Afschaffing slavernij herdacht

Keti Koti, het verbreken van de ketens van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863, is zaterdagavond met een dienst in de Rotterdamse Laurenskerk herdacht.

Ongeveer vierhonderd mensen namen een minuut stilte in acht, waarna de klokken van de Laurenskerk werden geluid. Oorspronkelijk werd Keti Koti alleen in Suriname gevierd, maar omdat er nu ook grote groepen Surinamers in Nederland zijn, is het feest overgewaaid.
De bijeenkomst in de kerk wordt zondag gevolgd door de optocht Bigri Spikri door het centrum van Rotterdam. Bigi Spikri betekent Grote Spiegel. In de slaventijd hadden de slaven op zondag vrij en bewonderden ze zichzelf in hun beste kleren in bijvoorbeeld winkelruiten.

Amsterdam

In Amsterdam werd zaterdag het slavernijverleden herdacht op het Surinameplein. Een groep Surinamers richtte hier enkele jaren geleden in de vorm van een plaquette een eigen monument op. Minister Van Boxtel (Integratie) maakt zondag in Rotterdam bekend welke kunstenaar het landelijke slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark mag gaan maken.

In Amsterdam wordt zondag de slavernij herdacht en de afschaffing daarvan gevierd op de Dam met optredens van verschillende artiesten.