Het Zondagse Orakel - Hoogopgeleide Polen

Kuifkrullen – Hup! Werken, werklozen!
Ik had al een reactie onder de column van Johan geplaatst. Maar om als collega-columnist niet te aanwezig te zijn in de discussie had ik besloten om er vandaag verder op in te gaan.

Er kwam nog het één en ander aan reacties over hoogopgeleiden voorbij en daar weet ik nu net heel behoorlijk over mee te praten. Dat was namelijk ook de kern van de vraagstelling van Johan: “Is het verstandig om iemand te dwingen ver beneden zijn of haar niveau te werken?”
Maar misschien nog belangrijker: “Los je daar het probleem ook mee op?”

Ik ben het ermee eens dat de hogere opleidingen steeds minder deugen. Ik onderstreep tevens dat onze hoger opgeleide jeugd steeds meer uit verwende kutkinderen lijkt te bestaan. Dus daar is op zich wel wat te halen.
Maar toch niet door een universitair opgeleide techneut of medisch specialist asperges te laten steken. Hooguit om ze even met de voeten op de aarde te krijgen. Misschien een maandje de zweep erover of zo.

Ik ben accountmanager bij een technisch detacheringbureau en ben derhalve constant op zoek naar hoger opgeleide techneuten. Ik verbaas me regelmatig over de idiote eisen die sommigen neer denken te kunnen leggen. Maar die lui zijn wel keihard nodig. Er is een grote vraag naar goede techneuten, dus is het ook niet helemaal onterecht dat deze dames en heren eisen stellen. Het is gewoon het principe van “vraag en aanbod”. Mijn taak is het dan weer om een beetje tegengas te geven bij die eisen.
Onderhandelen heet dat. En dat gaat me doorgaans prima af.

Maar hebben we daar meteen die half miljoen werklozen die Kamp aan het werk denkt te krijgen mee te pakken? Nee dus! Lastige hoogopgeleiden zijn maar een fractie van het probleem. We leven in een lastige tijd en dus is er weinig werk. En dan is de werkloosheid in Nederland nog relatief laag.

Wat wil Henk Kamp nu voor elkaar krijgen met zijn idiote ideetjes? Gaat Henk ook de ontslagen medewerkers van de sociale werkplaatsen inzetten voor een nieuw Deltaplan? Met de hand een kanaal laten graven? Wil hij de geschiedenis ingaan als de minister die nul werklozen voor elkaar heeft gekregen?

Dat zou dan een wereldwijde primeur zijn.

DriekOplopers – Porno in Oldebroek
Ik had meer verwacht onder deze column. Met name op het Oostblokmeldpunt van de PVV zou je de nodige reacties verwachten. In principe is iedere column over de PVV of onze Grote Blonde Leider al snel goed voor stevige kijkcijfers en honderden commentaren.

Maar misschien hebben we dan toch eindelijk het punt bereikt dat de PVV niet meer met iedere kutscheet in het middelpunt van de belangstelling komt te staan. Wellicht is dit schaamteloze initiatief dan toch de druppel geweest. Misschien zien Henk en Ingrid nu een keer wél in dat er geen enkel weloverwogen idee achter het geneuzel van de PVV zit.

Want wat doen ze nu eigenlijk? Ze houden zich in ieder geval amper bezig met echte problemen. Ze proberen enkel problemen te verzinnen, die “de gewone man” een beetje aanspreken.
En als het ene probleem niet meer werkt? Dan blazen ze wel iets anders op.

Geert begon met de islam. Lekker makkelijk na 9/11. Daarna werden het de bontkraagjes. Ook een logische ergernis. Kunst en cultuur waren dankbare ergernissen voor het Jantje Smit-minnend-stemvee. Vervolgens werd alles wat naar links rook onderwerp van afschuw. Zo’n beetje alle onderwerpen die door je niet al te slimme, dronken neef op verjaardagen ook altijd op tafel worden gegooid.

De PVV krijgt nu echter een probleem. Ze steunen een door velen verfoeid kabinet. Ze lossen geen enkele belofte in. Al die eerdere, vage onderwerpen interesseert niemand nog maar ene moer. De ene na de andere PVV-politicus wordt uit fracties geflikkerd. Klachten over overlast van snelwegen worden vervalst. Er blijft steeds minder te klagen over, behalve het debiele geneuzel van de PVV zelf.

Dus? Dus richt de PVV de pijlen maar op de Polen. Waarbij gemakshalve wordt vergeten dat onze economie in zou storten, als alle Oost-Europeanen vandaag zouden vertrekken. Er wordt weer een probleem verzonnen, zonder met daadwerkelijke daden iets constructiefs te laten zien.

In de column van Johan ging het over het probleem van Nederlanders die lastig aan het werk zijn te krijgen. De PVV wil de lui die juist wel willen werken het land uitschoppen.

Ben ik nou gek?