FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 juni 2023

Kinderbijslag komende kwartalen iets omlaag

De kinderbijslag beweegt mee met de gemiddelde prijsontwikkeling. Dit is wettelijk zo vastgelegd en gebeurt aan de hand van de consumentenprijsindex (cpi). Na flinke stijgingen van de cpi, is er nu sprake van een daling vanwege lagere energieprijzen. Daarom gaat het basisbedrag van de kinderbijslag met ongeveer 3% omlaag. Dit betekent een verlaging van het kwartaalbedrag met € 8,06 voor kinderen in de leeftijd van 0 t/m 5 jaar, € 9,79 voor kinderen van 6 t/m 11 jaar en € 11,52 voor kinderen vanaf 12 jaar.

In het afgelopen jaar is de kinderbijslag gestegen met iets meer dan 16%, als gevolg van de historisch hoge inflatie in 2022. Daardoor is de kinderbijslag in juli € 44 hoger dan in januari 2022. Op 1 januari 2024 volgt een nieuwe indexering van de kinderbijslag.

Minister Van Gennip:
De kinderbijslag stijgt of daalt met de kosten die ouders hebben aan de hand van de consumentenprijsindex. De kinderbijslag is de afgelopen twee indexaties flink verhoogd. Nu de cpi weer daalt, met name door de lagere energieprijzen, wordt ook de kinderbijslag iets verlaagd. Ik realiseer me heel goed dat dit een tegenvaller zal zijn voor ouders die het moeilijk hebben. Het kabinet kijkt tijdens de augustusbesluitvorming naar het gehele koopkrachtplaatje voor 2024. Daarbij zal er nadrukkelijk aandacht zijn voor kinderarmoede, gezinnen en de bestaanszekerheid van Nederlandse huishoudens.

Kinderbijslag per 1 juli 2023
Voor de kosten van de opvoeding van kinderen tot en met 17 jaar ontvangen ouders en verzorgers kinderbijslag. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van de leeftijd van het kind en van waar het kind woont. De hoogte van de kinderbijslag wordt per 1 juli 2023 aangepast in lijn met de ontwikkeling van de consumentenprijzen op basis van het afgelopen halfjaar. De SVB betaalt de kinderbijslag na afloop van het kwartaal. Rond 2 oktober ontvangen ouders het nieuwe bedrag. Mensen die moeite hebben om rond te komen kunnen het beste contact opnemen met de gemeente, waar professionals kunnen helpen.

De bedragen per 1 juli 2023 zijn:

 

1 juli 2023

1 januari 2023

1 juli 2022

1 januari 2022

Per kind 0 t/m 5 jaar

€ 261,70

€ 269,76

€ 249,31

€ 230,69

Per kind 6 t/m 11 jaar

€ 317,77

€ 327,56

€ 302,74

€ 280,13

Per kind 12 t/m 17 jaar

€ 373,85

€ 385,37

€ 356,16      

€ 329,56

A-status COVID-19 vervalt

De zogeheten A-status van het COVID-19 virus komt te vervallen. Het kabinet volgt daarmee het advies van het RIVM om COVID-19 niet langer aan te merken als infectieziekte behorende tot groep A of een van de andere groepen die in de Wet Publieke Gezondheid zijn genoemd. Dat schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer.

Meldingsplicht vervalt
Met de afschaling van de A-status vervalt ook de meldingsplicht van positieve COVID-testen. Dit betekent dat artsen en hoofden van laboratoria positieve testen niet langer hoeven te melden bij de gemeentelijke gezondheidsdiensten. Ook verandert de manier van financieren van de uitvoerende activiteiten van de GGD’en en de GGD GHOR, zoals het vaccineren en taken rondom de informatievoorziening.

Monitoring en surveillance gaat door
Ook zonder A-status van COVID-19 blijft het belangrijk de ontwikkeling van het virus en de druk op de zorg te volgen. Zo kan op tijd actie worden ondernomen bij een mogelijke nieuwe opleving en/of het onverhoopt ontstaan van nieuwe varianten. De monitoring van het virus gaat door, waarbij de rioolwatersurveillance en Infectieradar belangrijke instrumenten zijn voor het volgen van de circulatie van het virus. Ook zullen gegevens over de ontwikkeling van het virus geactualiseerd worden op het Coronadashboard.

Algemene adviezen blijven
COVID-19 kan nog steeds (soms ernstige) gezondheidsproblemen veroorzaken bij specifieke groepen in de samenleving. Het blijft belangrijk verspreiding van luchtwegvirussen – zoals corona – zoveel mogelijk te voorkomen. En zo mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. Algemene adviezen hierover, zoals thuis blijven wanneer je ziek bent en bij lichte klachten met de werkgever overleggen of er thuis gewerkt kan worden, blijven van kracht en zijn te vinden via Rijksoverheid.nl en mijnvraagovercorona.nl.

OM vervolgt vier mannen voor ongeregeldheden Sinterklaasintocht Staphorst

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft besloten om vier personen te vervolgen die op 19 november 2022 betrokken waren bij ongeregeldheden op de A28 in Staphorst.

Alle vier de mannen worden verdacht van openlijk geweld in vereniging tegen personen en goederen, te weten tegen auto’s en de inzittenden van die auto’s. Het gaat om een 39-jarige man uit de gemeente Twenterand en drie mannen uit Staphorst van 20, 22 en 27 jaar.

Het OM brengt de zaak dus naar de rechter. De zaak wordt aangebracht bij de meervoudige kamer. De zittingen moeten nog gepland worden. Dit kan geruime tijd duren en houdt verband met zaken als zittingscapaciteit bij de rechtbank en beschikbaarheidsdata van de advocaten.

Flash-regisseur Andy Muschietti richt zich op Batman

Andrés 'Andy' Muschietti, wiens superheldenfilm The Flash vanaf deze week in bioscopen te zien is, zal ook de regie van Batman: The Brave and the Bold op zich nemen.

Dit maakt The Hollywood Reporter bekend. James Gunn en Peter Safran verklaarden al enthousiast te zijn geworden over Muschietti's werk voordat ze de leiding namen over DC Studios (The Flash is ontwikkeld onder hun voorgangers). "Het is een geweldige film - grappig, emotioneel, spannend - en Andy's band met en passie voor deze personages is in elk frame te zien. Dus toen we een regisseur zochten voor The Brave and the Bold was er eigenlijk maar één optie."

In Batman: the Brave and the Bold vindt de introductie plaats van de nieuwe reguliere Batman in het nieuwe DC Universe, nadat Ben Affleck in The Flash zijn laatste verschijning heeft gemaakt. Deze Batman zal de spotlights moeten delen met Robert Pattinson, die in de The Batman-filmserie van Matt Reeves de rol speelt. Deze versie van het personage valt binnen het nieuwe DC onder het label 'Elseworlds', waarmee verhalen buiten de reguliere continuïteit worden aangeduid.

De film zal ook de introductie zijn van Damian Wayne, de zoon van Bruce met Talia al Ghul. Damian is in de comics sinds 2006 de reguliere Robin naast zijn vader en was nog niet eerder in een live action-verfilming te zien.

Wanneer Batman: the Brave and the Bold zal verschijnen is nog niet bekend; in de oorspronkelijke plannen gaat het DC Universe van start in 2025 met Superman: Legacy en volgt Brave ergens daarna. Met de huidige schrijversstaking ligt het werk aan Legacy echter stil, wat voor vertragingen kan zorgen. Voor Brave is nog geen schrijver gevonden. Matt Reeves' The Batman Part II staat ook in de agenda voor 2025.

Zie ook: The Flash review: laat nooit een Barry Allen met de tijdlijn knoeien.

Wielrenner Mäder (26) overleden na val in Ronde van Zwitserland

Wielrenner Gino Mäder is vrijdagochtend overleden. De renner van Bahrain-Victorious kwam donderdagmiddag zwaar ten val in de razendsnelle afdaling van de Albulapas, op weg naar de finish van de vijfde etappe van de koers. Mäder werd slechts 26 jaar.

Na zo'n tweehonderd kilometer koers volgde een ruim tien kilometer lange afdaling naar de finish, waarin zoals wel vaker bijzonder hoge snelheden werden behaald - etappewinnaar Juan Ayuso tikte bijvoorbeeld de 103 kilometer per uur aan.

Bij één van de bochten, die volgens renner Simon Geschke wel overzichtelijk waren, ging het helemaal fout. De Amerikaan Magnus Sheffield én Mäder raakten zwaar ten val, hoewel nog niet exact bekend is of dat in precies dezelfde bocht is geweest - kort ervoor reden de twee nog wel bij elkaar.

Sheffield kwam er met onder meer een hersenschudding en verder wat lichte verwondingen van af, Mäder was beduidend minder fortuinlijk. Hij kwam precies bij een stenen inham terecht, waar een rioolpijp de berg uit komt. Volgens de organisatie werd de Zwitser roerloos gevonden in het water.

Naar verluidt is Mäder zo'n 25 minuten gereanimeerd, alvorens hij naar het ziekenhuis van Chur is gebracht. Daar is hij vrijdagochtend rond 11.30 uur overleden, zo heeft zijn team laten weten.

Mäder was een uiterst talentvol klimmer. In 2021 won hij de zesde etappe in de Giro d'Italia en pakte hij de afsluitende achtste etappe in de Ronde van Zwitserland, terwijl in later dat jaar als vijfde - én beste jongere - eindigde in de Vuelta a España. Dit jaar werd hij vijfde in Parijs-Nice.

De start van de zesde etappe van vrijdag werd al 's ochtends al verschoven. Door een aardverschuiving is nota bene de Albulapas afgesloten. De opgeschoven start zal er nu ook niet komen, men heeft besloten om op zo'n dertig kilometer van de finish op de fiets te stappen en in geneutraliseerde vorm naar de streep te rijden.

De PlayStation Plus Extra- en Premium-games van juni

Sony heeft de PlayStation Plus Extra- en Premium-games van juni bekendgemaakt. Abonnees krijgen dit keer toegang tot een hoop leuke games. De opvallendste naam is misschien wel Rogue Legacy 2. De sequel op de populaire indietitel was nog niet uit op PlayStation.

De grote AAA-titel van de maand is Far Cry 6. Verder komen een aantal juweeltjes beschikbaar zoals Inscryption en Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge. Bekijk de volledige lijst hieronder.

Extra:

  • A Hat in Time (PS4)
  • Carto (PS4)
  • DC League of Super-Pets: The Adventures of Krypto and Ace (PS5, PS4)
  • Dodgeball Academia (PS4)
  • Deus Ex: Mankind Divided (PS4)
  • ELEX II (PS5, PS4)
  • Far Cry 6 (PS5, PS4)
  • Forager (PS4)
  • Hundred Days: Wine Making Simulator (PS5, PS4)
  • Inscryption (PS5, PS4)
  • Killing Floor 2 (PS4)
  • Lonely Mountains: Downhill (PS4)
  • MX vs. ATV Legends (PS5, PS4)
  • My Friend Peppa Pig (PS5, PS4)
  • Paw Patrol: Mighty Pups Save Adventure Bay (PS5, PS4)
  • Rogue Legacy 2 (PS5, PS4)
  • Redout II (PS5, PS4)
  • Soulstice (PS5)
  • Tacoma (PS4)
  • The Talos Principle Deluxe Edition (PS4)
  • Thief (PS4)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge (PS5, PS4)
  • Vampire: The Masquerade – Coteries of New York (PS4)
  • The Wild at Heart (PS4)

Premium:

  • Herc’s Adventures
  • Worms
  • Killzone: Liberation

Atlus RPG's komen ook naar PlayStation-platformen

Persona 3 Reload en Mataphor: ReFantazio komen ook uit voor PS4 en PS5. Dat heeft ontwikkelaar Atlus bekendgemaakt. Beide games werden tijdens de Xbox Showcase aangekondigd en daardoor eerst alleen aan Xbox en pc verbonden.

Persona 3 Reload is een remake van de populaire PS2-titel. Mataphor: ReFantazio is een nieuwe game van het creatieve team achter Persona. Beide games staan in de planning voor 2024. Een opvallend detail is dat beide games niet naar de Switch komen. Dit terwijl recent nog Persona 5 een port voor Nintendo's platform kreeg.

FOK! Wat een weer: veel zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vandaag een herhaling van wat we gister hadden, wat bewolking in het zuiden en oosten en zomers warm, op de wadden blijft het rond de 20 graden, in het zuiden kan het tot 29 graden worden. De wind is amper aanwezig. Vanmiddag trekt de wind iets aan uit het noordwesten naar matig.

Vanavond is het zonnig met eerst nog wat bewolking in het zuidoosten. De nachttemperatuur komt tussen de 9 graden in het noorden tot 16 graden aan de zuidwest kust. Morgen mogelijk weer tropisch warm, volgende week wordt er neerslag verwacht.

Tot morgen!

De watertoren in Winterswijk (Foto: Anouk)
De watertoren in Winterswijk (Foto: Anouk) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Nederland en de Oranjes hebben flink verdiend aan slavernij'

De Nederlandse staat was 'doelbewust, langdurig en structureel' betrokken bij slavernij in de voormalige koloniën. De gevolgen en doorwerkingen daarvan zijn in Nederland en wereldwijd nog altijd merkbaar, concluderen onderzoekers in het boek Staat en Slavernij. "De doorwerking daarvan heeft langer plaatsgevonden dan tot nu toe is aangenomen", zegt historicus Esther Captain.

Het Nederlandse koningshuis heeft in de 17e en 18e eeuw omgerekend naar hedendaagse prijzen zeker 545 miljoen euro verdiend aan de Nederlandse koloniën, waar slavernij wijdverbreid was. Dit gaat om een voorzichtige schatting over de periode van 1675 tot 1770, op basis van de nu bekende bronnen. Dit zou onder meer gaan om opbrengsten van deelname aan koloniale ondernemingen. 

De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) was bijvoorbeeld een belangrijke koloniale inkomstenbron. De VOC werd opgericht met steun van de staat. In ruil voor octrooien op de handel in Azië vloeiden ook de koloniale winsten uit Nederlands-Indië terug in de staatskas én op de privérekening van de Oranjes. De adellijke familie heeft niet zelf geïnvesteerd in de VOC, maar bij de oprichting van de VOC hebben de aandeelhouders tevens geregeld dat de Oranjes geld uitbetaald kregen alsof zij circa 3 procent van de aandelen in hun bezit hadden.

De Oranjes hebben dus op uiteenlopende manieren geprofiteerd van de kolonies en dus ook van de slavernij, zo staat in het onderzoek. De belangrijkste algemene conclusies van het onderzoek zijn dan ook dat er zonder slavernij geen Nederlands koloniaal rijk had bestaan, Meer hierover bij de VRT.

Op 1 juli wordt herdacht dat 150 jaar geleden feitelijk een einde kwam aan de slavernij onder Nederlands bewind. Bij een herdenking in Amsterdam zal de koning die dag een toespraak houden. Naar verluidt zal hij, in navolging van premier Mark Rutte, zijn excuses aanbieden. Rutte deed dat eind vorig jaar.

Harry Potter actrice Miriam Margolys poseert bloot voor de Britse Vogue

Miriam Margolyes, de 82-jarige actrice die in de Harry Potter films de rol vertolkte van Professor Pomona Stronk gaat naakt op de cover van de Britse Vogue ter ere van de Pride-maand. De lesbische Margolyes is een pionier voor de  Britse LGBTQIA+-gemeenschap, ze kwam uit de kast in 1966. Op dat moment was homoseksualiteit nog illegaal in het Verenigd Koninkrijk. Toch heeft ze zich nooit geschaamd voor haar geaardheid, al hebben haar Joodse ouders haar geaardheid nooit geaccepteerd.

Grootste niersteen ooit verwijderd bij patiënt in Sri Lanka

Een enorme niersteen is operatief verwijderd bij bij een 62-jarige gepensioneerde soldaat in Sri Lanka. Met een lengte van meer dan 13 centimeter en een gewicht van 801 gram heeft de niersteen het wereldrecord verbroken volgens Guinness World Records. De vorige reuze niersteen werd in 2004 in India ontdekt was bijna 13 cm lang. Zo meldt het AD.

Training van Oekraïense F-16-vliegers start in de komende maanden

Nederland en verschillende Europese landen werken eraan zo snel als mogelijk te starten met het trainen van Oekraïense piloten op de F-16. Tegelijkertijd wordt er een trainingscentrum opgezet in een land in Oost-Europa. Verder draagt Nederland opnieuw bij aan het versterken van de luchtverdediging van Oekraïne. Dit meldt minister Kajsa Ollongren woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Zij stuurde die mede namens de minister van Buitenlandse Zaken en zijn collega voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Defensie werkt aan een plan voor F-16-trainingen aan Oekraïne. Samen met Denemarken en met steun van de VS heeft Nederland de leiding om de Europese inspanningen hiervoor te coördineren. In overleg met onder meer België, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en de industrie werken alle betrokkenen nu aan de inhoud van de trainingen.

Het plan hiervoor bestaat uit 3 sporen:

1. Zo snel mogelijk starten met de eerste conversietrainingen naar de F-16 voor Oekraïense piloten.
2. Taalvaardigheid- en initiële oftewel basis-vliegopleidingen en
3. de opzet van een trainingscentrum voor F-16 in een van de oostelijke NAVO-lidstaten.

De behoefte hieraan wordt zo ook voor de langere termijn ingevuld.
De trainingen beginnen met een beperkt aantal Oekraïense vliegers. Dat worden er mogelijk later meer.

Bijdrage luchtverdediging Oekraïne
Met de vernietiging van de Nova Kakhovka dam bereikte deze oorlog een nieuw dieptepunt. Rusland bestookt ondertussen via de lucht Oekraïense civiele en militaire doelen, vandaag en gisteren vielen daarbij opnieuw doden en gewonden. Het blijft dus belangrijk om de Oekraïense luchtverdediging te versterken. Nederland draagt hier samen met haar bondgenoten aan bij.

Vanuit het International Fund for Ukraine (IFU) wordt € 92 miljoen beschikbaar gesteld voor luchtverdediging. Dit gebeurt naar verwachting voor het einde van het jaar. De defensieministers van de Joint Expeditionary Force kondigden dat gisteren aan. Hiernaast wordt morgen tijdens de Ukraine Defence Contact Group (UDCG) bekend gemaakt dat Nederland € 40 miljoen bijdraagt, om in een multilateraal samenwerkingsverband luchtverdedigingsmiddelen aan te schaffen, die op zeer korte termijn aan Oekraïne worden geleverd.

Radarsystemen
Daarnaast koopt Defensie 4 VERA-NG passieve radarsystemen ter waarde van € 150 miljoen. Met de radar zijn onder meer lucht-. grond-, en zeedoelen te detecteren, lokaliseren, te volgen en te identificeren. Zo draagt Nederland bij aan de geïntegreerde luchtverdediging van Oekraïne. Deze capaciteiten zijn aanvullend op eerdere leveringen.

NAVO-landen
De Oekraïense minister van Defensie, Oleksii Reznikov, zei donderdag dat de NAVO-landen zich ertoe hadden verbonden militaire piloten in zijn land te trainen in het besturen van F-16 Fighting Falcon-straaljagers. Reznikov zei dat NAVO-bondgenoten Nederland en Denemarken de internationale coalitie zouden leiden bij het trainen van piloten en ondersteunend personeel.

De Amerikaanse voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, Mark Milley, zei na een bijeenkomst van de Oekraïne Contactgroep dat "er nog veel werk aan de winkel is" om het nodige personeel op te leiden voor het onderhoud en de bediening van de oudere F-16's. Hij voegde eraan toe dat het nog te vroeg is om te zeggen wanneer de straaljagers in Oekraïne zullen worden ingezet. Milley kondigde donderdag ook aan dat meer dan 6.000 Oekraïners die dag gevechtstraining kregen op 40 verschillende locaties in 33 landen. 

'Arts-assistent klust bij als zeemeermin'

Een arts-assistent heeft een nogal uniek 'bijbaantje' als professionele zeemeermin. Yasmin Awan, 28, werkt dagelijks op de trauma-afdeling van het Aintree Hospital in Liverpool, maar verhuurt zichzelf ook als 'gediplomeerd zeemeermin'. Wanneer haar rooster het toelaat, treedt ze op op kinderfeestjes en bruiloften. Awan, die ook wel de zeemeerminnaam Athena Storm draagt, runt het zeemeerminbedrijfje samen met haar beste vriendin.

Griekenland: arrestaties voor mensensmokkel na zinken schip vol migranten

Na het zinken van een schip met honderden migranten aan boord voor de kust van Griekenland, arresteerden de autoriteiten negen overlevenden van de ramp. 

Volgens de Griekse kustwacht worden een negental Egyptenaren beschuldigd van het vormen van een criminele organisatie, mensensmokkel en schipbreuk. Ze zouden behoren tot de smokkelbende die de reis over de Middellandse Zee heeft georganiseerd. De trawler zou oorspronkelijk vanuit een Egyptische haven zijn vertrokken naar de regio Tobruk in het oosten van Libië, waar het de migranten oppikte.

Familieleden van de migranten - die elk duizenden dollars betaalden voor een overtocht op het gehavende schip - verzamelden zich in de zuidelijke havenstad Kalamata om hun dierbaren te zoeken. 

De Griekse autoriteiten zeiden woensdag 104 drenkelingen te hebben gered. 79 mensen zijn dood teruggevonden. Reddingswerkers zetten hun zoektocht naar overlevenden voort. De slachtoffers, bijna allemaal afkomstig uit Afghanistan en Pakistan, verdronken toen de grote trawler waarmee naar Italië koersten kapseisde voor de zuidelijke Peloponnesos. Volgens verschillende bronnen zouden er tot 750 mensen aan boord zijn geweest.

Ondertussen kregen de Griekse autoriteiten kritiek omdat ze niet hadden ingegrepen om de migranten te redden, ook al begeleidde een kustwachtschip de trawler al urenlang en bleven ze toelijken zonder te in te grijpen toen  de trawler binnen enkele minuten zonk. Griekse functionarissen voerden aan dat de migranten herhaaldelijk hulp weigerden en erop stonden door te gaan naar Italië, maar juridische experts zeiden dat dit geen excuus is. 

De Griekse autoriteiten zeiden dat het schip normaal leek te varen tot kort voordat het zonk en herhaalde reddingsaanbiedingen weigerden. Maar een netwerk van activisten zei dat ze in dezelfde tijd herhaaldelijk noodoproepen van het schip ontvingen. 


Drie jaar cel en beroepsverbod voor ontucht dansleraar Hoorn

De rechtbank Noord-Holland heeft een 39-jarige dansleraar veroordeeld voor ontucht met twee van zijn minderjarige leerlingen. Dat gebeurde onder andere in Hoorn in de periode van 2010 tot en met 2015. Hij krijgt een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd. Daarnaast mag hij het beroep van dansleraar voor minderjarigen vijf jaar lang niet uitoefenen. Ook moet hij de slachtoffers een schadevergoeding betalen van totaal ruim 15.000 euro.

Ontucht
Als dansleraar van de dansschool kwam de verdachte in verschillende periodes met beide slachtoffers in contact toen zij ongeveer 15 jaar oud waren. Hij gaf ze complimentjes en won zo hun vertrouwen. Hij was ook leider van een belangrijk dansteam en zij waren afhankelijk van hem om in het dansteam te komen en te blijven. Voor beide slachtoffers was dansen hun leven. Zij keken tegen hem op en voelden zich speciaal en uitverkoren, omdat ze geselecteerd waren.

De slachtoffers verklaarden beiden dat de verdachte individueel contact met hen zocht via Whatsapp. De toon van de berichten werd steeds flirtender van aard en de verdachte gaf aan seksuele handelingen te willen plegen. Vervolgens nodigde hij hen uit bij hem thuis of in een hotel, waarbij zij seksuele handelingen met hem verrichtten. De slachtoffers moesten van de verdachte dat wat zij deden geheim houden en niets aan de buitenwereld laten merken. Ook moesten zij de tussen hen gevoerde WhatsApp-berichten verwijderen.

Oordeel rechtbank
De rechtbank vindt bewezen dat de verdachte zich gedurende een lange periode schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van twee minderjarige meisjes. Dansen was hun passie en zij waren afhankelijk van de verdachte om opgesteld te worden binnen het dansteam en te groeien binnen de danswereld. Zij keken enorm tegen hem op, niet alleen omdat hij hun trainer was, maar ook omdat hij een stuk ouder was dan de meisjes, die zich toen nog in de pubertijd bevonden. De verdachte heeft op manipulatieve wijze misbruik gemaakt van zijn positie door het vertrouwen van de meisjes te winnen en hen vervolgens seksueel te bejegenen en te bewegen tot het verrichten van seksuele handelingen.

De verdachte had deze meisjes, die veel jonger waren dan de andere leden van het dansteam, gezien hun leeftijd moeten beschermen. In plaats daarvan heeft hij door zijn manier van doen op zeer laakbare wijze misbruik gemaakt van de hun kwetsbaarheid, de afhankelijkheid die zij ervaarden en van het overwicht dat hij als gerenommeerd dansleraar op zijn leerlingen had. Dit deed hij enkel ten behoeve zijn eigen seksuele verlangens. Uit de slachtofferverklaringen die zij op zitting hebben afgelegd, blijkt dat de gebeurtenissen een enorme impact hebben gehad en dat zij in hun dagelijks leven nog steeds kampen met de gevolgen. Met zijn handelen heeft verdachte dan ook ernstig inbreuk gemaakt op de psychische en lichamelijke integriteit van de meisjes en heeft hij hun (seksuele) ontwikkeling verstoord.

De verdachte heeft op geen enkele wijze verantwoordelijkheid genomen voor zijn daden. Hij heeft geen berouw of mededogen getoond naar zijn slachtoffers. De verdachte heeft alleen een verklaring afgelegd over het nadeel voor hem persoonlijk door alle (media) aandacht voor deze zaak. Met deze proceshouding heeft hij herstel van het toegebrachte leed verder bemoeilijkt. De rechtbank rekent dit verdachte bijzonder zwaar aan. Ook wilde de verdachte niet meewerken aan het opstellen van een reclasseringsrapport of openheid geven over zijn persoonlijke omstandigheden.

De gevangenisstraf van drie jaar en het beroepsverbod van vijf jaar dat de officier van justitie eiste, vindt de rechtbank dan ook een passende straf. Daarnaast moet de verdachte aan elk slachtoffer een immateriële schadevergoeding betalen van 7.500 euro. Aan een slachtoffer moet hij ook een materiële schadevergoeding betalen van bijna 370 euro.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.