Tongs voetbalverhalen en columns WK 2022 topic # 15

Ik zag net het ZIGGO-voetbal-programma, waar niemand naar kijkt in de herhaling. Jan van Halst en Arthur Numan als vaste gasten en analisten. Dat zegt genoeg. Ik had plaatsvervangende schaamte. Ruud Gullit was een maandlang de gast van de mensenrechten schendende Emirs in Qatar. Zijn bijdrage in ZIGGO's voetbal café stond even op een laag pitje. Zelf aan gas geen gebrek. Hij vond het 't beste en mooiste WK ooit. De beste finale ooit en verder dat politiek en sport gescheiden moesten blijven.

Echter heeft Ruud Dil, zijn echte naam, (Hij wist al jong welke naam beter overkwam in de publiciteit) Nelson Mandela voor zijn populariteits-karretje gespannen. De Gouden bal als beste voetballer van Europa aan Nelson Mandela opgedragen. Dat Spanje, Duitsland en België vroeg waren uitgeschakeld lag aan hun politieke engagement. Dat heeft invloed gehad op hun spel. Volgens Gullit. Niks mis met Qatar en veel mis met hun verwijten naar de Abdulah's. Die man is al jaren het spoor bijster (over gas gesproken) en van het padje af. Groot voetballer. Misschien wel een TOP-10 speler allertijden. Dwars door het ijs gezakt als gesponsorde supporter van een dictatuur.

Gullit liet onder de mislukte bondscoach Dick Advocaat het Nederlands elftal stikken in 1994.Hij smeekte bij de omhooggevallen assistent-coach naar complimentjes. Advocaat was al blij dat-ie de voorbestemde bondscoach Johan Cruijff een pootje had gelicht. Pootje over dacht Dickie Dick. Ruud Gullit, De meest charismatische voetballer ooit. De slechtste sportman op een scheve schaats. Verder is Messi natuurlijk niet de beste ooit. Daar geef ik Gullit gelijk in. Pelé, Cruijff en Maradona moesten vrezen voor hun leven op het veld. Garrincha was uniek. Laten we hem de op 4 na beste ooit noemen. En dan mag-ie blij zijn dat George Best in Noord-Ierland is geboren. En San Marco zijn carriere te kort duurde.

tong80

:T