De hoer van Amsterdam

Sylvie is de hoer van Amsterdam, klonk het uit de kelen in het Zuiderpark. Het was een prettige meezinger op een zonnige zondagmiddag. Andere klassiekers passeerden de revue, waarvan Kanker Wesley, je moeder is een hoer en Joden rennen altijd weg de grootste hits van de middag werden. Ruim anderhalf uur later vond een gedeelte van het Feyenoord publiek het bijzonder amusant om het geluid van gillende keukenmeiden na te doen om het Enschedese FC Twente eraan te herinneren dat er een aantal jaren geleden toch echt een vuurwerkramp heeft plaatsgevonden met vele slachtoffers. Kortom, een typische en reuzegezellige voetbalzondag.

Want gewoon is het. Iedere week hebben de scheidsrechters kanker, verdient een groot deel van de moeders van de spelers geld bij al liggend op de rug en rennen bepaalde bevolkingsgroepen altijd weg. Dat dit soort beledigende teksten bij een weldenkend mens niet door de beugel kunnen mag duidelijk wezen, maar tot afgelopen zondag werd er nauwelijks aandacht aan besteed. Hetgeen er in het Zuiderpark geroepen werd was kwetsend, discriminerend en vernederend, maar nieuw of zeldzaam is het allerminst.

Toch kon het deze keer echt niet door de beugel. De ADO-aanhang was te ver gegaan. Trainers, analytici, bondsbestuurders en vooral politici schreeuwden moord en brand. Hier moest tegen opgetreden worden, en wel snel ook. Nu kom ik regelmatig in een voetbalstadion en hetgeen er in Den Haag gebeurde heb ik wel vaker meegemaakt en met kwetsendere teksten.’Sylvie is de hoer van Amsterdam’ is niet smaakvol en voor Sylvie Meijs niet prettig, maar het lijkt me toch minder kwetsend dan ‘Alle kankerboeren moeten dood’ of ‘Rotterdam, kankerstad, in de oorlog platgebrand’. Over die laatste twee voorbeelden hoor je wekelijks niemand, maar nu een BN’er er van het niet altijd even fijnzinnige Haagse publiek van langs krijgt is het land te klein.

Minister Remkes wist de 2e Kamer te vertellen dat dit soort incidenten vaker plaatsvonden en dat het wat hem betreft niet tolerabel was. Daar heeft Remkes helemaal gelijk in. Natuurlijk kun je kwetsende en racistische spreekkoren niet tolereren en natuurlijk moet er zo snel mogelijk wat aan gedaan worden, maar dat roepen we al meer dan tien jaar. Het ‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’ is al talloze jaren te horen in Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven en iedere keer wordt er schande van gesproken.

Gelukkig is nu ook voor Ajax-trainer Ronald Koeman de maat vol. Als dit nog één keer gebeurt stapt hij met z’n team het veld af. Een loffelijk streven, maar waarom gebeurde dat dan niet afgelopen zondag. Volgens Koeman was dat heel logisch; bij een 3-2 voorsprong doe je dat niet, dat kon in zijn ogen pas bij een 5-0 voorsprong. Dat is een drogreden natuurlijk, maar de volgende keer stapt Koeman echt van het veld. ‘Ook als de eigen Ajax-aanhang zich misdraagt?’, wilde een journalist weten. Het bleef lang stil en een duidelijk antwoord kwam er niet, want je stapt eigenlijk niet zo makkelijk van het veld af.

Of ik vind dat de wedstrijd gestaakt had moeten worden? Absoluut! Wat er tijdens ADO – Ajax allemaal geroepen werd, kon niet door de beugel, maar wat er in de overige stadions geroepen werd het afgelopen weekend was minstens zo erg. Ik zou er net als Koeman voor willen pleiten dat beide teams demonstratief het veld af lopen als iemands moeder een hoer genoemd wordt of een speler een kankerlijer is. Helaas zie ik dat niet gebeuren, de boel zou alleen maar escaleren en goeden lijden op deze manier onder de kwaden.

Al jaren wordt er oeverloos geluld over oplossingen voor dit probleem en worden er peperdure werkgroepen in het leven geroepen om deze excessen tegen te gaan en al jaren worden er maatregelen in het leven geroepen. Burgemeesters en scheidsrechters mogen de wedstrijd staken, luide muziek wordt ingezet, supportersvakken moeten worden ontruimd en de ploeg van de schuldige supporters zouden punten in mindering moeten krijgen. Het zijn allemaal maatregelen die op papier zouden helpen, maar in de praktijk worden ze niet toegepast. Eens in de zoveel tijd escaleert het weer en dan spreekt iedereen er schande van en volgende week is iedereen het weer vergeten. Zolang niemand zelf actie onderneemt zullen de spreekkoren blijven bestaan. Supporters die zich schuldig maken aan het scanderen van deze spreekkoren zullen er echt niet vanzelf mee ophouden en ik denk dat Sylvie komende zondag in Den Bosch weer vrolijk toegezongen zal worden.

Mocht Koeman dan niet van het veld stappen, kick ik dit stukje volgend jaar gewoon weer omhoog, want dan vindt iedereen weer dat dit soort spreekkoren niet kunnen en dat er deze keer echt wat moet gebeuren, echt waar...