Basketballers naar Europese B-groep

De Nederlandse basketballers zijn roemloos gedegradeerd naar de Europese B-groep. Vandaag werd met 65-78 verloren van Zweden.

Zweden won gisteren al van Polen en wint zo het minitoernooi in de Servische plaats Novisad. Polen en Nederland spelen morgen enkel voor de eer in de wetenschap dat ze volgend jaar beiden in de B-groep zullen uitkomen. De twee uitblinkers aan Nederlandse zijde waren Michael Kingma en Peter van Paassen met respectievelijk twintig en vijftien gescoorde punten. De dadendrang van het tweetal kon echter niet voorkomen dat Zweden al vroeg op voorsprong kwam en bij rust al met 40-34 leidde. Oranje begon sterk aan het derde kwart met driepunters van Kees Akerboom en Sydmill Harris, maar het verschil met de Scandinaviërs was bijna continu zo’n zes tot acht punten. De wedstrijd sukkelde naar het einde met een Nederland dat er niet meer in geloofde en enkele keren knullig balverlies leed.

Oranje heeft dit jaar slechts één wedstrijd gewonnen, tegen Engeland. Tijdens de EK-kwalificatie kon Nederland geen potten breken en daarom moest het zich deze dagen zien te redden in Novisad. Die reddingsboei bleek echter niet aan Nederland besteed.

Stand Degradatiepoule:

Positie:Land:Wedstrijden:Punten:Doelsaldo:
1Zweden26145 - 120
2Polen1055 - 67
3Nederland1065 - 78

Zweden blijft in A-groep; Polen, Nederland degraderen