Britse homo mishandeld in Amsterdam

Een homoseksuele Brit is afgelopen weekeinde in het centrum van Amsterdam mishandeld. Twee mannen zijn als verdachten opgepakt, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag. Het OM ziet de mishandeling als een 'homogerelateerd incident'.

De mishandeling had in de nacht van vrijdag op zaterdag plaats in of bij de Regulierdwarsstraat. De aanleiding voor de vechtpartij is nog onduidelijk. Of het slachtoffer met een gebroken glas in zijn gezicht is geslagen, zoals een ooggetuige heeft gezegd tegen de Amsterdamse omroep AT5, weet de woordvoerder niet.

De Engelsman hield letsel over aan de mishandeling, zegt de woordvoerder. AT5 meldt dat hij een snee in zijn gezicht en een flinke bult op zijn hoofd opliep.

De twee opgepakte verdachten, Amsterdamse mannen van 22 en 27 jaar, zijn met een proces-verbaal op zak naar huis gestuurd. Mogelijk is er nog een derde verdachte.

Mocht inderdaad blijken dat sprake is van homogerelateerd geweld, dan is het OM van plan een hogere straf te eisen. Dat kan oplopen tot een strafeis die vijftig procent hoger dan normaal is voor mishandeling.

Het aantal meldingen van geweld tegen homo's in Amsterdam steeg vorig jaar met bijna een kwart. De politie noteerde 82 meldingen van homogerelateerd geweld, naast bijna driehonderd bedreigingen.

Vorige maand werd nog een protestactie tegen homofoob geweld gehouden bij het homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam, waar duizend mensen op af kwamen. De bijeenkomst was een initiatief van enkele slachtoffers en mensen die boos zijn over recente geweldsincidenten tegen homoseksuelen.