FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 30 maart 2008

Uitslagen Spanje speelronde 30

Villarreal is na de afgelopen speelronde de verrassende nummer twee in Spanje. FC Barcelona verspeelde een voorsprong tegen Real Betis en zakte een positie.

Barcelona moest aantreden tegen het geplaagde Real Betis. De ploeg van Frank Rijkaard kende aanvankelijk weinig problemen in Sevilla, en nam via Bojan Krkic de leiding. De Spaanse aanvaller kon een rebound in het net werken. Twee minuten later zorgde Samuel Eto'o voor de tweede Catalaanse goal, en dat leek alleen maar meer te gaan worden. Toch hield Betis stand tot de rust en wist het daarna zelfs sterker te worden. Na ruim een uur spelen kopte Edú de bal achter Víctor Valdés en maakte er zo weer een wedstrijd van. De Braziliaan miste even later een strafschop, maar zag teamgenoot Juantio met een harde knal alsnog zorgen voor de gelijkmaker. Edú was vlak daarna wederom trefzeker met een mooi schot, en dompelde de Catalaanse fans in diepe rouw.

Villarreal kon hierdoor de tweede plaats overnemen, als er thuis gewonnen zou worden van concurrent Club Atlético de Madrid. De eerste helft leek lange tijd doelpuntloos te gaan eindigen, desondanks kon El Submarino Amarilla met een gerust hart aan de thee, want vlak voor het rustsignaal waren Santi Cazorla en Nihat Kahveci trefzeker voor de club uit Valencia. Slechts sporadisch werden de Madrilenen gevaarlijk, zodat Nihat er na ruim een uur een eind aan kon maken: 0-3. Door de overwinning staat Villarreal nu één punt voor op Barcelona, Atlético staat nog altijd onder druk op de vierde positie.

Real Madrid kon door de misstap van Barcelona twee punten uitlopen op de rest als er thuis gewonnen zou worden van Sevilla. Met Arjen Robben en Wesley Sneijder in de basiself kwamen de Madrilenen bijzonder agressief uit de startblokken. Al na zeven minuten stond de 1-0 op het bord, door een treffer van Gabriel Heinze vanuit een vrije trap van Sneijder. Tien minuten voor rust kwam Sevilla langszij, toen Frédéric Kanouté vrij werd gelaten. De voorsprong werd echter al snel weer teruggehaald; Sneijder bereikte Raúl met een mooie pass en zag zijn teamgenoot het koelbloedig afronden. In de tweede helft besliste Gonzalo Higuaín het duel. Wederom was Sneijder bij de treffer betrokken. De Nederlander lanceerde Guti, die de bal teruglegde op zijn Argentijnse teamgenoot: 3-1.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
29/3Real Betis BalompiéFC Barcelona3-2
29/3Villarreal CFClub Atlético de Madrid3-0
30/3UD AlmeríaLevante UD2-1
30/3RCD EspanyolReal Racing Club0-3
30/3Getafe CFCA Osasuna0-2
30/3RC Recreativo de HuelvaAthletic Club de Bilbao1-1
30/3Valencia CFRCD Mallorca0-3
30/3Real Valladolid CFReal Zaragoza2-1
30/3Deportivo de La CoruñaReal Murcia CF3-1
30/3Real Madrid CFSevilla FC3-1

Stand:

#ClubGespeeldPuntenDoelsaldo
1Real Madrid CF3065+35
2Villarreal CF3059+15
3FC Barcelona3058+31
4Club Atlético de Madrid3050+14
5Real Racing Club de Santander3050+7
6Sevilla FC3045+16
7RCD Espanyol3045-2
8UD Almería3042-1
9RCD Mallorca3040+7
10Athletic Club de Bilbao3040+1
11Valencia CF3039-12
12Getafe CF3039-2
13Real Betis Balompié3038-7
14CA Osasuna3037-1
15Deportivo de La Coruña3037-6
16Real Valladolid CF3035-15
17Real Zaragoza3033-10
18RC Recreativo de Huelva3033-17
19Real Murcia CF3026-21
20Levante UD3019-33

Programa:

DatumThuisUit
6/4Athletic Club de BilbaoRCD Espanyol
6/4Club Atlético de MadridUD Almería
6/4FC BarcelonaGetafe CF
6/4Real Racing ClubDeportivo de La Coruña
6/4Sevilla FCVillarreal CF
6/4Real ZaragozaReal Betis Balompié
6/4Levante UDReal Valladolid CF
6/4RCD MallorcaReal Madrid CF
6/4CA OsasunaRC Recreativo de Huelva
6/4Real Murcia CFValencia CF

Weer Nederlandse militairen gewond in Uruzgan

Twee Nederlandse militairen in Uruzgan zijn zondagavond lichtgewond geraakt toen ze op een bermbom reden. Het is zondag de tweede aanslag op Nederlandse militairen. De soldaten reden rond 19.00 uur lokale tijd in de buurt van Tarin Kowt op een bermbom. Hun toestand is stabiel. Ze hebben volgens Defensie zelf hun familie ingelicht.

Zondag rond 12.00 uur lokale tijd verloor een Nederlandse militair zijn benen toen het voertuig waarin hij zat in de buurt van dezelfde stad op een bermbom reed. Zijn toestand is kritiek. Twee anderen raakten lichtgewond. Zij maken het volgens het ministerie van Defensie naar omstandigheden goed. Alle gewonde militairen zijn overgebracht naar een hospitaal in Kamp Holland.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) en commandant der strijdkrachten Dick Berlijn reageerden vol afschuw op de eerste aanslag.

Donderdag raakten ook drie Nederlandse militairen lichtgewond toen hun voertuig in Uruzgan op een bermbom reed. Dat gebeurde in de buurt van Chora.

Connery spreekt The Beatles...

Gisteren hadden we al een blog over George Martin's "In my Life". Daarin was te zien dat Jim Carrey over een niet onaardige zangstem beschikt. In de hele rij aan beroemdheden die meededen aan dit album was hij niet de enige acteur. Ook Sean Connery gaf acte de presents. Nu is zijn zangkwaliteit niet om over naar huis te schrijven dus werd een andere oplossing bedacht. Met een verrassend mooi resultaat...

Moby moet uitkijken voor zijn buren

De buren van de Amerikaanse popmuzikant Moby zijn niet al te blij met de komst van hun nieuwe buurman. De 42-jarige artiest, bekend van de nummers 'Go' en 'Find my baby', is druk bezig al zijn instrumenten te installeren in zijn garage. Zijn buren staan alvast op scherp voor de mogelijke overlast die Moby gaat veroorzaken, meldt New York Post.

De artiest, die momenteel in de hitlijsten staat met zijn plaat 'Disco lies', heeft een huis gekocht in het Amerikaanse Hollywood Hills. Eén van de buren heeft alvast een goede tip voor de muzikant. "Hij kan maar beter rustig aan doen. Onlangs hebben we Prince nog de straat uitgeschopt wegens geluidsoverlast."

Van Gaal boycot NOS en RTL

Louis van Gaal weigert de televisieomroepen NOS en RTL te woord te staan. "AZ is de laatste dagen vernederd door berichtgeving", zei de trainer van de Alkmaarders zondag.

"Ik weiger nog met de NOS en RTL in zee te gaan. Ik geef geen interviews en neem ook niet meer plaats in praatprogramma's. De boycot duurt net zolang totdat ik excuses heb ontvangen."

Van Gaal is woedend over de items die de televisiezenders vrijdag maakten. Die dag maakte de oud-bondscoach zijn vertrek bij AZ bekend aan de spelersgroep. Dat besluit werd later op aandringen van de selectie teruggedraaid. De spelers willen Van Gaal behouden en krijgen de komende tijd de gelegenheid om zich te bewijzen.

"Op televisie is gesuggereerd dat mijn lot in handen zou liggen van de spelers. Dat is niet waar. Ik heb zelf mijn ontslag aangeboden en ik bepaal nu zelf of ik volgend seizoen alsnog doorga. Als journalist moet je de feiten kennen."

In 2007 30 procent meer mensen naar voedselbank

Het aantal mensen dat aanklopt bij de voedselbanken is in 2007 met 30 procent gestegen. Een woordvoerster van de Stichting Voedselbank Nederland bevestigde zondag berichtgeving daarover van BNR Nieuwsradio.

Deden begin 2007 wekelijks 10.000 gezinnen een beroep op de voedselbanken, aan het einde van het jaar waren dat er 13.000. Volgens de zegsvrouw komt de stijging vooral door de betere bereikbaarheid van de voedselbanken. "We zitten nu overal door het land. We zijn bereikbaarder geworden", aldus de woordvoerster.

De stichting begon zes jaar geleden met een vestiging in Rotterdam. Inmiddels zijn er 105 bij de Kamer van Koophandel geregistreerde initiatieven.

Spielberg kiest 17-jarige als Kuifje

De 17-jarige Britse acteur Thomas Sangster zal de rol van Kuifje vertolken in de film die Steven Spielberg momenteel voorbereidt. De jonge Londenaar, een achterneef van acteur Hugh Grant, speelde eerder in de film 'Love Actually' en de tv-reeks 'Doctor Who'.

"Ik hield van Kuifje toen ik jonger was", aldus Sangster. De stripalbums heeft hij niet gelezen, maar hij zag wel de tekenfilms over de avontuurlijke Belgische reporter met de kniebroek en hondje Bobby.

De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg en de Nieuw-Zeelander Peter Jackson (Lord of the Rings) werken aan een reeks van drie films over Kuifje. De opnames beginnen in september. De eerste film zou in 2010 in de bioscoop komen.

Doden door vliegtuigongeluk bij Londen

Bij een vliegtuigongeluk zondag ten zuiden van Londen zijn alle vijf inzittenden om het leven gekomen. Het Cessna-vliegtuigje met twee piloten en drie passagiers stortte neer op een huis in een wijk van Farnborough (Kent).

Het huis werd verwoest. De bewoners waren niet aanwezig. Twee omwonenden raakten in een shocktoestand en moesten naar een ziekenhuis.

Een piloot had nog een noodsignaal afgegeven. Hij vroeg toestemming om te mogen landen op een nabijgelegen vliegveld, meldde de Britse omroep BBC.

Wilders grote afwezige op debat

Geert Wilders heeft een uitnodiging om vandaag deel te nemen aan een bijeenkomst rond zijn omstreden film Fitna geweigerd. Nou ja, geweigerd, hij heeft gewoon niks laten weten. De bijeenkomst was georganiseerd door onder meer de Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (UMMAO). De stoel met daarop een A4'tje met zijn naam die speciaal voor de politicus was neergezet, bleef tot teleurstelling van de organisatie leeg.

"Wilders heeft niet gereageerd op de uitnodiging", aldus een woordvoerder van de UMMAO. Hij zei de afwezigheid van Wilders te betreuren, vooral omdat Wilders eerder aangegeven had dat hij na de publicatie van de film wél in debat zou willen gaan met moslims. Eerder weigerde hij dat, omdat hij wilde wachten tot de film gepubliceerd was.

Wilders heeft elders aangegeven dit weekeinde te willen gebruiken om tot rust te komen. Hij gaat zich pas maandag voorbereiden op debatbijeenkomsten in het land en de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen daarvoor.
De stoel van Geert Wilders bleef leeg.

Politie vindt xtc-laboratorium in vrachtwagen

De politie heeft een mobiel xtc-laboratorium ontdekt in Roosendaal. In een loods aan de Vijfhuizenberg stond een vrachtwagen met daarin een compleet laboratorium om de pillen te maken.

Buiten de vrachtwagen stond volgens de politie ook productiemateriaal. Of er bij de vondst ook pillen zijn gevonden, wil de politie niet zeggen. Ook is niet bekend of er aanhoudingen zijn verricht.

Uruzgan-militair verliest benen door bermbom

Een Nederlandse militair in de Afghaanse provincie Uruzgan is zondag beide benen kwijtgeraakt toen het voertuig waarin hij zat op een bermbom reed. Zijn toestand is kritiek. Twee anderen raakten lichtgewond. Zij maken het volgens het ministerie van Defensie naar omstandigheden goed.

Het voertuig reed rond 12.00 uur lokale tijd op de bom. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) en commandant der strijdkrachten Dick Berlijn reageren vol afschuw. "Het is triest te moeten constateren dat de terroristen die een vredig en voortvarend Afghanistan willen dwarsbomen gebruikmaken van dit soort laffe methoden."

Jurylid X-factor koopt huis voor Leona Lewis

Leona Lewis, die momenteel een nummer één-hit scoort in de Verenigde Staten, hoeft zich geen zorgen te maken over onderdak. Simon Cowell, het jurylid door wie ze zich voor X-factor vaak heeft laten beoordelen, koopt een huis voor zijn ontdekking. Het optrekje, dat 3,1 miljoen euro kost, staat in Los Angeles. Dat meldt de Britse krant The People.

De 22-jarige zangeres, die met het nummer 'Bleeding love' ook in Nederland de toppositie in de hitlijsten heeft bereikt, gilde het uit toen ze het nieuws te horen kreeg. "Simon is erg zuinig met zijn geld en vergooit het niet graag", zegt een anonieme bron. "Hij voorspelt een fantastische toekomst voor Leona, volgens hem wordt ze een wereldwijde ster zo groot als Shirley Bassey of Whitney Houston."

Lewis is de eerste Britse artieste die sinds 1987 een nummer één-hit scoort in de Verenigde Staten. Naar eigen zeggen is het altijd haar droom geweest door te breken in Amerika. Onlangs wilde ze een huis kopen in Londen, maar zag de prijs met 125.000 euro verhoogd toen de eigenaren zich realiseerden wie ze was. De zangeres kwam vervolgens terug op haar voornemen.

TomTom nekt beschonken militair

Zijn eigen TomTom heeft een 24-jarige militair uit Tilburg die te diep in het glaasje had gekeken en doorreed na een ongeval zaterdagnacht de das omgedaan. De man was na het ongeluk te voet gevlucht, maar werd via het achtergebleven navigatiesysteem snel achterhaald. Dat meldt de politie zondag.

Het ongeluk gebeurde rond 04.25 uur op de kruising van de Laarstraat en de Ringbaan Zuid, waar een taxichauffeur geen voorrang kreeg van de verdachte. De taxichauffeur had voor rood licht staan wachten voor de kruising. Toen hij bij groen licht optrok, werd hij aangereden. De veroorzaker ging er lopend vandoor en liet zijn beschadigde auto achter.

Het kenteken stond op naam van iemand uit Limburg, ontdekte de politie. Die vond dankzij het geheugen van het navigatiesysteem de laatst ingevoerde bestemming. Toen de politie ging kijken op dat adres, in Tilburg, werd daar de veroorzaker van het ongeval aangetroffen.

De man was onder invloed van alcohol. Omdat hij militair is, wordt de zaak overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

[MotoGP] Pedrosa wint GP Spanje

Dani Pedrosa heeft de GP van Spanje gewonnen. De Spanjaard leidde van start tot finish.

Pedrosa nam direct na de start de leiding om die niet meer af te staan. "Het is een speciale dag", aldus Pedrosa. "Winnen voor het oog van zo veel fans is een fantastisch gevoel." Achter Pedrosa eindigden Valentino Rossi en Jorge Lorenzo als tweede en derde. Pedrosa neemt tevens de leiding over van Casey Stoner, die eindigde in Jerez als elfde.

De wedstrijd in de 250cc had een bizarre ontknoping. Marco Simoncelli en Alvaro Bautista vochten ver voor de rest van het veld een verbeten duel uit, waarbij ze om beurten de kop namen. In de voorlaatste ronde maakte Simoncelli een stuurfout en belandde vervolgens samen met Bautista in de grindbak. Mika Kallio was vervolgens de lachende derde en won de race. Mattia Pasini eindigde als tweede en neemt de leiding in de WK-stand.

In de 125cc was de zege voor Simone Corsi. Hij veroverde halverwege de wedstrijd de leiding om zo naar zijn tweede GP-zege te rijden.

Lieke van Lexmond weer aan het daten

Na alle drama rond de verbroken relatie van Lieke van Lexmond schijnt er weer zon aan de horizon voor de GTST-actrice. Ze heeft weer een nieuw vriendje. Dat vertelde ze vanavond bij LIfe&Cooking op RTL4.

Vorig jaar verliet haar vriend Jeroen Rietbergen de actrice voor een oudere vrouw met kinderen. Deze vrouw was Linda de Mol die weer van haar jongere vriend afwas, de regisseur Sander Vahle, tevens de vader van Linda's kinderen. Wie de nieuwe lover is van Van Lexmond is niet bekend, maar dat het Sander Vahle is lijkt niet waarschijnlijk. Wel wordt de naam Mark van Eeuwen genoemd, Lieke's tegenspeler in GTST. Overigens ambieert Van Lexmond ook een zangcarrière. Zo is ze bezig met een Nederlandstalige single waarvan ze een stukje zong in het RTL4-programma. Het nummer gaat overigens over de zonnige kant van de liefde.

Las de nieuwe vriend de versiertips op FOK!tv?

[WK baan] Goud voor Mulder en Van Dijk

De slotdag van het wereldkampioenschap baanwielrennen heeft Nederland nog twee wereldtitels opgeleverd. Teun Mulder en Ellen van Dijk waren hiervoor verantwoordelijk.

Mulder was de sterkste op de één kilometer tijdrit. Met 1.01,332 won hij zijn derde medaille van dit WK. Eerder won Mulder ook al brons op de teamsprint en zilver op de keirin. Tim Veldt eindigde als negende.

Ellen van Dijk was de sterkste op het onderdeel scratch. Ze had een paar ronden voor het eind nog een halve ronde voorsprong, mag zag haar voorsprong vervolgens snel slinken. Ze hield echter genoeg over om de titel te veroveren. De Cubaanse Yumari González legde beslag op het zilver en de Australische Belinda Goss eindigde op de derde plaats.

Op de keirin werd Willy Kanis in halve finales uitgeschakeld.

Chavanel wint Brabantse Pijl

Sylvain Chavanel is er in geslaagd om de Brabantse Pijl op zijn naam te schrijven. Het was voor de renner van Cofidis de tweede zege in een week tijd. Afgelopen woensdag zegevierde de Fransman ook al in Dwars door Vlaanderen.

Chavanel reed na 192,7 kilometer alleen over de finish. Philippe Gilbert pakte de tweede plaats en Juan Antonio Flecha completeerde de top drie. Het was overigens voor het eerste sinds 2004 dat Oscar Freire de Brabantse Pijl niet wist te winnen. De renner van Rabobank schreef de voorgaande drie edities op zijn naam.

Motorcrosser botst tegen losgebroken paard

Een motorcrosser is vanochtend zwaargewond geraakt toen hij tegen een losgebroken paard botste. Het dramatische ongeluk gebeurde rond negen uur in Ulicoten (vlakbij Tilburg) op een zandweg tussen de Chaamseweg en het Belgische Meerle.

De jongeman was met drie vrienden aan het crossen toen drie paarden plotseling uit een weiland wisten te ontsnappen. In paniek staken zij daarbij het zandpad over. De motorcrosser kon een van de dieren niet meer ontwijken. Na de botsing kwam de man in een sloot onder het paard terecht.

Zijn vrienden wisten hem niet uit zijn penibele situatie te redden. De brandweer wist het slachtoffer na een kwartier te bevrijden. Vervolgens werd hij in een ambulance gelegd die zich vastreed in de modder. Uiteindelijk is de motorcrosser met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Het paard had zulke zware verwondingen opgelopen dat het dier ter plekke is afgemaakt.

Uitslagen zondaghoofdklasse


Vanmiddag stond speelronde 21 in de zondaghoofdklasse op het programma. Dit waren de resultaten:

Hoofdklasse A

DCV - FC Türkiyemspor 4-0
DWV - Westlandia 1-1
FC Omniworld - Hollandia 0-3
Elinkwijk - VVSB 1-2
DWS - Argon 2-1
AFC - Haaglandia / Winston 2-2
VUC - ADO '20 afgelast

Hoofdklasse B

EVV - Dijkse Boys 5-1
Baronie - UNA 2-3
OJC Rosmalen - UDI '19 / Beter Bed 0-0
Gemert - Papendrecht 5-0
Schijndel / Bol - sv Meerssen 0-1
sv Deurne - DESK 4-0
JVC Cuijk - Geldrop / AEK 4-1

Hoofdklasse C

Sneek - WSV 1-5
WKE - sv Babberich 4-3
Quick '20 - Rheden 4-1
De Treffers / Kegro - FC Lienden 4-1
Be Quick 1887 - SC Enschede 5-0
De Bataven - Achilles '29 1-0
HSC '21 / Brein - SVBO 2-0

FIA baas gefilmd tijdens seks met hoertjes

De voorzitter van de Internationale Federatie voor de Autosport (FIA) Max Mosley is gefilmd in zijn huis in Londen toen hij met prostituees bezig was. Het blijkt dat de man nogal sadomasochistische trekjes heeft. De vijf prostituees gingen verkleed als nazi’s en concentratiekampgevangenen.

Mosley gaf de hoertjes bevelen in het Duits, liet zich op luizen onderzoeken en liet zich slaan met een zweep, zo schreef het Britse tabloid News of the World. De orgie duurde ruim vijf uur. De vader van Mosley, Oswald, was een Britse fascistenleider tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Videobeelden staan hier.


Irak: al-Sadr haalt zijn strijders van de straat

De sjiitische militieleider Moqtada al-Sadr heeft zijn aanhangers zondag opgeroepen zich niet meer gewapend op de straten van Basra en andere Zuid-Iraakse steden te vertonen, zo verklaarde een zegsman van Sadr tegen de pers. Na een week van zware gevechten in het zuiden van Irak waarbij honderden doden vielen te betreuren kan dit staakt-het-vuren mogelijk voorkomen dat het sektarische geweld weer volledig uit de hand loopt, zoals de laatste dagen leek te gebeuren.

Het besluit is genomen uit "religieuze verantwoordelijkheid en om het bloedvergieten te beëindigen en de eenheid van Irak te bewaren", aldus de zegsman van al-Sadr. "Iedereen die een wapen draagt en overheidsinstituties aanvalt is geen strijder van ons", zo vervolgde het bericht.

De Iraakse overheid verwelkomde het besluit met open armen, erop wijzend dat dit de veiligheidssituatie in Irak zeer ten goede zou komen. Het Iraakse regeringsleger zette zes dagen geleden in het zuiden van het land een offensief in tegen de sjiitische milities, om de wetteloosheid en het machtsmonopolie van al-Sadr te doorbreken.

Vliegmarkt tussen EU en VS open

Door een zogeheten 'open skies'-verdrag is de vliegmarkt tussen Europa en de VS open. Hierdoor zullen vliegtickets waarschijnlijk goedkoper worden, doordat alle aanbieders vrij kunnen bepalen waar zij willen opstijgen en landen. Doordat meer maatschappijen dezelfde routes kunnen vliegen, zal dit leiden tot meer concurrentie.

De oude afspraken dateerden nog van vlak na de Tweede Wereldoorlog. De overheden moesten overeenstemming bereiken met de betreffende overheden en luchtvervoerders mochten alleen vluchten verzorgen van hun thuisbasis. Zo mocht KLM vroeger alleen vliegen vanaf Amsterdam, nu zou opstijgen vanuit Duitsland of België ook mogelijk zijn. De Europese Commissie denkt dat het akkoord leidt tot 12 miljard euro aan voordeel en 80.000 nieuwe banen in de EU en de VS.

British Airways heeft al aangekondigd ook op de VS te zullen vliegen vanaf Parijs en Brussel. Onder oude wetgeving mocht BA alleen vliegen vanaf Londen. Ook het Amerikaanse Delta heeft besloten meer Europese en Amerikaanse bestemmingen aan te zullen doen.

Toen in de EU de grenzen op de luchtmarkt verdwenen zorgde dit voor Europese prijsvechters als Ryanair en easyJet. In de VS was de markt al eerder opengesteld. Het heeft echter ook geleid tot slechtere resultaten en banenverlies bij traditionale luchtvaartmaatschappijen als Alitalia en Lufthansa.

Studenten Indonesië protesteren tegen Fitna

Honderden studenten hebben vandaag in de Indonesische stad Magelang (Java) geprotesteerd tegen de anti-islamfilm van Geert Wilders. Minister Bachtiar Chamsyah (Sociale Zaken) had organisaties in het hele land opgeroepen tot de betoging, aldus de tv-zender SCTV.

De studenten van een islamitische school riepen de overheid op de internetsites te sluiten waarop de film Fitna is te zien.

Indonesië is het grootste islamitische land ter wereld. Rond 90 procent van de 230 miljoen inwoners is moslim.

Drankorgel opent fietsslot met bijl

De politie heeft gisteren in Oss een 52-jarige vrouw aangehouden die met een bijl en een hamer op een fietsslot stond in te hakken. De dame die aardig wat drank op had wist zichzelf op vraag van de agenten niet te legitimeren en moest daarom mee naar het politiebureau.

Daar bleek ze wel een legitimatie bij zich te hebben en na enig onderzoek bleek de fiets ook echt aan haar toe te behoren. De vrouw werd weer vrijgelaten. De bijl en de hamer zijn in beslag genomen en zullen vernietigd worden. Waarom de dame de werktuigen bij zich had blijft onduidelijk.

Floortje houdt pikante foto's verborgen

Ex-Idols-kandidate Floortje Smit durft de pikante foto's die van haar zijn genomen voor het mannenblad FHM niet op het toilet te laten hangen als haar ouders langskomen. "Met mijn vader heb ik het niet eens over de reportage gehad", zegt de 24-jarige zangeres zondag in De Telegraaf. "Niet omdat ik mij er voor schaam, maar het blijft toch een beetje vreemd als je ouders tegen je blote kont aankijken."

Floortje, die in het derde seizoen van Idols tweede werd achter winnares Raffaëla, is naar eigen zeggen op meer gebieden losgeslagen. "Ik ben losser geworden.... In alles. Misschien wel omdat ik mij niet meer zo druk maak om wat anderen van mij vinden", zegt ze. Ze brak na het verliezen van Idols met haar vriend maar ontkent de geruchten een relatie te hebben met de Canadese ijsdanser Nick Keagan.

Madonna is boos

Madonna is pissig. Haar nieuwe single ‘4 minutes to save the world’ duurt geen vier minuten, maar drie. Volgens haar krijgen de luisteraars nu niet de volledige versie te horen van de radioversie en daar is ze boos over, vermeldt de Daily Mirror. Tijdens dit nummer is ook Justin Timberlake te horen.

Op dit moment is Madonna bezig om haar nieuwe album 'Hard Candy' te promoten, die in Europa op 28 april uit zal komen. Tevens doet zij haar uiterste best om alle geruchten in te dammen van mensen die beweren dat haar relatie met regisseur Guy Ritchie over zou zijn.


Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 31

De belangen in de Eredivisie zijn groot en dat resulteerde dit weekend in enkele leuke wedstrijden. In een spectaculair duel wist Ajax van Heerenveen te winnen. PSV kwam tegen NEC niet in zijn spel en het degradatieduel tussen Excelsior en VVV-Venlo werd beslist in het voordeel van de Rotterdammers.

Ajax heeft uitstekende zaken gedaan om de tweede plaats vast te houden. In het Abe Lenstra Stadion werd er met 2-4 gewonnen van SC Heerenveen. De Amsterdammers gingen goed van start maar Heerenveen nam het initiatief na een kwartier over. De thuisploeg had de beste kansen maar Ajax scoorde het eerste doelpunt. Suárez wist knap te profiteren van een fout van Svec. In de tweede helft raakte Sulejmani twee keer de paal en één keer de lat maar Perez verdubbelde de Amsterdamse voorsprong vanaf elf meter. Sulejmani scoorde vervolgens een aansluitingstreffer maar direct na de aftrap scoorde Huntelaar de 1-3 met een knappe kopbal. In de slotminuten bepaalden Huntelaar en Pranjic de eindstand: 2-4.

Het lijkt erop dat NAC Breda zich kan opmaken voor de play-offs. Dit weekend werd Feyenoord met 3-1 verslagen. Feyenoord gingen goed van start en dat resulteerde in een doelpunt van Fer. De Rotterdammers leunden vervolgens op de defensie en mede daardoor werd NAC terug in de wedstrijd geholpen. Timmer wist een poging van Elshot te keren maar even later faalde de rechtsback niet. NAC kwam nog voor rust op voorsprong door een doelpunt van Molhoek. Na de rust probeerde Feyenoord wel iets te forceren maar veel ballen gingen hoog of door het centrum. De thuisploeg bleef goed spelen en wist de voorsprong vast te houden. In de laatste minuut kon Amoah de 4-1 binnenschieten vanaf elf meter maar hij schoot in de handen van Timmer: 3-1.

Na alle hectiek deze week heeft AZ weer eens weten te winnen. In eigen huis werd Vitesse met 2-1 verslagen. De Alkmaarders begonnen goed aan de wedstrijd en kwamen op voorsprong door een doelpunt van Moreno. Vervolgens daalde het niveau en kon Vitesse meer in het spel komen. Swerts scoorde de gelijkmaker na een knappe pass van Janssen. Pellè had voor rust een grote kans maar Velthuizen kon de kopbal uit het doel werken. In de tweede helft kwam AZ weer op voorsprong door een doelpunt van Jenner, die hooguit 20 seconden in het veld stond. De Alkmaarders deden er vervolgens alles aan om de voorsprong te verdedigen. Na enkele momenten van billen knijpen kwam eindelijk het verlossende fluitsignaal: 2-1.

Natuurlijk werden er nog meer wedstrijden gespeeld. De wedstrijd tussen De Graafschap en FC Groningen eindigde met 1-1 onbeslist. NEC-PSV en Heracles Almelo-Roda JC eindigden allebei in 0-0. Excelsior deed met tien man goede zaken en won met 2-1 van VVV-Venlo. Sparta Rotterdam wist een feestelijk duel tegen Willem II niet te winnen. FC Twente wist met 0-1 te winnen van FC Utrecht en is daardoor weer terug in de top 5.

Alle uitslagen van dit weekend:
Vrijdag 28 maart:
De Graafschap - FC Groningen (1-1)

Zaterdag 29 maart:
SC Heerenveen - Ajax (2-4)
NEC - PSV (0-0)
Heracles Almelo - Roda JC (0-0)
Excelsior - VVV-Venlo (2-1)

Zondag 30 maart:
NAC Breda - Feyenoord (3-1)
Sparta Rotterdam - Willem II (2-2)
FC Utrecht - FC Twente (0-1)
AZ - Vitesse (2-1)

Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK! Voetbalmanager!

Familie Kurt Cobain mogelijk dakloos

De moeder en zus van Kurt Cobain, die recht hebben op vijftien procent van zijn nalatenschap, dreigen dakloos te raken. Een dievenstel heeft via zijn sofi-nummer 188 creditcard-accounts geopend en schulden opgebouwd die zijn complete erfenis van ruim 200 miljoen dollar erdoorheen jagen.

Weduwe Courtney Love, die de acties van de dieven ook in haar portemonnee voelt, laat New York Post weten in alle staten te zijn. "Kurts moeder heeft in totaal al recht op 163 miljoen dollar (103 miljoen euro), haar deel van de erfenis", zegt de 43-jarige Love. Het huis van moeder Wendy Cobain heeft al een betalingsachterstand opgelopen en op het huis van haar dochter Kim is door de bank beslag gelegd.

Wie denkt dat Love het altijd makkelijk had, zit volgens de weduwe mis. "Ik heb jarenlang enkel een limiet van 500 dollar (316 euro) op mijn pinpas gehad", zegt ze. Haar financiële problemen zaten Love zo hoog dat het bijna drastische gevolgen had voor de blondine. "Ik heb zelfmoord geprobeerd te plegen en heb me laten opnemen in een afkickkliniek. Het gaat gelukkig nu beter met mij."

De FBI en Scotland Yard zijn hard op zoek naar de dieven die misbruik maken van het sofi-nummer.

Uitslagen Eredivisie 30-03-2008

In de Eredivisie begonnen om 14.30 drie wedstrijden. Hieronder vind je de uitslagen.

Sparta Rotterdam - Willem II 2-2
50' Messoudi (assist Demouge) 0-1
54' Demouge 0-2
68' Rose (assist Dissels) 1-2
73' Bælum 2-2 (eigen doelpunt)


Toeschouwers: 10.612
Scheidsrechter: Nijhuis
Stadion: Het Kasteel
Gele kaart: Rutjes (Sparta Rotterdam), Swinkels (Willem II)

Opstellingen

Sparta Rotterdam: Westerveld, Tiendalli, Promes, Schenkel, Polak (John/60), Rutjes, Jaggy, Boukhari (Slot/46), Dissels, Rose (Roberts/76), Emnes

Willem II: Vermeer, Janse (Hill/36), Bælum, Swinkels, v.d.Struijk, Messoudi, Akgün, Boutahar, Grégoire, Demouge (Poepon/82), Mourad (Zijler/59)



FC Utrecht - FC Twente 0-1
90' Huysegems 0-1 (assist: N'Kufo)

Toeschouwers: 23.000
Scheidsrechter: Bossen
Stadion: Galgenwaard
Gele kaart: v. Dijk, Keller, Cornelisse (FC Utrecht), Wellenberg, Braafheid (FC Twente)
Rode kaart: 42' Douglas (2x geel)

Opstellingen

FC Utrecht: De Ruiter, Cornelisse, Keller, Schut (Dickoh/41), Pieters, Loval (Rossini/73), v.d.Gun, v.Dijk, George, Vandenbergh, Wolters (Somers/63)

FC Twente: Boschker, Douglas, Wielaert, Braafheid, Wellenberg, Wilkshire, Hersi (Zomer/44), El Ahmadi, Denneboom (Engelaar/71), N'Kufo, Elia (Huysegems/ 80)


AZ - Vitesse 2-1
21' Moreno (assist Opdam)1-0
29' Swerts (assist Janssen) 1-1
72' Jenner 2-1

Toeschouwers: 16.403
Scheidsrechter: Liesveld
Stadion: DSB Stadion
Gele kaart: De Zeeuw (AZ), Claudemir, Junker, Kolk (vitesse)


Opstellingen

AZ: Romero, Jaliens, Donk, Moreno, Opdam, De Zeeuw (Jenner/71), Mendes da Silva, Medunjanin, Agustien (Ari/46), Pellè, Dembélé

Vitesse: Velthuizen (Rabóczki/46), Sprockel, Verhaegh, Sansoni, Swerts, Takak (Junker/75), Claudemir, v.d.Schaaf, Megrelishvili (T.Janssen/16), Kolk, Lorca

[Indycar] Uitslag Homestead-Miami

De seizoensopener van het IndyCar-seizoen op het circuit van Homestead in Miami is gewonnen door Scott Dixon. De Nieuw-Zeelandse coureur voor het team van Chip Ganassi kreeg zijn elfde overwinning in de schoot geworpen toen Tony Kanaan in de eindfase van de race op een achterblijver reed.

Dixon was vanaf poleposition gestart en reed voor een groot deel aan de leiding, terwijl achter hem Dan Wheldon en Tony Kanaan een flinke opmars door het veld maakten. Na de tweede serie pitstops maakte Dixon echter een foutje in zijn outlap en Marco Andretti kon zijn positie overnemen.

In ronde 126 van de 200 veroorzaakte Milka Duno een gele vlag toen ze spinde en Ryan Briscoe in haar crash meenam. Bij de herstart kwam Dixon slecht op snelheid en zag Kanaan zijn kans schoon om de tweede plaats te pakken en op jacht te gaan naar Andretti. In ronde 162 zat hij op de staart van de Amerikaan en toen Andretti van het gas moest om een botsing met een achterblijver te voorkomen, kon Kanaan binnendoor steken en de leiding pakken.

Kanaan reed naar een comfortabele voorsprong op zijn achtervolgers, waarvan Dixon in de laatste pitstopserie de tweede plaats had terugverdiend van Andretti. Acht ronden voor de finish sloeg het noodlot echter toe voor Kanaan: achterblijver Ernesto Viso spinde en Kanaan kon hem niet meer ontwijken. De Braziliaan vernielde zijn rechtervoorwiel en de race werd geneutraliseerd.

Kanaan kon echter in leidende positie doorrijden, in de hoop dat de race achter de pace car zou eindigen. Dat gebeurde niet, en in ronde 197 werd de groene vlag gezwaaid. Dixon reed naar de winst, met achter hem Andretti en Wheldon.

Uitslag GAINSCO Auto Insurance Indy 300

poscoureur2007rondenuitvalreden
1Scott Dixon IRL200 
2Marco Andretti IRL200 
3Dan Wheldon IRL200 
4Helio Castroneves IRL200 
5Ed Carpenter IRL199 
6Danica Patrick IRL199 
7Ryan Hunter-Reay IRL199 
8Tony Kanaan IRL198 
9A.J. Foyt IV IRL198 
10Vitor Meira IRL197 
11Buddy Rice IRL196 
12Oriol Servia CCWS195 
13Darren Manning IRL194 
14Franck Perera overig194 
15Justin Wilson CCWS193 
16Mario Moraes overig187 
17Ernesto Viso overig183crash
18Enrique Bernoldi overig149handling
19Ryan Briscoe IRL126crash
20Milka Duno IRL122crash
21Marty Roth IRL53handling
22Jay Howard overig50handling
23Bruno Junqueira CCWS40handling
24Hideki Mutoh IRL32mechanisch
25Will Power CCWS24mechanisch
In kolom "2007" staat in welke serie een coureur vorig jaar reed, voor de fusie tussen de Indy Racing League en de ChampCar World Series.

Stand na 1 race

poscoureurpuntenwins
1Scott Dixon 501
2Marco Andretti 430
3Dan Wheldon 350
4Helio Castroneves 320
5Ed Carpenter 300
6Danica Patrick 280
7Ryan Hunter-Reay 260
8Tony Kanaan 240
9A.J. Foyt IV 220
10Vitor Meira 200

Blijdorpse dieren eten vegetarisch

In samenwerking met de Nederlandse Vegetariërsbond heeft de Rotterdamse diergaarde Blijdorp besloten om nog dit jaar alle dieren vegetarisch te laten eten. Sommige dieren eten al geen vlees meer, de rest van de dieren gaan ook voor de bijl.

De NVB zegt dat het vegetarisch eten dieren langer laat leven en een positief effect heeft op het welzijn. In het wild eten dieren ook regelmatig fruit en bladeren, zo stelt de bond. Blijdorp wil klimaatvriendelijk zijn, en minder vlees eten houdt in dat er minder broeikasgassen geproduceerd worden. Tevens wordt zo de ontbossing tegengegaan omdat er geen verbouwing meer is van veevoer.

Het omgooien van de menukaarten voor de dieren gebeurt niet zomaar. De dieren krijgen twee maanden de tijd om te wennen aan hun nieuwe eetpatroon en zullen daarbij intensief gevolgd worden door een groep onderzoekers van de Universiteit van Utrecht. Voor de bezoekers is er ook een positieve kant: de dieren krijgen vaker per dag te eten. In Finland, India en Amerika is er onderzoek gedaan naar vegetarische carnivoren. De onderzoeken tonen aan dat de dieren langer leven. In Delhi is een Bengaalse tijger 27 jaar geworden. De laatste 12 jaar van zijn leven at hij vegetarisch. Zijn leeftijd is voor zijn soort in gevangenschap een recordleeftijd en gemiddeld 12 jaar ouder dan soortgenoten die alleen vlees aten.

Uiteraard betreft het hier een doorzichtige 1-april grap.

DVD: Hotel Babylon - seizoen 2

Iedereen die wel eens in een goed hotel heeft overnacht weet dat het een bron is van allerlei verhalen. Met soms wel honderden gasten tegelijk gebeurt er eigenlijk altijd wel wat. Voor Imogen Edwards Jones inspiratie voor het boek Hotel Babylon, welke door de BBC werd gebruikt als bron voor een nieuwe serie. In Hotel Babylon, een serie die zich afspeelt in een prestigieus hotel in Londen, krijg je een kijkje achter de schermen van hotel Babylon. Het eerste seizoen was een vrij groot succes in Groot-Brittannië en werd in Nederland uitgezonden door Net5. De zender zond in 2007 ook het tweede seizoen uit en sinds kort is deze op dvd verkrijgbaar.

Gears of War verfilming pas in 2010

Een tijd terug werd bekend gemaakt dat New Line Cinema (nu deel van Warner Bros.) zich zou gaan toeleggen op de verfilming van Gears of War. In een gesprek met producer Wyck Godfrey kwam wat meer informatie naar voren omtrent de vorderingen van de film.

Zo is het script al klaar en staan ze op het punt een regisseur te verbinden aan de film. Begin volgend jaar zullen ze met de details komen en de film moet in de zomer van 2010 uit gaan komen. Cliff Bleszinski heeft samen met projectleider Stuart Beattie ervoor gezorgd dat de film trouw is aan de game.

Over 20 jaar lachen we om LCD

Termen als USB en UMTS bestaan over 20 jaar niet meer.  Dan lachen we om alle oude troep van nu. Antieke pc's met belachelijk dikke TFT schermen, lompe keyboards en grote, logge harddisks waar maar maximaal 1 Terabyte aan data op kan.  4Gb Ram? Zo weinig? Een netwerkverbinding die via een draadje maar 1 gigabit per seconde kan pompen.  Ouwe rommel waar we dan net zo hard om lachen als we nu lachen om de ouwe meuk van 1988.  Windows 2.03 was er, maar eigenlijk gebruikte iedereen die een pc had MS-DOS op een 386 die zomaar een paar duizend gulden kostte.

Beweging Al Mansouri zet Fitna op eigen website

De organisatie van de in Iran met de doodstraf bedreigde Maastrichtenaar Abdullah al Mansouri heeft de film Fitna van Geert Wilders op de eigen website gezet. Volgens de zoon van Al Mansouri, Adnan, gebeurt dit omdat de film de machthebbers in Iran een spiegel voorhoudt.

Vader Al Mansouri is president van de Ahwaz Liberation Organization (ALO). Die vecht voor autonomie van het aan de Perzische Golf gelegen gebied, dat 83 jaar geleden door Iran werd bezet. Veel inwoners van dit gebied zijn volgens Adnan al Mansouri christelijk, maar werden door de ayatollahs gedwongen om moslim te worden. Volgens Adnan laat de film van Wilders precies zien waar de ayatollahs op uit zijn. Vader Mansouri werd twee jaar geleden tijdens een rondreis in Syrië opgepakt en aan Iran uitgeleverd, waar hem de doodstraf wacht wegens "terrorisme''.

Over de reactie van Iran op de film Fitna zegt Adnan al Mansouri: ''Zwakke geesten als die in Iran grijpen alles aan om zich agressief op te stellen. Maar de film laat feiten zien, laat zien hoe de machthebbers van Iran zich gedragen."

"Wilders heeft 11 september niet veroorzaakt, hij heeft over dat soort zaken een goede film gemaakt''. Adnan Al Mansouri gaat ervan uit dat plaatsing van Fitna op de website zal leiden tot beledigingen en bedreigingen aan zijn adres. ''Zo reageren fanatici nu eenmaal op hen onwelgevallige geluiden''.

Hij denkt niet dat het plaatsen van Fitna op de website van ALO de machthebbers in Iran provoceert om het doodvonnis voor zijn vader sneller te voltrekken. ''Bovendien laten wij ons niet intimideren, het gaat hier om vrijheid van meningsuiting, een democratisch recht waar wij als organisatie voor staan''. 

Wie een blik op de site werpt, ziet dat men de Nederlandse versie zelf host, en dat voor de Engelse versie wordt doorgelinkt naar de Amerikaanse website United American Committee. Een mirror van Fitna staat overigens ook al een aantal dagen op FOK!.

McLaren in Bahrein achteraan in pitsstraat

McLaren zal tijdens de Grand Prix van Bahrein helemaal achteraan in de pitsstraat staan. Tijdens de afgelopen twee Grands Prix stond het team nog in het midden.

De volgorde van de teamboxen wordt normaal gesproken bepaald aan de hand van de uitslag van het constructeurs-WK. Omdat bij McLaren vanwege het spionageschandaal daarin alle punten zijn afgenomen is het daarin afgelopen jaar laatste geworden. Toch hoefde het in Melbourne en Sepang niet achteraan te staan, naar verluidt omdat Bernie Ecclestone erop had aangedrongen McLaren betere faciliteiten te geven. Vooral vanwege de uitstraling richting de sponsors.

De organisatoren in Bahrein hadden niet verwacht dat de indeling van de eerste twee races zou wijzigen. Het Formula One Management (FOM) gaf echter opdracht McLaren helemaal achteraan in te delen. "In Bahrein proberen we er altijd voor te zorgen dat de fans tegenover hun favoriete team zitten zodat ze bovenop de actie zitten. In het geval van McLaren is dat nu niet mogelijk en daar willen we ons voor verontschuldigen. Helaas is er sprake van overmacht", zegt Salman bin Isa Al Khalif, chief operating officer van het circuit in Manama.

Waarom McLaren nu toch de laatste boxen moet betrekken, is niet bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk welke plek McLaren de rest van het seizoen zal krijgen.

Verkeersboetes dinsdag flink omhoog

Notoire hardrijders opgelet: de verkeersboetes gaan dinsdag omhoog. Zoals eerder aangekondigd worden de meeste boetes rond de 20 procent duurder, er zijn uitschieters naar boven en beneden.

''Hoe gevaarlijker de overtreding, hoe hoger de boete is de gedachte'', zegt woordvoerder Jos Steehouder van Bureau Verkeershandhaving. De boetes worden elke twee jaar aangepast voor inflatie, dit jaar komt daar een algemene verhoging bovenop. De bedragen worden afgerond op hele euro's. In de praktijk betekent dit dat veel boetes omhoog gaan met 15 of 20 euro.

Zo kost het niet dragen van de autogordel vanaf dinsdag 90 euro in plaats van 75 euro. Hetzelfde geldt voor het niet dragen van een motorhelm. Rechts inhalen en door rood licht rijden gaat 150 euro in plaats van 130 euro kosten.

Verhagen geeft in Arabische krant reactie over Fitna

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) roept vandaag in een opiniestuk in de Arabische krant Asharq al-Awsat de lezers op ''het hoofd koel te houden en de betrekkingen warm''. Verhagen schreef het stuk naar aanleiding van de publicatie van Fitna.

In zijn artikel dringt Verhagen aan op dialoog in plaats van provocatie om verschillen tussen culturen te overbruggen. In die dialoog hoeft kritiek niet geschuwd te worden. ''Maar dat mag geen aanleiding zijn tot agressie en bedreigingen. Ook niet als die kritiek kwetsend is.''

Verder legt Verhagen in het stuk uit dat godsdienstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting universele mensenrechten zijn die in de Nederlandse grondwet zijn gewaarborgd. ''Ik zou de vrijheid van meningsuiting echter niet willen opvatten als een vrijbrief om medeburgers ongelimiteerd te beledigen.''

Verhagen herhaalt in de krant dat de Nederlandse regering nadrukkelijk afstand neemt van de internetfilm van de parlementariër Geert Wilders. ''Het probleem is niet de godsdienst maar het misbruik van godsdienst om haat en onverdraagzaamheid te zaaien.''

Manon Thomas klinkt te hijgerig op TomTom

Manon Thomas, de ex-presentatrice van wie eind vorig jaar naaktfoto's op internet verschenen, wil haar ingesproken TomTom-stem minder hijgerig laten klinken. Ze heeft daarom een gekuiste versie van het navigatiesysteem ingesproken. Dat meldt De Telegraaf zondag.

Het Delftse bedrijf Navigatiestemmen strikte de 44-jarige Thomas onlangs om met haar warme stem de weg te wijzen. Directeur van het bedrijf Sybolt Harkema zegt geen directe link tussen TomTom en haar uitgelekte naaktfoto's te willen leggen en liet haar alles opnieuw inspreken. Volgens hem heeft Thomas zelf gevraagd of ze de opnamen over mocht doen.

Thomas is niet de enige Nederlandse bekendheid die haar naam leent aan het apparaatje. Ook Kim Holland, Emile Ratelband, Hans Kazàn, clown Bassie en Marijke Helwegen dirigeren weggebruikers in de goede richting.

Ten Dam verliest leiding Critérium International

Laurens ten Dam is zijn leidende positie in het Critérium International kwijtgeraakt. Jens Voigt heeft de leiding overgenomen.

Ten Dam greep gisteren de leiding door de openingsrit te winnen. Vandaag werd de tweede etappe gewonnen door Simon Gerrans. Hij klopte zijn vluchtgenoot Jens Voigt, die wel de leiding in klassement overnam. In dat klassement staat Ten Dam nu tweede, op iets meer dan een minuut van Voigt. Later vandaag wordt als afsluiting een tijdrit verreden over 8,3 kilometer.

Terugblik zaterdaghoofdklasse speelronde 21

Wekelijks zal FOK! sport op de zondag na een speelronde in de zaterdaghoofdklasse terugblikken op de opmerkelijkste gebeurtenissen. Gisteren stond de eenentwintigste speelronde op het programma.

In de hoofdklasse A maakte koploper FC Lisse geen fout. Hoewel men in eigen huis tegen Zwaluwen '30 nog met 0-1 achter kwam, werd er met 4-1 gewonnen. De absolute topper was uiteraard Quick Boys - Rijnsburgse Boys, vooraf de nummer twee en drie. Na gisteren zijn die rollen omgedraaid. Voor 4000 toeschouwers beslisten Martin den Haan en Brayton Biekman binnen 25 minuten de wedstrijd in het voordeel van de Uien. Na de 0-2 zege is Rijnsburgse Boys nu de naaste belager van koploper FC Lisse. Men volgt op één punt, Quick Boys is met drie punten achterstand nu derde. Onderin lijkt voor SHO het doek te zijn gevallen. De ploeg verloor op eigen veld met 2-3 van Katwijk, dat daardoor goede zaken deed. SHO staat met nog vijf duels te spelen negen punten achter op plaats twaalf, die veroordeelt tot het spelen van een promotie / degradatieduel. TOGR schoot met het 1-1 gelijkspel tegen Ter Leede ook niet veel op. De Rotterdammers staan voorlaatste en hebben ook al acht punten achterstand op Ter Leede, de nummer twaalf. De andere ploegen kwamen niet tot scoren. ASWH verzuimde de kansen te benutten bij Excelsior Maassluis, Noordwijk miste een strafschop tegen DOTO en Barendrecht en Capelle creëerden simpelweg nauwelijks kansen. Alledrie de duels eindigden dus in 0-0.

Topscorers

1. Michael van Dommelen (DOTO) 20
2. Roel de Vries (Zwaluwen '30 / Henver) 16
3. Martijn Gootjes (Rijnsburgse Boys) 15
4. Henk Roeland (Capelle) 12
5. Maarten Bak (Quick Boys) 10
Peter Freke (Rijnsburgse Boys) 10
Glynor Plet (FC Lisse) 10

De titelstrijd in de hoofdklasse B werd na gisteren wat minder spannend. Sparta Nijkerk zette hekkensluiter Kloetinge simpel met 3-0 opzij en zag concurrent Spakenburg keihard onderuit gaan bij GVVV. In Veenendaal verloren de Spakenburgers, ondanks een voorsprong, met 5-1. Edwin van Rooijen en Dennis Schaap mikten allebei twee keer raak voor GVVV. Spakenburg sloot een roerige week, waarin trainer Erik Assink opstapte, dus niet goed af en staat nu weer vijf punten achter op Sparta Nijkerk. GVVV deelt, met zeven punten achterstand, nu de derde plaats met IJsselmeervogels. De zaterdagkampioen won pas in de extra tijd met 3-2 van laagvlieger Nunspeet door een goal van Luc Joordens. Nunspeet blijft twaalfde en behoudt de voorsprong van twee punten op Nivo Sparta (2-3 verlies tegen DOVO) en vier punten op Kloetinge. LRC Leerdam staat nog altijd twee punten boven Nunspeet op de veilige elfde plek, maar verloor wederom. Bij Hoek werd het 3-0. AFC Ajax, dat deze week een puntenstraf van min één kreeg van de KNVB, speelde gelijk tegen Kozakken Boys. Het bleef in Amsterdam 0-0. Geinoord, eveneens gestraft, verloor met 2-1 bij Bennekom, maar lijkt behoorlijk veilig met tien punten voorsprong op Nunspeet.

Topscorers

1. Ruben Wilson (Spakenburg) 16
2. Sam Ysebaert (Hoek) 11
3. Jean Philip Becht (LRC Leerdam) 10
Rudy van Doorn (GVVV) 10
Imdat Solmaz (Kozakken Boys) 10

Tot slot de hoofdklasse C, waarin HHC Hardenberg de tweede seizoensnederlaag leed. Flevo Boys won thuis met 3-1 van de titelverdediger, die wel koploper blijft. HHC zag achtervolger Be Quick '28, dat Staphorst met 2-0 klopte, wel weer wat naderen. De achterstand van de Zwollenaren op HHC is drie punten, maar de Hardenbergers hebben nog wel een wedstrijd tegoed. DOS Kampen kreeg thuis met 0-4 op de broek van ONS Sneek en moet gaan vrezen voor degradatie. Zeker omdat PKC '83 (1-2 bij Excelsior '31) en ACV (1-3 bij WHC) wel wonnen. DOS Kampen heeft 15 punten en staat laatste. ACV heeft er 19, met een wedstrijd minder gespeeld, en PKC '83 heeft er, met eveneens nog een duel tegoed, 21. VVOG verschafte zich wat lucht door een 2-0 zege op Go Ahead Kampen. De Harderwijkers zijn echter nog niet definitief veilig.

Topscorers

1. Jurrian Zandbergen (Go Ahead Kampen) 19
2. Martijn Berger (HHC Hardenberg) 16
3. Cuneyt Karakaya (PKC '83) 11
Martijn Jansen (SC Genemuiden) 11
5. Yves Heskamp (Be Quick '28) 10

Al bijna driehonderd doden door gevechten Basra

Bij het offensief van het Iraakse leger tegen sjiitische milities in de zuidelijke stad Basra zijn al zeker 280 mensen omgekomen. Dat hebben de Iraakse autoriteiten laten weten volgens CNN.

Het Iraakse leger bevecht sinds dinsdag de opstandige sjiitische moslims in Basra. Premier Nuri al-Maliki wil de controle terugkrijgen over de 1,8 miljoen inwoners tellende tweede stad van het land en de daar gevestigde cruciale olie-industrie. De premier liet eerder weten dat hij de strijd zo lang zal voortzetten als nodig is.

Het Iraakse leger krijgt bij zijn offensief tegen sjiitische milities steeds meer steun van de Amerikaanse troepen. In Basra namen Amerikaanse gevechtshelikopters stellingen van milities onder vuur.

Mishandelaar prostituee verraadt zichzelf

Een 28-jarige Hagenaar heeft vrijdagavond na een bezoek aan een prostituee in zijn woonplaats zijn eigen glazen ingegooid. Hij had een 30-jarige dame van lichte zeden in de Hunsestraat mishandeld en was vervolgens op de vlucht geslagen, maar kon korte tijd later toch worden aangehouden. Dat laat de politie zondag weten.

Tijdens de seks kregen de twee ruzie, waarna de man de hoer sloeg en er met ontbloot bovenlijf vandoor ging. Hij vergat echter zijn jas met identiteitspapieren mee te nemen. Voor de agenten was het vervolgens een abc'tje om de man thuis aan te houden. Hij kreeg een proces-verbaal van 430 euro.

Ophef in België over leugen staatssecretaris

In België is ophef ontstaan over een opmerking van de nieuwe staatssecretaris van Armoedebestrijding. De socialist Frédéric Laloux beweerde namelijk voor de Waalse televisie dat hij nog geen kantoor had en vanuit zijn dienstauto moest werken. De regering Leterme I heeft namelijk 1 lid meer dan de vorige regering Verhofstadt II.

Later erkende Laloux dat het verhaal niet waar was. Eerst verklaarde de socialist dat hij had meegespeeld op aandringen van een journalist, maar later zei hij weer dat hij had gelogen uit solidariteit met de daklozen.

De zaak is oppositiepartij Groen! in het verkeerde keelgat geschoten. Groen! eist het aftreden van Laloux omdat er minachting voor de zwakste groepen in de samenleving uit zou spreken.

'Brangelina' toch niet getrouwd

Geruchten over een mogelijk geheim huwelijk tussen Brad Pitt en Angelina Jolie zijn nergens op gebaseerd. Dat zegt een anonieme bron tegen het Amerikaanse tijdschrift People. Het stel werd wel gespot in een kerk in New Orleans, maar niet om elkaar de trouwringen om te schuiven.

Het koppel was afgelopen weekeinde wel in New Orleans om het bouwproject 'Make It Right' van Brad te bezoeken. Dat werd opgestart in het kader van orkaan Katrina. Ook werd 'Brangelina' gespot in het Texaanse Austin, omdat Brad daar is voor opnamen voor de nieuwe film 'Tree of life', samen met Sean Penn.

De zwangere Angelina doet het iets rustiger aan. Om haar echt nog in actie te zien, is het afwachten tot september als haar nieuwe actiefilm 'Wanted' in de Nederlandse bioscoop draait.

Firmware 2.20 laat je PS3 'st-st-stotteren'

Enkele dagen nadat Sony de nieuwste update heeft gereleased voor hun Playstation 3, geven mensen aan dat er 'meer' problemen zijn bijgekomen, dan daadwerkelijk zijn opgelost.
Mensen uit de Amerikaanse Playstation forums geven aan dat de 2.20 update streamende MP4 video's laat 'st-st-sttoteren', waardoor het gewoon bekijken van video's bijna niet mogelijk is.
Verscheidene forum leden hebben al uitgesloten dat het aan de connectie ligt (Divx/XviD speelt wel af op een hoge bitrate). Mensen van Tversity hebben ook aangegeven dat het geen media server probleem is.
Een PS3 eigenaar heeft zelfs Tversity, Twonky Media en Nero Home Media getest en kwam bij alle drie op hetzelfde 'st-st-stotterende' conclusie.

Naast het MP4 probleem zijn er nog enkele andere problemen opgedoken. De 10x, 30x en 120x snelheden voor MPEG2 streams streamen maar 1/10 van de gebruikelijke framerate (Het gewoon afspelen van MPEG2 werkt nog wel gewoon). Daarnaast gaat het skippen van bepaalde stukken video niet zonder veel moeite.



...Heeft Sony hun eigen software uberhaupt getest?...

Federer door in Miami

Roger Federer is er in geslaagd om zich voor de derde ronde van het Masters toernooi in Miami te plaatsen. De Zwitser, die enkele weken geleden nog met de ziekte van Pfeiffer te maken had, won in twee sets van de Fransman Gael Monfils (6-3 en 6-4).

Monfils kreeg gedurende de partij zeven keer de kans om de service van Federer te breken, maar de nummer één van de wereld bleef elke keer overeind staan. De Zwitser brak zijn opponent in de achtste game van de eerste set en de derde van de tweede set. Hierdoor kon de tennisser onbedreigd de wedstrijd op zijn naam schrijven.

Uitslag NAC Breda - Feyenoord

Om 12:30 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. Om 14:30 uur worden de overige wedstrijden gespeeld. Gelieve in dit bericht alleen in te gaan op onderstaand duel.

NAC Breda - Feyenoord 3-1
10' Fer 0-1 (assist Mols)
32' Elshot 1-1 (assist De Graaf)
40' Molhoek 2-1 (assist Kolkka)
72' Amoah 3-1 (assist Ammi)

Toeschouwers: 15.500
Scheidsrechter: Braamhaar
Stadion: Rat Verlegh Stadion
Gele kaart: Fehér (NAC Breda), De Cler (Feyenoord)

Bijz: Amoah mist pen.(90+4)

Opstellingen

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Elshot, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga, De Graaf (Fehér/61), Stam, Molhoek, Ammi, Idabdelhay (Amoah/61), Kolkka Gilisse/76)

Feyenoord: Timmer, Lucius, Bahia, Hofland, De Cler, Landzaat (Hofs/72), Fer (D.Buijs/76), De Guzman (Slory/77), v.Bronckhorst, Bruins, Mols

Details voor SOCOM: Confrontation

SOCOM heeft inmiddels de PS2 en de PSP veroverd, maar de PS3 zit nog zonder een deel van deze shooter. Met SOCOM: Confrontation moet hier verandering in komen. EGM brengt ons op de hoogte van een aantal nieuwe details:

Een granaat kan onderhands gegooid worden maar je kan de granaat ook laten rollen, waarna deze met real physics reageert.
Het om een hoekje kijken gaat niet meer met de D-Pad, maar met de Sixaxis.
Wanneer je de L2 knop indrukt, praat je met iedereen tegelijk. Via proximity chat kun je nu ook privé praten met degene die dichtbij je staan.
Er kan deze keer gesprint worden. Als je sprint zul je niet kunnen schieten en wanneer je tot stilstand komt duurt het even voordat je weer een goede aim hebt. Handig om aan snipers te ontkomen dus.
Auto's en tonnen kunnen ontploffen.
Het feit dat breedbeeld TV's een andere aspect ratio hebben maakt een grotere ruimte voor een third person view mogelijk.
Het is mogelijk om daken op te gaan.
Crossroads is groter danvorrheen; de PlayStation 3 versie heeft nog een buitenste ring met 2 torens.
Elimination is terug. Net als in SOCOM 2 is het simpelweg teamdeathmatch zonder extra regels.
Confrontation draait net als SOCOM 3 om 32 spelers, maar er zijn genoeg kleine maps voor 16 spelers.
De clanondersteuning is flink verbeterd.
Bij de lancering van SOCOM zijn er 7 maps beschikbaar; afspelend in Noord Afrika. Eén van de maps is ondergrond en kan instorten door toedoen van de vijand.
Een andere map is Urban Wasteland; een hotel bestaande uit meerdere verdiepingen, een ondergrondse tunnel met bruggen en een parkeergarage met meerdere verdiepingen.
Clanondersteuning wordt beschikbaar op socom.com en dus niet enkel via andere sites.
Er komt een party systeem zodat je clan in één keer dezelfde game kan joinen.
Voor het spel staat een nieuwe headset in de planning.
Rond mei zal er een geslote beta verschijnen. Na deze gesloten beta komt er ook nog een open beta.

Van Gaal niet blij met reportage NOS

Louis van Gaal is niet blij met de manier waarop de NOS heeft gehandeld naar aanleiding van een mogelijk vertrek van de oefenmeester bij AZ. Hij eist excuses van de omroep, vanwege de foutieve berichtgeving die de televisieomroep vrijdagavond naar buiten bracht.

Van Gaal is van mening dat in de reportage van de omroep een aantal feiten zijn verdraaid. Daarom merkte hij het tv-item aan als 'vals' en 'beneden alle peil'.

Het is overigens niet de eerste keer dat Van Gaal met de NOS overhoop ligt. Vorig jaar weigerde de oefenmeester met verslaggevers van het radioprogramma Langs de Lijn te praten.

Op de website van AZ is inmiddels te lezen dat de spelers niet achter een mogelijk vertrek van Van Gaal staan. Zij willen de komende vier wedstrijden bewijzen dat ze voor hun trainer door het vuur willen gaan. Ook Dirk Scheringa, voorzitter van de Alkmaarse formatie, zou nog altijd achter de oefenmeester staan.

Schaatsers Team Telfort mogen weg

De schaatsers, die voor Team Telfort uitkomen, mogen op zoek gaan naar een andere werkgever. Dit bevestigde Ab Krook namens de schaatsploeg van Ingrid Paul. Zij zijn er namelijk niet in geslaagd om een nieuwe sponsor te vinden.

Bij Team Telfort staan onder meer Jan Bos, Gretha Smit, Remco Olde Heuvel, Stefan Groothuis en Tom Prinsen onder contract. "Verschillende rijders zijn benaderd," liet Krook in een reactie weten. "Wij willen ze niet in de weg staan nu voor zekerheid te kiezen."

Aan het begin van het schaatsseizoen maakte Telfort al bekend de sponsoring van het team te staken. Het management van het team sprak met diverse geldschieters, maar dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Paul heeft gezegd dat ze zich met haar adviseurs gaat beraden op de toekomst.

Stekelenburg: "Eindelijk zit het eens mee"

De kans is groot dat Ajax na aan het einde van dit seizoen deel mag nemen aan de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Champions League. De Amsterdammers wonnen gisteravond van SC Heerenveen en staan hierdoor steviger op de tweede plaats.

"We hebben gedaan wat we moesten doen," liet Maarten Stekelenburg na afloop van het duel optekenen. "Heerenveen kreeg weliswaar veel kansen, maar wij waren ook gevaarlijk. Het verschil zat hem in de effectiviteit. Wij scoren vier keer, terwijl Heerenveen onder meer twee keer de paal en een keer de lat raakt."

De keeper van Ajax vervolgde met de woorden: "Over geluk hadden we niet klagen, maar dat mocht ook wel een keertje. In veel wedstrijden heeft het ons niet meegezeten. We zijn nu in principe geplaatst voor de play-offs van de top-vijf. We nemen afstand van Heerenveen en zondag spelen NAC en Feyenoord, twee andere concurrenten, nog tegen elkaar."

Stekelenburg keerde in het duel tegen SC Heerenveen terug in het doel van Ajax. De afgelopen twee weken liet de sluitpost, vanwege privéomstandigheden, verstek gaan. "Het was vervelend dat ik er niet bij kon zijn, maar het was niet anders. Ik richt me nu op de play-offs, dan moeten we er staan. Met een plek in de voorronde van de Champions League kunnen we het seizoen alsnog positief afsluiten."

Veel bomen met kap bedreigd

Ruim 100.000 bomen worden bedreigd of zijn de afgelopen twee maanden gerooid. Dat blijkt uit het 'Project Kappen!' van het Radio 1-programma Vroege Vogels en de Bomenstichting. Bij een speciaal meldpunt zijn ruim 1100 reacties binnengekomen. Het meldpunt is bedoeld om het onnodig rooien van bomen te voorkomen.

Het kapseizoen is nu ten einde, want veel vogels beginnen aan het broedseizoen en dan mogen hun nestplaatsen niet worden bedreigd. Voor de Bomenstichting is dat de reden om nu een tussenstand te geven.

De meldingen komen vooral uit de Randstad en het stedelijk gebied in Brabant. De stichting wil via de Vereniging Nederlandse Gemeenten een zorgvuldiger bomenbeleid afdwingen om te voorkomen dat bijvoorbeeld monumentale oude bomen uit het straatbeeld verdwijnen.

"De mensen zijn het zat dat op zoveel plaatsen oude bomen weg moeten. Verder blijkt dat gemeenten slecht en soms zelfs niet communiceren wanneer er gekapt gaat worden", zegt woordvoerder Edwin Koot van de stichting.

Gas wordt dit jaar 15% duurder

De prijs die wij voor ons gas betalen, gaat met vijftien procent omhoog. De grootste gasleverancier van ons land, GasTerra, verhoogt volgende maand de gasprijs. Energiebedrijven als Essent, Nuon en Eneco kopen gas in bij GasTerra. De hogere prijs die zij daarvoor moeten betalen, zal waarschijnlijk direct aan de consument worden doorberekend.

De gasprijs wordt vastgesteld op basis van de olieprijs. Voor komende periode wordt er gerekend met de olieprijs tussen november 2007 en april 2008. Volgens Ben Warner van GasTerra is er een stijging te verwachten van ongeveer vijftien procent als gevolg van de recordprijzen die de olie de afgelopen maanden liet noteren.

De verwachting is dat de energiebedrijven vanaf 1 juli de hogere prijzen zullen doorberekenen aan hun klanten. De bedrijven willen zelf nog niets zeggen over de toekomstige gasprijs. Een woordvoerder van Eneco zei eerder dit jaar dat de prijsverhoging die GasTerra doorvoert doorgaans direct door het bedrijf aan de consument wordt voorgeschoteld. Woordvoerder Floske Kusse van Nuon zegt: "Wij hebben het ook weleens op 1 augustus gedaan. Dat is geen wet van Meden en Perzen." Het is niet eens zeker dat Nuon de prijs verhoogt. Het enige dat Essent kwijt wil is: "Dat zou speculatie zijn, het is nog veel te vroeg."

Een gemiddeld huishouden zal ongeveer zestig euro meer gaan betalen dit jaar. Consumentenplatform UnitedConsumers.com heeft dit berekend. Daarnaast verwacht Paul van Selms van het platform dat de stroomprijs met zes procent zal stijgen, wat ons nog eens tien euro extra kost. De verhoging voor de energieprijs heeft weer te maken met de gasprijs, omdat energie voor een deel met behulp van gas wordt opgewekt.

De enige partij die welvaart bij de hogere gasprijs is de overheid. De baten uit aardgas gaan omhoog en dat betekent hogere aardgasinkomsten en dus een extra aanvulling van de schatkist.

VVD in actie voor de koopzondag

De VVD voert vandaag actie voor het behoud van de koopzondag. Een campagnebus stopt in Sluis, Rotterdam, Den Haag en Noordwijk. VVD-leider Rutte vindt het tijd om de straat op te gaan, omdat het kabinet volgens hem de koopzondag om zeep wil helpen. 'Handen af van de koopzondag' is de slogan.

Het kabinet wil dat gemeenten duidelijk aangeven waarom winkels op zondag open mogen zijn. Alleen als er echt sprake is van een toeristische trekpleister mag het toegestane aantal van twaalf koopzondagen per jaar worden overschreden. Volgens Rutte gaan we met het kabinetsplan "terug naar de jaren vijftig".

De VVD organiseert de actie samen met de Raad Nederlandse Detailhandel, MKB-Nederland en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. 

CD: Baby Dee - Safe Inside The Day

Drag City is altijd een label dat het aandurft om niet alledaagse artiesten een kans te geven. Zo deed men dat ooit met Joanna Newsom. Nu is er, in de categorie apart, Baby Dee. Deze singer / songwriter werd geboren als man, maar onderging een succesvolle sekse-operatie. Tegenwoordig is Baby Dee dus vrouw. Dat gegeven op zich maakt de persoon apart, maar de muziek nog niet.

Toch is hetgeen Baby Dee hier op plaat heeft gezet moeiteloos te scharen onder het kopje apart. Haar zangstem is bijvoorbeeld zowel mannelijk als vrouwelijk te noemen, zoals bijvoorbeeld ook bij Antony. Het enorme bereik van deze superzanger heeft Baby Dee zeker niet. Het lijkt soms ook of ze schroomt om echt eens flink te gaan zingen, want de keren dat er echt wordt aangezet zijn op de vingers van een hand te tellen. Wel heeft ze veel inlevingsvermogen qua voordracht. De zang is dan ook afwisselend en houdt de aandacht vast.

Jongen neergeschoten voor spel

In het Amerikaanse stadje Brockton is een dode gevallen tijdens het gamen. De 18-jarige William Suarez schoot zijn vriend dood nadat deze een spel niet wilde afgeven.

William kwam naar het huis van Olivier Baptiste. Hij vroeg daar om het spel dat de 15-jarige Olivier vasthield. Toen deze weigerde trok William een pistool. Het pistool weigerde eenmaal. Toen trok William nog een keer aan de trekker. Deze keer was het wel raak, een uur later overleed Olivier. De schutter zelf kon dit ook niet geloven. Volgens getuigen zei hij "This just didn't happen", toen hij het pistool op het aanrecht legde.

Inmiddels is de moordenaar door het OM aangeklaagd voor moord, verboden wapenbezit en het aanvallen van een minderjarige. Ook is een wapen gevonden dat aan de bescrhijving voldoet. William Suarez zelf pleit onschuldig.

Wielrennen: Vos wereldkampioen op de baan

Marianne Vos is in Manchester wereldkampioen op de puntenkoers geworden. Het is het eerste goud voor Nederland op het WK baan.

Vos slaagde erin een ronde voorsprong te pakken. Ze kwam solo over de finish en pakte daarmee genoeg punten voor de titel. Met de titel kwalificeert Vos zich waarschijnlijk ook direct voor de Olympische Spelen. In Beijing wil Vos zowel op de puntenkoers op de baan en op de wegwedstrijd uitkomen, zoals Leontien van Moorsel in 2000 en 2004.

De 20-jarige Vos werd eerder in haar carrière ook al wereldkampioen op de weg en bij het veldrijden.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport

FOK!kers lachen om broddelwerk Fitna

FOK!kers lachen om het broddelwerk van Geert Wilders met betrekking tot zijn film Fitna. Dat blijkt uit de Fitna-poll op de Frontpage. 26 procent van de 4500 stemmers heeft zich vermaakt met de film maar niet zoals Geert het had bedoeld. Het broddelwerk slaat onder meer op het gebruik van oude krantekoppen, suggestieve montage en vooral het gebruik van een foto van rapper Sala Edin in plaats van Mohammed B.

25,4 procent van de stemmers geeft aan dat ze er meer van hadden verwacht. 22,7 procent van de FOK!kers vindt de film uitermate geslaagd en 15,1 procent geeft aan Fitna niet eens te willen kijken. Een schamele 1,8 procent van de FOK!kers vindt het allemaal te ver gaan. Ook de reacties zijn verdeeld.  Bioman_1 stelt: 'Gelukkig zijn de meeste mensen intelligent genoeg om te beseffen dat slechts een (heel) klein deel van de moslims deze extreme ideologie aanhangt.' L3aster stelt echter: 'Ik denk dat niemand precies wist wat die moest verwachten van de film. Maar ik denk dat wilders een goede set voor zijn doen heeft gedaan. Hij maakt een punt en heeft de aandacht van de halve zo niet hele wereld... wat wil die nog meer?'

Fredo55 heeft geen idee waar hij naar heeft zitten kijken: 'Wat is nou eigenlijk de boodschap van deze film? Wilders kan beter met oplossingen komen, dan ''oude koeien uit de sloot halen''. En Yi-long heeft nog wel een tip voor Wilders: 'Als je moslims kwaad wilt krijgen, dan moet je eens een filmpje maken over hoe Israel omgaat met de Palestijnen, en daar dan een heel eenzijdig verhaal van maken. Ow nee, wacht,.... dan is het ongenuanceerd en anti-semitisme (!) Ach, de Wilders aanhang kan weer lekker rukken vanavond...'

Lees ook de Fitnacolumn van DriekOplopers. Meepraten over Fitna kan onder meer op het forum in POL en NWS.

Minder arcade op Xbox Live Arcade

In de laatste editie van Famitsu vertelt Masaki Sakari van developer 5pb over het plan om diverse populaire Japanse arcade titels uit te brengen op XBLA.
De developer had al rechten van enkele titels verworven, maar het plan liep stuk in gesprek met Microsoft. Zij gaven namelijk te kennen om het aantal arcade games drastisch te minderen op hun service.

5pb heeft daarom de twee populairste titels geselecteerd om als retail game uit te gaan brengen op de Xbox360, namelijk DoDonPachi Dai Ou Jou en Ketsui - Kizuna Jigoku Tachi, twee Japanse toppers in het verticale shoot 'em up genre.

VSTEP wint Serious Gaming-prijs

Developer VSTEP, bij ons vooral bekend van het spel Ship Simulator waar onlangs nog een nieuwe uitbreiding voor aangekondigd werd, heeft de prijs voor ‘Serious gaming en simulatie voor een betere veiligheid’ ontvangen. Dit naar aanleiding van een prijsvraag die was uitgeschreven door het actieprogramma Maatschappelijke Sectoren & ICT, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

De inzending waarmee VSTEP won betrof een 'Multidisciplinaire Virtuele Incidenten Training (Multi-VIT)', een realistische virtuele 3D-omgeving waarin hulpdiensten als brandweerlieden en andere noodhulpdiensten incidenten en rampscenario's kunnen oefenen. Het 'spel' zal samen met adviesbureau voor brandweerdiensten Artesis, Havenbedrijf Rotterdam, Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en verschillende andere hulpdiensten in verschillende veiligheidsregio's in gebruik genomen worden. Andere trainingstoepassingen in de rampenbestrijding van VSTEP zijn al in gebruik bij onder andere de Koninklijke Marine, Shell, DSM en verschillende brandweerkorpsen.


Ship Simulator New Horizons

Herinneringen aan de VHS videorecorder

Herinner jij je jouw eerste videorecorder nog? Ik wel. Vrienden van mij hadden er al thuis een staan, toen nog gekocht voor 2400 gulden. VHS Koop video’s bestonden nog niet en videoverhuurwinkels nog amper. De eerste video die we in huis haalden was een VHS Player die je voor 25 gulden kon huren inclusief 3 VHS banden. We haalden die bij een benzinepomp en hadden keuze uit films als de Canonballrun, Dirty Harry en Police Academy 1 en 2. Ik weet nog dat we wel een uur bezig waren om het signaal van de Videoplayer te vinden.

Australië wil in VN Veiligheidsraad

Australië heeft zich kandidaat gesteld voor een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) van 2013 tot 2014. Dat heeft premier Kevin Rudd bekendgemaakt tijdens een bezoek aan het VN-hoofdkantoor in New York. De laatste keer dat Australië in de Veiligheidsraad zat was in 1986.

De raad telt vijftien zetels, waarvan er vijf worden bezet door permanente leden. De andere tien worden bij toerbeurt vergeven. Rudd sprak met VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon onder meer over de toestand in Afghanistan, Oost-Timor en Darfur. De Australische premier zegde vijf miljoen dollar extra toe voor humanitaire hulp aan Darfur.

De Australische premier is bezig aan een zestiendaagse reis rond de wereld. Het is zijn eerste grote reis als Australische regeringsleider. Zijn volgende stop zal zijn in Washington, waar hij vrijdag president Bush ontmoet.

Opnieuw liesprobleem Van der Sar

Edwin van der Sar heeft opnieuw last gekregen van zijn lies. Tegen Aston Villa was de Oranje-goalie opnieuw afwezig, nadat hij vorige week nog zijn comeback had gemaakt na een korte afwezigheid.

"Hij heeft weer problemen met zijn lies", zei manager Sir Alex Ferguson na afloop. "We hebben deze wedstrijd dan ook geen risico genomen in de hoop dat hij dinsdag weer fit is."

Aankomende dinsdag speelt Manchester United in de Champions League tegen AS Roma. Volgens Ferguson is Van der Sar een twijfelgeval voor die wedstrijd.

Verbeek: Ajax, koop Sulejmani

Als Gert-Jan Verbeek hoofdtrainer was bij Ajax had hij het wel geweten. Volgens de trainer van Heerenveen zou Ajax er goed aan doen om te investeren in Miralem Sulejmani. Dat zei hij na afloop van het duel tussen Heerenveen en Ajax.

Sulejmani was gister een plaag voor de defensie van de Amsterdammers. In een kort tijdsbestek maakte hij een doelpunt, en raakte hij tevens twee keer de paal en een keer de lat. "Als ik Ajax was, zou ik het wel weten. Ik zou hem meteen kopen. Ook al kost hij 10 miljoen euro. Dat is hij dubbel en dik waard", aldus Verbeek.

Sulejmani was de uitblinker bij een volgens Verbeek goed spelend Heerenveen. Verbeek noemde Ajax effectiever. "Ik vond dat ons positiespel zelfs beter was. Maar het gaat uiteindelijk om wie de meeste doelpunten maakt. Sulejmani heeft misschien wel net zo veel kansen als heel Ajax gekregen. Hij had echter heel veel pech."

Vliegen in Europa wordt makkelijker

De grenscontroles op de luchthavens in de nieuwe Schengenlanden zijn vanaf zondag afgeschaft. Voor reizigers houdt dat in dat zij nu ook zonder grenscontroles naar EU-landen in het oosten van Europa en het eiland Malta kunnen vliegen. Afgelopen december werden de land- en zeegrenzen met de negen nieuwe Schengenlanden al opengesteld. De luchtgrenzen konden pas later opengaan, omdat de internationale vluchtschema's slechts twee keer per jaar worden veranderd, in de herfst en in het voorjaar.

Op sommige luchthavens zorgde de openstelling voor technische problemen. De passagiers die binnen 'Schengen' reizen moeten strikt gescheiden blijven van overige internationale reizigers. Het Europese grensakkoord uit 1985 werd op 22 december 2007 uitgebreid met Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Estland, Letland, Litouwen en Malta. Hiertoe besloten de EU-ministers van Justitie vorig jaar. De landen hebben aangetoond dat hun politiediensten nauw kunnen samenwerken met diensten in andere deelnemende landen.

'Duurder internet voor downloaden muziek'

De muziekindustrie zoekt naar nieuwe wegen om de gestaag dalende inkomsten door de illegale verspreiding van muziek via het internet te compenseren. Muziekgigant Warner Music zint nu op een toeslag die consumenten bovenop hun internetabonnement moeten gaan betalen.

Dat heeft de gelauwerde Amerikaanse manager Jim Griffin gezegd in een interview met het internetmagazine Portfolio.com. Griffin is door Warner aangetrokken om het plan uit te werken. Hij denkt aan een verhoging van de kosten van een internetaansluiting van vijf dollar (ongeveer 3,15 euro). In ruil daarvoor zouden consumenten onbeperkt muziek mogen downloaden van een muziekdatabase. Het geld dat wereldwijd met de toeslagen wordt opgehaald zou verdeeld moeten worden onder artiesten en platenmaatschappijen.

Het is niet bekend of de plannen van Warner ook op politieke steun kunnen rekenen.  In Nederland wordt door consumenten reeds kopiëerheffing betaald op lege cd's, dvd's en videobanden.  Het downloaden van films en muziek is in Nederland dan ook volledig legaal, ongeacht de bron.

Spijtoptanten FARC welkom in Frankrijk

 Strijders van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC die gijzelaars vrijlaten, hoeven niet naar de gevangenis. Ze mogen vertrekken naar Frankrijk. Dat heeft de Colombiaanse president Alvaro Uribe zaterdag gezegd. Uribe stelde in een verklaring op de website van de Colombiaanse regering dat de Franse president Nicolas Sarkozy heeft verzekerd dat Frankrijk de capaciteit heeft spijtoptanten van de FARC op te nemen.

Uribe zei eind vorige week dat zodra de guerrillabeweging is begonnen met het vrijlaten van de tientallen mensen die het in gijzeling heeft, de regering op haar beurt gevangen leden van de FARC laat gaan. Een van de eerste gijzelaars die van Bogotá zo snel mogelijk moet vrijkomen, is de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt. Zij wordt sinds 2002 vastgehouden door de linkse rebellen. Volgens door de FARC vrijgelaten politici is haar gezondheidstoestand zeer slecht.

'Paspoortcontrole Schiphol dreigt vast te lopen'

Als er op luchthaven Schiphol niet snel wordt geïnvesteerd in de automatisering van persoonscontroles loopt de boel vast. Dat zegt scheidend commandant Minze Beuving van de Koninklijke Marechaussee vandaag in een afscheidsinterview met De Telegraaf.

Volgens Beuving loopt Schiphol achter op grote luchthavens als JFK in New York en Heathrow in Londen. Op Schiphol worden alle douanecontroles nog door mensen uitgevoerd in plaats van met behulp van moderne technieken zoals het geautomatiseerd afnemen van vingerafdrukken, irisscans en gezichtsherkenning. "We hebben daar nu 520 van onze mensen in de loketten voor paspoortcontrole, fysiek is de grens bereikt'', aldus Beuving.

Oppositie claimt zege in Zimbabwe

De oppositiepartij Beweging Voor Democratische Verandering (MDC) heeft op basis van de eerste resultaten de zege opgeëist in de zaterdag gehouden presidents- en parlementsverkiezingen in Zimbabwe. "Dit is een historische dag voor ons, we hebben deze verkiezing gewonnen''. Dat zei secretaris-generaal Tendai Biti van de MDC zondag. De stembusgang gold als belangrijke test voor president Robert Mugabe, die het land al sinds de onafhankelijkheid in 1980 leidt. De oppositie beschuldigde de regerende ZANU-PF partij van Mugabe van bedrog. De Mugabe-partij zou de overwinning willen ''stelen'' door haar aanhangers meerdere keren te laten stemmen.

Volgens Biti mag op basis van de eerste tellingen worden verwacht dat MDC-leider Morgan Tsvangirai in de hoofdstad Harare de steun van 66 procent van het electoraat krijgt. In Bulawayo, de tweede stad van het land, zou Tsvangirai een kleine voorsprong hebben op Simba Makoni, een andere uitdager van Mugabe. "We hebben de verkiezingen gewonnen. Die trend is onomkeerbaar'', aldus Biti. De kiescommissie liet weten dat het zondag met de eerste officiële uitslagen van de stembusgang komt.

Vergoossen: "Blij met punt"

Sef Vergoossen is blij met het ene puntje dat PSV overhield aan het duel met NEC. De oefenmeester vond het spel van zijn ploeg niet goed.

"We moeten hartstikke blij zijn met dit punt. Gomes hield ons met een een paar fantastische reddingen op de been", aldus de PSV-trainer. "Bij balbezit waren we verschrikkelijk slordig, zodat we eigenlijk alleen maar aan het corrigeren waren. In de rust heb ik de boel proberen bij te sturen, maar dat is niet gelukt."

Vergoossen was echter ook onder de indruk van het spel van NEC, die hij complimenteerde met de goede wedstrijd die de Nijmeegse club speelde. Doel van NEC was om PSV geen kampioen te laten worden.

Trainer van NEC, Mario Been, wil nog voor de negende plaats gaan: "NEC is aan een goede opmars bezig. We gaan nu voor de negende plaats. De laatste drie wedstrijden worden zware opgaven. Gelukkig hebben alle tegenstanders die we nog krijgen geen Gomes op doel. Dat is wel een verschil."

PSG wint Coupe de la Ligue

Paris Saint Germain heeft de Coupe de la Ligue gewonnen. In de finale, die gespeeld werd in Parijs, was PSG te sterk voor RC Lens. Het werd 2-1 na een omstreden strafschop in blessuretijd.

Paris Saint Germain kwam op voorsprong na ongeveer twintig minuten spelen. Pauleta schoot de 1-0 binnen voor de nummer 18 van de Franse competitie. RC Lens, de nummer 17 van de Franse competitie kwam vlak na rust echter langszij. Lang leek het duel op een verlenging af te stevenen, maar in blessuretijd kwam alsnog een beslissing. Scheidsrechter Duhamel zag in het duel tussen Hilton van RC Lens en Luyindula van PSG een overtreding van Hilton. De daarop volgende strafschop werd binnengeschoten door Mendy.

Lens weet nog niet waar hij aan toe is

Jeremain Lens, die door AZ verhuurd is aan NEC, weet nog niet voor welke club hij volgend jaar uitkomt. Het nieuws dat Van Gaal mogelijk aanblijft als trainer vindt de huurling raar.

"Zijn eigen gevoel zegt dat hij de groep niet meer op de rails krijgt. Door nu in te gaan op de wens van de spelersgroep om voorlopig aan te blijven, volgt hij dus eigenlijk zijn eigen gevoel niet", is de mening van Jeremain Lens.

"Of ik het jammer zou vinden als Van Gaal weg zou gaan bij AZ? Nou ja, hij heeft me vorig seizoen wel veel kansen gegeven in het eerste elftal. Maar ik weet nog helemaal niet of ik in de zomer wel terugkeer naar AZ, ik heb nog helemaal niets van ze gehoord. Dat verbaast me wel een beetje, om eerlijk te zijn. Maar ik weet niet of ik terug wil, misschien ga ik wel iets heel anders doen. Ik heb het bij NEC ook prima naar mijn zin, bijvoorbeeld. Het maakt me niet zo veel uit. Tot het eind van dit seizoen richt ik me op NEC, daarna zie ik wel wat er in de zomer allemaal gaat gebeuren."

Ten Dam wint in Critérium International

Rabo-renner Laurens ten Dam heeft de eerste etappe van het Critérium International gewonnen. Hij kwam na een ontsnapping van ongeveer 190 kilometer alleen over de streep. De Nederlander is daarmee ook meteen de leider in het klassement.

Ten Dam kreeg samen met zijn vluchtmaat Ian McKissick maximaal zeventien minuten voorsprong. Toen het peleton dichterbij kwam sprong de Nederlander weg bij McKissick en reed alleen verder. Op de streep hield hij uiteindelijk tien seconden over op de achtervolgers.

Ajax leeft nog, titel PSV in ijskast

Hoe spannend wordt de competitie nog dit seizoen? Ajax heeft zaterdag de uitwedstrijd bij Heerenveen gewonnen (2-4). De Amsterdamse club nam met de zege een voorschot op deelname aan de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League.

Ajax, dat tweede blijft, kwam op voorsprong door Luis Suarez. Kenneth Perez maakte na rust vanuit een strafschop 2-0. Uitblinker Miralem Sulejmani scoorde namens Heerenveen 1-2, waarna Klaas-Jan Huntelaar met twee doelpunten de wedstrijd voortijdig besliste: 1-4. Danijel Pranjic bepaalde de eindstand in blessuretijd op 2-4.

PSV speelde gelijk tegen NEC en zag het verschil met Ajax, dat won bij Heerenveen, teruglopen tot vijf punten. Als Ajax in Friesland had verloren, was PSV bij een zege op NEC zaterdag al kampioen geweest. PSV krijgt zondag tegen Heracles de eerste mogelijkheid om de vierde achtereenvolgende landstitel binnen te halen. Ajax moet dan tegen De Graafschap wel punten laten liggen.


Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!voetbalmanager!

Zomertijd: de klok mag een uur verder

In de nacht van zaterdag op zondag zal de zomertijd weer ingaan. Dit houdt in dat om twee uur de klok een uurtje vooruit wordt gezet, naar drie uur. De zomertijd zal dit jaar duren van zondag 30 maart tot zondag 26 oktober.

Geschiedenis
De zomertijd is ingevoerd om ervoor te zorgen dat het niet in het holst van de nacht al licht wordt, maar dat het 's ochtends een uurtje langer donker blijft. Hierdoor kunnen we 's avonds een uur langer van het licht genieten. Zonder zomertijd zou het eind juni rond half vier 's ochtends al licht worden en tegen half tien donker. Dankzij de zomertijd verschuift deze periode een uur.

In 1916 werd de zomertijd in Nederland ingevoerd, waarna hij in 1945 weer werd afgeschaft. Sinds 1977 is de zomertijd weer van kracht. De Londense aannemer William Willett was de eerste die serieus voorstelde om de zomertijd in te voeren. "Gedurende de helft van het jaar schijnt de zon al een paar uur als wij nog liggen te slapen en gaat ze al onder als we thuiskomen van ons werk. Waarom zetten we de klok in die periode niet vooruit?" De zomertijd zou veel elektriciteitskosten kunnen besparen, omdat het 's avonds een uur langer licht is.

Groot effect
Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens. Ten grondslag aan dit onderzoek ligt een online vragenlijst over slaapgedrag waar meer dan 50.000 mensen aan hebben meegedaan.

Het menselijk lichaam heeft een eigen dagritme (de biologische klok), dat ongeveer 24 uur bestrijkt. Dit zogenaamde circadiane (dagrond) ritme stuurt onder andere de slaap aan. Maar omdat dit ritme niet precies 24 uur duurt, moet het steeds bijgesteld worden. Dat gebeurt voornamelijk via licht. Tijdens de wintertijd (de normale tijd) loopt ons interne ritme ongeveer gelijk met de licht/donker-cyclus. Maar tijdens de zomertijd is dit niet het geval: ons interne ritme past zich in die periode niet aan. Daardoor slapen we in de zomermaanden minder en slechter. De onderzoekers weten nog niet waarom de zomertijd aanpassingsproblemen geeft

Biddende chauffeur zet passagiers uit bus

Een islamitische buschauffeur heeft in Engeland verbijsterde passagiers uit zijn bus gezet om te bidden. De man rolde zijn matje in het midden van de bus uit en knielde met zijn gezicht richting Mekka.

Na een paar minuten stond de chauffeur weer op, opende de deuren en wilde de passagiers weer binnen laten. Aangezien zij een rugzak in de bus zagen liggen weigerden ze uit angst dat het hier om een radicale terrorist ging. Alle passagiers wachtten daarna op de volgende bus; 20 minuten later. De werkgever van de tot de Islam bekeerde chauffeur onderzoekt het voorval.

Christina Aguilera heeft seks in zwembad

Christina Aguilera bedrijft de liefde met manlief Jordan Bratman graag in het zwembad. Dit tot ergenis van haar buren die inmiddels klagen over geluidsoverlast.

Een boze buur: "Ze spetteren niet alleen een beetje, ze lachen, schreeuwen, vloeken en maken sexy geluiden." Christina en Jordan hebben een zoontje van twee maanden oud. Eerder verschenen er berichten dat de twee na het avondeten uitgeput in bed kropen, maar niets blijkt minder waar.

 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.