Dubbel paspoort Marokkanen blijft

Afstand doen van de Marokkaanse nationaliteit blijft onbespreekbaar in Marokko. De Marokkaanse regering weigert de grondwet op dat punt aan te passen. Dat bleek uit een gesprek in de Marokkaanse hoofdstad Rabat tussen de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Taib Fassi Fihri en zijn Nederlandse ambtgenoot Maxime Verhagen.
 
Wel zullen er enkele andere beleidswijzigingen doorgevoerd worden. Zo was het tot dusver niet mogelijk om vanuit Marokko geld over te boeken naar Europese landen. De Marokkaanse overheid gaat dat nu veranderen. De belemmering om geld vanuit Marokko naar Nederland over te boeken, speelde een rol tijdens de recente discussie over inmenging van de Marokkaanse overheid in Nederland. Sleutelfiguren uit de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap stelden dat dit soort financiële obstakels de integratie in Nederland kunnen belemmeren.
 
Minister Fihri riep verder Marokkanen in Nederland op om zich goed te integreren in de samenleving: "We willen dat de Marokkaanse gemeenschap niet alleen alle rechten, maar ook alle plichten van de Nederlandse samenleving erkent." Hij noemde de 'tolerante Marokkaanse islam' als een nuttig middel voor Marokkaanse Nederlanders en voor de Nederlandse samenleving. Toch stelde hij dat Marokko 'de deur openhoudt' voor Marokkanen die de behoefte voelen om de banden met de religie of de cultuur van hun vaderland te behouden.