Toyota en Chevrolet stoppen met IRL

Pas geleden werd al bekend gemaakt dat Chevrolet aan het einde van seizoen 2005 zou stoppen met het leveren van motoren aan Indycar teams. Nu ook Toyota bekend heeft gemaakt aan het einde van 2006 te willen stoppen lijkt een belangrijke pijler onder het kampioenschap te verdwijnen: de motorenleveranciers.

De beslissing van Toyota werd gemaakt omdat men nu al twaalf jaar meedraait in Amerikaanse race kampioenschappen met open-wheel wagens. "Het is tijd dat we onze focus naar een andere raceklasse verleggen." Aldus senior vice president van Toyota Motor Sales in Amerika.

Deze beslissing heeft geen effect op verdere ontwikkelingswerkzaamheden op de motoren voor de rest van 2005 en het 2006 seizoen. De geruchten gaan dat de Japanse fabrikant niet blij is met de hoge kosten om competitief mee te doen in de Indycars. Daarom zou men na 2006 wel eens over kunnen stappen naar een andere grote raceklasse: NASCAR.

Chevrolet heeft inmiddels al lang bekend gemaakt dat men aan het einde van 2005 wil stoppen. Nu dat Toyota echter bekend heeft gemaakt om te gaan stoppen, en de recente overwinning van Thomas Scheckter op de Texas Motor Speedway, is men opnieuw over deze beslissing aan het nadenken.

Honda is de enige motorenleverancier in de IRL die niet van plan is om te stoppen. Wel is er sprake van dat Hyundai als nieuw merk in de IRL zou stappen. Dit zou dan moeten gebeuren door de plek van Chevrolet in te nemen. De motoren van Chevrolet worden nu gebouwd door Cosworth, Hyundai schijnt in gesprek te zijn met Cosworth om hun naam op de motoren te gaan zetten.