Aanwijzing van huidig leven gevonden op Mars

Icoon Mars nieuwsDe atmosfeer van Mars bevat kleine hoeveelheden ammoniak. Volgens sommige onderzoekers is dit opnieuw een aanwijzing dat er leven moet zijn op de planeet. Ze zien niet waar het gas anders vandaan moet zijn gekomen. Dit meldt de nieuwszender BBC News.

Een karakteristieke spectraallijn van ammoniak, met een golflengte van ongeveer 10 micrometer, is gedetecteerd door de uiterst gevoelige Planetary Fourier Spectrometer (PFS) aan boord van de ruimtesonde Mars Express. De metingen zijn al vanaf december gedaan maar door technische problemen worden de data nu pas verwerkt.

Ammoniak is onder Martiaanse omstandigheden niet stabiel. Als het in de atmosfeer voorkomt, betekent dat automatisch dat het ergens wordt geproduceerd. Drie mogelijke bronnen zijn actieve vulkanen, bacteriën en de airbags van de vermiste Beagle 2-lander. Die laatste mogelijkheid schijnt al te zijn afgevallen op basis van de gemeten gassamenstelling. En actieve vulkanen heeft men ook nog nergens op het oppervlak kunnen vinden.

De Marsrovers die op het oppervlak van de planeet rondrijden, kunnen de metingen niet bevestigen omdat er geen ammoniaksensoren op zitten.

Enkele maanden geleden werd al duidelijk dat de Marsatmosfeer methaan bevat. Ook daarvoor geldt dat het van vulkanen of van bacteriën kan komen.

(Vertaling: Chemisch2Weekblad)