Rusland laat migranten zonder papieren door, Finland sluit vier grensovergangen

Finland beschuldigt Rusland ervan migranten zonder papieren over de grens te smokkelen. Daarom zullen vier grensovergangen gesloten zijn. Estland registreerde ook migranten die Rusland hun reis had laten voortzetten.

Finland sluit zaterdagavond de helft van zijn grensovergangen met Rusland. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Mari Rantanen betreft het de vier grensovergangen Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra en Niirala. De Finse regering beschuldigt Rusland ervan migranten zonder papieren over de grens te smokkelen om Finland, dat sinds april lid is van de NAVO, te destabiliseren. Premier Petteri Orpo zei dat zijn land voorbereid was en dat de Russische activiteiten niet als een verrassing kwamen.

De afgelopen maanden hebben de Finse autoriteiten een toename geregistreerd van het aantal migranten uit het Midden-Oosten en Afrika, vooral uit Irak, Jemen en Somalië. “We willen dat dit fenomeen stopt en dat de grensactiviteiten weer normaliseren”, zei Orpo.

Ook migranten zonder geldige papieren in Estland
Estland heeft ook migranten geregistreerd aan de Russische grens zonder geldige documenten. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Lauri Läänemets heeft Rusland acht Somalische burgers in staat gesteld naar het Baltische EU- en NAVO-land te reizen, ondanks ontbrekende documenten. Vanwege het ontbreken van een geldig Schengenvisum of een verblijfsvergunning werden de migranten bij het grensstation in Narva de toegang tot het land ontzegd en werden ze teruggestuurd, zei hij op een persconferentie van de regering in Tallinn.

Läänemets meldde ook dat er meer mensen waren gesignaleerd aan de Russische grensovergangen. De grenswachten van Estland zullen er alles aan doen om te voorkomen dat de situatie zich verder ontwikkelt en meer migratiepogingen veroorzaakt, zei hij. De minister voegde eraan toe dat de migranten dit allemaal nauwelijks zelf hadden kunnen bedenken: “Zonder de juiste papieren zouden ze de Russische grens niet eens mogen oversteken.” Volgens Läänemets coördineert Estland zijn activiteiten met Finland.

In 2021 liet Wit-Rusland veel migranten door
Finland en Rusland delen een landgrens van 1.340 kilometer, terwijl de grens tussen Estland en zijn oostelijke buurland bijna 300 kilometer lang is. De betrekkingen tussen Rusland en de twee NAVO-landen zijn aanzienlijk verslechterd sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in februari 2002.

Al in 2021 probeerden veel migranten uit Wit-Rusland de grenzen over te steken naar Letland, Litouwen en Polen. Destijds staken ruim 10.000 migranten de oversteek van Wit-Rusland naar Letland. In het grensgebied met Polen moesten honderden Afghanen ruim een maand wachten voor een grenshek.