Heb je hier wel eens bij stil gestaan?

Column door MrObjective


Je bent jong. Dat is iedereen geweest. Je gaat met je vrienden lekker stappen. En dan komt er iets, waarvan je wel vaker hebt gehoord, uitproberen. Even lekker aan de zuip. De volgende dag heb je een kater waar je denkt dat je erin blijft. Op dat moment weet je en besef je nog niet dat je er misschien wel voor altijd in kan blijven.

Feestje na feestje, vakantie na vakantie. Ow, wat lekker om is het toch. Wat maakt het uit. Je zit in de pubertijd. Lekker stemmen met je breezer in je hand op Jim of Boris. De "mannen" laten zonder schaamte hun "mooie" billenwerk aan het hele uitgaansvolk zien. Tot zover is het sociaal gezien nog redelijk acceptabel.

Dan wordt er van je verwacht dat je volwassen wordt. Dus je moet een beetje minderen met drinken. Je krijgt een relatie en daarbij ga je toch lekker door. "Ach ik word er niet anders van". Of ook een veelvoorkomende opmerking: "Ik drink niet te veel ik ben een sociaal drinker"

Je krijgt een sociaal leven. Huisje boompje beestje. Je komt terug van je werk. Vrouwlief neemt een wijntje en jij neemt er een pilsje bij. Bij de avondfilm neem je ook een paar pilsjes. Niets aan de hand, je bent een sociaal drinker.

Dan passeer je de dertig. Je huwelijk is al op de klippen gelopen. Dus je drinkt nog een beetje meer. Maakt het uit, je voelt je er goed onder en je kan de hele wereld aan...

Vrienden heb je ook ineens niet meer. En komt er eens een vriend, dan ziet die een huishouden waar de "schoonmaakpolitie" (of hoe heten die 2 vrouwen ook?) niet eens meer een stap over de drempel durven zetten.
Maar jij bent natuurlijk gewoon een sociaal drinker.

"Vroeger toen ik 18 was kon ik wel een krat bier op..." Zelf niet doorhebbende dat dat vroeger was. Ineens verneem je dat je iets niet meer helemaal goed kan onthouden.

... De patiënt is niet in staat om hetgeen men hem of haar zegt, goed op te slaan in het geheugen of daaruit terug te halen. Dit kan meer of minder extreem zijn (soms gaat het om minuten, soms om dagen). De geheugenstoornis geldt niet voor alle nieuwe informatie. Bijvoorbeeld informatie met een hoge emotionele waarde wordt beter onthouden, evenals informatie die niet alleen via het gesproken woord wordt gepresenteerd, maar wordt ondersteund met beeldmateriaal.

Je huis is nog erger dan erg. Je geeft ineens niet meer om jezelf (lager kan je niet zakken). Je weet alles nog heel goed van vroeger, maar je kan geen boodschappen meer doen zonder boodschappenlijstje, want waar je thuis aan dacht ben je alweer vergeten voor je bij de supermarkt aangekomen bent. Behalve je kratje bier. Maar die kocht je vroeger ook al.
Meer en meer begin je aan korte termijngeheugen te lijden. Maar er is niets aan de hand, want je bent een sociaal drinker.

Dan kom je boven de 40. Spieren zijn eerder dan normaal vermoeid. Je kijkt altijd trouw het journaal, maar als je terugkomt van het piesen ben je alweer vergeten waarover het ging. Als je dan een herhalingsjournaal bekijkt denk je: "Dat heb ik al gezien."
Op het ochtendjournaal zie je iets, wat later op de dag op nu.nl of FOK! staat, en je denkt: "Sukkels, dat was gisteren al bekend." En je plopt nog een lekker pilsie open. Je bent uiteindelijk maar een sociaal drinker.

De gevolgen worden meestal niet gezien, en weet je niet meer waar dit over gaat of hoe dit column begon, dan wordt het toch echt tijd om op deze site even een kijkje te nemen. Denk niet waarom zou ik zoveel lezen? Neem je tijd er even voor, en laat het tot je doordringen.