'Homoseksuele asielzoekers niet uitzetten'

Het Britse Hooggerechtshof heeft woensdag het besluit verworpen om twee homoseksuele asielzoekers uit te zetten. De twee lopen het risico in hun land van herkomst om hun geaardheid te worden vervolgd.

Eerder steunde een lagere rechtbank de beslissing van de Britse regering om de mannen terug te sturen naar Iran en Kameroen waar zij volgens het hof veilig konden wonen zolang ze niet voor hun geaardheid zouden uitkomen. Homoseksualiteit kan in Iran bestraft worden met de dood, in Kameroen staat er meerdere jaren gevangenisstraf op.

Het Hooggerechtshof oordeelde woensdag dat de rechten van de mannen bij uitzetting zouden worden geschonden. De vijf rechters zeiden dat 'het dwingen van een homoseksueel persoon tot het ontkennen van zijn seksualiteit betekent dat hem zijn fundamentele recht om te zijn wie hij is wordt ontnomen'.

De nieuwe Britse regering liet al weten geen voorstander te zijn van het terugsturen van asielzoekers die hun land van herkomst hebben moeten verlaten vanwege hun seksuele geaardheid. "Ik geloof niet dat het acceptabel is om mensen naar huis te sturen en dan van hen te verwachten dat zij hun geaardheid voor zich houden om niet vervolgd te worden", zei minister van binnenlandse zaken Theresa May.