Emotionele dag op school na steekpartij

Icoon OnderwijsMeer dan honderd docenten en scholieren zijn vanochtend op het Technisch College (TeC) in Amsterdam-West bijeengekomen om te praten over de dood van de 16-jarige leerling Youssef Mokhtari. De emoties liepen daarbij hoog op, zei directeur Ton Senf.

Ook in moskeeën in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart was het erg druk met mensen die steun bij elkaar zochten na de steekpartij van gisteren.

In de school hangt een foto van Youssef, het slachtoffer. Ook hangt er een bord waar leerkrachten en leerlingen hartenkreten kunnen achterlaten. ''Gisteren waren er nog twee plantjes. Nu is er eentje dood'', heeft een scholier er geschreven.

Een medewerker van de school kreeg gisterochtend om 10 uur een leerling op bezoek, vertelde Senf. ''Hij zei: mees, ik wil morgen een vrije dag voor het Suikerfeest. De leraar vertelde dat hij een briefje moest halen bij zijn mentor en toestemming moest vragen van zijn ouders. 'Beloof me iets lekkers mee te nemen als het een fijne dag is geweest', zei de docent. Om één uur was deze leerling dood.''

De directeur wilde nog niets kwijt over de toedracht van de steekpartij, waarna de 14-jarige scholier Hüseyin P. is aangehouden. Ook wilde Senf niet ingaan op de vraag of de dader een vlindermes bij zich had op school. Youssef en de dader zaten bij elkaar in de klas in het derde jaar en leerden voor automonteur.