De dood van een kind

Had de Franse tiener Nahel, 17 jaar, een kind nog, doodgeschoten mogen worden? Had hij doodgeschoten ‘moeten’ worden? Mogen? Ja met de vernieuwde geweldinstructie bij de Franse politie wel. Moest het schot in de borst van de tiener? Nee, been of schouder was voldoende geweest. Maar in een stresssituatie waarin en de tiener en de Franse politie verkeerden was het wellicht onvermijdelijk. Nahel had geen rijbewijs en was dus ook niet verzekerd. De politie wist dit en het zou zomaar kunnen dat Nahel niet dodelijk getroffen was en weg kon vluchten en in zijn vlucht jouw dochter doodrijdt, want hij zou op zeker achtervolgd worden. Daar wordt niet over gesproken maar is wat mij betreft wel een realistisch scenario.

De dood van Nahel door een directe treffer in zijn hart heeft heel wat losgemaakt bij jongeren van een jaar of 14 tot een jaar of 20. “We strijden tegen 'ongedierte'”, zeggen woordvoerders van twee grote Franse politievakbonden. ‘Ongedierte'? Ik liet het even bezinken. ‘Politievakbonden?’ Zeggen dat ze te maken hebben met ongedierte. Nu is het een algemeen probleem in Europa, ook in Nederland dus, dat we te maken hebben met grote groepen kinderen die niet zijn opgevoed en dat dit kinderen zijn van allochtonen. Noem ze geen Fransen of Nederlanders want ze begrijpen niets van onze levenswijze en cultuur.

Ze krijgen weinig kansen in de maatschappij en worden veelal beschouwd als tweederangsburgers. Inburgering is ze altijd vreemd geweest, ze bleven hun cultuur en geloof belijden en onderwijzen op een manier die vaak geen overeenkomsten had met de heersende cultuur. Ze creëerden daarmee hun eigen achterstand en nu krijgen wij de schuld van alles. Reden genoeg om te plunderen en de hele maatschappij te belasten met jouw onvrede daarover. Polariseren Dick! Jazeker en waarom niet? Moeten we alles pikken?

Nee, de maatschappij is deze gasten ook zat! Bewijs? Voor de afwikkeling van de dood van Nahel werd via Crowdfunding voor Nahel 230.000 euro opgehaald en voor ondersteuning van de Franse politieagent die hem doodschoot meer dan een miljoen. Veel mensen geven hiermee een diepgeworteld probleem aan met betrekking tot mensen die hier zouden moeten en kunnen integreren maar het niet doen. Het waarom is mij ook een groot raadsel.