FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 november 2023

België verlicht wateroverlast via Terneuzen; scheepvaart gestremd

Om versneld het overschot aan water te kunnen afvoeren wordt de scheepvaart naar het kanaal door het sluizencomplex bij Terneuzen tijdelijk stil gelegd.

Tussen het Vlaamse Evergem en Terneuzen zullen tussen 20.00u en 02.00u geen schepen kunnen varen. Deze maatregel maakt dat er veel sneller water afgevoerd kan worden via het kanaal Gent-Terneuzen.

Bij laag water kan op deze manier 4x zoveel water afgevoerd worden als normaal. Er zal 200m3 per seconde vanuit Vlaanderen naar Nederland gestuwd worden. Het is voor het eerst dat voor deze kortere route wordt gekozen, gebruikelijk is dat een wateroverschot via Antwerpen wordt afgevoerd. Het wordt niet uitgesloten dat de komende dagen vaker op deze manier water versneld wordt afgevoerd en dat het scheepvaartverkeer dus vaker gestremd zal worden.

Ter illustratie beelden van de wateroverlast in Vlaanderen:

Aantal WW-uitkeringen stijgt harder in regio Amsterdam dan in rest van het land

Het aantal inwoners van Amsterdam en omliggende gemeenten met een WW-uitkering is in een jaar tijd met bijna 13 procent gestegen. Dat is een fors hoger percentage dan de rest van Nederland, waar het aantal WW-aanvragen met 0,4 procent steeg. Zo meldt AT5

Dat meldt het UWV. De WW is een tijdelijke uitkering die mensen krijgen wanneer ze werkloos worden. In Amsterdam kregen 15.126 inwoners zo'n uitkering. Dat is grofweg een tiende van het totaal aantal WW-uitkeringen in Nederland: 155,8 duizend.

De cijfers gaan over de arbeidsmarktregio Groot Amsterdam, waar ook gemeenten als Haarlemmermeer, Purmerend, IJmuiden en Lelystad onder vallen.

Stijging na daling
Met deze stijging keert het aantal WW-uitkeringen terug naar het niveau van een paar jaar geleden. De afgelopen jaren daalde het aantal uitkeringen namelijk aanzienlijk. Zo lag het aantal uitkeringen in mei 2022 nog op 15.912. Een aantal dat hoger ligt dan nu, maar wat toen door het UWV als 'ongekend laag' werd bestempeld. Het aantal uitkeringen zou in de loop van vorig jaar verder dalen: in december werden er nog maar 12.897 uitkeringen geteld. Volgens het UWV het laagste aantal ooit gemeten.

Volgens Joselyn Faber, arbeidsmarktadviseur bij het UWV, is de afkoelende economie een belangrijke reden waarom mensen een beroep moeten doen op de WW. "Je ziet dat het werkgeversvertrouwen het afgelopen jaren is gedaald, onder meer door de energiecrisis en de conflicten die in de wereld zijn ontstaan. De vraag naar producten en diensten neemt daardoor af."

ICT of management
Dat de stijging in Amsterdam nu gemiddeld hoger is dan het landelijk gemiddelde, komt omdat veel mensen die in de WW terecht zijn gekomen een ICT- of managementbaan hadden, banen die juist in deze regio veel voorhanden waren. "In die sectoren is het aantal aanvragen met 64 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar", zegt Faber. "Maar normaal gesproken is de arbeidsmarkt voor managers en ICT-personeel krap, dus we verwachten dat dit op lange termijn wel weer zal herstellen."

Jeugddetentie geëist tegen verdachte (19) van mishandeling op station Bijlmer-Arena

De officier van justitie heeft vandaag 120 dagen jeugddetentie waarvan 91 dagen voorwaardelijk geëist tegen een inmiddels 19-jarige man uit Zaandam die ervan verdacht wordt op vrijdagavond 5 mei van dit jaar op het station Bijlmer-Arena een man te hebben geschopt en geslagen. De rechtbank veroordeelde de man aan het einde van de zitting direct conform de eis van de officier. De politie heeft in verband met deze vechtpartij behalve de meerderjarige verdachte die vandaag voor de rechter staat ook meerdere minderjarigen aangehouden. Een aantal van hen zal zich in december voor de jeugdrechter moeten verantwoorden.

Op vrijdagavond 5 mei kreeg de politie rond 21.30 uur een melding van een vechtpartij op station Bijlmer-Arena. Een man zou zijn belaagd door jongeren die de man zouden hebben geslagen en geschopt waardoor de man uiteindelijk op het spoor belandde. De impact van de vechtpartij was groot. In de buurt van het station werd op Bevrijdingsdag een festival gehouden waardoor het die avond op Bijlmer-Arena extra druk was. Veel mensen waren dus getuige van de massale vechtpartij.

Identiteit slachtoffer onbekend
Toen de politie arriveerde was het slachtoffer nergens meer te bekennen. Ondanks de ruime aandacht in de media voor deze zaak heeft het slachtoffer zich nooit gemeld en is de identiteit van het slachtoffer nog steeds onbekend.

Het is de politie aan de hand van camerabeelden en getuigenverklaringen gelukt meerdere verdachten te identificeren en aan te houden. De man die vandaag voor de rechter staat was 18 jaar oud toen de vechtpartij plaatsvond, enkele weken later werd hij 19 jaar. Hij is daarmee de enige van de groep verdachten die meerderjarig is. Zijn strafzaak werd dan ook in het openbaar behandeld.

Kus
De aanleiding voor de vechtpartij lijkt te liggen in een kus die het slachtoffer aan een van de jongeren uit de groep zou hebben gegeven. Dat blijkt uit diverse verklaringen van de verschillende verdachten. De verdachten zouden het latere slachtoffer hebben willen aanspreken op zijn gedrag. De officier van justitie belichtte vandaag de rol van de meerderjarige verdachte in de vechtpartij. Uit camerabeelden blijkt dat de verdachte het slachtoffer meerdere keren heeft geslagen en geschopt.

De officier van justitie heeft in haar requisitoir aangegeven dat het gedrag van het slachtoffer natuurlijk absoluut onwenselijk is, en wellicht zelfs strafbaar. “Maar het rechtvaardigt op geen enkele manier de geweldsexplosie die vervolgens is ontstaan. Het geweld staat niet in verhouding tot hetgeen het slachtoffer mogelijk heeft gedaan.”

Medeplegen poging zware mishandeling
De meerderjarige verdachte is op het beeldmateriaal niet meer te zien op het moment dat het slachtoffer op het spoor wordt geduwd, daarom verwijt het OM dat ook niet deze verdachte. De man wordt verdacht van het slaan en schoppen van het slachtoffer, onder andere tegen zijn hoofd, terwijl hij al op de grond ligt. De officier stelt zich op het standpunt dat medeplegen van een poging tot zware mishandeling bewezen kan worden.

De reclassering heeft geadviseerd de verdachte volgens het jeugdstrafrecht te berechten, onder meer omdat uit het reclasseringsrapport blijkt dat hij beneden zijn kalenderleeftijd functioneert. De officier heeft dat advies overgenomen en alles afwegende 120 dagen jeugddetentie waarvan 91 dagen voorwaardelijk geëist met een proeftijd van twee jaar. Het is volgens het OM belangrijk dat verdachte gedurende langere tijd wordt begeleid. De rechtbank veroordeelde de man direct aan het einde van de zitting conform de eis van de officier van justitie.

Turks parlement begint beraadslagingen over NAVO-lidmaatschap Zweden

Ruim anderhalf jaar na de Zweedse aanmelding voor het NAVO-lidmaatschap is het Turkse parlement eindelijk begonnen met besprekingen over de ratificatie van het toetredingsprotocol. Eerst moet de Commissie Buitenlandse Zaken groen licht geven, daarna moet het hele Parlement ermee instemmen.

De stemming wordt nog deze maand verwacht. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ondertekende het toetredingsprotocol in oktober en stuurde het ter ratificatie terug naar het parlement, nadat hij deze stap maandenlang had uitgesteld.

Zweden heeft, net als buurland Finland, in mei vorig jaar een aanvraag ingediend voor toetreding tot de NAVO als reactie op de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. Terwijl Finland in april werd toegelaten tot de defensiealliantie, mislukte de toetreding van Zweden maandenlang vanwege het vetorecht van Hongarije en Turkije.

Rusland laat migranten zonder papieren door, Finland sluit vier grensovergangen

Finland beschuldigt Rusland ervan migranten zonder papieren over de grens te smokkelen. Daarom zullen vier grensovergangen gesloten zijn. Estland registreerde ook migranten die Rusland hun reis had laten voortzetten.

Finland sluit zaterdagavond de helft van zijn grensovergangen met Rusland. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Mari Rantanen betreft het de vier grensovergangen Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra en Niirala. De Finse regering beschuldigt Rusland ervan migranten zonder papieren over de grens te smokkelen om Finland, dat sinds april lid is van de NAVO, te destabiliseren. Premier Petteri Orpo zei dat zijn land voorbereid was en dat de Russische activiteiten niet als een verrassing kwamen.

De afgelopen maanden hebben de Finse autoriteiten een toename geregistreerd van het aantal migranten uit het Midden-Oosten en Afrika, vooral uit Irak, Jemen en Somalië. “We willen dat dit fenomeen stopt en dat de grensactiviteiten weer normaliseren”, zei Orpo.

Ook migranten zonder geldige papieren in Estland
Estland heeft ook migranten geregistreerd aan de Russische grens zonder geldige documenten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Lauri Läänemets heeft Rusland acht Somalische burgers in staat gesteld naar het Baltische EU- en NAVO-land te reizen, ondanks ontbrekende documenten. Vanwege het ontbreken van een geldig Schengenvisum of een verblijfsvergunning werden de migranten bij het grensstation in Narva de toegang tot het land ontzegd en werden ze teruggestuurd, zei hij op een persconferentie van de regering in Tallinn.

Läänemets meldde ook dat er meer mensen waren gesignaleerd aan de Russische grensovergangen. De grenswachten van Estland zullen er alles aan doen om te voorkomen dat de situatie zich verder ontwikkelt en meer migratiepogingen veroorzaakt, zei hij. De minister voegde eraan toe dat de migranten dit allemaal nauwelijks zelf hadden kunnen bedenken: “Zonder de juiste papieren zouden ze de Russische grens niet eens mogen oversteken.” Volgens Läänemets coördineert Estland zijn activiteiten met Finland.

In 2021 liet Wit-Rusland veel migranten door
Finland en Rusland delen een landgrens van 1.340 kilometer, terwijl de grens tussen Estland en zijn oostelijke buurland bijna 300 kilometer lang is. De betrekkingen tussen Rusland en de twee NAVO-landen zijn aanzienlijk verslechterd sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in februari 2002.

Al in 2021 probeerden veel migranten uit Wit-Rusland de grenzen over te steken naar Letland, Litouwen en Polen. Destijds staken ruim 10.000 migranten de oversteek van Wit-Rusland naar Letland. In het grensgebied met Polen moesten honderden Afghanen ruim een maand wachten voor een grenshek.

Gemeentes zwichten voor KOZP en passen Sinterklaasintocht aan

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft aangekondigd kondigde te demonstreren bij sinterklaasintochten waar zwart geschminkte pieten rond zouden lopen. De actiegroep is van mening dat een Zwarte Piet een racistische karikatuur voorstelt die moet worden afgeschaft.

Hierop zijn verschillende sinterklaasintochten in het land aangepast uit angst voor demonstraties of onveilige situaties. Zo melden verschillende gemeentes. 

Zo is het organiseren van de sinterklaasintocht in Zwijndrecht enkele dagen voor de komst van de Sint overgenomen door de gemeente. De goedheiligman komt nu niet meer per schip aan, maar wordt onthaald op het gemeentehuis. De gemeente heeft daartoe besloten vanwege een aangekondigde demonstratie van KOZP, schrijft Rijnmond. Daardoor kon de veiligheid van het publiek niet gegarandeerd worden. In het verleden zijn elders in het land KOZP-betogers belaagd door tegenstanders, zoals in Staphorst en Volendam.

De intocht met zwart gekleurde pieten is in Rijswijk afgelast zo meldt Omroep West. De organisatie krijgt geen vergunning voor de intocht op 25 november. "De openbare orde en veiligheid kan niet worden gewaarborgd", aldus de gemeente. Komend weekend is er wel een intocht zonder zwarte pieten in Rijswijk, deze mag wel doorgaan.

Het Brabantse Drunen (gemeente Heusden) kondigde gisteren aan het uiterlijk van hun pieten aan te passen, meldt Omroep Brabant. "Vanwege de veiligheid gaan we over op een intocht met pieten zoals je die in het landelijke Sinterklaasjournaal ziet. KOZP heeft aangegeven dat daardoor een demonstratie van de baan is", aldus een woordvoerder van de gemeente Heusden. Lees meer bij de NOS.

Pablo Piet - Zwarte Pieten stijl (Jippie's guilty pleasure qua sinterklaasliedjes )

En de aangepaste versie. 

ISR schorst Overmars 1 jaar wegens 3,5 jaar lang grensoverschrijdend gedrag

Marc Overmars is een jaar lang geschorst bij de KNVB en daaraan verbonden organisaties. Dat heeft Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) bepaald. Een vrouwelijke medewerker van de kantoororganisatie van Ajax deed melding van jarenlang grensoverschrijdend gedrag, waarna een onderzoek is gestart. Zo meldt AT5

Ajax gaf de melding februari vorig jaar door aan het ISR. Een door de club ingeschakelde externe deskundige heeft daarna twee keer lang met de vrouwelijke medewerker gesproken. Zij heeft "75 zip-bestanden (ruim 300 pagina' s) met WhatsApp berichtenverkeer aangeleverd die door de deskundige zijn bestudeerd", schrijft de ISR.

"Veruit het grootste deel van die berichten van beklaagde aan de meldster is seksueel getint en bevat eenzijdig zeer expliciet materiaal (tekst en foto's)", staat er in de uitspraak. "Het gedrag van beklaagde naar meldster beslaat een periode van ruim 3,5 jaar en heeft grote impact op de meldster gehad. Meldster heeft zich, mede als gevolg van de bestaande afhankelijkheidsrelatie, niet bij machte gevoeld om andere stappen te zetten die zouden hebben kunnen leiden tot een einde van het onwenselijke gedrag."

Overmars erkende tegenover de ISR dat er sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar verklaarde dat er sprake was van "wederkerigheid en vrijwilligheid". De ISR spreekt dat tegen, omdat de meldster er met een vertrouwenspersoon over heeft gepraat en daarnaast aan de bel trok bij een collega.

Volgens de ISR heeft Overmars zich gedurende langere tijd schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag en meerdere keren in strijd gehandeld met het reglement. "Van beklaagde had, gelet op zijn functie en feitelijk leidinggevende binnen de organisatie verwacht mogen worden, dat hij zich bewust was geweest van de voorbeeldfunctie die hij had en dat hij zich van dergelijk gedrag had onthouden, ook wanneer hij meende dat het geschiedde op basis wederkerigheid en vrijwilligheid."

Overmars vertrok februari vorig jaar bij Ajax en ging later aan de slag bij Royal Antwerp FC. De schorsing heeft geen gevolgen voor die baan in België .

EU: goedkeuring voor glyfosaat blijft nog tien jaar van kracht

De controversiële onkruidverdelger glyfosaat (Roundup) zal in de EU nog tien jaar lang worden goedgekeurd – maar onder voorwaarden en beperkingen. Dat maakte de Europese Commissie in Brussel bekend. Zij heeft het laatste woord omdat de lidstaten het onderling niet eens konden worden. 

Volgens diplomaten was er geen gekwalificeerde meerderheid in de discussies van de lidstaten voor of tegen de verlenging van de goedkeuring. Zeven landen onthielden zich van stemming. De huidige goedkeuring zou op 15 december aflopen. 

Boeren moeten zich houden aan “bufferstroken”
Volgens het voorstel van de autoriteit zal het gebruik van glyfosaat in de EU tot 2033 zijn toegestaan. Het gebruik ervan is echter beperkt. Zo moeten boeren bufferstroken aanhouden van minimaal vijf meter breed. De lidstaten moeten ook de hoeveelheden en de frequentie van het gebruik van glyfosaat kunnen beperken.

Glyfosaat is wereldwijd één van de meest gebruikte onkruidverdelgers. Er wordt vermoed dat het actieve ingrediënt kankerverwekkend is.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 46

De wereld is weer vertegenwoordigd, deze week, met films uit Noorwegen, Duitsland, Nederland, Chili, Frankrijk en de Verenigde Staten. Waar reis jij dit weekend naar af?

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

In deze Hunger Games-prequel volgen we een jonge Coriolanus Snow (Tom Blyth) die de laatste hoop is van zijn uit de gratie geraakte familie. Om het voortbestaan van de ooit zo machtige familie in het Capitool te redden, wordt Snow - met tegenzin - mentor van Lucy Gray Baird (Rachel Zegler), een tribuut uit het arme district 12. Lucy Gray weet het publiek van Panem te betoveren met haar charmes en Snow ziet hierin een kans om hun lot te veranderen. Hij zet alles waar hij zo hard voor heeft gewerkt op het spel en weet samen met Lucy Gray het tij in hun voordeel te keren. Terwijl Snow in gevecht is met zowel zijn goede als kwade instinct, verkeert hij in een race tegen de klok om te overleven en zal uiteindelijk blijken of hij zelf een songbird of een snake is.

The Kill Room

Kunsthandelaar Patrice Capullo (Uma Thurman) wordt door Gordon Davis (Samuel L. Jackson) benaderd om via haar slechtlopende kunstgalerie geld wit te wassen. Het enige probleem: ze heeft iets nodig dat ze kan verkopen. Als Davis ‘collega’ Reggie een schilderij maakt dat voor hoge prijs wordt verkocht, wordt de mysterieuze artiest onbedoeld een sensatie in de kunstwereld. Ondertussen ontdekt Patrice dat Reggie een huurmoordenaar is en wil ze zo snel mogelijk van hem af. Daarvoor moet ze alleen wel een gevaarlijk klusje opknappen op de kunstbeurs van Miami.

Malum

Een beginnende politieagent neemt vrijwillig de laatste dienst op zich in een pas buiten gebruik gesteld politiebureau, in een poging om de mysterieuze connectie tussen de dood van haar vader en een wrede sekte te ontrafelen.

Rocco & Sjuul

Wanneer Sjuul na jaren haar jeugdliefde Rocco weer ontmoet en de vonk weer overslaat, brengt dat onvermijdelijke consequenties met zich mee, want mag en kan je wanneer je al een heel leven hebt geleid voor jezelf kiezen?

Youth

Zhili, 150 km van Shanghai. In deze stad die zich toelegt op de textielproductie, komen jonge arbeiders uit alle plattelandsgebieden die door de Yangtze-rivier worden doorkruist. Ze zijn begin twintig, delen slaapzalen en kletsen in de gangen. Ze werken onvermoeibaar om op een dag een gezin te kunnen stichten, een huis te kunnen kopen of een eigen werkplaats te kunnen opzetten. Tussen hen worden vriendschappen en liefdesaffaires gemaakt en verbroken, afhankelijk van de seizoenen, faillissementen en familiedruk.

The Eternal Memory

De Oscar-genomineerde regisseur Maite Alberdi vertelt in haar nieuwe documentaire The Eternal Memory het intieme en aangrijpende verhaal van een moedige vrouw die er alles aan doet om de briljante geest van haar echtgenoot met Alzheimer te behouden. Het is een diep ontroerend en menselijk portret van een eeuwige liefde en misschien wel het mooiste liefdesverhaal van het jaar.

Moeder Suriname

Moeder Suriname is een creatieve documentaire gemaakt van vaak nooit eerder gebruikt archiefmateriaal over Suriname vanaf de afschaffing van de slavernij 1863 tot aan de onafhankelijkheid in 1975.

Norwegian Dream

Robert (19), een Poolse immigrant die werkt in een visfabriek in Noorwegen, is gekomen om geld te verdienen om de schulden van zijn moeder af te betalen. Robert realiseert zich dat hij gevoelens heeft voor zijn collega Ivar (19). Uit angst om zijn positie binnen een groep Polen in de fabriek te verliezen, verbergt hij zijn gevoelens, vooral wanneer blijkt dat Ivar aan voguing doet en een aspirant drag queen is.

Das Lehrerzimmer

Een meeslepend schoolklasdrama, waarin regisseur İlker Çatak een morele strijd toont over grenzen en rechtvaardigheid die thrillerachtige proporties aanneemt. Wanneer er sprake lijkt te zijn van diefstal op een middelbare school, neemt de directie ingrijpende maatregelen om de dader te vinden. Lerares Carla Novak (Leonie Benesch) werkt sinds kort als docent op de school en zet vraagtekens bij deze aanpak. Als ze zelf ontdekt wie de vermeende dader is, zet ze iets in gang wat ook grote gevolgen heeft voor zichzelf. Hoe ver ga je voor de waarheid?

Le livre des solutions

Regisseur Marc kan de eindeloze kritiek vanuit de producenten op zijn film niet verdragen en vlucht met zijn editor naar de Franse Cevennen om het project in alle rust af te kunnen maken. Ook daar blijkt het einde nog lang niet in zicht, aangezien zijn creativiteit zich uit in eindeloze ideeën die het proces blijven onderbreken. Ideeën die zowel komisch als ronduit verontrustend zijn…

Illegale bingo opgerold in Dordrecht

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een illegale bingo opgerold in Dordrecht. De bingo werd georganiseerd door een organisatie waar de Ksa al eerder tegen heeft opgetreden. Bij het evenement waren zo'n 200 bezoekers aanwezig, waaronder enkele minderjarigen.

Het organiseren van bingo’s op locatie is in Nederland onder strenge voorwaarden toegestaan. Zo mag een bingo in besloten kring(een bestaande groep van mensen die elkaar kennen zoals een gezin, familie, verzorgingstehuis, een bedrijf of leden van een vereniging) zonder vergunning worden georganiseerd (bijvoorbeeld in een vriendenkring of verzorgingshuis). Ook verenigingen kunnen een bingo organiseren, mits deze voor een goed doel is en de prijzen een maximale waarde van €1550 hebben. Voor dit soort bingo’s kan een vergunning worden aan gevraagd bij de gemeente.

De Ksa kreeg eerder melding van een organisatie die illegale bingo’s opzet, de ‘Dordtse Queens’. Via eigen pagina’s op Facebook werd voor de bingo’s reclame gemaakt. Na een melding door de Ksa bij Meta werden deze pagina’s offline gehaald. Bij vervolgonderzoek door de Ksa bleek de organisatie op nieuwe pagina’s door te gaan met het reclame maken voor en organiseren van illegale bingo’s.

Inspecteurs van de Ksa wisten de locatie van een geplande fysieke bingo te achterhalen. In coördinatie met politie en de gemeente Dordrecht werd vervolgens een inval gepland. Op de avond waren zo’n 200 bingospelers aanwezig. De te winnen prijzen (waaronder merkkleding, tassen en schoenen) zijn in beslag genomen.

De Ksa ziet dat mensen niet altijd op de hoogte zijn van regels rondom bingo’s en loterijen. Voor bingo’s geldt dat deelname aan een illegale bingo in principe ook strafbaar is, en dat minderjarigen sowieso niet mee mogen doen. Organisatoren van illegale loterijen en bingo’s riskeren daarnaast een hoge boete.

Indrukwekkende Anderson en Humphries naar kwartfinales Grand Slam of Darts

In Wolverhampton zijn woensdagavond de eerste vier achtste finales gespeeld van de Grand Slam of Darts. Na de groepswedstrijden, waarin het om vijf gewonnen legs ging, zijn de wedstrijden nu serieuzer: er moeten tien legs gewonnen worden voor een plek in de kwartfinales.

De eerste achtste finale ging tussen Josh Rock en Krzysztof Ratajski, waarbij de Noord-Ier een snelle 4-0 voorsprong pakte. Ratajski kwam iets beter in de wedstrijd, maar kwam nooit écht in de buurt. Rock liet maar liefst negen matchdarts liggen, maar maakte het op nummer tien dan af: 10-6.

James Wade en Chris Dobey betraden vervolgens het podium en de eerste zes legs werden keurig verdeeld. Via onder meer een 103-finish name Wade een 6-4 voorsprong en dat leek voor Dobey de genadeklap te zijn. Vanaf 9-5 kwam Dobey echter terug tot 9-8, waarna Wade zeven matchdarts liet liggen. Dobey weigerde te profiteren en bij de volgende poging maakte Wade het alsnog af: 10-8 en hij speelt hierna tegen Rock.

Het was daarna aan Gerwyn Price en Gary Anderson, die goed speelde en een 5-3 voorsprong pakte. Het niveau in de wedstrijd was erg hoog, beiden eindigden ruim boven de honderd punten als gemiddelde, maar op de dubbels ging het voor Price mis bij een 8-6 achterstand, waardoor Anderson het uiteindelijk met 10-6 af kon maken.

Ryan Searle opende prima tegen Luke Humphries in de laatste wedstrijd van de avond, maar Humphries kwam weer eens op dreef en hij speelde zich naar een 6-4 voorsprong. Op 8-4 deed Searle wat terug met een 115-finish, maar hij kwam nooit echt meer in de buurt en op matchdart vijf maakte Humphries het met dubbel-8 af voor een plekje in de kwartfinale tegen Anderson.

FOK! Wat een weer: vorst is aanstaande

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend is er in het noordelijk kustgebied een enkele bui. In het zuiden valt plaatselijk regen. In het zuiden is het overwegend bewolkt, in het noorden is de zon af en toe te zien. Boven land is er weinig wind, aan de kust is de wind matig en komt uit een overwegend oostelijke richting.

Vanmiddag is het op de meeste plaatsen bewolkt en in de zuidelijke helft valt er af en toe regen. In het noorden is het droog en is soms nog even de zon te zien. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C. De wind komt uit oost tot noordoost en is zwak tot matig.

Vanavond valt in het (uiterste) zuiden af en toe regen. Boven land is er weinig wind, aan de kust is de wind matig uit een oost tot noordoostelijke richting.

Komende nacht valt in het zuidwesten mogelijk af en toe regen. Plaatselijk ontstaat mist. De minimumtemperatuur ligt tussen 6°C in het zuidwesten en -2°C plaatselijk in het oosten en noordoosten. Er is weinig wind, op de Wadden staat een matige wind uit het noorden.

Tot morgen! 

                   

 Prachtige beelden van de Cranenweyer in Kerkrade. (Foto: Luuntje)
Prachtige beeld van de Cranenweyer in Kerkrade. (Foto: Luuntje) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Inflatie: hoe passen vakantiegangers hun plannen voor wintervakantie aan

Nederlanders maken vanwege inflatie andere keuzes als het gaat om hun wintervakantie. Dit komt naar voren uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Interhome. De 44% die deze winter een vakantie op de planning heeft staan, geeft vooral de voorkeur aan een bestemming waar de prijzen doorgaans lager liggen of kiest ervoor om op locatie minder geld uit te geven.

Interhome deed onderzoek naar de wintervakanties van Nederlanders. Hiervoor werden ruim 1.000 Nederlanders ondervraagd. Een groot deel van de respondenten past hun plannen voor de vakantie tijdens de wintermaanden aan vanwege de inflatie

Zo kiest een op de tien vakantiegangers deze winter specifiek voor een land waar de prijzen vaak lager liggen. Opvallend is dat dit voornamelijk de groep 25 tot en met 34 jarigen betreft. Zij reizen van alle leeftijdscategorieën het liefst af naar een bestemming waar de prijzen doorgaans minder hoog liggen. Daarnaast kiest een op de tien Nederlanders ervoor om te reizen naar bestemmingen waar de prijzen in de winter in vergelijking met de zomermaanden een stuk lager zijn. 

Meer geld uitgeven op vakantie
Vanwege de inflatie worden er dus andere keuzes gemaakt als het gaat om vakanties in de winter. Toch lijken Nederlanders, als het om eten en drinken gaat, minder bewust te zijn van hun portemonnee. Eenmaal op bestemming, heeft een groot deel van Nederlanders (42%) er geen problemen mee om iets meer geld uit te geven aan het diner. Meer betalen voor drankjes is wat minder populair, 35% van de Nederlanders zegt iets meer te willen betalen voor drankjes in vergelijking met hun uitgaven thuis. 

Toch zijn wij hierin vrijgeviger dan Duitsers en Fransen. Slechts een kwart van de Duitsers en 18% van de Fransen is bereid om meer aan het diner te spenderen. Daarbij zegt 18% van de Duitsers en 10% van de Fransen meer te willen betalen voor de drankjes in het vakantieland.

Van noord naar zuid
Wat zien Nederlanders als de ultieme wintervakantie? Dat is in een knus chalet in de bergen en dan het liefst in Oostenrijk. Want Oostenrijk staat, net als vorig jaar, met stip op één als het gaat om de favoriete winterbestemming van Nederlanders. Dit blijkt uit interne data van Interhome. Zwitserland volgt Oostenrijk op de tweede plek, maar wel met een kleine daling in het aantal boekingen ten opzichte van vorig jaar. Frankrijk staat op drie. Opvallend is de stijging van Finland, dat dit jaar op de vierde plaats in de ranglijst staat. De populariteit wordt bevestigd door de resultaten uit de enquête: bijna een op de vijf Nederlanders zegt graag nog een keer naar het uiterste noorden te reizen om daar een glimp op te vangen van het magische noorderlicht.

'Pas op: je nadert een schoolzone!'

In de loop van 2024 krijgen automobilisten een digitale waarschuwing als ze in de buurt rijden van een schoolzone. Uit een proef blijkt namelijk dat meer dan de helft van de automobilisten zegt het gedrag aan te passen na een dergelijke waarschuwing. Cruciaal, aangezien schoolgaande kinderen behoren tot de meest kwetsbare groep verkeersdeelnemers.

Een schoolzone is een gebied rond een school, dat is aangewezen door de gemeente. De digitale melding komt bovenop de wegaanduidingen die al zijn neergezet bij de bestaande schoolzone.

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat): “Als scholen beginnen of eindigen, krioelt het van de ouders en kinderen rondom elke school. Op de fiets, te voet of op weg naar de auto. Dit kan onverwachte situaties opleveren, want kinderen zijn nog bezig met het begrijpen van de situaties in het verkeer. Ik vind het een hele mooie uitkomst dat nu blijkt dat data hierbij kan helpen. Als mensen hun rijgedrag aanpassen door een alarm dat ze krijgen in hun auto, zijn ze extra scherp en daarmee wordt de kans op ongelukken kleiner.”

Succesvolle proef
Vanaf december 2022 tot juni 2023 is er geëxperimenteerd met de digitale waarschuwing in vijf gemeenten: Amsterdam, Helmond, ’s-Hertogenbosch, Meijerijstad en Rotterdam. Niet alleen brachten die gemeenten de locaties van hun 190 schoolzones in kaart, maar ze maakten met de PO-raad (de sectorvereniging voor primair onderwijs) ook een database met alle informatie over de schooltijden en schoolvakanties.

Wanneer automobilisten rond start en einde lesdag in de buurt reden van een schoolzone, kregen zij tijdens de proef een seintje. Ze kregen dan via de (navigatie)app een gesproken bericht of een speciale waarschuwingstekst met de boodschap: ‘Je nadert een schoolzone. Matig je snelheid.’ ANWB, Be-Mobile, Tripservice en Locatienet deelden de schoolzone-informatie via hun reisapps en GeoJunxion gebruikte de schoolzone-data voor klanten in de logistieke en automotive sector.

Van de 3500 gebruikers die hebben deelgenomen aan de enquêtes in de proef, gaf ruim twee derde aan de waarschuwing waardevol te vinden. En meer dan de helft geeft aan dat ze alerter zijn en dat ze het gedrag hebben aangepast door langzamer te gaan rijden. Dat is goed voor de verkeersveiligheid, daarom wordt de proef nu landelijk uitgerold.

Landelijke invoer
In de loop van 2024 verzamelt de PO-raad de gegevens over schooltijden, vakanties en vrije dagen van alle scholen in Nederland. Die database wordt gedeeld met het Nationale Dataportaal Wegverkeer (NDW), die de taak heeft om die gegevens te combineren met de locatiedata van schoolzones. Daarna zal het NDW deze informatie toegankelijk maken voor alle navigatieapps en autofabrikanten. Hieronder valt ook de logistieke sector.

Op die manier wordt het in heel Nederland mogelijk om een seintje te krijgen als je een schoolzone inrijdt. Dat is een veelbelovende stap in de richting van een veiligere verkeersomgeving voor kinderen rond scholen.

Random Pics van de Dag #1102

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Rishi Sunak houdt vast aan de Britse Rwanda-plannen voor vluchtelingen

Volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof in Londen is het deporteren van asielzoekers naar Rwanda illegaal. De Britse premier Sunak wil echter aan het plan blijven vasthouden – en is van plan Rwanda als veilig derde land te laten classificeren.

Na de nederlaag in de rechtbank over zijn asielverdrag met Rwanda wil Sunak de plannen via ‘noodwetgeving’ uitvoeren. Dit is bedoeld om een nieuwe blokkade door de rechtbank in Groot-Brittannië of door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te voorkomen, zei Sunak op een persconferentie in Londen. Zijn regering wil de geplande vluchten om asielzoekers naar Rwanda te deporteren in het voorjaar van 2024 uitvoeren.

Classificeer Rwanda als een veilig derde land
“Ik zal niet toestaan dat een buitenlandse rechtbank deze vluchten tegenhoudt”, zei Sunak. Volgens commentatoren zou dit erop kunnen wijzen dat de conservatieve regering het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens wil verlaten of de uitspraken van het Hof van Straatsburg simpelweg naast zich neerlegt.

In de zomer van 2022 stopte het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg met een last-minute tussenbevel de eerste geplande vlucht met asielzoekers naar Rwanda. Sunak zei dat hij de geplande ‘noodwetgeving’ zou gebruiken om ervoor te zorgen dat Rwanda door het parlement in Londen als een veilig derde land wordt geclassificeerd. “Ik zal doen wat nodig is om deze vluchten van de grond te krijgen”, zei het regeringshoofd.

Asielzoekers worden blootgesteld aan gevaar

Het Britse Hooggerechtshof heeft woensdag geoordeeld dat een controversieel regeringsplan om migranten naar Rwanda te deporteren illegaal is. De vijfkoppige jury steunde unaniem een uitspraak in hoger beroep uit juni waarin de veiligheid van asielzoekers in Rwanda in twijfel werd getrokken.

Er is reden om aan te nemen dat er een reëel risico bestaat dat asielaanvragen in Rwanda niet op de juiste wijze worden behandeld, aldus de verklaring van de rechtbank. Asielzoekers zouden dus worden blootgesteld aan het risico teruggestuurd te worden naar hun thuisland. Bovendien kan men de belofte van Rwanda om asielzoekers niet te onderwerpen aan mishandeling niet vertrouwen. De rechtbank verwees naar de slechte staat van dienst op het gebied van de mensenrechten in het land.

Project van Sunak-regering

Het Verenigd Koninkrijk ondertekende in april 2022 een overeenkomst met Rwanda. Volgens deze afspraak moeten asielzoekers die via het Engelse Kanaal in Groot-Brittannië aankomen, ongeacht hun herkomst, naar het Oost-Afrikaanse land worden gestuurd waar hun asielaanvragen moeten worden ingediend en behandeld. Ofwel krijgen ze daar asiel, ofwel moeten ze proberen met een andere status in Rwanda te blijven of in een ander land een aanvraag in te dienen. De regering van premier Sunak zei dat het plan mensen ervan zou weerhouden hun leven te riskeren door het Engelse Kanaal over te steken in te kleine bootjes. Het zou tevens een maatregel tegen mensensmokkelaars zijn. Het plan was een belangrijk issue voor de Sunak-regering, maar is nog niet uitgevoerd omdat er klachten tegen  binnenkwamen. De regering had voor de rechtbank betoogd dat zij de risico's zorgvuldig had afgewogen. Rwanda zou zich houden aan haar belofte om de rechten van migranten te beschermen.

Rusland geeft Oekraïense opmars toe

Volgens Russische bronnen zijn Oekraïense troepen erin geslaagd op te rukken naar de door Rusland gecontroleerde kant van de rivier de Dnipro in het zuiden van Oekraïne.

Ongeveer "anderhalf" Oekraïense compagnies bevinden zich "in kleine groeperingen" aan de oostelijke oever van de rivier, legde de door Moskou benoemde gouverneur van de regio Cherson, Vladimir Saldo, uit in de online dienst van Telegram. “We hebben extra troepen ingezet”, voegde Saldo eraan toe.

Oekraïense soldaten zouden vastzitten in een ‘hel van vuur’ in het dorp Krynky en worden onder meer beschoten met artillerie, raketten en drones. De berichtgeving en het aantal Oekraïense strijdkrachten kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Volgens de militaire begrippen van het Russische persbureau Tass kan een compagnie uit 45 tot 360 soldaten bestaan. Met Saldo's opmerkingen op Telegram gaf een hooggeplaatste Russische vertegenwoordiger voor het eerst toe dat Oekraïne erin was geslaagd inbreuk te maken op de door Rusland gecontroleerde oever van de Dnipro. Het Kremlin heeft tot nu toe geweigerd commentaar te geven op dergelijke berichten.  

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.