Een op de vier zoogdiersoorten bedreigd

Een op de vier zoogdiersoorten wordt bedreigd met uitsterven. Zeker 1141 van de 5487 soorten vallen volgens de IUCN in de categorie bedreigd. Dat blijkt uit de vandaag verschenen rode lijst van bedreigde soorten van IUCN, de International Union for Conservation of Nature.

Sinds het jaar 1500 zijn er 76 zoogdiersoorten uitgestorven. De studie stelt ook vast dat soorten die worden geholpen door goede beschermingsmaatregelen kunnen herstellen. Dat geldt voor 5 procent van de soorten op de rode lijst.

Het Chinese Pater-Davidshert is daar een voorbeeld van. Het dier staat nu te boek als 'uitgestorven in het wild', maar volgens de onderzoekers is er kans dat de soort weer kan worden uitgezet nu populaties in gevangenschap flink groeien.

De Iberische lynx behoort tot de groep van 188 soorten voor wie de toekomst kritiek is. Meest pessimistische schatting is dat er op de hele wereld nog maar 84 Iberische lynxen zijn. De oorzaak: er is te weinig prooi (konijn). Het werkelijke aantal bedreigde soorten zoogdieren kan hoger uitvallen, waarschuwt de IUCN. Het is wetenschappers namelijk niet gelukt voor 836 soorten genoeg gegevens te verzamelen waardoor dus geen conclusie kan worden getrokken over de status.

IUCN, een internationaal samenwerkingsverband van overheden en circa negenhonderd natuur- en milieuorganisaties, spreekt van een heuse uitstervingscrisis. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt dat dit onderzoek laat zien hoe zinvol natuurbescherming kan zijn.

  (foto: ANP)