'Duurder internet voor downloaden muziek'

De muziekindustrie zoekt naar nieuwe wegen om de gestaag dalende inkomsten door de illegale verspreiding van muziek via het internet te compenseren. Muziekgigant Warner Music zint nu op een toeslag die consumenten bovenop hun internetabonnement moeten gaan betalen.

Dat heeft de gelauwerde Amerikaanse manager Jim Griffin gezegd in een interview met het internetmagazine Portfolio.com. Griffin is door Warner aangetrokken om het plan uit te werken. Hij denkt aan een verhoging van de kosten van een internetaansluiting van vijf dollar (ongeveer 3,15 euro). In ruil daarvoor zouden consumenten onbeperkt muziek mogen downloaden van een muziekdatabase. Het geld dat wereldwijd met de toeslagen wordt opgehaald zou verdeeld moeten worden onder artiesten en platenmaatschappijen.

Het is niet bekend of de plannen van Warner ook op politieke steun kunnen rekenen.  In Nederland wordt door consumenten reeds kopiëerheffing betaald op lege cd's, dvd's en videobanden.  Het downloaden van films en muziek is in Nederland dan ook volledig legaal, ongeacht de bron.