Gezellig televisie kijken

Het is derde kerstdag. De kinderen zitten op hun kamer te Pingen, Whats-appen, Facebooken, Hyven, MSN'en, Tweeten en andere vergeten social media-kanalen te updaten, na hun verplichte afwezigheid van twee hele dagen. Het is onvoorstelbaar hoeveel ze elkaar te zeggen hebben, want ze onttrekken zich slechts uit hun slaapkamer voor een bezoek aan het toilet. Vader zit nors met een krant op schoot. De knoopjes van zijn bloes staan onverminderd strak na twee dagen vreten. Moeder drentelt heen en weer en heeft de televisiegids in de hand. 


Moeder geniet van de rust. Ze heeft na de kerstdagen heerlijk gegeten, zonder zelf te hoeven koken. Ze heeft eindelijk haar ouders weer gezien, want daar kwam ze de afgelopen drie maanden niet aan toe met al die drukte in huis. Bij haar schoonouders heeft ze het ook gezellig gehad, want hoewel haar schoonmoeder wel wat commentaar had op de vlekken in het shirt van haar jongste zoon, was het verder allemaal koek en ei. Dankzij de verplichte gezelligheid konden ze nu eindelijk even die kleine ruzietjes links laten liggen. Ze leken zowaar een gelukkige familie!

Toch is ze erg blij dat nu alles achter de rug is. Dit is de eerste kerstvakantie dat de kinderen groot genoeg zijn om zich wat rustiger te gedragen en haar lieve man is ook vrij. Eindelijk kunnen ze eens genieten van wat tijd samen. Daarom heeft ze voor vanavond een leuk televisieprogramma uitgezocht. Eerst gaan ze een romantisch programma kijken met genoeg humor voor de kinderen, en daarna nog een fijn concert voor het hele gezin. Dan zet ze lekker de toastjes, kaasvlinders en muntchocolade van het kerstpakket op tafel. Kaarsjes aan, de telefoon gaat van de haak. Heerlijk een rustig avondje samen.

De boerenkool staat op tafel. Angelie en Joost schuiven op het laatste moment aan. "Angelie, doe je telefoon eens weg", zegt moeder. Angelie maakt rustig haar bericht af. "Gerard, zeg jij er eens wat van!" Haar man bromt dezelfde woorden naar hun dochter, die nu gelukkig luistert. "Zo, en nu gaan we gezellig wat eten." De boerenkool ligt amper bij Angelie op haar bord, of de eerste muziek schalt uit de telefoon. Na een dreigende blik van moeder laat ze de telefoon liggen en het geluid stopt direct. Gedurende de hele maaltijd blijft de telefoon maar doorgaan. "Ik kan er ook niks aan doen!" schreeuwt Angelie boos. "Zij Whats-appen mij, ik hun niet!"

Tijdens het toetje ligt de telefoon van Angelie op haar kamer en is het even stil. Moeder neemt een hap van haar zelfgemaakte chocolademousse. "Ik heb een verrassing voor jullie. Vanavond gaan we eens lekker gezellig samen televisie kijken. Eindelijk zijn we weer met z'n viertjes en dat gaan we vieren. Ik heb toastjes en lekkere snackjes, en er komen heel leuke programma's op." Ze kijkt verwachtingsvol rond. Gerard verstopt zijn gezicht achter zijn handen en roept dat hij vroeg gaat slapen. "Ik heb zo'n hoofdpijn! Al dat gezeur aan mijn kop, ik duik het bed in." Angelie en Joost zitten te schelden aan tafel, en na een snerende "Mooi niet!" van Joost stormen zij allebei terug naar hun kamer. Zwijgend ruimt moeder de tafel af.

Boven luistert ze voorzichtig aan de deuren. Bij Angelie maakt haar telefoon om de haverklap geluidjes. Uit de kamer van Joost klinken oorlogsgeluiden, terwijl hij in het Engels overlegt met stemmen uit de computer. Ze doet haar eigen slaapkamerdeur zachtjes open. Daar zit haar man achter de computer. Hij bezoekt een pornosite. Zachtjes sluit ze de deur van de kamer en sluipt stilletjes naar beneden. Ze doet de televisie aan en graait met haar hand onafgebroken naar de kaasvlinders. De tranen biggelen over haar wangen. Gezellig, samen televisie kijken...