Griekenland: arrestaties voor mensensmokkel na zinken schip vol migranten

Na het zinken van een schip met honderden migranten aan boord voor de kust van Griekenland, arresteerden de autoriteiten negen overlevenden van de ramp. 

Volgens de Griekse kustwacht worden een negental Egyptenaren beschuldigd van het vormen van een criminele organisatie, mensensmokkel en schipbreuk. Ze zouden behoren tot de smokkelbende die de reis over de Middellandse Zee heeft georganiseerd. De trawler zou oorspronkelijk vanuit een Egyptische haven zijn vertrokken naar de regio Tobruk in het oosten van Libië, waar het de migranten oppikte.

Familieleden van de migranten - die elk duizenden dollars betaalden voor een overtocht op het gehavende schip - verzamelden zich in de zuidelijke havenstad Kalamata om hun dierbaren te zoeken. 

De Griekse autoriteiten zeiden woensdag 104 drenkelingen te hebben gered. 79 mensen zijn dood teruggevonden. Reddingswerkers zetten hun zoektocht naar overlevenden voort. De slachtoffers, bijna allemaal afkomstig uit Afghanistan en Pakistan, verdronken toen de grote trawler waarmee naar Italië koersten kapseisde voor de zuidelijke Peloponnesos. Volgens verschillende bronnen zouden er tot 750 mensen aan boord zijn geweest.

Ondertussen kregen de Griekse autoriteiten kritiek omdat ze niet hadden ingegrepen om de migranten te redden, ook al begeleidde een kustwachtschip de trawler al urenlang en bleven ze toelijken zonder te in te grijpen toen  de trawler binnen enkele minuten zonk. Griekse functionarissen voerden aan dat de migranten herhaaldelijk hulp weigerden en erop stonden door te gaan naar Italië, maar juridische experts zeiden dat dit geen excuus is. 

De Griekse autoriteiten zeiden dat het schip normaal leek te varen tot kort voordat het zonk en herhaalde reddingsaanbiedingen weigerden. Maar een netwerk van activisten zei dat ze in dezelfde tijd herhaaldelijk noodoproepen van het schip ontvingen.