Trichet: belastingen niet verhogen

De Nederlandse regering moet de belastingen niet verder verhogen. Dat zegt de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, vandaag in een interview met RTL Z.

De ECB verhoogde gisteren de rente in de eurozone met een kwart procentpunt, in een poging de alsmaar stijgende inflatie te beteugelen. Toekomstige belastingverhogingen door EU-lidstaten zijn onverstandig, meent Trichet, omdat ze het leven van haar inwoners duurder zullen maken. Maatregelen als de btw-verhoging, de accijnsverhoging en de vliegtaks kunnen een stok in het wiel van inflatiebeperking zijn.

Trichet zegt in het interview dat de renteverhoging van gisteren bijdraagt aan prijsstabiliteit op de middellange termijn. Het toont volgens hem aan dat de ECB te vertrouwen is en die geloofwaardigheid is essentieel. Het belangrijkste is dat de centrale bank een "stabiliserende, betrouwbare kracht" blijft, aldus de bankpresident.

Trichet spreekt van een matige, constante economische groei op dit moment in de eurozone. Na een vrij slecht tweede en derde kwartaal, zou de economie weer langzaam moeten aantrekken. Toch houdt de ECB-president een slag om de arm, omdat de "risico's duidelijk aan de onderkant zitten".

Trichet


Bekijk het volledige interview met Trichet.

Met dank aan FrankR voor de submit.