FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 november 2008

Vliegveld Eindhoven ontruimd na vondst pakketje

De passagiersterminal van Eindhoven Airport is vanavond twee uur ontruimd geweest na de vondst van een verdacht pakketje. Omstreeks 18.15 uur sloeg de marechaussee alarm nadat die het pakketje had aangetroffen. Enkele honderden passagiers moesten de ruimte direct verlaten.

Het pakketje is onderzocht door de Explosieven- en Opruimingsdienst. Volgens een woordvoerder van het vliegveld was de inhoud 'ongevaarlijk'. Na twee uur konden de passagiers weer van de terminal gebruik maken.

Reizigers konden voor het inchecken gebruikmaken van de terminal die voor kleine zakenvluchten wordt gebruikt. "Twee vluchten zijn via deze terminal afgehandeld", zegt de woordvoerder. "En nog eens twee vluchten hebben een kleine vertraging opgelopen. Maar tot grote problemen heeft de ontruiming niet geleid", aldus de zegsman.

[Upd] Theo Bos verlaat baanwielrennen

Theo Bos lijkt zijn keuze te hebben gemaakt en hij verruilt het baanwielrennen voor een carrière op de weg. Dit meldt Nu.nl vandaag.

"Vanavond maakt hij bij Holland Sport zijn keuze definitief bekend. Meer kunnen we er niet over zeggen", aldus het management van Bos.


Update
Theo Bos heeft aangegeven dat hij zich minstens een jaar op de weg wil oriënteren om te zien hoe ver hij kan komen. Hij zal dit doen bij de de continentale ploeg van Rabobank, daarmee heeft hij het aanbod van Cervélo naast zich neergelegd. Bij Rabobank denkt de renner zich beter te ontwikkelen. Onder leiding van ploegleider Nico Verhoeven komt Bos op diverse etappekoersen en klassiekers uit.

"Als ik voor de weg kies en faal, kan het einde carrière zijn", zei Bos tegenover Telesport op Curaçao. "Sprinten op de baan is heel iets anders dan sprinten op de weg. Je hebt op de weg te maken met veel meer weerstand. Je gaat om die redenen ook minder hard op de weg. De transformatie zal zeker niet van de ene op de andere dag gebeuren. Daar moet je zeker twee jaar voor uittrekken. Als mijn keuze verkeerd uitpakt, moet ik nog maar zien of ik weer terug kan naar de baan."

14 jaar lang elke dag kerstmis

De kredietcrisis heeft nu ook de grootste kerstfan ter wereld getroffen. Al veertien jaar lang viert de 44-jarige Andy Park, beter bekend als Mr. Christmas, iedere dag kerst. Door de kredietcrisis is zijn kerst echter niet meer als voorheen: hij moet flink besparen op zijn dure hobby.

Mr. Christmas woont in het Engelse Melksham en viert iedere dag op dezelfde manier het kerstfeest. De man opent de cadeautjes die hij voor zichzelf koopt, waarna hij naar de toespraak van de koningin kijkt. Deze heeft hij opgenomen, waardoor hij hem geen dag hoeft te missen, meldt The Telegraph. Na de toespraak leest hij iedere dag de kerstkaartjes die hij zichzelf stuurt.

Kosten besparen 

Voorheen stuurde Mr. Christmas de kaartjes per reguliere post, maar omdat dit wel duur werd heeft hij besloten ze zelf in de brievenbus te doen. In totaal heeft hij de afgelopen jaren meer dan 230.000 kaartjes naar zichzelf gestuurd en ook ontvangen. Ook wordt er door Mr. Christmas bespaard op het kerstdiner en de kerstversiering. De kalkoen die hij dagelijks eet is flink in gewicht afgenomen en de kerstverlichting brandt dagelijks minder lang dan voorheen.  

Opvrolijken

De bizarre hobby van Park begon veertien jaar geleden, toen hij zich een dag niet in zijn hum voelde. Om zichzelf op te vrolijken hing hij kerstversiering op en sindsdien viert hij iedere dag opnieuw het kerstfeest. "Mensen verklaren me voor gek, maar als ze op bezoek komen worden ze altijd vrolijk", aldus Mr. Christmas.

Begrafenis 

Park wil begraven worden op de wijze waarop hij de laatste veertien jaar geleefd heeft: geheel in kerstsfeer. Iedereen moet op zijn begrafenis gekleed als Kerstman verschijnen en er mogen alleen maar vrolijke kerstliedjes gezongen worden. De begrafenis zoals hij die nu gepland heeft, zal hem in totaal meer dan tachtigduizend euro kosten.

Vettel: "Webber gaat gemist worden"

Sebastian Vettel zal nog beter zijn best moeten doen bij zijn nieuwe werkgever Red Bull nu zijn teammaat Mark Webber zijn been gebroken heeft. De Australiër raakte betrokken bij een ongeluk toen hij in de Pure Tasmania Challenge meefietste.

Vettel denkt dat het team de afwezigheid van Webber met name bij het testen gaat merken. "Wat Mark is overkomen, is erg spijtig en ik hoop dat hij snel weer beter is. Ik heb nog niet de kans gehad om hem te spreken. We zullen gewoon verdergaan met testen, maar hij zal zeker gemist worden. Het belangrijkste is dat hij volgend jaar weer van de partij is. We zullen geconcentreerd moeten werken tijdens onze volgende testsessie in Jerez en we kunnen ons geen fouten meer veroorloven, aangezien tijd nu erg waardevol is."

De testdagen in de Formule 1 zijn gepland van 8 t/m 11 december en van 15 t/m 17 december 2008.

Russen drinken minder wodka door crisis

Russen laten de goede wodka steeds vaker staan, nu de kredietcrisis ook Rusland in alle hevigheid raakt. Volgens de Nationale Alcohol Vereniging is het aantal doden door alcoholvergiftiging plots flink toegenomen. Dat zou erop wijzen dat de Russen kiezen voor goedkopere en gevaarlijkere alternatieven.

"Mensen proberen geld te besparen, dus dat doen ze ook op drank", aldus de voorzitter van de vereniging vandaag. De gestorven alcoholisten dronken onder meer parfum en schoonmaakmiddelen in de hoop daar dronken van te worden.

Russen drinken elk jaar het equivalent van 15 liter pure alcohol, schatten experts. Volgens wodkabedrijven is de omzet in oktober met ongeveer 15 procent gedaald.

Proost!  (foto: ANP)

Vlaamse omroepen ontvangen terreurdreiging

De Vlaamse omroepen VRT en VTM hebben vandaag een dvd ontvangen waarop drie gemaskerde en gewapende mannen dreigen met aanslagen tegen België. Aanleiding voor het dreigement is dat Belgische militairen en F16-gevechtsvliegtuigen sinds kort meevechten tegen de taliban in Afghanistan.

"Jullie land zal daarom vertoeven in chaos, bloedvergieten, en gruwelijke aanslagen die op elk moment, op elke plaats kunnen plaatsvinden", aldus de gemaskerde mannen, die verwijzen naar de aanslagen in Madrid, Londen en New York.

"Weet dat wij geen medelijden hebben met jullie en dat wij naar de dood verlangen, net zoals jullie van dit leven houden." De federale politie heeft de boodschap in beslag genomen voor onderzoek. De Belgische premier Yves Leterme weigert commentaar.

Met dank an Troonwoord en BaRdmann voor de submit.

Verpleegsters gaan naakt voor kalender

Een geheide kijkcijferhit in België: in tv-programma De Naaktkalender trekken diverse beroepsgroepen hun kleren uit in een wedstrijd om de mooiste naaktfoto. De winnaars komen op een kalender die in heel Vlaanderen wordt verspreid.

Op de foto's tonen onder meer rugbyspeelsters, kapsters, brandweermannen, autoracers en verpleegsters hun edele delen aan de camera. De meeste groepen beloven hun opbrengst aan een goed doel te geven. Bekijk hier de mooiste foto's.


Verpleegsters gaan naakt voor kalender  (foto: DAG)

Gijzeling in tandartsenpaktijk Rotterdam beëindigd

Drie mannen en een vrouw zijn vanmiddag aangehouden omdat zij werknemers van een tandartsenpraktijk in Rotterdam-Zuid gijzelden. Een arrestatieteam van de politie wist het viertal enkele minuten na de melding om 16.15 uur te arresteren. De toedracht ligt mogelijk in de relationele sfeer. De aangehouden vrouw was een ex-werknemer.

Medewerkers van de tandartsenpraktijk aan het Plein 1953 werden in een kelder vastgehouden. Het arrestatieteam omsingelde het pand en ging direct naar beneden.

De vier arrestanten zijn overgebracht naar een politiebureau. Het gaat om een Rotterdamse van 20 jaar, twee mannen van 23 en 26 jaar uit Spijkenisse en een Rotterdammer van 28 jaar.

Diarree in wc blijkt baby

Een Britse vrouw moest vandaag voor de rechtbank verschijnen omdat ze haar baby in de WC ter wereld heeft gebracht. De vrouw was zich van geen kwaad bewust, aangezien zij dacht aan de dunne te zijn.

De vrouw wist wel dat ze in verwachting was van een collega met wie ze een relatie had. Op 28 december voelde ze een enorme pijn in haar buik, maar zij was ervan overtuigd last van diarree te hebben. Pas toen ze een voetje in de wc zag, besefte ze dat ze een kind op de wereld had gezet.

Tevergeefs probeerde ze het kindje tot leven te wekken. Omdat verder reanimeren zinloos leek, legde ze het babylijkje in de laadbak van haar auto. Daar werd het kindje even later door de politie aangetroffen. De lijkschouwer heeft de babymoord nog in onderzoek.

'Hiv onder hetero's stijgt weer'

Het aantal met hiv geïnfecteerde Nederlanders is het afgelopen jaar fors gestegen. Bij heteroseksuelen was sinds 2003 sprake van een daling, maar die lijkt dit jaar tot stilstand te zijn gekomen. Dit komt doordat er meer risico's worden genomen, stelt Stichting HIV Monitoring vandaag. Hiv komt nog steeds vooral voor onder homoseksuele mannen.

De bestrijding en behandeling van het virus is wel succesvol, maar door het gestegen risicogedrag is er toch een stijging. "Dat zien we vooral in die groep mensen die nog niet weet met hiv besmet te zijn", licht stichtingsdirecteur Frank de Wolf toe. In Nederland staan 14.960 mensen geregistreerd als hiv-positief. Van deze groep worden er 11.896 behandeld in een van de 25 behandelcentra. De epidemie onder homoseksuele mannen is volgens De Wolf ondanks verbeterde hiv-testen nog niet onder controle.

Aids is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak onder mensen met hiv. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde maandag dat het aantal aidsdoden voor het eerst sinds 1994 is gestegen. Vorig jaar stierven 66 mensen aan de ziekte. Dat waren er in 2006 nog 48.

De stichting presenteert de resultaten morgen op de tweede nationale conferentie van de Stichting HIV Monitoring in het Tropeninstituut in Amsterdam. Op 1 december is het Wereld Aids Dag.

Demo Red Alert 3 online

De demo van Command & Conquer: Red Alert 3 voor de PC is zojuist online gegaan. De demo weegt 1912MB. In de demo kan je aan de slag met één missie uit de Soviet campagne en één missie uit de Allied campage. Ook zit de zeven minuten durende intro cinematic erin en maar liefst drie tutorials.

De demo is HIER te downloaden. Je hebt wel een GameSpot account nodig om de demo te downloaden.


Allies vs Russians vs Rising Sun in deze alternatieve vorm van de geschiedenis. Het derde deel in de Red Alert-franchise onder het Command & Conquer-label.

FOK! opent nieuw reviewforum!

FOK! opent vandaag het Reviewforum. Zijn we al langer gewend aan de reviews die door de crew geschreven worden op de FP en op Games, nu biedt het forum jou de kans om je eigen reviews daar voor iedereen aan te bieden.

Ben je net naar een concert geweest? Een theatervoorstelling gezien deze zomer? Ga je binnenkort naar een museum of een dancefestival? Heb je een geweldig boek gelezen? Allemaal mooie gelegenheden om na afloop je bevindingen met iedereen te delen.

Ben je zelf niet zo'n schrijver maar heb je wel een leuke camera? Dan maak je er toch een fotoreview van? Is het iets dat je uit wil leggen aan de hand van een filmpje? Prima, ook videoreviews zijn meer dan welkom. Zolang het maar lekker wegleest/-kijkt voor de rest van de users.

Dus kruip snel achter kladblok of Word en kopieer het resultaat in een nieuw topic in het nieuwe forum!, maar lees wel eerst onze FAQ

Patch 1.20 WipEout HD maakt het leven makkelijker

Studio Liverpool heeft een update voor WipEout HD uitgebracht. Zodra je de game start krijg je de update om je oren geslingerd en na installatie zijn er enkele wijzigingen in de razendsnelle game. De moeilijkheidsgraad in de campaign modus kun je instellen in novice, skilled of elite; net als in andere modi dus. Hierdoor worden de eisen aan het halen van medailles veranderd, waardoor het uitspelen van WipEout HD een stuk makkelijker wordt.


Door deze update wordt de steile moeilijkheidscurve een flink stuk afgevlakt. De medailles zijn wel anders in elke modus, waardoor je in één oogopslag kunt zien in welke modus je de levels gehaald hebt. Mocht je de game dus niet meer gespeeld hebben vanwege de onhaalbare moeilijkheidsgraad, geef het dan nog een kans: waarschijnlijk wordt het een stuk leuker als je weer een eind verder kunt komen in deze racer door deze patch.

Nieuwe Homeworld in de maak

Er deden al wat geruchten de ronde, maar na een bezoek van eurogamer aan developer Relic lijkt er geen twijfel meer mogelijk; Homeworld 3 is in de maak.

In een interview van eurogamer met Johnny Ebber, lead designer van Dawn of War 2, deed hij de volgende uitspraken met betrekking tot de homeworld franchise.

"We're really happy the IP has made its way home, and yeah, we're definitely looking at it. We'll see what happens in the future," Dawn of War II lead designer Jonny Ebbert told us.

Asked whether it was one of the studio's current projects, Ebbert said: "There's always that chance." And are they excited about showing it to the world? "Yes, very, very!" he chuckled.

Ook uitspraken van andere medewerkers gaven aanleiding om te geloven dat hij in de maak is.

De pogingen van Eurogamer om de geruchten te bevestigen zijn allemaal terug te zien in de Eurogamer tv show, waar ze de ontwikkelaar bezoeken, te bezichtigen door op dit linkje te klikken

Lara Croft stuitert door het kantoor van MTV

In een slimme marketingszet is model Allison Carroll is aangewezen door Eidos als de nieuwe Lara Croft - voor een opfrissertje, hoofdredacteur Morthill maakte een stel mooie foto's. Nu is Allison langsgeweest op het hoofdkantoor van MTV waar ze haar acteertalent laat zien. Ze gaat tot het uiterste om de beroemde gouden nietmachine te bemachtigen. Ook leuk is de MTV-medewerker die even gezellig mee gaat rollen.

ProTour-licentie voor Katoesja

De Internationale Wielerfederatie UCI heeft vandaag laten weten dat de nieuwe Russische wielerformatie Katoesja een ProTour-licentie heeft verworven.

De manager van Katoesja, Oleg Tinkoff, heeft een groot budget tot zijn beschikking en haalde reeds Robbie McEwen, Filippo Pozzato, Gert Steegmans en Vladimir Karpets naar de ploeg. De Russische formatie zal tot en met 2011 de ProTour-licentie krijgen. Ook Rabobank kreeg vandaag de betreffende licentie.

Zestien ploegen zijn nu verzekerd van een ProTour-licentie. De UCI zal zich op een later tijdstip buigen over de verzoeken van Euskaltel-Euskadi en Bouygues Telecom .

TV: In de Hoofdrol

De meeste mensen denken bij het horen van de titel In de Hoofdrol meteen aan Mies Bouwman. Zij wás toch echt dat programma. De vraag die dan gesteld moet worden is of je zo'n show na al die jaren nog wel over kunt doen, maar dan met een nieuwe presentator? De Avro heeft besloten dit toch te proberen en komt met een hernieuwde versie van het destijds zo succesvolle programma. Deze keer onder leiding van Frits Sissing.

[NHL] Stand per 24-11-2008

Hieronder vind je de stand in de NHL per 24-11-2008

Atlantic DivisionGPWLOTPTSGFGA
New York Rangers231472306155
Pittsburgh Penguins201253276355
New Jersey Devils201172246154
Philadelphia Flyers19964226560
New York Islanders208102185263

Northeast DivisionGPWLOTPTSGFGA
Boston Bruins211434326949
Montreal Canadiens191153255851
Buffalo Sabres20983215661
Toronto Maple Leafs20785196372
Ottawa Senators20794184851

Southeast DivisionGPWLOTPTSGFGA
Washington Capitals201163256665
Carolina Hurricanes211182245863
Tampa Bay Lightning20686184661
Atlanta Thrashers197102165366
Florida Panthers197111154456

Central DivisionGPWLOTPTSGFGA
Detroit Red Wings191423317357
Chicago Blackhawks191045257156
Nashville Predators201091216267
Columbus Blue Jackets20983216065
St. Louis Blues18882185558

Northwest DivisionGPWLOTPTSGFGA
Vancouver Canucks211362286650
Minnesota Wild181161234536
Calgary Flames211191235968
Edmonton Oilers20992205362
Colorado Avalanche199100184956

Pacific DivisionGPWLOTPTSGFGA
San Jose Sharks211731358051
Anaheim Ducks221183256568
Los Angeles Kings19883195051
Phoenix Coyotes19892184753
Dallas Stars19694165270

Man wil agent van flat af gooien

De politie van Leeuwarden heeft afgelopen nacht een 35-jarige man opgepakt. De Fries wilde namelijk een agent van het balkon van zijn flat afduwen. Gelukkig wisten andere agenten te voorkomen dat hun collega in het diepe zou storten.

Even voor het grimmige tafereel had de Leeuwarder een bezoeker een portie klappen gegeven. Toen de man wilde vertrekken, draaide de bewoner alle deuren op slot. Toen de in het nauw gedreven gast de politie belde, mishandelde de gastheer zijn slachtoffer.

Hierna zette de bewoner de man weer buiten. Toevallig kwam net de politie bij de man aan de deur. De doorgedraaide man greep meteen de voorste agent, tilde hem op en wilde hem naar beneden gooien. De Leeuwarder is opgepakt en opgesloten in de cel.

 

Gameplay-beelden van Wanted: Weapons of Fate

Eergisteren lieten we jullie voor het eerst genieten van wat spectaculaire beelden van de nieuwe shooter Wanted: Weapons of Fate. Hierin was heftige actie gecombineerd met bullettime te bewonderen. Dit was echter een trailer, waarin nooit helemaal duidelijk wordt hoe het spel nou eigenlijk speelt. Nu zijn er echter twee gameplay-video's vrijgegeven waarin te zien is wat we kunnen verwachten zodra we de controller oppakken. Het lijkt erop dat de directe aanpak niet optimaal werkt in deze game, dekking zoeken zoals in Gears of War is gewenst als je wil overleven. Let wel op dat je geen dekking zoekt achter houten voorwerpen, daar wordt namelijk gewoon doorheen geschoten! Kijk zelf of dit spel misschien wat voor jou gaat zijn...


Kohl teleurgesteld

Nadat Bernard Kohl te horen kreeg dat hij twee jaar was geschorst door de tuchtcommissie van het Oostenrijkse antidopingbureau (NADA), reageerde hij teleurgesteld. Kohl werd betrapt op het gebruik van cera en gaf dat ook toe.

Na de zitting, maar nog voor het vonnis, was Kohl optimistisch. "Ik heb mijn zonden opgebiecht en ben eerlijk geweest. Ik hoop dat dit gewaardeerd wordt. Dat zou een goed teken zijn voor de sporters. Zo niet, dan belanden we weer in de cultuur van het zwijgen."

Kohl hoopt dat hij door zijn openhartigheid strafvermindering kreeg, maar dat bleek dus niet zo te zijn. "Teleurstellend," aldus de Oostenrijker nadat hij zijn straf hoorde.

[NHL] Devils verpletteren Lightning

De New Jersey Devils hebben de Tampa Bay Lightning in hun thuisstadion vernederd door met 7-3 te winnen. De Devils kwamen met 5-0 voor, waarna ze het iets rustiger aan konden doen. De Lightning konden toen nog even blijven hopen nadat ze tot 5-3 terugkwamen.

Dainius Zubrus scoorde viermaal. Na een matige seizoensstart hoopte hij op een ommekeer en die kwam ook: "Ik kreeg kansen, maar sinds ik met Brian Gionta en Patrick Elias speel krijg ik er meer. Ze begonnen er nu ook in te gaan.". Daarmee speelde hij een grote rol in de vierde overwinning op rij voor de Devils.

Mike Rupp, Zach Parise en Gionta scoorden de overige goals van de Devils. Patrick Elias had drie assists, allen bij goals van Zubrus. "Weet je wat het is? We spelen nu daadwerkelijk ijshockey. We dragen nu allemaal bij aan het team, en in deze sport is dat erg belangrijk. Iedereen doet zijn werk goed en het is goed dat we daarvoor beloond worden", liet Devils-coach Brent Sutter weten.

"Een slechte prestatie", zei Rick Tocchet, de interim-coach van de Lightning. Hij kwam hiermee op één overwinning, twee nederlagen en één overtijd-verlies (wat één punt oplevert). Tocchet wees vooral naar zijn doelman Olaf Kolzig: "Een aantal van de doelpogingen was makkelijk te stoppen."

Kolzig was het hier roerend mee eens. "Ik had zeker beter moeten spelen, geen twijfel mogelijk. Ik had schuld aan zeker drie van de goals. Ik kan mijn teamgenoten dan ook geen verwijten maken: vandaag heb ik geen enkel recht van spreken."

De Lightning hadden toch nog even een klein kansje op de overwinning toen zijn in de tweede periode van een 5-0 achterstand terugvochten tot 5-3 door goals van Radim Vrbata, Martin St. Louis en Ryan Malone. Tampa Bay verdedigde echter matig en moesten 14 schoten op doel toestaan in de laatste periode. Daaruit werd twee keer gescoord door Zubrus.

Uitslagen NHL

ThuisUitScore
Tampa Bay LightningNew Jersey Devils3-7
Carolina HurricanesNashville Predators2-5
Pittsburgh PenguinsVancouver Canucks1-3
Ottawa SenatorsNew York Rangers4-1
Buffalo SabresNew York Islanders2-4
Toronto Maple LeafsChicago Blackhawks4-5 (OT)
Philadelphia FlyersPhoenix Coyotes4-3 (OT)
Atlanta ThrashersColumbus Blue Jackets0-2
Montreal CanadiensBoston Bruins2-3 (SO)
Minnesota WildSt. Louis Blues1-2
Dallas StarsAnaheim Ducks1-2 (SO)
Calgary FlamesDetroit Red Wings2-5
Los Angeles KingsColorado Avalanche3-4 (SO)
San Jose SharksWashington Capitals7-2

Fable II krijgt 12 december nieuwe content

Fable is alweer een geruime maand uit en is erg succesvol. Het is dan ook geen wonder dat Fable II downloadable content krijgt. De DLC zal een compleet nieuw eiland bevatten waar een aantal nieuwe dingen te zien en te beleven zijn. Het betreft het volgende:

* Embark on 3 unique quests set in 3 unique dungeons.
* Unravel the mystical secrets of the resurrection shrine.
* Try on a whole new range of outfits and look like an armoured knight, an assassin, a barbarian or a leather-clad biker, among many others.
* Brandish 6 new weapons.
* Dozens of unique potions that will drastically alter your appearance.
* Customise your weapons the way you want with the new augment tool and a whole new array of augments.
* +50 additional leaderboards.

Voor 800 puntjes kun je deze content binnenhalen. Maar nog niet nu; de DCL zal namelijk op 12 december online staan. Met sinterklaas in zicht kan iedereen dat geduld wel opbrengen toch?

Dubbel paspoort Marokkanen blijft

Afstand doen van de Marokkaanse nationaliteit blijft onbespreekbaar in Marokko. De Marokkaanse regering weigert de grondwet op dat punt aan te passen. Dat bleek uit een gesprek in de Marokkaanse hoofdstad Rabat tussen de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Taib Fassi Fihri en zijn Nederlandse ambtgenoot Maxime Verhagen.
 
Wel zullen er enkele andere beleidswijzigingen doorgevoerd worden. Zo was het tot dusver niet mogelijk om vanuit Marokko geld over te boeken naar Europese landen. De Marokkaanse overheid gaat dat nu veranderen. De belemmering om geld vanuit Marokko naar Nederland over te boeken, speelde een rol tijdens de recente discussie over inmenging van de Marokkaanse overheid in Nederland. Sleutelfiguren uit de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap stelden dat dit soort financiële obstakels de integratie in Nederland kunnen belemmeren.
 
Minister Fihri riep verder Marokkanen in Nederland op om zich goed te integreren in de samenleving: "We willen dat de Marokkaanse gemeenschap niet alleen alle rechten, maar ook alle plichten van de Nederlandse samenleving erkent." Hij noemde de 'tolerante Marokkaanse islam' als een nuttig middel voor Marokkaanse Nederlanders en voor de Nederlandse samenleving. Toch stelde hij dat Marokko 'de deur openhoudt' voor Marokkanen die de behoefte voelen om de banden met de religie of de cultuur van hun vaderland te behouden.

Zilveren zeilduo Berkhout/De Koning uit elkaar

Lobke Berkhout en Marcelien de Koning gaan uit elkaar. Het zeilduo, dat zilver won op de Olympische Spelen in Peking, heeft vandaag gezegd dat ze klaar zijn voor een volgende stap.

"We hebben samen veel meegemaakt en hebben extreem genoten van alles," aldus het tweetal, dat drie keer wereldkampioen werd in de 470-klasse. De 28-jarige Berkhout wil nog verder in het zeilen, De Koning stopt.

[update] 20% games winstgevend, winst'formule' voor games

Update 18:50

Het originele bericht gaf aan dat 4% van alle games winstgevend was, maar een woordvoerder van EEDAR gaf aan dat dit verkeerd is begrepen door de interviewer. 20% van alle uitgegeven games zijn winstgevend. Wat eigenlijk gezegd werd was dat 20% van de games die in productie genomen zijn, eindigen met een afgemaakt product, en 20% daarvan maakt winst.

Origineel bericht

Electronic Entertainment Design and Research, oftewel EEDAR, heeft een grote database met meer dan 6000 games. Deze data kunnen ze historische en competitieve resultaten vergelijken om de verkopen van een game te voorspellen. Hij zegt dat slechts 4% van alle games winst maken, en 60% van een budget wordt gebruikt voor het herwerken of herdesign van een game. Met deze data kan een bedrijf vroeg keuzes maken over de toekomst van een game - en bedrijven zoals EA, Activision en Ubiosft maken dan ook dankbaar gebruik van dit marketingsresearchbureau.

De interviewer van Forbes bedacht een game genaamd FutureNot, met de onderstaande beschrijving, waarna gekeken wordt wat het eventuele succes van de game zou zijn.

A mature stealth-action game with a dash of role-playing elements, "FutureNot" chronicles the dangers of time travel. Special Agent Lesley Cain accidentally triggers a doomsday device during a routine terrorist investigation. He travels back in time in hopes of preventing himself from liquefying half the planet--only each time he returns to the present, the timeline alterations ripple in increasingly violent waves.

Na een analyse werd duidelijk dat het een "verrassend goede game" was. De game zou gemaakt worden door Ubisoft Montreal, de mensen achter Assassins Creed voor release in oktober 2010. Voor de Xbox 360 zou deze game dan ongeveer 216000 verkopen hebben, wat ongeveer gemiddeld is voor de Xbox. De middelste 50% van verkochte games op de 360 (tussen Q1 en Q3 in een boxplot) verkoopt tussen de 75000 en 250000 exemplaren. Een PlayStation 3-versie zou ongeveer 190000 exemplaren verkopen, wat de totale verkopen rond de 400000 zou leggen. Een goede reden om de game multi-platform te maken dus.

Maar zou FutureNot het waard zijn om multiplayer aan toe te voegen, ondanks dat het voornamelijk een single-player game is? Een co-op mode zou leiden tot 12000 extra verkopen, een competitieve mode wel 25000 extra verkopen. Dat zou leiden tot één miljoen dollar extra omzet, dus een multiplayermode aanbrengen zou het waard zijn als de kosten onder de 300000 dollar lagen - alhoewel een goede multiplayer zoals die van CoD 4 de verkopen nog hoger zou kunnen brengen.

Uiteindelijk zijn het natuurlijk niet slechts een of twee factoren die van belang zijn voor het succes van de game - denk aan releasedate, kwaliteit van het dev-team, visuele stijl, thema of beroemdheden gebruiken - want het gaat natuurlijk om het totaalplaatje van een game, maar "met de juiste cijfers, kan je wel compenseren."

Beurzen Europa in jubelstemming

De beurzen in Europa zijn vandaag met zeer sterke koerswinsten gesloten. De jubelstemming onder beleggers hing onder meer samen met de reddingsplannen voor de Amerikaanse bank Citigroup en de vermoedelijke samenstelling van het economische team van de aankomende Amerikaanse president Barack Obama.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam sloot met een winst van 22,93 punten (10,3 procent) op 245,86 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg 17,56 punten (5,8 procent) tot 318,44 punten. In Frankfurt won de DAX-index 10,3 procent en de beurs in Parijs ging 10,1 procent vooruit. De Londense FTSE klom 9,8 procent.

De beurzen in New York stonden ook flink hoger. De markt heeft hoge verwachtingen van het economische team dat Obama vandaag zou presenteren. Vooral de verwachte (en inmiddels bevestigde) benoeming van Timothy Geithner, de president van de centrale bank van New York en een van de voormannen in het gevecht van de Amerikaanse overheid met de kredietcrisis, viel goed.

De Europese banken en verzekeraars profiteerden van het nieuws over de kapitaalinjectie van 20 miljard dollar die de Amerikaanse bank Citigroup krijgt van de overheid. Michel van der Stee, vermogensbeheerder bij Van Lanschot Bankiers, maakte wel een kanttekening. "Het feit dat het moet gebeuren geeft aan hoe groot de problemen zijn." Het aandeel Citigroup won vandaag 58 procent op Wall Street.

Ook de plannen van de Britse minister van Financiën Alistair Darling om de economie aan te jagen, gaven de markt vertrouwen. Zo wordt het btw-tarief tijdelijk verlaagd van 17,5 procent naar 15 procent. Ook krijgen huishoudens die in de problemen zitten met hun lening, voorlopig uitstel van betaling.

In heel Europa deden vooral de financiële fondsen en de grondstoffengerelateerde aandelen het goed. De euro won terrein op de dollar en stond op 1,2860 dollar. Vrijdag aan het eind van de handelsdag stond de Europese munt nog op 1,2545 dollar.

Acht atleten zeker van EK cross

De Nederlandse atletiekbond heeft vandaag gezegd dat ze in elk geval acht Nederlanders, onder wie drie senioren, afvaardigen naar de Europese kampioenschappen cross.

Het EK is 14 december in het Park van Laken in Brussel. Later deze week zal worden besloten of er ook een complete vrouwenploeg (vier tot zes atletes) aan de start komt op de EK.

Hilda Kibet, Adrienne Herzog en Michel Butter zullen aan de start verschijnen bij de senioren. De andere geselecteerden zijn de neo-senioren (20-22 jaar) Tom Wiggers, Gerwin van den Hurk, Susan Kuijken en de junioren Abdi Nageeye en Margriet Berkhout.

'Senna verdrijft Barrichello bij Honda'

Het lijkt dat Rubens Barrichello moet zoeken naar een nieuwe baan, want de geruchten gaan dat Bruno Senna de plaats inneemt bij het Japanse team, naast Jenson Button. Dat gerucht staat te lezen op het weblog Gridcrasher.

Het neefje van Ayrton Senna brengt een boel geld met zich mee, waardoor hij de voorkeur zou hebben boven Barrichello en Lucas di Grassi, die ook al eens voor Honda heeft getest de afgelopen weken. Honda is bang dat met de nieuwe wijzigingen aan de wagens de ervaring van Barrichello tegen hem kan werken, ook al was het jaar voor de Braziliaan niet zo slecht. Zelfs teamgenoot Button pleitte er al voor dat Rubinho moet blijven.

Gridcrasher is van mening dat Senna de juiste persoon is voor de plaats, al is de erfenis van zijn achternaam wel iets dat hem verder hielp tot dusver. "Senna II zal moeten vechten om de snelheid van Button te halen - zonder twijfel", aldus de schrijver Ollie Irish.

Rise of the Argonauts verzet naar begin 2009

Codemasters heeft te kennen gegeven dat hun nieuwe actiespel Rise of the Argonauts weer vertraging heeft opgelopen. Het spel stond gepland voor deze maand, maar is nu verzet naar het begin van volgend jaar.

Rise of the Argonauts is een actie/rpg game die zich afspeelt in de Griekse mythologie. Het verhaal vertelt over Jason en zijn Argonauten die op zoek zijn naar het Gulden Vlies.

De game komt uit op de PS3, Xbox 360 en PC.De prins van Perzië is omgetoverd in goud

Goed nieuws voor de mensen die vrezen voor een mogelijke uitstel van Prince of Persia voor de next-generation consoles. Alhoewel, er werd de laatste tijd helemaal niet gespeculeerd over een mogelijke uitstel van de game. Enfin, goed nieuws voor jullie: Prince of Persia is namelijk goud gegaan.

Dat betekent dat de game af is en op 4 december vast en zeker in de rekken ligt. Met een geheel andere stijl, een 'next-gen ervaring' en ook nog Altaïr waar je mee kunt spelen is de prins van Perzië helemaal klaar voor 4 december.

DVD: Scar

Als je genoten hebt van Saw en Hostel dan zul je je met Scar ook best vermaken. De titel laat weinig te wensen over. De film gaat over de littekens die Joan Burrows heeft overgehouden na akelige momenten in de martelkamer van een begrafenisondernemer. Na zestien jaar keert ze terug naar haar geboorteplaats om de diploma-uitreiking van haar nichtje bij te wonen. Tot zover is het nog pais en vree.


US Army investeert $50 miljoen in "games for training"

Het Amerikaanse leger wil de komende jaren veel geld investeren in games. Deze games zijn bedoeld voor soldaten, die voorbereid worden op een mogelijke oorlog of missie. Vanaf 2010 zal het "games for training"-programma starten. Tot 2015 wordt er volledig geïnvesteerd in het programma en eigen games.

De game 'DARWARS Ambush' is daar een voorbeeld van. Deze game werd al in 2006 gelanceerd en wordt nu gebruikt door militairen in opleiding. Tevens wil het leger zich gaan fixeren op de huidige gamesmarkt en dus ook letten op de technische ontwikkelingen van commerciële games. Lt. Col. Gary Stephens, de verantwoordelijke van dit project, zegt het volgende:

"The Army takes this seriously. We own gaming for the Army — from requirements through procurement."

Maar de gamesindustrie is inmiddels een grote markt geworden. Wil het leger daarvan profiteren?

"We want to take advantage of that, but we don’t have the intent to become a competitor with the commercial gaming industry. We don’t have the intent or capability to be a commercial game house."

Voor de rest van de informatie rond dit project moet je even naar deze website gaan.

Berg mist duel tegen AZ

FC Groningen zal het vrijdag moeten doen zonder topscorer Marcus Berg. De Zweed is door de tuchtcommissie van de KNVB voor één duel geschorst.

Hij kreeg de schorsing als gevolg van een rode kaart die hij op liep in de slotseconden van het duel tegen Willem II.

Joost Volmer moet twee wedstrijden van de tribune toekijken. De verdediger van De Graafschap kreeg die schorsing naar aanleiding van een rode kaart in het duel tegen Sparta.

Laat je Avatar het alfabet boeren

Dat de Avatars niet bloedserieus zijn, weten we inmiddels wel. Je kunt allerlei dingen met je Avatar doen. Nieuwe kleertjes aan hem/haar geven', een pimp zonnebril geven en nog veel meer. Veel mensen hebben er veel tijd ingestoken en met de aankomende clothespack lijkt het 'pimpen' nog lang niet afgelopen.

Maar dat is niet het enige. Op internet is er een lijstje verschenen met allerlei commands. Deze commands kun je geven aan je Avatar en dan luistert 'ie naar je. Zo kun je hem de order geven om het hele alfabet te laten boeren. Of je kunt hem duizelig of boos maken en nog veel meer. Je ziet hieronder het lijstje met de commands.

While in Avatar Customizer

* Left Bumper - Makes Avatar do a random expression: depressed, apologetic, surprised, laughing, or angry.
* Right Bumper - Opens Avatar's mouth
* Hold Left or Right Trigger - Spins Avatar making it lose its balance.
* Move Right Thumbstick - Rotates Avatar's head.
* Move Right Thumbstick Left, Right, Left, Right - Makes Avatar angry.
* Move Right Thumbstick Up, Down, Up, Down - Makes Avatar happy.
* Rotate Right Thumbstick in a Circle - Makes Avatar dizzy.
* Click Right Thumbstick - Makes Avatar burp.
* Hold Right Thumbstick Left then move Right - Makes Avatar enthusiastically spin.

*Exclusive to "My Features" area or anywhere Avatar head is zoomed in on.

* Move Right Thumbstick Up then Down - Makes Avatar hit its head on the screen, making it dizzy.

While in Xbox 360 Dashboard

* Move Right Thumbstick - Rotates Avatar's head.
* Move Right Thumbstick Left, Right, Left, Right - Makes Avatar angry.
* Move Right Thumbstick Up, Down, Up, Down - Makes Avatar happy.
* Rotate Right Thumbstick in a Circle - Makes Avatar dizzy.
* Click Right Thumbstick - Makes Avatar smile and wave.

3FM-dj Coen Swijnenberg gaat Glazen Huis in

Coen Swijnenberg gaat volgende maand het Glazen Huis van de 3FM-actie Serious Request in. De dj werd vanmiddag tijdens zijn radioprogramma De Coen en Sander Show plotseling uit de uitzending gehaald en hij leeft de komende 24 uur als vluchteling. Swijnenberg overnacht maandagavond in een door het Rode Kruis opgezet tentenkamp ergens in Nederland.

Het goede doel waar de actie dit jaar geld voor ophaalt is 'vluchtelingen wereldwijd'. De komende twee weken wordt bekend met wie Coen in het Glazen Huis gaat zitten. De drie dj's eten tijdens hun zesdaagse verblijf niet en maken onafgebroken radio. Het huis staat dit jaar in Breda, vorig jaar werd 5,2 miljoen euro opgehaald.

Foto bij: 3FM-dj Coen Swijnenberg gaat Glazen Huis in (foto: ANP)

Filmpjes laten mogelijkheden video editor van GTA4 zien

Op 3 december is het zover, dan komt Grand Theft Auto IV eindelijk ook naar de PC. Leuk voor de mensen die op deze versie gewacht hebben is dat deze beschikt over een video editor waarmee je je eigen filmpjes kan maken. Om je een idee te geven van de mogelijkheden heeft RockStar de twee onderstaande filmpjes vrijgegeven.

Met Grand Theft Auto IV keren we terug naar Liberty City, een stad gebaseerd op New York. De game draait om Niko Bellic, een immigrant uit Europa, die de Amerikaanse Droom komt najagen. Zijn neef Roman hoopt dit samen met hem te kunnen bereiken. Al snel raken ze in de schulden en komen ze terecht in het criminele circuit. Liberty City blijkt een stad, waarin alles mogelijk is als je geld hebt en niets als je arm bent.

Billy Bob Thornton en Dennis Hopper in Deadly Creatures

THQ heeft vandaag een korte trailer vrijgegeven van Deadly Creatures die wat meer licht schijnt op de gameplay. Zo zien we nu voor het eerst ook mensen in de game, wiens stemmen verzorgd worden door Hollywoodacteurs Billy Bob Thornton en Dennis Hopper.

Deadly Creatures komt in februari exclusief naar de Wii.

Deadly Creatures is een 3e persoon actie thriller geplaatst te midden van een woestijnwereld van giftige terreur, gebouwd exclusief voor de Nintendo Wii. Spelers zullen de controle hebben over een gepantserde Schorpioen en een dodelijke Tarantula wanneer zij vechten tegen Gila monsters, hagedissen, zwarte weduwes en vele meer angstaanjagend schepsels om te overleven. Met intuïtieve bewegingscontroles en een diep gevechtssysteem, is Deadly Creatures een opwindende mix van brute schepsel- verpletter actie en exploratie van een enorme woestijn en kunstmatige omgeving. Spelers zullen dit donkere verhaal door de ogen van twee van de dodelijkste schepsels ter wereld onderzoeken.

'Real geinteresseerd in Schweinsteiger'

Real Madrid zou volgens het Duitse voetbalblad Kicker naar de diensten van Bastian Schweinsteiger hengelen. De club uit de Spaanse hoofdstad stuurt volgens het blad deze week een delegatie naar München om over een eventuele overgang de praten met de Duits international.

Zowel de beide directeuren, Miguel Ángel Portugal en Predrag Mijatović, als de clubpreses van De Koninklijke, Ramón Calderón, gaan met de snelle flankenspeler om de tafel om te praten over een transfer naar de Primera División. Het contract van Schweinsteiger bij Bayern loopt na dit jaar af.

Prijsvragennieuws week 47

Het is weer maandag tijd voor weer een aantal winnaars van de prijsvragen die afgelopen week op FOK! hebben gelopen. Ook deze week zijn er weer leuke prijzen te winnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Xbox-360 of een domeinnaam inclusief hosting? Afgelopen week hadden we op de FOK!frontpage vier prijsvragen. We gaven exemplaren vier exemplaren weg van Wii Music, we gaven 10 pakketjes weg met kaarten voor Body of Lies en ook gaven we een sandisk mp3-speler weg en momenteel loopt nog de Xbox actie deze winnaars krijgen donderdag bericht.

De MP3-spelers van Sandisk zijn gewonnen door:
Sharpdressedman
JipperWocky
kees46
Boboga
Nessajah

De vier exemplaren van Wii Music aangeboden door consoleshop.nl gaan naar:
stormiot
tsooj
Tankiej
kirsten.

Dan als laatste de winnaars van de Body of Lies pakketten:
nemesis_
jorjor
Relementh
Wanny
kos41
Pasoatje
kipptje
Elsg90
Robintjuh
Baki

Ben je ditmaal in de prijzen gevallen? Namens de hele FOK!crew van harte gefeliciteerd! De winnaars zullen binnen een aantal weken hun prijzen ontvangen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je natuurlijk altijd met ons mailen.

Morgen 360-demo van Dead Space

Goed nieuws voor de mensen die nog niet zeker zijn of ze Dead Space moeten kopen of niet. De Xbox 360-demo is namelijk vanaf morgen beschikbaar voor download. Van ons kreeg de game een hele aardige beoordeling. Clipse vond dat de game een 94% verdiende, maar misschien vind jij dat de game dat helemaal niet verdient na het spelen van de demo.

De PlayStation 3-demo komt ook deze week uit, maar niet morgen. Pas vanaf donderdag kun je de PS3-demo van Dead Space beproeven.

Nieuwe regels in Benidorm

Nu de eerste sneeuw begint te vallen, verheugen sommigen zich misschien al op een heerlijk ontspannende strandvakantie in het Spaanse Benidorm. Om een lege portemonnee te vermijden, is het misschien wel een goed idee om even informatie in te winnen over de regels die ter plaatse gelden. De massale jaarlijkse toestroom van toeristen zet lokale bestuurders er namelijk toe aan om steeds strengere regels op te stellen voor het strandgebruik.

Volgens Spaanse bronnen zal het vanaf volgend jaar in Benidorm bijvoorbeeld verboden zijn om tussen middernacht en zeven uur 's ochtends het strand te betreden. Een overtreding levert je een boete op tot 750 euro. Het strandverbod zou ingevoerd worden omdat het strand 's nachts gereinigd wordt door grote machines. In het verleden moesten de reinigingsdiensten tijdens die werkzaamheden te vaak feestvierende jongeren wegsturen.

Het strandverbod is echter maar één voorbeeld uit een indrukwekkende lijst voorgestelde maatregelen. Zo zal je een boete van 300 euro kunnen krijgen voor het nuttigen van alcoholische dranken op het strand. Buiten de voorziene speelvelden met de bal spelen, kan je op 120 euro komen te staan. Wie zijn hond uitlaat op het strand, betaalt 250 euro. Strandgasten die denken anderen te slim af te zijn door 's morgens vroeg een stukje strand te reserveren met een windscherm of een badhanddoek, riskeren een boete van 150 euro.

Zelfs het bouwen van zandkastelen wordt gereglementeerd: wie bouwt met niet-toegestane materialen riskeert 150 euro boete. Het strand als openbaar toilet gebruiken kost je even veel. Ook vissen is verboden (750 euro boete). Maar wie echt stout wil zijn, gaat vissen met een harpoen: 1100 euro boete.

Alimentatie 3,9 procent hoger in 2009

Per 1 januari 2009 gaat de alimentatie met 3,9 procent omhoog, meldt het ministerie van Justitie vandaag. Het percentage is gebaseerd op de ontwikkeling van de cao-lonen in het bedrijfsleven, bij de overheid en in andere sectoren. De stijging moet de gestegen kosten van levensonderhoud compenseren.

Veel waarde hoeven gescheiden ouders niet aan de verhoging te hechten. Mensen die het niet eens zijn met de verhoging kunnen namelijk onderling iets anders afspreken. Als dat niet mogelijk is kan de rechter een regeling opleggen.

Seks. Mag dat?

Ja. Zolang dat op een gelijkwaardige manier gebeurt, met wederzijds enthousiasme. Dus de supermarktmanager die dat lekkere ding aan de kassa versiert met het dreigement dat het vakantiebaantje anders voortijdig is afgelopen: doodschoppen. De vader die niet van zijn kinderen af kan blijven: z’n poten breken. Maar volwassen mensen die allebei -of voor mijn part alle twintig-  weten wat ze doen: prima.

Remkes: weg met religieuze omroepen

Johan Remkes pleit namens de VVD voor afschaffing van religieuze omroepen zonder leden. Het subsidiëren van ledenloze publieke omroepen met een religieuze achtergrond is volgens Remkes in strijd met de scheiding van de kerk en datgeen waar het staatsbestel op gebaseerd is. Dat meldde Remkes de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de mediabegroting.

Als het aan de VVD-er ligt is er voor omroepen als de IKON, RKK en Nederlandse Moslim Omroep (NMO) alleen toekomst als ze leden gaan werven. "Ik heb niets tegen godsdienstig georiënteerde omroepen als de EO of de NCRV, omdat zij leden hebben die betalen. Laat die andere omroepen ook maar leden gaan werven. Het is voor mij een principieel punt", maande de voormalig minister van Binnenlandse Zaken.

Remkes heeft er direct een voorstel voor ingediend. Leden van de Tweede Kamer krijgen de tijd over het idee na te denken, waarna een stemming volgt.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.

V.d. Leegte: "Sfeer sinds komst Stevens minder"

Dat Huub Stevens een typisch Nederlandse trainer is - vol discipline, gelijke monniken, gelijke kappen – is bij Nederlandse voetbalvolgers bekend. De Latijnse groep voetballers van PSV is daar de afgelopen maanden achter gekomen. Een cultuurschok van jewelste was het gevolg.

In het Noorden des lands weten ze het wel. Als er versterkingen moeten komen, wordt eerst het scoutingslijstje met Scandinavische spelers geraadpleegd. Nooit gelazer, culturen die matchen: perfecte combinatie. Culturele antropologen bevestigen dat.

Waar Noren, Zweden en Denen zich al gauw thuis voelen in Nederland, is dat met Zuid-Amerikaanse voetballers anders. Daar kan PSV sinds kort over meepraten. De club, die sinds de jaren negentig patent heeft op Latijnse voetballers, en die met succes begeleidde, heeft de afgelopen maanden een schok van culturen te verwerken gekregen.

Met eerst Guus Hiddink en daarna Ronald Koeman beschikte de Eindhovense club over twee trainers die vloeiend Spaans spraken. Daardoor werd een warm bad gecreëerd voor de Zuid-Amerikanen. Spelers als Carlos Salcido en Edison Mendez spinden van genot. Met Sef Vergoossen veranderde dat al, maar toen moest de koude kraan nog vol opengedraaid worden. Tommie van der Leegte, aan het einde van de voorbereiding vertrokken bij PSV, merkte dat met de komst van Huub Stevens de sfeer omsloeg. "Voor de Latijnse jongens was het de afgelopen jaren makkelijk," zegt hij tegen Goal.com. "Er werd altijd Spaans gesproken, maar van Stevens kregen ze ineens alles in het Nederlands te horen."

Van der Leegte: "Ik denk dat Stevens dat verschil voor die jongens onderschat heeft. Nu het minder gaat komt het er natuurlijk ook uit. Voor sommige Zuid-Amerikanen is het misschien wel hun laatste jaar hier en nu moeten ze ineens de taal gaan leren. Onderling vertalen ze het wel, maar dat is natuurlijk geen goede manier van communiceren. Dan blijven er dingen liggen."

Uit het verhaal van Van der Leegte, die zijn profloopbaan bij PSV begon, blijkt bovendien dat er bij de Nederlandse spelers ook behoorlijk wat frustratie zit. "Op een gegeven moment leek het wel of er alléén maar Mexicanen gehaald mochten worden. Op trainingskamp zat je dan tegenover zo’n jongen waarmee je geen woord kon wisselen. Dan was het vaak ‘opeten en wegwezen’."

Van der Leegte: "Sinds het vertrek van Cocu en Van Bommel ontbrak het bindmiddel tussen de ‘groepjes’. Met eten heb je een Nederlandse tafel, een Zuid-Amerikaanse tafel en een tafel waar jongens als Otman Bakkal en Ibrahim Afellay aan zitten. Bovendien: de Zuid-Amerikanen staan ook niet voor kritiek open. De enige die normaal was, was Gomes. Als Nederlanders heb je zodoende te weinig te vertellen. Ik ben blij dat ik weg kon."

"Je merkt nu bij NAC, waar we werken met 25 Nederlandse spelers, dat de sfeer tien keer beter is. Bij PSV hadden we op een gegeven moment ook iets van: ‘waar is de gezelligheid?’ Vorig jaar heb ik veel plezier gehad hoor, maar dit seizoen was het gewoon heel anders."

Pedro Salazar, perschef van PSV en steun en toeverlaat van de Zuid-Amerikaanse spelers, kan zich niet herkennen in dat profiel en reageert fel. "Wij zijn geen leger des heils! Alex, misschien wel de beste buitenlandse verdediger in een PSV-shirt ooit, sprak geen woord Nederlands. En nu is het ineens een probleem dat Salcido de taal niet machtig is. Wat wil je dan? Die jongen moest op z’n twaalfde naar de grote stad om auto’s te wassen en heeft een gezin. Ik kan me goed voorstellen dat hij niet staat te trappelen om weer de schoolbanken in te gaan."

Toch blijft de centrale vraag onbeantwoord. Schuilt er frustratie bij het Latijnse kamp over de werkwijze van Stevens? Salazar: "Natuurlijk is het even wennen. Maar dat is het voor een Danny Koevermans net zo als voor een Carlos Salcido. Het is ook logisch. Er staan nieuwe mensen voor de groep en er zijn nieuwe spelers. Als Salcido iets zegt over de speelwijze van Stevens is het een cultuurprobleem, maar als Limburger Dirk Marcellis hetzelfde roept hoor je er niets over."

Van der Leegte is het niet met de uitlatingen van Salazar eens en geeft zijn oude club desgevraagd nog een tip. "De Nederlandse spelers moeten de kar kunnen trekken en in elke linie vertegenwoordigd zijn. En anders? Als er niets verandert wordt het een moeilijk verhaal voor de club."

Fabregas nieuwe aanvoerder Arsenal

Cesc Fabregas is de nieuwe aanvoerder van Arsenal. De 21-jarige Spanjaard krijgt de band om zijn arm geschoven na de uitlatingen van de ex-aanvoerder William Gallas over een van de spelers in de selectie van de Londenaren.

Vorige week liet Gallas zich negatief uit over de sfeer in de groep. Hij noemde daarbij een bepaalde speler die in negatieve zin opviel. Het ging om een 25-jarige speler, wat betekende dat het alleen Sagna, Van Persie en Eboué konden zijn. The Times meldt vandaag dat het om de Ivoriaan Emmanuel Eboué zou gaan.

Wenger liet Gallas afgelopen weekend buiten de selectie voor de competitiewedstrijd tegen Manchester City (0-3). Hij heeft hem echter weer in genade aangenomen en zal komende dinsdag wel weer in de basis staan. "Gallas speelt, maar Fabregas is aanvoerder. Ik hoef jullie niet uit te leggen waarom. Deze beslissing moest ik nemen”, aldus de oefenmeester. Arsenal speel aankomende dinsdag in de Champions League tegen het Oekraïense Dinamo Kiev.

Jamai en Ron Link definitief uit elkaar

Jamai Loman en Ron Link hebben definitief een punt gezet achter hun relatie. Dat heeft het management van Loman vandaag bevestigd. "Wij vinden het beiden heel erg jammer dat we er samen niet zijn uitgekomen", stelt het koppel in een verklaring. "Na gesprekken waarin we onze relatie hebben willen redden, hebben we uiteindelijk besloten er een punt achter te zetten, voordat het onze vriendschap zou kunnen beschadigen."

Het rommelde al langer in de relatie van de twee musicalsterren. Na geruchten over een breuk bevestigde Loman onlangs dat er sprake was van 'mot'. "We hebben het nog niet goed uit kunnen praten, maar we houden ontzettend veel van elkaar. Dat kan ik met een gerust hart zeggen", stelde hij toen in showbizzprogramma RTL Boulevard.

Het koppel, dat anderhalf jaar samen was, woonde sinds drie maanden samen in Den Haag. Dat samenwonen bleek niet goed te werken. "Ook de verbouwing is tegengevallen", legde Loman uit. "We zien elkaar niet veel omdat we allebei druk zijn met ons werk. Daardoor moeten we veel energie in onze relatie steken."

Hofland en Makaay fit voor UEFA cup-duel

Kevin Hofland en Roy Makaay zijn fit genoeg om aankomende donderdag mee te spelen in het cruciale UEFA cup-duel tegen Deportivo La Coruña. De twee veteranen waren licht geblesseerd, maar zijn op tijd hersteld.

Kevin Hofland liep afgelopen vrijdag een blessure op toen hij zijn hond uitliet. De verdediger speelde afgelopen zondag niet tijdens het gewonnen competitieduel tegen ADO Den Haag. Hij werd toen vervangen door de debuterende Belg Timothy Derijck. Roy Makaay liet zich in de wedstrijd tegen ADO vervangen vanwege een achillespeesblessure, maar ook die lijkt mee te vallen en brengt zijn inbreng komende donderdag niet in gevaar.

Huntelaar positief over revalidatie

Klaas-Jan Huntelaar revalideert voorlopig boven verwachting snel van de blessure aan zijn enkel. De spits van Ajax werkte vandaag al een training met bal af. Huntelaar zelf merkt dat het steeds beter gaat, maar blijft met beide benen op de grond staan.

“Het gaat de goede kant op,” laat hij weten op Ajax.nl. “Ik kan nog niet alles, maar het gaat langzaam aan wel steeds iets beter. Het is na deze training weer de vraag hoe de enkel hierop reageert. Hij is natuurlijk nog niet helemaal top.”

Een eventuele datum voor zijn terugkeer wil de captain van de Amsterdammers niet noemen. “Ik richt me niet op een bepaalde wedstrijd of op een bepaalde datum waarop ik weer wedstrijdfit wil zijn. De enkelband is wel afgescheurd geweest. Zoiets kost gewoon tijd om goed te herstellen. Natuurlijk keer ik het liefst zo snel mogelijk terug. Maar dat alles goed geneest, is het belangrijkste. Ik richt me voorlopig puur op een goed en zo optimaal mogelijk herstel.”

Ook Tilburg wil wiet kweken

Ook Tilburg loopt warm voor het eventuele experiment met gecontroleerde wietteelt. Burgemeester Ruud Vreeman (PvdA) heeft dat vandaag aangegeven, bevestigt zijn woordvoerder. De gemeente Tilburg is al jaren voorstander van gereguleerde wietteelt, maar ving telkens bot in Den Haag.

Vreeman hoopt dat de wiettop van vrijdag in Almere een omslag bewerkstelligt. De gemeente Eindhoven stond toen in de schijnwerpers door zich als eerste publiekelijk kandidaat te stellen voor de proef. In totaal waren 33 gemeenten bij de top aanwezig.

Ruim dertig gemeenten opperden vrijdag een proef met het reguleren van de aanvoer van wiet aan coffeeshops. Gemeenten zouden bijvoorbeeld kwekerijen een vergunning kunnen verlenen. Het kabinet moet daar wel eerst groen licht voor geven. Zondag gaf minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) aan dat in het regeerakkoord is vastgelegd dat het drugsbeleid niet wezenlijk wordt veranderd.

Super Street Fighter 2 Turbo HD Remix, I'm the best!

Super Street Fighter 2 Turbo HD Remix is een remake van Super Street Fighter 2, alleen dan met veel mooiere graphics. Super Street Fighter 2 Turbo HD Remix zal ter download worden aangeboden op het PSN en XBLA waar gamers dan weer kunnen spelen met hun favoriete vechters van vroeger. Een andere toevoeging aan Super Street Fighter 2 Turbo HD Remix is een online modus waardoor je online ook kont kan gaan schoppen. Super Street Fighter 2 Turbo HD Remix moet eind november uitkomen. Hieronder de nieuwste trailer voor ... Super Street Fighter 2 Turbo HD Remix.

Oranjefans dingen mee naar fair play-prijs

De UEFA heeft de KNVB en supporters van het Nederlands elftal voorgedragen als een van de twee Europese inzendingen voor de FIFA Fair Play Award. De Zweedse voetbalbond is de andere inzending van de UEFA.

De uitverkiezing is te danken aan de massale volksfeesten rond duels van het Nederlands elftal op het EK in Oostenrijk en Zwitserland van afgelopen zomer. Vele tienduizenden Oranje-fans vierden in Bern feest rond de groepsduels van Oranje. In Basel waren de Nederlandse aanhang ook sportieve verliezers na de verloren kwartfinale tegen Rusland.

Bert van Oostveen, de projectleider van de KNVB, is trots op de nominatie. "Het is een bevestiging dat we ons werk goed doen. Het is erg leuk om daarvoor ook van de UEFA de 'credits' te krijgen.”

Coulthard commentator BBC

David Coulthard wordt één van de commentatoren voor de Formule 1-verslaggeving van de BBC. Hij zal samen met voormalig teambaas Eddie Jordan en anchorman Jake Humphrey de nieuwe serie liveverslagen op de Britse publieke zender verzorgen.

Coulthard, die dit weekend overigens vader is geworden, sloot dit seizoen zijn carrière als Formule 1-coureur af. De Schot liet weten erg blij te zijn om gevraagd te worden door de BBC om zijn mening en ervaring tentoon te mogen spreiden. Voor het radioverslag heeft de zender Martin Brundle en Jonathan Legard in petto. Legende Murray Walker zal regelmatig stukken gaan schrijven voor de website van BBC Sport.

De BBC heeft voor vijf jaar de rechten gekocht om de Grands Prix live uit te zenden. De laatste keer dat de Britse zender een race live versloeg op televisie, was in 1996, waarna de commerciële zender ITV de rechten opkocht.

Google stopt met zijn virtuele wereld

Google heeft na slechts een klein half jaartje besloten om hun online wereld, lively, te sluiten wegens een gebrek aan succes. Dit deelden ze afgelopen week mee in een blogpost op hun website.

Volgens de post redeneren ze bij google dat de beste manier om vernieuwende producten te brengen een experimentele aanpak is. Dat niet alles kan aanslaan beseffen ze en hebben dan ook vrede mee

Google has always been supportive of this kind of experimentation because we believe it's the best way to create groundbreaking products that make a difference to people's lives. But we've also always accepted that when you take these kinds of risks not every bet is going to pay off.
De lively-deuren zullen na 31 december dit jaar definitief sluiten.

Final Fantasy XI krijgt drie nieuwe expansions

Goed nieuws voor de spelers van de mmorpg Final Fantasy XI, Square Enix heeft namelijk drie uitbreidingen voor het spel aangekondigd. De eerste zal in de lente van 2009 beschikbaar zijn, de anderen volgen enkele maanden later. Een prijs is nog niet bekendgemaakt maar vast staat dat de uitbreidingen via een digitaal distributiesysteem verkocht zullen worden.

De plot van alle uitbreidingen is geschreven door Masato Kato, die ook verantwoordelijk was voor het verhaal van Chrono Trigger, Xenogears en Final Fantasy XI zelf. De eerste uitbreiding heet A Crystalline Prophecy - Ode of Life en gaat over een gigantisch kristal dat in de lucht hangt. De speler zal de mysteriën omtrent dit kristal moeten ontrafelen.

Hierna volgt A Moogle Kupo d'Etat - Evil in Small Doses. "It all started with an innocent drop of rainwater and a rickety, ramshackle Mog House desperately in need of repairs. Little did anyone suspect that this was only the beginning of a harrowing nightmare unheard of in the annals of moogle-kind.", aldus het persbericht. Tot slot kunnen we spelen in een verhaal rond een gekke professor die zichzelf tot heerseres van haar eigen rijk uitroept in A Shantotto Ascension - The Legend Torn, Her Empire Born.

Final Fantasy XI zou nog steeds een half miljoen actieve spelers hebben, zes jaar na de release. Je kan meespelen op de Xbox 360, PS2 en PC.
[Upd] Kohl voor twee jaar geschorst

Bernhard Kohl is vanaf 09.00 uur vanmorgen aan het woord voor het Oostenrijkse antidopingagentschap in Wenen. Hij moet zich verantwoorden voor zijn positieve test tijdens de Tour de France van dit jaar.

De Oostenrijker belooft alle details op te biechten in de hoop een lichtere straf te krijgen. De manager van Kohl, Stefan Matschinger, had dat eerder laten weten.

Update @13:20 uur

Bernhard Kohl is voor 2 jaar geschorst door het Oostenrijkse antidopingagentschap in Wenen.

Update @15:00 uur

Kohl heeft teleurgesteld gereageerd op de schorsing die hij kreeg wegens doping. De Oostenrijker beloofde vooraf alle details op te biechten in de hoop een lichtere straf te krijgen.

Ondanks dat Kohl de tuchtcommissie van het Oostenrijkse antidopingbureau (NADA) een uitgebreide verklaring gaf, leidde deze niet tot vermindering van de straf.

'Meer dan 120 doden bij gevechten Sri Lanka'

Tijdens gevechten in Sri Lanka zijn zeker 120 Tamil Tijgers en 27 militairen omgekomen. Zeker zeventig militairen raakten gewond. Dat heeft de regering vandaag bekendgemaakt.

Bij de noordelijke stad Kilinochchi werd de afgelopen dagen zwaar gevochten. De Tamil Tijgers (LTTE) bevestigden het aantal gesneuvelde opstandelingen niet. Maar ze gaven wel toe dat ze veel terrein hebben moeten prijsgeven aan het oprukkende regeringsleger.

De regering van Sri Lanka heeft gezworen het bolwerk van de LTTE in het noordoosten van het land te veroveren en de tijgers te verdrijven. De LTT vecht sinds 1983 voor een onafhankelijke staat. Deze strijd heeft tienduizenden mensen het leven gekost. Een poging van Noorwegen om te bemiddelen is tot dusver op niets uitgelopen.

'Buemi in 2009 naar Toro Rosso'

Het lijkt erop dat de Zwitser Sébastien Buemi één van de stoeltjes bij Scuderia Toro Rosso krijgt. Dietrich Mateschitz, eigenaar van Red Bull dat tevens sponsor van de renstal Toro Rosso is, heeft dat verklaard tegenover autosport.com.

Buemi heeft net als Japanner Takuma Sato getest voor het Italiaanse team, en naast de genoemde coureurs maken ook rijder van afgelopen jaar Sébastien Bourdais, Honda-rijder Rubens Barrichello en Bruno Senna nog kans op een contract bij STR. Maar de 20-jarige Zwitser heeft een streepje voor, aldus Mateschitz. "Een van de Toro Rosso-racecoureurs wordt waarschijnlijk Buemi. Voor de laatste test in december zullen we de line-up voor 2009 bekendmaken", aldus de Red Bull-eigenaar.

De komende testdagen in de F1 zijn van 8 t/m 11 december en van 15 t/m 17 december 2008.

Kubica: "Herhaling 2008 niet makkelijk"

BMW Sauber-coureur Robert Kubica denkt dat het niet eenvoudig zal worden om de goede resultaten van het afgelopen Formule 1-seizoen te herhalen. Lange tijd deed de Pool mee in de strijd om de wereldtitel en hij won voor het eerst in zijn korte carrière een Grand Prix in Canada.

Met name de nieuwe reglementen van de FIA, die onder andere gaan om de aerodynamica, down force en het toestaan van het gebruik van KERS, maken een vergelijking met het afgelopen seizoen moeilijk. En dus ook om hetzelfde te kunnen behalen. "Het zal niet makkelijk zijn om het volgend jaar net zo goed te doen, omdat ons nogal wat uitdagingen staan te wachten. Het is aan mij om mijn uiterste best te doen en zovele mogelijk fouten te vermijden. Dat is alles wat ik kan doen", aldus Kubica.

"In het begin van het afgelopen seizoen hadden we een uitstekende betrouwbaarheid en prima snelheid. Daarom stond ik na zeven races bovenaan in het kampioenschap. Ik heb in totaal zeven keer op het podium gestaan en in veertien races punten behaald. Het was een goed seizoen en ik was natuurlijk erg trots dat ik BMW hun eerste Grand Prix-zege heb kunnen schenken."

Snelheidsduivel rijdt 120 km/u te hard

De politie heeft een snelheidsduivel gisteren zijn rijbewijs afgenomen omdat hij met 218 kilometer per uur over een provinciale weg reed. Op de N34 bij Coevorden geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur.

Bij snelheidsovertredingen van meer dan 50 kilometer per uur boven de maximumsnelheid verliest iemand zijn rijbewijs. De officier van justitie beslist wanneer de 24-jarige automobilist uit Vriezenveen zijn rijbewijs terugkrijgt. De man moest bovendien zijn auto inleveren, meldt de politie in Drenthe maandag.

Larsson maakt hockeydebuut

Henke Larsson heeft een nieuwe manier gevonden om tijdens de Scandinavische winter zijn conditie op peil te houden. De 37-jarige spits van Helsingborg gaat Unihockeyen, ook wel bekend als floorball. Die sport is hem niet onbekend omdat hij die als kind ook al beoefende.

Gisteren maakte Larsson zijn debuut in de Zweedse semi-professionele Superliga voor FCH uit zijn geboortestad Helsingborg. De 102-voudige international kwam bij een achterstand van 1-4 het veld in. Uiteindelijk won FCH in de verlenging met 7-6 van Jönköping.

Larsson zal waarschijnlijk tot eind januari actief zijn in het Zweedse Unihockey. Daarna wil hij de voetbaltraining bij Helsingborg, waar hij overigens nog zijn contract moet verlengen, weer hervatten.

Politie krijgt zender niet terug

Een 19-jarige jongen uit de Amsterdamse Diamantbuurt weigert een zender terug te geven die de politie stiekem in zijn scooter had verstopt. Zijn advocaat Nancy Dekens bevestigde vandaag een bericht hierover in Het Parool.

De jongen ontdekte eind vorige maand dat de recherche het apparaat in zijn voertuig had verstopt, nadat de scooter in beslag was genomen. Volgens Dekens heeft de politie gedreigd haar cliënt te vervolgen voor verduistering als hij de zender niet teruggeeft. De jongen is dat echter niet van plan, omdat hij nog steeds niet weet waarom het apparaat in zijn scooter zat.

Ook wil hij opheldering over een incident dat onlangs gebeurde. Agenten maanden hem te stoppen toen hij op zijn brommer reed. Toen de jongen daaraan geen gehoor gaf, zouden zij hem hebben aangereden.

Met dank aan DaanA voor de submit.

Duizenden reacties voor rechtse omroep

Fractievoorzitter Ronald Sorensen van Leefbaar Rotterdam heeft al duizenden reacties ontvangen van mensen die zich willen aanmelden voor zijn rechtse Populistische Omroep Nederland (PON). Dat heeft hij vandaag gezegd.

Hij nuanceert overigens dat de aanmeldingen alleen tellen als mensen ook hun lidmaatschapsgeld overmaken. "Het duurt wel een paar dagen om dat te verwerken", stelt Sorensen. "Maar het geeft de burger goede moed."

De voorman van Leefbaar Rotterdam maakte donderdag bekend een rechtse omroep te beginnen, omdat hij zich stoort aan het dominante linkse karakter van de bestaande omroepen in het Nederlandse publieke bestel. Als PON voor 1 april 50.000 leden en een beleidsplan heeft, gaat de nieuwe omroep volgend jaar mee in de adviesronde van het Commissariaat voor de Media.

In theorie zou de Populistische Omroep Nederland in 2010 kunnen uitzenden.

Far Cry 2 DLC prijs bekend

Ubisoft heeft bekend gemaakt hoeveel we gaan betalen voor de Far Cry 2 DLC. 'The Fortune's Pack' bevat drie nieuwe wapens en voertuigen, ook zitten er vier nieuwe multiplayer maps in. De 360-gamers onder ons gaan 800 MS points betalen, wat gelijk staat aan ongeveer 9,60 euro. PlayStation 3-gebruikers betalen 9,99 euro. Wanneer The Fortune's Pack precies uitkomt is nog niet bekend, Ubisoft heeft wel beloofd dat we het aan het eind van deze maand mogen verwachten.

[SF] Buurman: "PSV wil met mij verder"

In de Superleague Formula, de raceklasse waarbij de teams vernoemd zijn naar voetbalclubs over de hele wereld, heeft Yelmer Buurman blijkbaar een goede indruk achtergelaten. PSV Eindhoven heeft laten weten graag met de coureur uit Ubbergen verder te willen.

Tijdens de laatste race in Jerez de la Frontera werd Buurman achtste in de eerste race en negende in de tweede race op de zondag. PSV werd daardoor tweede in het kampioenschap, dat over zesmaal twee races ging afgelopen seizoen.

"Ik ben ontzettend blij, ook voor PSV. De club heeft zijn nek uitgestoken voor dit kampioenschap en heeft daar nu een mooie beloning voor gekregen. Ze zijn daar ook erg tevreden over mij en ze hebben al aangegeven volgend jaar graag met mij door te willen gaan", aldus Buurman.

Robert Doornbos deed voor AC Milan mee in deze nieuwe raceklasse en met een eerste plaats in de eerste Spaanse race en een tiende in de tweede leverde dat een derde plek voor de Italiaanse voetbalclub in de eindstand op.

Er reed nog een andere Nederlander tijdelijk mee in de Superleague Formula, Paul Meijer stapte voor Borussia Dortmund in Zolder in de auto en haalde direct de poleposition. Daarna stapte de Nederlander in de wagen van Al-Ain uit Verenigde Arabische Emiraten om in Portugal en Italië te gaan rijden. Maar Meijer brak zijn hand in Vallelunga (Italië) en werd toen vervangen door de vierde Nederlander in de klasse Dominick Muermans. Meijer had nog de hoop aan de start te staan in Jerez, echter hij werd vervangen door de Belg Bertrand Baguette.

"Shanghai blijft op F1-kalender"

De organisatie van de Chinese Grand Prix in Shanghai heeft gezegd dat het evenement als het aan hen ligt, op de Formule 1-kalender blijft. Het negatieve bericht dat de GP van China in de knel zou komen vanwege de financiën, zou berusten op een "vertaalfout".

Het stadsbestuur van Shanghai had bij monde van Qiu Weichang verklaard dat de race na 2010 wel eens van de kalender kon verdwijnen. Maar Leon Sun, medewerker van organisator Juss Events, zei dat zijn opmerkingen in de vertaling verdwenen zijn. "Ik heb met Qiu gesproken en hij heeft nooit gezegd dat de Chinese Grand Prix zou verdwijnen", verklaarde Sun. "Het betreft hier vermoedelijk een misverstand met de vertaling. Volgens mij is het namelijk zeer waarschijnlijk dat de Formule 1 ook na 2010 nog in China blijft."

Dat de bezoekersaantallen een beetje tegenvallen beaamt Sun wel, maar de race heeft wel een toekomst volgens hem: "De Formule 1 komt hier nog maar vijf jaar. Het is niet eenvoudig om een vaste groep bezoekers op te bouwen, zoiets duurt wel even. Volgens ons is de Formule 1 een goed product en een belangrijk evenement voor Shanghai. Uit onderzoek komt naar voren dat er steeds meer fans komen, dus ik niet dat we dit evenement zomaar zullen opgeven."

Ook Formule 1-baas Bernie Ecclestone zei op de Grand Prix van afgelopen jaar nog dat hij dacht dat de Chinese race een stevige bodem heeft voor een langetermijntoekomst. Dat de GP naar april wordt verplaatst in plaats van aan het eind van de kalender in oktober, is volgens Sun een goede ontwikkeling op de lange termijn. Lewis Hamilton had de afgelopen twee jaar de kans om het kampioenschap te beslissen in de een-na-laatste race in van het seizoen in Shanghai. Die wereldtitel moest hij vorig jaar aan Kimi Räikkönen laten, maar dit jaar pakte de Brit hem wel.

Sun motiveerde waarom hij het geen probleem vond om de Grand Prix in het voorjaar te houden: "In het eerste half jaar zijn er niet veel internationale evenementen in SHanghai, het najaar is juist erg druk. Het eerste jaar is altijd moeilijk als je een verandering aanbrengt maar uiteindelijk is het een goede zet, denk ik." De financiële hoofdstand van China is volgend jaar al een MotoGP-race, het Aziatische Golf Open en de finale van het mannentennis, de ATP Masters Cup, kwijt op de kalender.

The Times: "Het was niet Van Persie, maar Eboué"

Arsenal-verdediger William Gallas klapte onlangs uit de school over de strubbelingen binnen de selectie van The Gunners. De Fransman beschuldigde een speler die zes jaar jonger is dan hij ervan dat hij de sfeer verziekt bij de club en (jeugd)spelers terroriseert.

Heel Engeland dacht na de uitspraken van Gallas meteen aan Robin van Persie. De Nederlander is samen met Bacary Sagna en Emmanuel Eboué de enige speler in de selectie van Arsenal die zes jaar jonger is dan Gallas.

Onlangs kreeg Van Persie in de rust van de wedstrijd Arsenal - Tottenham Hotspur het aan de stok met zijn ploeggenoot Theo Walcott. Hierdoor viel de verdenking op de Nederlander, maar volgens The Times is hij niet de boosdoener. De Engelse krant meldt dat de Ivoriaan Eboué de schuldige is.

Gallas heeft door zijn uitspraken de aanvoerdersband moeten inleveren. Bovendien sprak een aantal jonge spelers de afgelopen dagen juist zeer positief over Van Persie.

'Toerisme in Amsterdam loopt terug'

Toeristen hebben dit jaar minstens drie procent minder nachten in Amsterdam doorgebracht dan vorig jaar. Dat zegt het Amsterdams Toerisme & Congres Bureau (ATCB). Voor volgend jaar verwacht het ATCB een teruggang van twee procent.

De teruggang komt volgens het bureau door de financiële crisis. Omdat de economieën van Amerika en Engeland sterk aan de aandelenkoersen zijn gekoppeld, verwacht het ATCB een sterke daling van het aantal Amerikaanse en Britse bezoekers.

Het bureau probeert met een campagne meer bezoekers te trekken. In totaal steekt het bureau 2,6 miljoen euro in het themajaar Amsterdam Art City 2009. De campagne is vooral gericht op Groot-Britannië, Duitsland en België. Uit deze landen zou veel meer bezoek kunnen komen. Ook voor bezoekers uit eigen land is de campagne bestemd.

Toch verwacht het bureau pas vanaf 2010 weer een toename van toeristische overnachtingen. Volgend jaar en in 2010 openen verschillende mogelijke publiekstrekkers de deuren. Zo zijn de Hermitage en het Stedelijk Museum vanaf volgend jaar weer te bezoeken. Het Scheepvaartmuseum is vanaf 2010 weer open.

Betrouwbare landelijke cijfers over toeristische overnachtingen zijn er nog niet, zo laat het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen weten. "Dit jaar is het aantal overnachtingen minstens een procent teruggelopen", zegt een woordvoerder. "Maar dat bleek uit cijfers die tot en met juli liepen. In augustus was de daling nog groter."

De 350 hotels in Amsterdam hebben samen veertigduizend bedden. De hotels ontvingen vorig jaar 4,9 miljoen gasten. Die waren samen goed voor 8,8 miljoen overnachtingen. Vergeleken met 2006 steeg het aantal gasten nog met ruim vijf procent. Het aantal overnachtingen nam vorig jaar toe met ruim twee procent.

Amsterdam trekt jaarlijks ongeveer 14,3 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland die binnen een dag weggaan. Daarbij komen 4,6 miljoen bezoekers die langer blijven, gemiddeld vier dagen. In totaal zijn de bezoekers volgens het bureau goed voor een omzet van bijna vijf miljard euro en maken zij 48 duizend fulltime banen mogelijk.

Van Hintum wil ophef uit de wereld helpen

Marc van Hintum, technisch directeur van Vitesse, is de ophef rondom de uitspraak van trainer Hans Westerhof over het centrale verdedigingsduo Civard Sprockel/ Sébastien Sansoni zat. De directeur wil daarom in gesprek gaan met de betrokken partijen.

"Dit moet zo snel mogelijk de wereld uit. We gaan het maandag bespreken met de trainer, Sansoni en Sprockel. De trainer heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het feit dat zijn uitspraak naar buiten is gekomen, maar niet voor hetgeen hij heeft gezegd," aldus Van Hintum. "Als spelers klagen over gebrek aan vertrouwen, moeten we daarover praten. Maar we moeten ons vooral op het voetbal concentreren."

Vorige week zondag, na de competitiewedstrijd tegen AZ, liet Westerhof zich tegen collega Louis van Gaal ontvallen, zonder dat hij in de gaten had dat de microfoon nog aanstond, dat hij zijn verdedigingscentrum Civard Sprockel/Sébastien Sansoni 'dramatisch vindt voor dit niveau'. Sprockel zei gisteren dat hij teleurgesteld was in Westerhof.

Vermeer geeft Enoh de schuld

Kenneth Vermeer zei dat de nederlaag gisteren tegen AZ terecht, maar onnodig was. De doelman van de Amsterdammers wees met vermanende vinger naar ploeggenoot Eyong Enoh.

"De eerste helft speelden we goed, kon het alle kanten op, maar kwamen we onnodig op achterstand. Bij Eyong moeten bepaalde 'momenten' uit zijn spel. In het strafschopgebied moet je niet zo'n overtreding maken," aldus Vermeer. "De omstandigheden waren daarna in ons nadeel. Natuurlijk hadden de AZ-spelers ook last van de sneeuw en storm, maar wij hadden de wind tegen en moesten het spel maken. Zeker na de 2-0 konden zij lekker achterover leunen. En wij waren niet meer in staat om kansen te creëren."

Tenniscaptain Spanje stapt op

De captain van het Spaanse Daviscupteam, Emilio Sanchez, is een dag nadat Spanje de Davis Cup won opgestapt. Sanchez, mede-eigenaar van een beroemde tennisacademie, vindt het na drie jaar tijd voor iets anders.

Spaanse media zeggen echter dat Sanchez opstapt wegens aanhoudende problemen met de voorzitter van de Spaanse tennisbond, Pedro Munoz. Munoz botste eerder ook al met Rafael Nadal.

Hagenaar rijdt twaalf jaar zonder rijbewijs

Een 61-jarige automobilist uit Den Haag die al sinds 1996 met een ongeldig verklaard rijbewijs rondreed is gisteren in zijn woonplaats door de mand gevallen. Dat meldt de politie vandaag. Agenten hielden de man aan, toen hij zonder verlichting over de Marnixstraat reed.

De man bleek bijna drie keer zoveel alcohol achter de kiezen te hebben als toegestaan. Op het politiebureau bleek dat de man sowieso niet had mogen rijden, omdat zijn rijbewijs al twaalf jaar eerder ongeldig was verklaard. Bovendien bleek de Hagenaar al meerdere keren te zijn aangehouden voor rijden onder invloed. De politie heeft de auto van de man in beslag genomen.

De 61-jarige drankrijder moest zonder auto en met meerdere processen-verbaal op zak naar huis.

Vaticaan vergeeft John Lennon

L'Osservatore Romano, de semi-officiële krant van het Vaticaan, brengt in haar laatste editie een ode aan The Beatles. Opmerkelijk, omdat The Beatles en het Vaticaan nooit goede vriendjes zijn geweest. De katholieke gezagsdragers waren in de jaren zestig bijvoorbeeld not amused toen John Lennon The Beatles 'populairder dan Jezus Christus' noemde.

Het Vaticaan lijkt de plooien nu glad te strijken in een artikel ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van The White Album. De uitspraak van Lennon van destijds was slechts een vorm van 'opschepperij', aldus de redacteur van de krant, van een 'jongen uit een Engels arbeidersmilieu die opgroeide in de tijd van Elvis Presley en rock 'n roll, en die plots veel succes genoot'.

In de rest van het artikel wordt de muziek van The Beatles geprezen om haar eeuwigheidswaarde. Vergeleken met de 'stereotiepe' liedjes van nu waren The Beatles creatief, aldus de krant. Of men in het Vaticaan inmiddels ook al naar "Sympathy for the Devil" van de Rolling Stones durft luisteren, is niet bekend.

Met dank aan Umoja voor de submit.

Politieagenten willen geen DNA afstaan

Vier op de vijf politieagenten zien niets in een landelijke DNA-databank van agenten. Dat concludeert politiebond ACP uit een enquête onder zevenhonderd leden. De bond ziet daarmee zijn eigen scepsis bevestigd: voorzitter Gerrit van de Kamp sprak afgelopen zomer al van een verregaande stap, nadat minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) had aangegeven dat ze het draagvlak voor zo'n databank ging aftasten.

Ter Horst wil dat sporen van agenten op een plaats van delict snel uitgesloten kunnen worden van een onderzoek. Dat kan als hun DNA-structuur bekend is. Van de Kamp vraagt zich af wie Ter Horst nou eigenlijk wil uitsluiten, omdat medewerkers van het Openbaar Ministerie, ambulancepersoneel en de rechter-commissaris zich eveneens op een misdaadplek begeven.

Verder komt volgens de bond door het plan ook de privacy van familieleden van agenten in gevaar, omdat hun DNA overeenkomt. "Het verplicht afstaan van DNA heeft moreel ethische gevolgen. Ons wordt wel voorgehouden dat slechts een paar mensen inzage hebben, maar dat zie ik niet gebeuren."

De ACP maakte eerder deze maand al bekend tegen een databank van DNA-profielen en DNA-materiaal van politiemensen te zijn. De enquête onder de leden moest toen nog worden uitgewerkt. Van de Kamp noemt het afnemen van DNA slechts 'bij hoge uitzondering aanvaardbaar' en alleen als het materiaal direct wordt vernietigd als een onderzoek is afgesloten. De bond keert zich om dezelfde redenen ook tegen het vrijwillig afstaan van DNA, zoals dat nu bij drie politiekorpsen gebeurt.

Het afstaan van DNA-materiaal staat in december op de agenda van een regulier overleg tussen Ter Horst en de vakbonden. Ook de grootste politievakbond NPB heeft zijn reserve over het DNA-plan nooit onder stoelen of banken gestoken.

Werkstraf voor ongeluk Landmachtdagen

De militair die verantwoordelijk wordt gehouden voor een dodelijk ongeluk tijdens de Landmachtdagen in Wezep is veroordeeld tot een werkstraf van tweehonderd uur voor dood door schuld. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem verwijt hem nalatigheid en noemt hem 'aanmerkelijk onvoorzichtig en onachtzaam'. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Bij het zogenoemde helikopterincident op 2 juni vorig jaar kwam de 32-jarige sergeant Michel Meijers om het leven nadat hij voor het oog van bezoekers tweehonderd meter werd meegesleurd aan een helikopter van de luchtmacht. Hij was met drie andere militairen uit de Lynx-helikopter aan een abseiltouw neergedaald. Het bleek dat de nu veroordeelde Wolfgang B. zijn touw tussen twee ankerpunten had doorgesneden in plaats van onder de ankerpunten. Hierdoor zat het touw nog aan de helikopter vast.

De 40-jarige B. uit Hippolytushoef gaf de piloot een teken dat hij weg kon vliegen, zonder te controleren of het touw nog met de helikopter was verbonden. Daarmee heeft hij volgens de rechtbank welbewust een onaanvaardbaar risico genomen. B. heeft overigens altijd ontkend het vertrekteken te hebben gegeven.

Het ongeval kwam volgens B. doordat tussen de marine en de landmacht verschillende regels bestaan bij het abseilen. Zo zou het bij de marine niet verplicht zijn te checken of een touw daadwerkelijk is doorgesneden. Een opleidingsofficier van de marine bevestigde twee weken geleden voor de rechtbank dat bij de krijgsmachtonderdelen verschillende regels gelden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in mei ook dat het ongeluk gebeurde door het gebrek aan eenduidige regelgeving. Zo zouden er geen goede afspraken zijn over het teken 'aan de grond en los van de lijn'. De raad adviseerde Defensie eenduidige richtlijnen op te stellen. Defensie nam ook maatregelen. Het toen gebruikte abseilsysteem wordt nu niet meer toegepast.

Dave v/d Bergh grijpt naast titel

Colombus Crew is de nieuwe kampioen van de Verenigde Staten. In de finale van de play-offs van de Major League Soccer versloeg de ploeg New York Red Bulls met 3-1.

Oud-Utrechtspeler Dave van den Bergh, nu spelend voor NY Red Bulls, was vanaf de vleugels dikwijls gevaarlijk, maar kon geen bepalende rol spelen. In Los Angeles was Guillermo Barrros Schelotto van Colombus Crew met drie assists de uitblinker.

'Te veel criminelen ingeschreven bij KvK'

De Kamer van Koophandel moet bedrijven veel beter gaan controleren op criminele achtergronden. Dat zei korpschef Ruud Bik van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vandaag tijdens een toelichting op het rapport Nationaal dreigingsbeeld georganiseerde criminaliteit 2008.

Volgens hem maakt circa 75 procent van de criminele organisaties in Nederland gebruik van bij de Kamer van Koophandel ingeschreven bedrijven. Die ondernemingen zijn voor de criminelen noodzakelijk om hun misdadige activiteiten te kunnen ontplooien.

Er staan nu maar liefst rond de zeshonderd personen met een strafblad onder hun eigen naam ingeschreven. Dat terwijl bewindvoerders van bedrijven een verklaring van geen bezwaar moeten krijgen, voordat ze mogen worden toegelaten tot het bestand van de Kamer van Koophandel.

"Ik vind dit een pittig punt", aldus Bik. Hij meent dat er de afgelopen vier jaar weinig aan dit probleem is gedaan. "Ik verwacht dat de Kamer van Koophandel de controles goed gaat organiseren. We moeten barrières opwerpen om het de criminelen zo moeilijk mogelijk te maken. Daarbij is het goed uitvoeren van dit soort maatregelen nodig."

Een van de meest serieuze bedreigingen voor de samenleving is op dit moment het witwassen van crimineel geld via de onroerend goed sector, zo blijkt uit het dreigingsbeeld. Dat leidt volgens de analisten van het KLPD onder meer tot het verstoren van de markt. Ook heeft deze vorm van misdaad afpersing en het gebruik van geweld in de vastgoedwereld tot gevolg.

De omvang van deze criminaliteit gaat in de toekomst zeker toenemen, verwacht het KLPD: "Het proces tegen Willem Holleeder heeft de toenemende belangstelling voor deze vorm van zware criminaliteit niet veroorzaakt, maar wel aangewakkerd."

Montgomery nam doping wekelijks

Voormalig sprinter Tim Montgomery heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen in Sydney in 2000 vier maal per maand testosteron en groeihormonen gebruikt. Dit geeft de Amerikaanse oud-atleet toe in een interview met La Gazetta dello Sport.

In Sydney won Montgomery goud op de 4x100 meter sprint, maar kwam alleen in actie tijdens de series. Hij zit momenteel een celstraf van 8,5 jaar uit vanwege bankfraude en drugshandel. Door de atletiekfederatie was hij in 2005 voor twee jaar geschorst vanwege BALCO-affaire, waarbij doping verstrekt zou zijn aan vele atleten waaronder Montgomery en zijn ex Marion Jones. Op de 100 meter kwam de atleet in 2002 tot wereldrecordtijd van 9,78, maar die tijd is hem vanwege de affaire later afgenomen.

Krajicek nadert top 200

Michaëlla Krajicek behoort bijna weer tot de beste tweehonderd speelsters van de wereld. De 19-jarige Nederlandse sprokkelde weer wat puntjes bij elkaar en staat op de nieuwe ranglijst 206e.

Krajicek begon dit jaar als de nummer 33 van de wereld. Door een vormcrisis en blessures kwam ze in een vrije val terecht en die stopte op plaats 324. Beste Nederlandse op de ranglijst is nog steeds Arantxa Rus, die 188e staat.

Podolski wil weg bij Bayern München

Lukas Podolski heeft tegen de clubleiding van Bayern München gezegd dat hij de Zuid-Duitse club wil verlaten.

De 23-jarige aanvaller kan niet rekenen op een basisplaats in Beieren. "Ik heb de verantwoordelijken meegedeeld dat ik in de winter wil vertrekken," aldus Podolski tegenover Bild.

Podolski staat in de belangstelling van Manchester City en Tottenham Hotspur. Zijn contract bij Bayern loopt in de zomer van 2010 af.

Verbeek: "Derijck heeft het zelf afgedwongen"

Timothy Derijck maakte zondag na anderhalf jaar zijn rentree bij Feyenoord. De Belgische verdediger kwam terug in het elftal omdat Kevin Hofland zich blesseerde bij het uitlaten van de hond.

"Toen ik Timothy voor het eerst zag voetballen, had ik het idee dat hij anderhalf jaar op vakantie was geweest," aldus trainer Gertjan Verbeek in het Algemeen Dagblad over Derijck. Ook in de voorbereiding liet Derijck zich niet positief zien. "Maar hij heeft zijn rug gerecht, maakt fysieke een sterke indruk en speelt goed in het tweede. Hij heeft het zelf afgedwongen."

"Aan Diego en Dwight heb je kunnen zien dat je de kans krijgt als je je blijft inzetten. Het kan snel gaan. Ik ben blij dat ik weer heb kunnen spelen. Helemaal dat we hebben gewonnen," aldus de verdediger.

"Ik was in die periode bezig met een transfer en zat met mijn hoofd niet bij Feyenoord. Dat was niet goed van me. Toen mijn transfer niet doorging, heb ik de knop omgezet. Ik heb er geen probleem mee dat ik Kevin en André voor me heb."

Vrouwen HGC boos over 'sneeuwcorner'

HGC gaat een officieel protest indienen bij de KNHB. De vrouwen uit Wassenaar zijn boos over de beslissing van de scheidsrechter om het duel tegen HDM pas te staken vlak na een strafcorner waaruit HDM nog op 2-2 kwam. Een felle discussie om het duel stil te leggen had toen al minutenlang aangeduurd.

Wegens hevige sneeuwval waren de lijnen en de bal niet meer goed te zien. "Ja, dat gaf de scheidsrechter zelf toe", legt HGC-manager Mendy van Veen uit. "En toch besluit hij de corner te laten nemen." HDM-verdedigster Terry Noorlander wist dat presentje te verzilveren. Direct na de benutte strafcorner besloot de scheidsrechter het duel alsnog te staken.

Mocht het protest niets opleveren dan hoopt HGC de resterende zeven minuten op een doordeweekse dag uit te spelen.

Operatie noodzakelijk voor Contador

Wielrenner Alberto Contador laat zich aan zijn neus en stembanden opereren. De Spanjaard die in 2007 de Tour de France won, heeft sinds een valpartij in het voorjaar van 2007 problemen met ademhalen. Door de ingreep hoopt hij hiervan verlost te zijn.

"Bij een val, volgens mij tijdens de Ronde van Italië, werd mijn bril hard op mijn neus geduwd, sindsdien heb ik last bij het ademhalen, zei Contador. Na de operatie die in Madrid plaats zal vinden, zal hij enkele dagen niet mogen praten. "Het zal niet prettig zijn en ik zal tijdelijk niet voluit kunnen trainen," zei de Astana-renner. De eerstvolgende wedstrijd van Contador is de Ronde van Valencia in februari.

Sollied: "Spelers leken wel bang"

SC Heerenveen ging zaterdagavond met liefst 6-0 onderuit bij FC Twente. Het was niet voor het eerst dit seizoen dat de Friezen teleurstellend presteerden.

"Na de 1-0 zag ik alleen maar 'wiebelende spelers'. Ze leken wel bang en het ging niet om één of twee spelers, maar allemaal," aldus de Noorse oefenmeester op de clubsite van Heerenveen. "Er was geen overtuiging en geen vertrouwen."

De defensie van sc Heerenveen blijft de achilleshiel van het elftal. Na Volendam (33) heeft sc Heerenveen (28) een van de meest gepasseerde verdedigingen in de Eredivisie. "Dat is een grote uitdaging," liet assistent Chris van Puyvelde na afloop weten. "Maar we hebben de vinger nog niet op de zere plek kunnen leggen."

Heerenveen staat momenteel negende in de Eredivisie. De Friese club ontvangt volgend weekend PSV.

Bolt en Isinbajeva beste atleten 2008

Sprinter Usain Bolt en polsstokhoogspringster Jelena Isinbajeva zijn bij het atletiekgala van de internationale federatie IAAF in Monaco uitgeroepen tot atleten van het jaar 2008.

Bolt dankt deze uitverkiezing aan zijn gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in China op de 100 meter, 200 meter en 4x100 meter sprint. In elk van de disciplines werd in Peking het wereldrecord aangescherpt door de Jamaicaan die voor de laatstgenoemde discipline hulp kreeg van zijn landgenoten.

Isinbajeva bleef dit jaar ongeslagen in het polsstokhoogspringen en verbeterde dit jaar zowel het in- als outdoorrecord. In Peking kwam de Russische tot een hoogte van 5,05 meter, waarmee zij haar eerder gevestigde record uit Monaco met één centimeter aanscherpte. Isinbajeva won eerder in 2004 en 2005 al de titel van beste atlete.

VID: Spitsalarm ANWB te voorbarig

Het spitsalarm dat de ANWB gisterenavond afkondigde was veel te voorbarig volgens de VerkeersInformatieDienst (VID). De ANWB had beter moeten nadenken voordat het alarm werd afgegeven. De VID vindt dat het meer kwaad dan goed doet.

"We hebben de indruk dat door het spitsalarm het maandag vroeger in de ochtend drukker was dan normaal. Het is heel lastig te voorspellen hoe de verkeersdrukte gaat lopen. Je moet weten wat je roept, je moet als ANWB je maatschappelijke verantwoordelijkheid kennen", aldus de reactie van de VID.

De ANWB, die vindt dat ze haar maatschappelijke rol juist goed heeft opgepakt door tijdig te waarschuwen, vindt het commentaar van de VID zuur. Op het moment dat het spitsalarm werd afgegeven was het nog niet te voorzien dat het in delen van het land zou meevallen met de weersomstandigheden. Een spitsalarm wordt afgegeven als er meer dan 500 kilometer file wordt verwacht.

"We hebben dit nu voor het eerst gedaan en het kan misschien nog beter, maar uiteindelijk hebben de weggebruikers vanmorgen wel van het spitsalarm geprofiteerd. Automobilisten gingen vroeger of later de weg op, waardoor het met de files uiteindelijk meeviel", zo zegt de ANWB.

Horecaprijzen in tien jaar 40% gestegen

De prijzen in de horeca zijn de afgelopen tien jaar met ruim veertig procent gestegen. De inflatie bedroeg in deze periode ongeveer 25 procent. Dit blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijsstijging in de horeca was volgens het CBS de afgelopen tien jaar bijna altijd hoger dan de inflatie.

De prijzen in de horeca stegen in het derde kwartaal gemiddeld met 3,7 procent, zo maakte het CBS vorige week al bekend. Uit die cijfers bleek tevens dat de horeca de omzet tussen juli en september voor het eerst in vier jaar heeft zien dalen. De omzet nam met bijna een procent af ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar.

Met de invoering van het rookverbod in de horeca heeft de omzetdaling weinig te maken, meldde het CBS een kleine week geleden. De neerwaartse lijn was al ingezet voor 1 juli. Het CBS stelt dat de forse daling van de horecabestedingen in het derde, maar ook het tweede kwartaal te wijten is aan de economische tegenwind. Consumenten bezuinigen volgens het CBS al snel op horecabestedingen als het economisch minder gaat. Maar mensen besteden ook minder aan horeca-uitgaven door forse prijsstijgingen.

Vooral in kantines stegen de prijzen in oktober dit jaar snel, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Accommodaties als hotels, vakantiehuisjes en campings schroefden hun prijzen nauwelijks op. Ook in de rest van Europa stegen de horecaprijzen de afgelopen jaren relatief hard, meldt het CBS. Duitsland vormt de uitzondering, waar de stijging van de horecaprijzen gelijk op ging met de gemiddelde consumentenprijs.

Restaurants en cafés zagen van alle horecaondernemingen hun omzet in het derde kwartaal het meest dalen. Zij zetten bijna twee procent minder om. Alleen hotels boerden iets beter dan vorig jaar. De cijfers hebben betrekking op cafés, restaurants, hotels en cafetaria's.

Insecten eten voorkomt hoge bloeddruk

Het eten van insecten helpt tegen hoge bloeddruk, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent vandaag. De insecten bevatten een eiwit met hetzelfde effect als medicijnen tegen hoge bloeddruk, maar dan zonder de bijwerkingen.

Het oppeuzelen van insecten is traditie in Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. De kevers, mieren en termieten zijn zeer voedzaam en een goede bron van eiwitten, energie en vitaminen.

Een sprinkhaan of rups staat echter zelden op het menu in westerse landen, waar bijna een op de drie mensen lijdt aan een hoge bloeddruk.

De insecten kunnen hier zelfs een goed alternatief zijn voor vlees, vindt onderzoekster Lieselot Vercruysse van de Gentse faculteit bio-ingenieurswetenschappen. "Insecten zijn milieu-efficiënter dan vlees: er is minder water en voer nodig om ze te kweken."

Man verkracht dochter minstens 1000 keer

Een Britse vader wordt ervan verdacht zijn dochter zeker duizend keer te hebben verkracht. De hel, waarin de dochter leefde, duurde maar liefst acht jaar.

Het meisje zou van haar achtste tot haar zestiende gemiddeld drie keer per week uit haar bed zijn gesleept om haar vader te behagen. De man kwam vaak laat thuis van zijn werk als chef bij een afhaalchinees en verkrachtte zijn dochter dan, terwijl zijn vrouw en zijn andere kinderen in een andere kamer aan het slapen waren.

Tot nu toe heeft de 51-jarige man zes gevallen van verkrachting toegegeven. Volgende maand volgt uitspraak.


Man verkracht dochter 1000 keer  (foto: DAG)

David Jaffe vertelt iets over God of War III

David Jaffe, geestelijk vader van onder meer Twisted Metal, God of War en Calling All Cars, werkt al een tijdje niet meer bij Sony Santa Monica. De beste man heeft z'n eigen onafhankelijke studio opgezet, maar gaat nog wel regelmatig bij z'n ex-collega's langs om even een bakkie te doen. Vorige week ging David weer eens een bakkie pleur met een kano halen in Santa Monica en het leek de ontwikkelaars wel leuk om David te laten zien hoe het derde deel van de God of War-serie er voor stond. Natuurlijk mag Jaffe niet te veel vertellen, maar hij laat ons via zijn blog weten dat het spel er redelijk goed uit ziet.


Just wait and see...

ps. I saw GOD OF WAR III when I was in Santa Monica last week. I can and will not give away details. But I think it's ok for me to say two things:

a- HOLY HOLY HOLY FUCKING HELL!!!!
b- I thought GEARS OF WARS 2 looked about as good as a next-gen game could look....and that game is currently- and will probably remain- my game of the year. And hell, I think I actually get to vote on that kind of stuff in some circles And unless I get blown away by POP or something else I missed, GEARS 2 is the SHIT....this year. Dudes and dudettes, fucking WAIT till you see the amazing graphics...just fucking wait. And yes, Xbots, accuse me all you want of being a Sony fanboy. Just remember two things:

#1- I just said GEARS 2 is the BEST fucking playing and looking game of the year....better than any PS3 game. And there are some damn good PS3 games, I feel.

#2- FUCK YOU! I ain't no fan boy but this mother fucking game looks like nothing you've ever played...and you can hold me to that when this thing hits and when they start showing gameplay footage. It looks like a painting come to life- it's THAT good looking.

Hij vindt momenteel Gears of War 2 het beste spel van dit moment, maar God of War III zal naar zijn nooit bescheiden mening vele malen mooier zijn. Hij beschrijft het zelf als een schilderij dat tot leven komt. Ook wil hij de criticasters voor zijn door duidelijk te maken dat Gears of War 2 momenteel zijn favoriete spel is en naar zijn mening ook het mooiste spel wat momenteel te koop is voor current-gen hardware.

'Taalcursus allochtone ouders onzinnig'

Taalkundigen zeggen dat de inspanningen van de overheid om allochtone ouders Nederlands te leren, zodat ze thuis Nederlands gaan praten en de taal op hun kinderen overbrengen, volstrekt onzinnig zijn. Het ministerie van Integratie onderzoekt momenteel de mogelijkheid om een cursus Nederlands te verplichten.

Folkert Kuiken, hoogleraar Nederlands als tweede taal zegt dat het niet te verwachten is dat allochtonen thuis Nederlands gaan spreken na een cursus. "Ga maar na: Wat zou je zelf doen als je naar Turkije gaat emigreren? Dan blijf je thuis Nederlands praten tegen je kinderen. Die taal ben je gewend. Je hebt er zelf een sociale en affectieve binding mee. En het is prettig als je kinderen met opa en oma kunnen communiceren."

"Op zich is het best goed als allochtone kinderen zoveel mogelijk met Nederlands in contact komen. Maar als je ouders op taalcursus stuurt, is het helemaal afhankelijk van het bereikte niveau of hun kinderen er iets mee opschieten", aldus Kuiken. "Je ziet vaak dat kinderen hun ouders verbeteren, maar het gevaar bestaat dat ze de fouten overnemen. Dan leren ze krom Nederlands", zegt hoogleraar algemene taalwetenschap Pieter Muysken.

Volgens deskundigen heeft de overheid het idee dat de moedertaal van een allochtoon de ontwikkeling van de Nederlandse taal in de weg staat. Sociolinguïst Nadia Eversteijn bestrijdt deze theorie. Een goede beheersing van de moedertaal vergemakkeljkt het leren van een vreemde taal. Onderwijs in de moedertaal zou volgens haar helpen om het Nederlands goed onder de knie te krijgen. "Maar dat is momenteel voor geen enkele politicus bespreekbaar."

Een taalcursus voor allochtone ouders kan wel van pas komen in het dagelijks leven, zeggen de deskundigen. Mensen kunnen zich beter uiten bij de dokter of iets vragen in een winkel. Als het gaat om het taalniveau van kinderen, zijn er veel effectievere methoden. Genoemd worden onder andere het bijscholen van docenten om taalachterstanden eerder op te merken, extra taaluren en leescampagnes.

Volgens Kuiken is het moeilijk om aan te geven hoe lang het duurt voordat iedere allochtoon goed Nederlands spreekt. Er gaan volgens hem zeker nog een paar generaties overheen.

Ex-rokers steunen rokers in kritiek

Onderzoek van bureau Tangram uit Zeist voor Omroep Gelderland heeft uitgewezen dat ex-rokers het over het algemeen eens zijn met rokers: sinds het rookverbod geldt, is het minder gezellig geworden in de cafés. Het zou volgens de ex-rokers ook een goed idee zijn als er speciale rookkroegen komen. Uit de resultaten, die gisteren werden gepresenteerd, blijkt volgens de onderzoekers dat de ex-rokers zich nog altijd identificeren met de rokers.  

In oktober werden de reacties op het rookverbod in de horeca ook al door het bureau gepeild. Hoewel 54 procent van de ondervraagden nog steeds achter het rookverbod staat, zijn de meningen sinds het vorige onderzoek wel aan het verschuiven merkten te onderzoekers op. In oktober was 23 procent nog absoluut tegen een rookverbod, terwijl dit in november 29 procent is.

Ook het aantal voorstanders van aparte rookcafés is gegroeid. Was in oktober nog 43 procent van de ondervraagden voor een rookcafé, in november is dit gestegen naar 55 procent van de ondervraagden. Uit het onderzoek bleek eveneens dat driekwart van de rokers voorstander is van de speciale rookcafés en dat ruim zestig procent van de niet-rokende Gelderlanders begrip heeft voor caféhouders die hun asbakken weer op tafel zetten om zo de klanten terug te krijgen.

Meer dan 75 procent van de rokers heeft aangegeven minder vaak naar het café te gaan sinds het rookverbod is ingevoerd, terwijl 17 procent van de niet-rokers sindsdien juist vaker naar de kroeg gaat. De onderzoekers lieten weten dat zij het idee hebben dat de standpunten door alle commotie lijken te verharden.

Met dank aan FOKwa voor de submit.

Prijs pakje sigaretten veel hoger dan voorzien

Sigaretten en shag zijn fors in prijs gestegen. Wie nu een pakje Marlboro met negentien sigaretten wil kopen betaalt vijftig eurocent meer dan voorheen, waarmee de prijs van een pakje Marlboro op 4,50 euro uitkomt. De prijsverhoging was eerder aangekondigd. Het bedrag dat toen werd vernoemd was alleen veel lager. Een pakje Marlboro van negentien sigaretten zou 35 eurocent duurder worden.

De accijnsverhoging is op 1 juli 2008 bepaald. De sigaretten en shag waarbij deze verhoging is doorberekend, komen nu in omloop. De pakjes Cabellero waar dertig sigaretten in zitten zullen negentig cent duurder worden, waarmee de prijs op 6,90 euro uitkomt en een pakje JPS van 28 sigaretten is tachtig cent duurder geworden. Een pakje JPS kost sinds de verhoging 5,50 euro.

Ook de shagroker moet rekening houden met de prijsverhoging. Zo zijn de pakjes Van Nelle en Drum veertig eurocent in prijs gestegen. De shagfabrikanten besloten eerder nog tot de vermindering van de inhoud van een pakje shag: van vijftig gram naar 47,5 gram.

Met dank aan FOKwa voor de submit.

Hulpverleningshelikopter stort neer

In het Belgische Nieuwmunster, nabij Brugge, is een helikopter van de Medische Urgentie Groep (MUG) neergestort. Alle inzittenden zijn ongedeerd, maar de helikopter is bij de crash zwaar beschadigd.

De helikopter was onderweg om hulp te verlenen in Sunparks in De Haan, waar een zevenjarig jongetje bijna was verdronken. Toen de helikopter op lage hoogte vloog, kreeg deze motorproblemen. Bij de noodlanding in een open veld gleed de helikopter in een sloot. Aan boord waren op dat moment een piloot, een verpleegkundige en een arts.

 

Met dank aan Jump voor de submit.

Phil Taylor wint Grand Slam of Darts

Phil Taylor heeft gisteravond de finale gewonnen van de Grand Slam of Darts. Taylor gaf zijn opponent Terry Jenkins in de best-of-35 legs geen schijn van kans: 18-9.

The Power gooide in de laatste partij in Wolverhampton precies wat hij wilde. Jenkins, in de kwartfinale verantwoordelijk voor de uitschakeling van Van Barneveld, werd er zonder zichzelf iets te kunnen verwijten moedeloos van. Al ver voor het einde gaf hij met lichaamstaal te kennen genoegen te nemen met de tweede prijs, een kleine 50 mille. Dartmiljonair Taylor kon 120.000 euro bijschrijven.

Vertonghen: "Ajax blijft titelkandidaat nummer 1

Ajax-verdediger Jan Vertonghen was na afloop van het duel met AZ (2-0 nederlaag voor de Amsterdammers) verre van aangeslagen. Ondanks het verlies blijft de Belg vol vertrouwen en ziet hij Ajax dit seizoen de titel winnen.

"Ajax blijft ook na vandaag titelkandidaat nummer één," zei de Belg vol bravoure tegen de Telegraaf. "Waarom? Omdat we het beste elftal van Nederland hebben en dit seizoen wedstrijden winnend afsluiten, die we voorgaande jaren niet konden winnen. Al stapten we hier vorig jaar wel met drie punten van het veld af. Dat is waar."

Vertonghen haalde ook nog even de wedstrijd tegen PSV erbij om het niveau van het duel tegen AZ aan te geven. "Ik denk dat AZ - Ajax voor rust kwalitatief meer een topper was dan Ajax - PSV. Het grote verschil met vorige week was dat AZ ook wilde voetballen, waardoor het niveau hoger was."

Volgens de international van België is AZ een geduchte concurrent in de strijd om het kampioenschap. "Ze hebben een fantastisch middenveld en veel voetballend vermogen." Maar toch mag PSV volgens hem niet worden uitgevlakt. "Dat elftal heeft weer andere kwaliteiten."

Gadget: A Bike Plus

Als je een kleine afstand, laten we zeggen een kilometer of twee, moet overbruggen, dan ben je al snel aangewezen op de benenwagen. Zeker als je van het station naar je werk moet of van de parkeerplaats naar de binnenstad, dan heb je maar weinig keuze als het op vervoer aankomt. Een fiets heb je niet altijd bij de hand en kun je niet altijd even makkelijk ergens stallen en het openbaar vervoer brengt je niet altijd van deur tot deur. Veel forenzen kiezen dan ook voor een vouwfiets om zich te verplaatsen, maar die is niet altijd even handzaam en snel te gebruiken. Van het Clive Sinclair Instituut (genoemd naar de Engelse uitvinder van de Personal Computer) komt een heel nieuw soort vouwfiets, de A-Bike Plus. De fiets is de lichtste ter wereld en erg eenvoudig in gebruik.

Amsterdam krijgt roze kerstmarkt

Een opmerkelijke primeur in Europa: de roze kerstmarkt. De homovriendelijke kerstmarkt zal in Amsterdam, een belangrijke gaystad in Europa, georganiseerd worden op initiatief van enkele horecaondernemers in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat, het centrum van de homoscene in Amsterdam.

De markt zal de naam Pink Christmas meekrijgen en op de markt zal een roze ijsbaan te vinden zijn, alsmede een homokerstmarkt en een levende kerststal waarin twee Josefs of twee Maria's te vinden zijn. Op eerste kerstdag, 25 december, zal er een roze kerstviering georganiseerd worden.

Bordspel: De Gouden Eeuw

De zeventiende eeuw was voor Nederland er een van ongekende groei. Zowel op het gebied van handel, kunst als nijverheid. Nederland dreef veel overzeese handel, kende de door Balkenende geroemde V.O.C. mentaliteit en was een centrum van bekende kunstenaars en wetenschappers als Joost van den Vondel en Christiaan Huygens. Het was dus een tijd waarin er van alles gebeurde en dat vormde voor spellenontwikkelaar Leo Colovini inspiratie voor een nieuw bordspel: De Gouden Eeuw. Het spel is gemaakt door Phalanx Games en al langer in Engeland en Duitsland te koop. Opvallend genoeg is het spel nu pas vertaald naar het Nederlands en door 999Games op de markt gebracht.

Man vergokt huis met pokeren

Een huiseigenaar heeft met een spelletje poker een pand vergokt in Zwolle. Verschillende kamerhuurders in het pand hebben nu ruzie gekregen met de nieuwe eigenaar.

De nieuwe eigenaar, een 34-jarige man uit Bodegraven, besloot afgelopen vrijdag om twee huurders uit hun woning te zetten, waarop deze alarm sloegen bij de politie. De gealarmeerde politie wist de strijd aan de Obrechtstraat te sussen. De nieuwe eigenaar werd gewezen op de huurbeschermingsregels, maar deze vond hij niet belangrijk. Hierop beledigde de man de agenten en werd hij agressief. Hier kreeg hij een boete van 250 euro voor.

Man daagt McDonalds om naaktfoto's

Een Amerikaanse man heeft een onvergetelijk bezoek aan de McDonalds in de Amerikaanse staat Arkansas gebracht. Bij zijn bezoek liet de man per ongeluk zijn mobiele telefoon liggen, waarop naaktfoto's van zijn vrouw stonden. De man daagt de McDonalds nu voor de rechter, omdat de foto's op internet zijn opgedoken.

Toen de man ontdekte dat zijn telefoon nog bij de McDonalds lag, nam hij contact op met het filiaal. De medewerkers beloofden de man dat zij goed op zijn telefoon zouden passen. Enige tijd later doken de foto's die op de telefoon stonden plotseling op internet op. Ook het telefoonnummer en het adres van het echtpaar werden wereldkundig gemaakt. Omdat de foto's en de adresgegevens stalkers aantrokken heeft het echtpaar naar eigen zeggen moeten verhuizen.

Ochtendspits lijkt mee te vallen

De ochtendspits tot 07.00 uur valt vandaag mee. Dat zegt de VerkeersInformatieDienst. Treinreizigers komen er slechter vanaf.

De ANWB gaf gisteren een spitsalarm uit omdat een spits van meer dan vijfhonderd kilometer werd verwacht, twee keer zo veel als normaal. De VID zei toen al dat het waarschijnlijk wel mee zou vallen.

Het grootste deel van het slechte weer is vanochtend volgens de VID al over Nederland getrokken. De waarschuwingen voor een drukke spits zouden er wel voor kunnen zorgen dat mensen eerder vertrekken. Door het regenachtige weer kan het verkeer daardoor vroeger vastlopen dan normaal, waardoor het volgens de VID alsnog drukker dan anders kan worden.

Of de treinreizigers er ook zo goed vanaf komen moet nog blijken. De NS verwacht overvolle treinen. ProRail vreest in het hele land vertragingen door het slechte weer. Rond Amsterdam wordt sowieso al een vertraging van een half uur verwacht. Daar kampt men nog met de nasleep van de ontsporing van een goederentrein gisteren.

Tussen Gouda en Den Haag was door een sein- en wisselstoring geen treinverkeer mogelijk. Even voor 07.00 uur werd dit probleem opgelost, het treinverkeer komt daar langzaam weer op gang.

Jackson schikt met Bahreinse royal

De Amerikaanse zanger Michael Jackson heeft gisteren een schikking getroffen met sjeik Abdullah bin Hamad al-Khalifa. De sjeik eiste ruim 5 miljoen euro wegens contractbreuk, maar zou nu bereid zijn de zaak buiten de rechter om op te lossen, stelde een zegsvrouw van de zanger gisteren.

De 50-jarige King Of Pop zou de sjeik, zoon van de Bahreinse koning Hamad, hebben toegezegd een nieuw album op te nemen, een autobiografie te schrijven en een toneelstuk te produceren. Ook zou sjeik Abdullah de zanger in 2005 en 2006 miljoenen hebben voorgeschoten om diens advocaten en reiskosten te betalen.

'007 in volgende film weer vrouwenversierder'

James Bond is in de volgende 007-film als vanouds een vrouwenversierder. Volgens Bond-acteur Daniel Craig had de superspion in de film Quantum Of Solace een tijdelijke dip, maar stort 007 zich in de volgende film weer op de vrouwen. Dat meldde de Britse krant The Sun maandag.

De fictieve superspion houdt er in zijn films doorgaans een actief liefdesleven op na. In Quantum of Solace bleek het beleven van amoureuze avonturen echter nogal laag op zijn agenda te staan.

Volgens de 40-jarige Craig moest de spion zich in de laatste film inhouden, omdat hij zojuist zijn geliefde had verloren. "Als Bond in bed was gesprongen bij tien vrouwen was dat niet logisch geweest", stelt de acteur in The Sun.

Klik hier voor de review van Quantum of Solace!

Burgemeesters pleiten tegen raketschild bij Obama

Dertig Tsjechische burgemeesters hebben de aankomende president van de Verenigde Staten, Barack Obama, dringend verzocht geen raketschild in Tsjechië te plaatsen. Het zou een gevaar voor Europa zijn, aldus de burgervaders.

Als het plan doorgaat wordt Europa het hoofdslagveld van een mogelijk internationaal conflict, schrijven ze in een gezamenlijke brief. De Verenigde Staten willen in Polen en Tsjechië een raketschild plaatsen. Dit systeem moet het Westen beschermen tegen raketaanvallen van 'schurkenstaten als Iran'. Obama heeft nog niet laten weten wanneer en of hij doorgaat met het project, dat op initiatief van de huidige president George Bush gestart is.

Volgens de burgemeesters is tweederde van de Tsjechen tegen het raketschild. De Tsjechische regering stemt in een laatste ronde over het schild, nadat Obama op 20 januari de macht heeft overgenomen in de VS.

Heerenveen heeft nieuw oogappeltje in Scandinavië

Eredivisionist sc Heerenveen heeft belangstelling voor Patrik Ingelsten. De aanvaller van Kalmar FF moet in de winterstop de voorhoede van de Friese club versterken. Volgens het Zweedse Fotbollskanalen hebben beide ploegen zelfs al met elkaar rond de tafel gezeten.

Naar verluidt vraagt Kalmar FF om en nabij de één miljoen euro voor de speler. Heerenveen zou volgens het eerder genoemde medium een bedrag van 800.000 euro hebben geboden op Ingelsten.

Eerder deze jaargang nam Kalmar het in het UEFA Cup-toernooi op tegen Feyenoord. In dat duel, waarin Ingelsten niet wist te scoren, toonde hij aan over de nodige kwaliteiten te beschikken.

In een eerder stadium had Rosenborg de pijlen ook al op de speler gericht. De Zweed zag echter niets in een transfer naar de Noorse topclub, aangezien hij in een grotere competitie wil acteren. Naar verluidt jaagt het Belgische Anderlecht eveneens op de handtekening van de oud-speler van Hillerstorps GoIF.

Afgelopen seizoen werd Ingelsten topscorer van de Allsvenskan. Met negentien doelpunten prijkt zijn naam bovenaan de topscorerslijst van de Zweedse competitie. Met Kalmar FF pakte hij ook onlangs de Zweedse titel.

Mocht het tot een transfer komen, dan is de aanvaller niet de enige speler van Kalmar die de overstap maakt naar het noorden van Nederland.

Viktor Elm zal na de winterstop het Friese shirt met de pompebladen over zijn schouders hijsen. De middenvelder heeft echter al aangegeven mogelijk eerder naar Nederland te komen, waardoor sc Heerenveen-coach Trond Sollied nog voor de winterstop kan beschikken over de Zweed.

Crespo moet snel beslissen over aanbod Real

Real Madrid heeft aanvaller Hernán Crespo een ultimatum gesteld. De Madrilenen willen voor woensdag weten of hij ingaat op een contractaanbod.

De Koninklijke moest na de blessure van Ruud van Nistelrooy op zoek naar een vervanger, aangezien ook Gonzalo Higuaín geblesseerd raakte. Crespo wil graag voor Real voetballen, maar is het niet eens met de periode van de verbintenis. De topclub wil namelijk dat de Argentijn voor een half seizoen tekent, maar Crespo wil minimaal een contract voor anderhalf seizoen. Real heeft laten weten dat het niet akkoord gaat met die eisen.

Momenteel speelt Crespo bij Internazionale, waar hij op het tweede plan is geraakt. De Italianen zijn al akkoord gegaan met een vertrek. Real Madrid gaat dus alleen in zee met de aanvaller als hij voor een half seizoen wil tekenen. In de zomer verwacht men namelijk een nieuwe, jonge spits aan de gelederen toe te voegen. Klaas Jan Huntelaar is naar verluidt in de race voor deze plek.

Uitslagen Spanje speelronde 12

Getafe heeft een eind gemaakt aan de zegereeks van FC Barcelona. De Catalanen staan wel nog altijd bovenaan in La Liga, op drie punten gevolgd door aartsrivaal Real Madrid.

Real Madrid ontving zaterdagavond Recreativo de Huelva in het Santiago Bernabéu. Zonder de geblesseerden Ruud van Nistelrooij en Arjen Robben kenden de Madrilenen een matige start van het duel, maar kregen steeds meer zelfvertrouwen. Vooral Wesley Sneijder zorgde naar mate de eerste helft vorderde voor gevaar. De Nederlandse middenvelder zag eerst een treffer onterecht afgekeurd worden, maar was even later alsnog trefzeker met een van richting veranderd schot. Na rust waren de beste kansen ook voor de thuisploeg, maar de beslisser viel niet. Sneijder viel net als aanvaller Gonzalo Higuaín geblesseerd uit, hetgeen een smet was op de zege van het geplaagde Real.

Villarreal, de naaste belager van FC Barcelona voorafgaand aan het weekend, ontving Real Valladolid in het eigen Estadio El Madrigal. De ploeg van Manuel Pellegrini liet zich in de eerste helft al meermaals zeer gemakkelijk aftroeven. Zo zorgde Jonathan Sesma al na een klein halfuur voor de openingstreffer, en was hij vlak voor rust opnieuw trefzeker met een mooie lob. De thuisclub kon geen vuist maken, en zag Valladolid nog voor de thee 0-3 maken. Pedro León werkte een vrije trap langs Diego López. De ruststand zou ook de eindstand blijken, daar er in de tweede helft niet meer gescoord werd.

Het duel van de speeldag werd in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuan gespeeld, waar Valencia op bezoek kwam. Ondanks het feit dat Sevilla veel minder balbezit had dan de bezoekers waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Kansen van onder meer Juan Mata en Luís Fabiano werden maar net geen doelpunt. Na de thee konden Andrés Palop en Renan hun doel ook schoon houden, ondanks uitstekende mogelijkheden voor Mata en Jesús Navas, vlak voor tijd. Door de puntendeling verliezen beide ploegen terrein op Real Madrid.

Barcelona kent een uitstekende periode. De ploeg won de afgelopen negen competitieduels en lijkt onstuitbaar. Tegenstander Getafe presteert vooralsnog wisselvallig, maar is gesterkt met de terugkeer van doelman Pato Abbondanzieri. De Argentijnse goalie wist ook tegen Barça meermaals zijn doel te redden. Manu Del Moral was al snel verantwoordelijk voor de openingstreffer van de bezoekers in Camp Nou. De thuisploeg, die Lionel Messi moest missen, creëerde vervolgens het beste van het spel, maar ving keer op keer bot. Tot twintig minuten voor tijd, toen Seydou Keita plots raak kopte. Getafe kon de wedstrijd uitspelen en zo een punt meenemen naar Madrid.

Verder liet Atlético de Madrid wederom knullig punten liggen. In Soria leek Diego Forláns treffer lange tijd de enige te zijn, maar in de vierde minuut blessuretijd schoot José Barkero Numancia alsnog langszij. Osasuna boekte eindelijk de eerste zege van het seizoen. Álvaro Negredo zette Almería in Pamplona in de zevende minuut nog wel voor, maar zag zijn teamgenoot Guilherme een minuut later al rood krijgen. Osasuna had vervolgens een vrij simpele taak in het uitspelen van het duel. Walter Pandiani maakte al snel gelijk, en door een eigen treffer van Pellerano en een goal van Krisztián Vadócz stond er uiteindelijk een 3-1 eindstand op het scorebord.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
22/11Real Madrid CFRC Recreativo de Huelva1-0
22/11Villarreal CFReal Valladolid CF0-3
22/11Sevilla FCValencia CF0-0
23/11RCD MallorcaMálaga CF2-2
23/11CD NumanciaClub Atlético de Madrid1-1
23/11CA OsasunaUD Almería3-1
23/11Real Racing ClubRCD Espanyol3-0
23/11Real Sporting de GijónReal Betis Balompié1-2
23/11FC BarcelonaGetafe CF1-1
23/11Deportivo de La CoruñaAthletic Club de Bilbao3-1

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1FC Barcelona129212937-9
2Real Madrid CF128222629-17
3Villarreal CF127412521-14
4Valencia CF127322425-12
5Sevilla FC127322418-8
6Club Atlético de Madrid125341824-18
7Deportivo de La Coruña125341813-14
8Real Betis Balompié125251718-15
9Real Valladolid CF125161613-17
10Real Racing Club de Santander124351514-15
11Málaga CF124351517-21
12UD Almería124351514-20
13Real Sporting de Gijón125071520-27
14Getafe CF123541411-15
15RCD Mallorca123451314-19
16RCD Espanyol123361210-18
17CD Numancia123271115-25
18Athletic Club de Bilbao12237913-23
19CA Osasuna1215686-12
20RC Recreativo de Huelva1214775-18

Topscorers:

#SpelerClubGoals
1Samuel Eto'oFC Barcelona13
2David VillaValencia CF11
3Gonzalo HiguaínReal Madrid CF9
4Álvaro NegredoUD Almería8
5Lionel MessiFC Barcelona7
6Joseba LlorenteVillarreal CF6
=Mate BilićReal Sporting de Gijón6
=Diego ForlánClub Atlético de Madrid6

Programma:

DatumThuisUit
30/11Athletic Club de BilbaoCD Numancia
30/11Club Atlético de MadridReal Racing Club
30/11RCD EspanyolReal Sporting de Gijón
30/11Sevilla FCFC Barcelona
30/11Real Valladolid CFRCD Mallorca
30/11Valencia CFReal Betis Balompié
30/11UD AlmeríaDeportivo de La Coruña
30/11Getafe CFReal Madrid CF
30/11Málaga CFCA Osasuna
30/11RC Recreativo de HuelvaVillarreal CF

1ejaars: USC, UIT en Toverfay

Zaterdagmiddag 11 augustus, vier uur genau, moest ik aanwezig zijn bij het hoofdkwartier van de vereniging. Ik was nog nooit verder Utrecht ingelopen dan de Neude en de Oudegracht, en liep vol verwondering en met een sporttas vol kleding richting het Janskerkhof. Links van het plein dat de Janskerk omringt stond al ruim een eeuw Het Gele Kasteel, zoals de USC-leden hun batcave hadden gedoopt. Meteen bij aankomst werd me duidelijk dat het woord 'Corps' niet voor niets in de naam van de vereniging was opgenomen.

Hotel 'gijzelt' toeristen om geld van reisbureau

Een hotel in de Turkse kustplaats Antalya 'gijzelt' sinds zaterdag meer dan honderd Belgische en Franse toeristen. Dat heeft een Belgische reisbureau gisteren bekendgemaakt. De toeristen, voornamelijk senioren, moesten per persoon 275 euro betalen om toegang tot hun kamers of een hapje te eten te krijgen.

"Mijn klanten worden gechanteerd", aldus een woordvoerder van het Belgische reisbureau. Het bedrijf had een partij plaatsen in een hotel overgenomen van een inmiddels failliete reisorganisatie. Het hotel zou nog 80.000 euro tegoed hebben van het failliete bedrijf. De helft van het geld is inmiddels betaald door een verzekeringsbedrijf.

Gevangenis Antalya  (foto: ANP)

Cities XL: naast burgemeester ook CEO

Cities XL wordt een city builder die lang gespeeld moet blijven worden: er is een grote doorlopende online wereld waar men hun steden kan bouwen en door GEM's kan er steeds meer content bijkomen. Een GEM is een gameplay extension module. In de praktijk komt dat er op neer dat je behalve een city builder meteen een grote hoeveelheid tycoongames in dezelfde game hebt zitten.

Twee gegeven voorbeelden zijn een ski-resort en een beach-resort. Als je een ski-resort bouwt moet je rekening houden met liften om rijen minimaal te houden, goede services voor je klanten en natuurlijk rekening houden met de ervaring van een skiën: een beginner zal niet meteen van de steilste berg af willen gaan. Klanten hebben grote en kleine budgetten, en andere voorkeuren. Een goedlopend ski-resort bouwen is natuurlijk ook handig voor je stad: dat levert je weer belastingscentjes op. Hieronder twee screenshots.
Monte Cristo geeft aan dat we in de toekomst dan aan plug-ins moeten denken als dierentuinen, pretparken, boerderijen, fabrieken, een olieraffinaderij, enzovoort. Cities XL komt ergens in 2009] uit.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.