanttekening worden geplaatst dat de termijn voor het op tijd betalen van rekeningen per land verschilt.

Op het gebied van zeer late betalingen scoort Nederland bij de onderzochte landen het best, met een percentage van 3,7 procent betalingen van meer dan 30 dagen te laat in het vierde kwartaal van 2010, tegen 4,7 procent een jaar eerder. Het gemiddelde onder de onderzochte landen was hierbij in het afgelopen kwartaal 8,8 procent, tegen 9,9 procent in het vierde kwartaal van 2009.

Volgens Dun & Bradstreet is de betaaldiscipline van bedrijven een indicator voor het vroegtijdig signaleren van dreigende faillissementen.