De FOK! oudejaarscolumnrence

Door Carin

Het jaar 2002 stond in het teken van de nationale hype rond normen en waarden. Die werden overgoten met een saus van "onze cultuur". Ooit waren Nederlanders er trots op de Chinezen van Europa genoemd te worden. In ons kleine landje mocht en kon namelijk alles. In China mag al lang niets meer en worden Chinezen hier tot de grote groep allochtonen gerekend. In 2002 werd het Nederlandse volk collectief wakker geschud en kwam er achter dat het gedogen van van alles en nog wat eigenlijk gelijk stond aan een totale desinteresse aan datzelfde van alles en nog wat.

Heel 2002 lagen de woorden normen en waarden in ieders mond bestorven. Het blijkt inmiddels makkelijker gezegd dan gedaan. Niemand die zich verder afvraagt wat die normen dan zijn waar ieder plots zoveel waarde aan moet hechten. En wat is eigenlijk onze cultuur? Is dat de Nederlandse handelsgeest waar we berucht en beroemd om zijn geworden of is het de kunst, wie het weet mag het zeggen.

In 2002 werd het heuglijke feit gevierd dat precies vierhonderd jaar geleden de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd opgericht. Deze oer-Hollandse firma die tijdens zijn bestaan en passant een aantal landen koloniseerde en de inheemse volkeren gelijktijdig bijna van hun cultuur wist te beroven. In 2002 nog steeds reden genoeg voor een feestje. Vergeten is de West Indische Compagnie, het kwaadaardiger broertje van de VOC die zich na 1674 voornamelijk bezig hield met de slavenhandel. Gelukkig zijn onze normen en waarden behoorlijk veranderd en werd dat niet gevierd maar laten we daarbij niet vergeten dat Apartheid geen Chinees woord is en dat dat woord tot twintig jaar geleden voor veel niet-Nederlanders het enige Nederlandse woord was wat men kon uitspreken.

Onze cultuur bestaat namelijk ook uit Rembrandt, Van Gogh, Mulisch, Vestdijk, Escher, Rietveldt, Hermans en zo kan ik er nog velen opnoemen.

Nu doe ik het zelf ook fout want als ik een stukje schrijf over normen en waarden moet ik me daar zelf ook aan houden.

Onze cultuur bestaat namelijk ook uit Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Harry Mulisch, Simon Vestdijk, Maurits Escher, Gerrit Rietveldt, Willem Frederik Hermans en andere bekende en minder bekende genieën. Verder zijn we ook een behoorlijk inventief volkje met o.a. de uitvinding van de compact disk, het stoomgemaal, de microscoop, het slingeruurwerk, nylon 4.6 en nog zoveel meer.

Helaas, de tulp komt oorspronkelijk uit Turkije, net als Sinterklaas. Het Amsterdamse straatorgel komt uit België en Delfts Blauw komt uit Delft omdat het te duur was het steeds uit China te halen.

Niets menselijks is ons Nederlanders vreemd in onze cultuur maar hoe het nou met die normen zit weet eigenlijk niemand. Is dat maandag-wasdag en woensdag-gehaktdag of zondag-rustdag en op vrijdag vis? Hoe zit het met normen als je een kamer vol visite binnenkomt waar iedereen elkaar drie keer zoent terwijl jijzelf een hand geven voldoende vindt. Dan voldoe je duidelijk niet aan de normen van de rest van het gezelschap en loop je kans alle barsten in het plafond aan het eind van de avond te kunnen uittekenen.

Er zou voor menselijk contact eigenlijk maar één norm moeten zijn.
Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden.

Met dat in ieders achterhoofd kan het bijna niet anders dan dat alles dan in 2003 eindelijk goed zal komen.

Ik wens iedereen een respectvol 2003..........