Mediwiet update

Een poosje geleden schreef ik een tweetal columns over onze ervaringen met CBD, een cannabinoïde die volgens velen pijn stilt. Met THC, een andere cannabinoïde die wel psycho-actief is houden we ons niet bezig. CBD-olie is volstrekt legaal, dus je kunt er geen problemen mee krijgen. Alleen als je het meeneemt naar het buitenland kun je soms beter een bezoekje aan je huisarts brengen voor een attest. Olie met THC erin wordt voornamelijk gebruikt door mensen met kanker; de resultaten zijn soms verbijsterend, maar dat is een ander verhaal. CBD wordt voor heel veel andere aandoeningen dan kanker gebruikt, meestal ziekten van het auto-immune type. Dat zijn er vele tientallen, wellicht zelfs honderden en we zijn nog maar net begonnen met ontdekken wat er allemaal gebeurt.

Wat ons nog het meest opvalt is het feit dat er geen gewenning optreedt. Mijn vrouw neemt al een hele tijd iedere dag tweemaal drie druppels CBD-olie onder haar tong, en iedere dag is het effect precies eender. Met pijnstillers is dat wel anders: de allereerste werkt wel vierentwintig uur, de tweede al heel wat minder lang. Bovendien zijn die dingen allesbehalve onschuldig; met name NSAID's hebben een niet al te beste reputatie wat betreft bijwerkingen en effecten op hart en vaten. Lees maar eens wat er met Vioxx gebeurde. En heel veel mensen gebruiken Diclofenac, ook niet bepaald onschuldig. Als je dan met een heel simpel middeltje zonder gewenning of nare bijverschijnselen van de pijn af kunt komen, hebben de meeste mensen weinig bezwaren.

Alleen de verbazing blijft. Je praat over spul dat 2,3% werkzame stof heeft, volledig plantaardig is en een lichaamseigen variant kent onder de naam endo-cannabinoïde. We hebben zelf wel 100 soorten van dat spul in ons lichaam, en daar doen ze allemaal noodzakelijke dingen. Als je dat vergelijkt met de vaak loodzware middelen die de reguliere geneeskunde in het geweer brengt, dan blijf je je, zoals gezegd, verbazen. Is het dan zó simpel? Misschien wel, maar er moet nog heel wat water door de Rijn stromen voordat men vaste grond onder de voeten krijgt. Voorbeeldje? Mijn vrouw heeft geen pijn meer, dus die weet echt wel wat ze wil. Alleen, de stijfheid door de reuma gaat nog niet weg, en soms is dat lastig. Als ze dan, bijvoorbeeld om bepaalde werkzaamheden te kunnen doen een paracetamol neemt, kan ze wat meer met haar lijf. Dan is de stijfheid toch wat meer op de achtergrond. Maar dat blijft bij haar wel incidenteel, verder kan ze zich prima redden.

Maar je maakt heel vreemde dingen mee. Een nichtje van mij heeft wat je noemt een vreselijke rotrug. Een operatie had niet het gewenste resultaat, en nu staan de onderste drie rugwervels recht bovenop elkaar, in plaats van in een bocht naar binnen zoals het hoort. Daar kwam een jaar of acht geleden nog een ernstige medicijnvergiftiging bij, zodat ze vrijwel geen pijnstillers anders dan paracetamol verdraagt. En dat beperkt haar leven op een ontzettend ingrijpende manier. Ze is zelfstandig ondernemer, dus ze kan het zich permitteren om een paar uur in de morgen te werken en dan thuis een poos te gaan rusten, gevolgd door nog een paar uurtjes werk. Het gaat allemaal maar net, met heel veel pijn, maar ze doet het ermee. Ernstiger is de clusterhoofdpijn die ze een of tweemaal per maand krijgt. Voor wie niet weet wat dat is: op een pijnschaal van 0 tot 10, waarbij 10 stapelgek worden betekent, is clusterhoofdpijn een twaalf. Je bent dan in staat om tegen een betonnen muur aan te rennen om maar van die verschrikking af te zijn.
Uitzichtloos is een behoorlijk passende typering voor haar toestand.

Vol van de verandering die CBD-olie bij mijn vrouw teweeg bracht, gingen we haar op de hoogte brengen. Ze zegde toe erover na te denken, maar ze was bang dat de medicijnvergiftiging haar weer parten zou gaan spelen. Ieder nieuw stofje in haar lichaam kan voor onvoorspelbare effecten zorgen, meestal geen leuke. Maar een week later belde ze me op: ze had het spul gekocht en tot zich genomen. En wat haar al vele jaren niet was overkomen, ze had geen pijn! Wel leek de olie iets te doen met haar gezichtsvermogen, ze zag soms de dingen vierdubbel. Ze bleef dus heel voorzichtig, ging voorlopig terug van drie druppels naar eentje per keer, maar ook zij was overdonderd. En tot dusverre blijft de clusterhoofdpijn weg.

Alleen maar succesverhalen? Nee, dat niet, maar dat was van tevoren al bekend. Bij de helft van de mensen heeft het goedje een onmiddellijk effect, bij een kwart werkt het min of meer, soms pas na aanpassing van de leefwijze, en bij het laatste kwart doet het blijkbaar helemaal niks. Wel doet de naast de olie ingenomen hennepzaadolie mooie dingen met je weerstand, en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Minder verkoudheid, grieperigheid, hooikoorts en vermoeidheid, dat willen we allemaal wel in deze hectische tijden. Het lijstje van aandoeningen in mijn buurt waar men gaat proberen wat CBD-olie doet is verbijsterend en buitengewoon divers. Van congenitale myasthenie (waarbij het geen effect sorteerde, het flesje druppels ging naar een vriendin met ME) via PTSS en ADHD tot spierreuma (PMR) en Crohn. Vrijwel al deze ziekten vind je terug op internet, samen met verhalen van de mensen die aan CBD-olie begonnen. Al zou maar vijf procent van deze verhalen op waarheid berusten, dan praat je nog over iets ongelooflijks, want vrijwel al deze ziekten zijn van het auto-immuuntype, alleen de symptomen worden in de reguliere geneeskunde bestreden, genezing is er niet.

En behandeling kan echt een ramp zijn. Neem een ziekte als fybromyalgie, ook bekend als weke-delenreuma. De lijst van bijkomende klachten beslaat een complete A4. Als je daarmee naar de arts gaat, begint het met pijnstillers, want je hebt altijd pijn. Dat kan alleen met een maagbeschermer, want anders houd je die pijnstilling niet onder de duim, dan gaat je maag eraan. Dat laatste medicijn kan ook weer ongewenste effecten vertonen, reden om dat met nog een pilletje te bestrijden. De bijkomende klachten moeten ook zo worden betreden dat je leven draaglijk blijft. Vooral oudere mensen hebben met deze ziekte plus bijkomende kwaal soms wel tien of twaalf verschillende medicijnen op het plankje staan.
Krankzinnig, maar het is de realiteit. Ik wacht op iemand die de hele bups gedag zegt en heil vindt bij CBD-olie. Ik heb er verhalen over gelezen, maar ik wil het zelf van dichtbij zien gebeuren.

In ieder geval is er nog ontzettend veel onderzoek te doen. En daar wringt natuurlijk ook de schoen. Er zijn nog ruim 130 cannabinoïden die op hun hoedanigheden moeten worden onderzocht en bij gebleken geschiktheid moet middels kruising en veredeling een cannabisplant worden gekweekt die juist dat stofje in winbare hoeveelheden produceert. Tot dusverre is het hele verhaal er een van vallen en opstaan. Ik hoorde al de naam volksmedicijn, en hoewel dat licht denigrerend klinkt, moeten we vaststellen dat het wel klopt. Het is ook een reactie op de vele schandalen en kwalijke praktijken die de farmaceutische industrie ontsieren. Er wordt met onze levens gesold middels het uitbrengen van bepaalde medicijnen of het verdoezelen van bijwerkingen ervan. Meer en meer mensen hebben daar hun buik van vol en zoeken hun heil elders. Ik denk dan ook dat het hele verhaal, niet door gebrek aan kwaliteit, maar door gebrek aan gecoördineerd, grootschalig onderzoek en onafhankelijke expertise een verschijnsel in de marge zal blijven.

Begrijp me goed, ik sta er zeer positief tegenover en zal het blijven steunen en onderzoeken. Maar voor echte groei is veel meer nodig. Iemand als Bill gates zou een enorme zet in de goede richting kunnen geven. Zullen we hem eens bellen?