Gemeentes zwichten voor KOZP en passen Sinterklaasintocht aan

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft aangekondigd kondigde te demonstreren bij sinterklaasintochten waar zwart geschminkte pieten rond zouden lopen. De actiegroep is van mening dat een Zwarte Piet een racistische karikatuur voorstelt die moet worden afgeschaft.

Hierop zijn verschillende sinterklaasintochten in het land aangepast uit angst voor demonstraties of onveilige situaties. Zo melden verschillende gemeentes. 

Zo is het organiseren van de sinterklaasintocht in Zwijndrecht enkele dagen voor de komst van de Sint overgenomen door de gemeente. De goedheiligman komt nu niet meer per schip aan, maar wordt onthaald op het gemeentehuis. De gemeente heeft daartoe besloten vanwege een aangekondigde demonstratie van KOZP, schrijft Rijnmond. Daardoor kon de veiligheid van het publiek niet gegarandeerd worden. In het verleden zijn elders in het land KOZP-betogers belaagd door tegenstanders, zoals in Staphorst en Volendam.

De intocht met zwart gekleurde pieten is in Rijswijk afgelast zo meldt Omroep West. De organisatie krijgt geen vergunning voor de intocht op 25 november. "De openbare orde en veiligheid kan niet worden gewaarborgd", aldus de gemeente. Komend weekend is er wel een intocht zonder zwarte pieten in Rijswijk, deze mag wel doorgaan.

Het Brabantse Drunen (gemeente Heusden) kondigde gisteren aan het uiterlijk van hun pieten aan te passen, meldt Omroep Brabant. "Vanwege de veiligheid gaan we over op een intocht met pieten zoals je die in het landelijke Sinterklaasjournaal ziet. KOZP heeft aangegeven dat daardoor een demonstratie van de baan is", aldus een woordvoerder van de gemeente Heusden. Lees meer bij de NOS.

Pablo Piet - Zwarte Pieten stijl (Jippie's guilty pleasure qua sinterklaasliedjes )

En de aangepaste versie.