NASA wil ruimtesonde in komeet boren

Flumina herschreef voor ons via de nieuws-submit het volgende bericht:

NASA heeft gisternacht een ruimtevoertuig de ruimte in geschoten dat contact moet maken met de komeet Tempel 1. Het voertuig, 'Deep Impact', zal op 4 juli bij de planeet Mars een sonde ter grootte van een badkuip lanceren die zich in de komeet zal boren. Door het grote snelheidsverschil tussen de twee objecten, zo'n 35.000 kilometer per uur, zijn er geen explosieven nodig. De krater die zal ontstaan door de botsing wordt 40 meter diep.

Door de botsing komen er aanzienlijke hoeveelheden stof en ijs vrij. Het moederschip 'Deep Impact' zal op een afstand van 450 kilometer foto's maken en het vrijgekomen materiaal analyseren. NASA telescopen, zoals de Hubble, zullen tevens de botsing bekijken. De sonde zelf heeft ook een camera.

Kometen zijn objecten van van stof, ijs en gassen. Ze verplaatsen zich in vaste banen door ons zonnestelsel. Als ze dichtbij de zon komen, komen er gassen en dampen vrij. Die veroorzaken de karakteristieke staart van een komeet. Verder is er weinig bekend over kometen. Zo is het niet duidelijk hoe hard en dicht de korst zal zijn van Tempel 1. Het is de eerste keer dat wetenschappers in de hart van een komeet kunnen kijken. Wetenschappers hopen ook op meer inzicht over het begin en het ontstaan van ons zonnestelsel.

De naam 'Deep Impact' is gekozen naar de gelijknamige Hollywood-film uit 1998. In deze film moeten astronauten een komeet opblazen om een botsing met aarde te voorkomen. Echter, in de film splijt de komeet en slaat de ene helft in de Atlantisch oceaan, waardoor een grote tsunami ontstaat. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze Deep Impact tot dezelfde consequenties zal leiden.

Het hele project kost 330 miljoen dollar.

Ook met dank aan Defix voor het submitten