Waarom kleiner fijner is

Nee, nee. Vandaag ga ik het niet over al dan niet te kleine lijven of lichaamsdelen hebben. Deze keer bedoel ik het in een puur overdrachtelijke en vooral breder verband. Ik ben trouwens zelf een relatief klein klotekereltje. Ik ken toch vooral de nadelen van klein en probeer dat mijn hele leven al met mijn grote bek te compenseren!

Klein is fijn. Ik dacht hier over na, naar aanleiding van een aantal leuke liedjes. Het album American Recordings van Johnny Cash bijvoorbeeld. Maar ook het nieuwe LEEF!, waarop liedjes van Ramses Shaffy door andere artiesten worden vertaald. Op beide albums is het meest opvallende dat de liedjes héél klein worden gemaakt.

Een versie van het bombastische 'One' van U2, welke door Johnny Cash heel simpel wordt gemaakt en vele malen beter klinkt. Of theatrale nummers als 'Sammy' en Zing, Vecht, Huil, Bid' die als kleine juweeltjes ten gehore worden gebracht. Zonder ook maar één millimeter aan schoonheid in te leveren.

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werden duizenden nummers geschreven, die door tienduizenden werden gespeeld. Componisten als George Girshwin schreven kleine moppies die met tekst, een melodielijn en een akkoordenschema op één A4-tje pasten. Voor een dubbeltje werden ze gekocht en gespeeld door vele solisten, duo's, bandjes en complete orkesten. En altijd klonken ze even geweldig!

Waarom? Omdat het simpele, goede liedjes waren. Wat in de kern goed is, zal in iedere andere vorm ook goed blijven. Bijna ieder liedje start met een melodietje op een enkele piano of gitaar. Daarna wordt het pas gearrangeerd voor een band, koor of orkest. Als het op die ene piano of gitaar al goed was, blijft het altijd goed.

Sterker nog: het risico blijft aanwezig dat je met iedere toevoeging de boel kunt verkloten. Soms ben je enorm verrast omdat zo'n liedje verrekte veel beter klinkt als het klein wordt gebracht. Maar in feite is het dan juist weer teruggebracht tot de oorsprong: simpel en klein.

Geldt dit niet voor zoveel meer?

Kleine dingen kunnen je dag veranderen. Kleine daden kunnen je leven veranderen. Eén vriendelijk woord kan iemand uit een depressie halen. Eén helpende hand kan iemand uit de ellende trekken.
Tot er een methode, een organisatie of landelijk beleid van wordt gemaakt. Dan wordt het al snel te groot en wordt die ene simpele actie zo ingewikkeld gemaakt, dat het doel voorbij wordt gestreefd.

Dat is meestal de ellende met goede doelen. Goede doelen worden organisaties en nemen mensen in dienst die hun baantje héél belangrijk gaan vinden. Of met opgelegd overheidsbeleid om een beetje medemenselijkheid af te dwingen. Overheidsbeleid vraagt om uitvoerende en controlerende ambtenaren, met het risico dat zij taken zonder visie uit gaan voeren. Simpelweg iets goeds doen, wordt dan zo vreselijk ingewikkeld!

Eén simpel liedje, recht uit het hart gezongen voor die ene vrouw, kan twee mensen een gelukzalig leven opleveren. Hetzelfde liedje met een heel orkest in een vol stadion is voor een paar duizend mensen eventjes geinig.

Kleiner is echt fijner.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns