Radio 538 moet om de schilderijen denken

Icoon KunstHet is vandaag Koninginnedag en traditiegetrouw is Radio 538 aanwezig op het Amsterdamse Museumplein. De muziek mag echter niet te hard worden aangezet, anders kan de stekker uit het evenement getrokken worden, zo meldt de Volkskrant. Te harde muziek kan namelijk de verf van schilderijen in de omliggende musea doen aftrillen.

In 2002 spande het Van Gogh Museum een kort geding aan tegen stadsdeel Amsterdam-Zuid en Radio 538. De Koninginnedagconcerten op het Museumplein dreunden zo door in het museum, dat het gevaarlijk zou kunnen zijn voor de collectie. In opdracht van het Instituut Collectie Nederland is het effect van de trillingen op schilderijen onderzocht door vliegtuigbouwkundige Bill Wei. Op basis daarvan is een richtlijn vastgesteld waaraan Radio 538 zich moet houden.

Gaat de dj er langzaam overheen, dan wordt hem gevraagd te dimmen. Er is ook een alarmgrens. Bij té harde muziek deelt het Van Gogh Museum gele kaarten uit aan de Koninginnedag-dj's. Na drie kaarten wordt dat een rode en mag het Van Gogh in principe de stekker eruit trekken.

Voor zijn onderzoek simuleerde Bill Wei een Koninginnedagsituatie. Hij hing drie proefschilderijen op en zette een cd met harde techno aan. Met een laser gericht op het doek en op de muur mat hij de trillingen. Conclusie: "Een doek trilt zeker tien keer zo hard als de muur."

Na 12 keer de cd beluisterd te hebben, viel een stuk verf van het doek. Het onderzoek is volgens Wei overigens niet helemaal accuraat, omdat de kwaliteit van de proefschilderijen lang niet zo goed is als die van de topwerken in het Van Gogh. Maar het grootste gevaar is volgens Wei het onzichtbare. "Door aanhoudende lichte belasting treedt eerst onzichtbare schade op."

De kans dat het evenement op het Museumplein daadwerkelijk wordt gestaakt is overigens niet zo heel groot. "De partijen houden zich de laatste jaren prima aan de afspraken", aldus conservator Sjraar van Heugten van het Van Gogh Museum.