Xenos = God

De vierhonderd kaartjes voor de lezing die zoöloog Richard Dawkins begin januari in een kerk in Groningen geeft, waren binnen een kwartier uitverkocht. Ook atheïsten wensen liever niet alleen te zijn, desnoods groeperen ze in een kerk. Uiteindelijk zijn het net mensen, die atheïsten. Bovendien heeft Groningen best mooie kerken en is het bezoek van Dawkins ook een mooie kans om daar eens ongegeneerd binnen te kijken. Maar goed, als je echt wat wil leren over sterven zonder God ga je niet naar een lezing in een kerk, maar bezoek je winkelcentrum Paddepoel in Groningen.

Wie diep inademt in winkelcentrum Paddepoel proeft al een beetje van de dood. Figuurlijk dan. Wat je eigenlijk proeft in de sterk bedompte lucht, zijn muffe kleren en door de airco rondgepompte huidschilfers afkomstig van bejaarde lijven.

Winkelcentrum Paddepoel is typisch zo'n plek waarvan je zegt dat je er nog niet dood gevonden zou willen worden. Op het plein tussen de Etos en slagerij Oosterhof bewegen echter zo veel looprekken, scootmobiels en wandelstokken, dat het een serieuze vraag is hoeveel mensen jaarlijks wel hun dood weten te vinden in het winkelcentrum; hun laatste adem opgezogen door de centrale airco.

Toch is een hartinfarct tijdens het gratis koffiedrinken in de Albert Heijn niet alleen maar treurig, het heeft ook iets moedigs. God is dood en we zijn geen ridders meer, we zijn consumenten. Als we in het harnas willen sterven, moeten we dat doen tussen de lelijkste winkels die we kunnen vinden. Sky Radio draaien tijdens de uitvaartdienst en je as bewaren in een oranje plastic tasje waarop staat: Hamsterweken.

Bij dezen roep ik de Xenos in Paddepoel uit tot ons nieuwe Mekka. Niet in Dawkins vinden we onze nieuwe God, maar in de Xenos. Momenteel geeft God alle studenten 25% korting op het foodassortiment. Alleen de mensen die voor het schap met rustieke kaarsen, geblokte melkkannetjes en goudgekleurde kunststof boeddha's hebben gestaan, kunnen rustig voor altijd hun ogen sluiten.

Hieronder dan nog een commercieel liedje over de dood. Ik vind het leuk.