FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 juni 2023

Verstappen en Leclerc domineren in Canadese regen, Sainz crasht

Op het Circuit Gilles Villeneuve is zaterdag de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Canada afgewerkt. Dat gebeurde volledig onder drijfnatte omstandigheden, hoewel twee van de coureurs zich daar weinig van aan leken te trekken.

Max Verstappen reed heerlijke rondetijden en leek ver boven de rest van het veld te staan, hoewel Ferrari-coureur Charles Leclerc daar nog wel andere gedachten over had: de Monegask bleef keurig binnen drie tienden van een seconde van de Nederlandse wereldkampioen.

Fernando Alonso was op ruim 1,3 seconden al de nummer drie, terwijl Kevin Magnussen op 1,6 seconden plek vier pakte. Dat was één positie beter dan Carlos Sainz, maar de Spanjaard heeft een andere uitdaging: hij schoof zijn Ferrari met het nodige geweld tegen de muur en liep forse schade op. Nyck de Vries zette de zestiende tijd neer in Montreal. De volledige uitslag van de training is hier te vinden, om 22.00 uur begint de kwalificatie.

Nationale Brandweerherdenking 2023

Ieder jaar worden op de derde zaterdag van juni brandweerlieden herdacht die tijdens hun werkzaamheden om het leven kwamen. Alle brandweerkazernes worden dan opgeroepen om de brandweervlag (dus niet de nationale driekleur!) halfstok te hangen en om precies één uur het ereteken te brengen. 

Ook in Wormerveer werd gehoor gegeven aan die oproep. Kijk hieronder terug hoe zo'n moment, dat maar een minuutje duurt, er aan toe gaat. Meer informatie over deze nationale herdenking kun je vinden op de pagina van de Brandweer.  

MotoGP-coureur Martin boekt fraaie sprintracezege op de Sachsenring

Op de Duitse Sachsenring hebben de rijders in de MotoGP zaterdag de sprintrace afgewerkt voorafgaand aan de Grand Prix van Duitsland. Vooral de openingsfase was weer heerlijk, daarna speelde de strijd zich vooral achter de podiumplaatsen af.

Poleposition was voor Francesco Bagnaia, die Luca Marini en Jack Miller ook op de eerste rij zag staan. Johann Zarco, Marco Bezzecchi en Jorge Martin stonden op rij twee, voor Marc en Alex Marquez en Brad Binder. Miller nam al snel de koppositie over, Bagnaia en Martin schoven aan en Marini, Binder en Marc Marquez volgden.

Bagnaia pakte de leiding vrij snel terug, maar Miller gaf zich niet gewonnen en sloeg terug. Door dat duelleren kon Martin juist profiteren en hij verschalkte beide heren. Hij wist gelijk een gaatje te slaan en liet er ook geen twijfel meer over bestaan: Martin domineerde op de Sachsenring, Bagnaia en Miller completeerden het podium, voor Marini en Zarco, die nog net binnendoor beukte bij Binder.

Griekspoor verslaat Ruusuvuori en staat in finale Rosmalen

Tallon Griekspoor heeft de finale van het ATP-toernooi in Rosmalen bereikt. De 26-jarige Nederlandse tennisser was in de halve finale in twee sets te sterk voor Emil Ruusuvuori: 6-4, 7-5.

Tallon Griekspoor begon uitstekend aan de wedstrijd. In de eerste game van de wedstrijd brak hij direct de service van de Fin Emil Ruusuvuori. In het vervolg van de openingsset kwam Griekspoor niet meer in de problemen in zijn eigen games en pakte de eerste set met 6-4.

In set twee ging Ruusuvuori wat beter spelen en kwam in het begin van de tweede set niet in de problemen. Griekspoor had het wat moeilijker en bij een 4-5 achterstand kreeg Ruusuvuori een breakkans, maar die werkte Griekspoor met een geweldige serve-and-volley weg om vervolgens de game uit te serveren met twee aces. Daarna speelde Ruusuvuori een slordige servicegame met daarbij een aantal onnodige fouten en verloor de Fin de game. In de game erna serveerde Griekspoor de wedstrijd uit en staat in de finale.

Daarin speelt de Nederlander tegen de Australiër Jordan Thompson en is het duidelijk wie Tim van Rijthoven opvolgt op de erelijst.

Wereldkampioen Evenepoel brengt prachtig eerbetoon aan Gino Mäder in Ronde van Zwitserland

Remco Evenepoel heeft op grootse wijze een mooi eerbetoon getoond aan Gino Mäder. In de voorlaatste etappe van de Ronde van Zwitserland, die niet meetelde voor het algemeen klassement, reed de Belgische wereldkampioen in een heuvelachtige etappe weg uit het peloton en kwam solo over de finish.

De zesde en voorlaatste etappe was een heuvelachtige etappe in de Ronde van Zwitserland. Vooraf werd besloten dat de tijden op 25 kilometer van het einde werden opgenomen, en wie daarna zin had kon voor de ritzege rijden. De ploeg Bahrain Victorious van de verongelukte Gino Madër kwam niet meer aan de start net zoals Tudor Cycling en Intermarché-Circus-Wanty.

De renners hadden er weinig zin en bleven dan ook tot 25 kilometer gezamenlijk fietsen, waarna de tijd werd opgenomen. Daar proberen een aantal renners te strijden voor de ritzege. Wout van Aert wilde het proberen, maar ook Tom Pidcock. De twee kopmannen zette op een klimmetje hun ploeg op kop en er ontstond een elitegroepje, met daarbij ook wereldkampioen Remco Evenepoel.

Na het klimmetje zag wereldkampioen Evenepoel zijn kans. De Belg versnelde en in eerste instantie zat Welay Hagos mee in zijn wiel, maar moest al snel passen. In de vijftien kilometer tot aan de meet bouwde Evenepoel zijn voorsprong alleen maar verder uit en reed met een prachtig eerbetoon naar de winst. Hij kwam met zijn vinger omhoog wijzend naar de hemel over de finish.

Results powered by FirstCycling.com

Biden: 'God save the queen'

De Amerikaanse president Joe Biden (80) liet vrijdag het publiek in verbazing achter op de National Safer Communities Summit in de Amerikaanse staat Connecticut door een toespraak af te sluiten met een curieuze opmerking. Nadat hij op een bijeenkomst had gesproken over aanscherping van de wapenwetten, zei de 80-jarige democraat "God save the Queen". Wat Biden daarmee bedoelde en over welke koningin hij het had, was onduidelijk.

Biden's woorden waren: “I will stand in front of each section – no, I really mean it – if you can see the camera they can see you. It is the least consequential part of this whole meeting for you, I promise.” Toen zei hij vlak voordat hij de microfoon neerlegde: “All right? God save the Queen, man”.

Een journalist die de president vergezelt op zijn reizen, was ook verbaasd over de uitspraak. "Verschillenden van jullie hebben me gevraagd waarom hij dat heeft gezegd. Ik heb geen idee", legde hij uit. Later loste de assistent-voorlichter van het Witte Huis, Olivia Dalton, het mysterie op, althans gedeeltelijk. Ze zei dat Biden met de uitspraak reageerde op "iemand uit het publiek". Ze gaf verder geen details. 

Eerder maakte Biden grapjes over zijn leeftijd tijdens zijn toespraak. “Veel van jullie zijn moe. Ik begrijp dat. Ik probeer 110 jaar oud te worden. Alle grapjes terzijde, veel mensen zijn gefrustreerd", vervolgde hij. “Mijn moeder – God houdt van haar – Catherine Jean Finnegan, één meter tachtig, zou me aankijken en zeggen, 'Joey. Buig nooit. Buig nooit. Geef nooit toe. Nooit knielen. Dat zullen we nooit doen. Nooit, nooit, nooit, nooit, nooit.” 

Klimsensatie Anraku (16) pakt eerste World Cup-zege, Garnbret oppermachtig

In het Oostenrijkse Innsbruck is voor de sportklimmers het World Cup-seizoen op het onderdeel boulder alweer afgesloten. Op dat onderdeel wachten de finalisten vier boulders - 'problemen' - die bedwongen moeten worden binnen vier minuten, met halverwege nog de 'zone' als een soort bonuspunt.

Vrouwen
Er stond weer geen maat op Janja Garnbret, wat bepaald niet voor het eerst was. De Sloveense wist als enige op alle vier boulders de top te bereiken en daarmee was de winst dus een feit. Zowel de Amerikaanse Natalia Grossman, tegenwoordig haar voornaamste uitdaagster, als de Japanse Miho Nonaka kwamen tot twee tops én op elke boulder de zone, op basis van het aantal pogingen was plek twee voor Grossman.

Mannen
De pas 16-jarige Japanner Sorato Anraku maakt het hele jaar al grote indruk en na zijn eerste podiumplaats in de World Cup is nu ook zijn eerste zege een feit. De tiener haalde op drie van de vier boulders de top, net als zijn ervaren landgenoot Meichi Narasaki, en beiden haalden op de andere boulder geen zone, maar op basis van zijn lagere aantal pogingen was de winst voor Anraku. De Fransman Sam Avezou, Chon Jong-won uit Zuid-Korea en de Belg Nicolas Collin haalden allemaal twee tops en twee zones, waarbij Avezou daar de minste pogingen voor nodig had en dus plek drie pakte.

Vanuit touringcar met MONO 114 overtredingen opgemerkt door politie

Het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat, denk aan bijvoorbeeld een gsm, tijdens het besturen van een voertuig is gevaarlijk en mag niet. Toch vallen er jaarlijks honderden verkeersslachtoffers, mede door het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het besturen van een voertuig.

Afgelopen dinsdag 13 juni tussen 10.00 en 17.30 uur organiseerde het Verkeershandhaving team van de eenheid Midden-Nederland een actie ‘Slimmer Handhaven’ georganiseerd in het kader van MONO. Gedurende de controleactie werden verschillende verkeersknooppunten aangedaan zoals de Rijksweg A6 bij Almere tot aan de Rijksweg A2 bij Everdingen. Overtreders werden bekeurd en tijdens de staandehouding bewust gemaakt van het gevaar van afleiding in het verkeer.

Tijdens voorgaande controles werd er een touringcar ingezet om vanuit de touringcar overtredingen te constateren. Voor deze controle hebben wij gebruikt gemaakt van een herkenbaar politievoertuig in de vorm van een vrachtwagen. Op deze manier konden agenten in de cabines van passerende vrachtwagens kijken.

Resultaten
Totaal is er 114 keer proces-verbaal uitgeschreven. In totaal 89 keer vanwege het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat (bijvoorbeeld een gsm), 12 keer het overschrijden maximumsnelheid, van een bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd (overschrijden maximumsnelheid meer dan 50 km/h), een keer rijden door rood licht en niet gebruiken van autogordel. In tien gevallen bleek er sprake te zijn van overtredingen van afvalstoffen, verkeerd gebruik van wegmarkeringen zoals verdrijvingsvlakken, gladde band(en), lichtdoorlatendheid zijruiten.

“Het is frappant dat weggebruikers zo met hun mobiele elektronische apparatuur bezig zijn dat zelfs een herkenbaar politievoertuig niet wordt opgemerkt, laat staan een situatie die onmiddellijke alertheid of remmen vraagt. Daarmee worden bewust zeer ernstige verkeersrisico’s genomen en dat is ontoelaatbaar.”

EK-kwalificatie: Frankrijk blijft winnen, Armenië stunt in Wales

In groep B van de kwalificatie voor het EK voetbal van volgend jaar staat Frankrijk nog altijd op de volle score. Dankzij goals van Olivier Giroud en Kylian Mbappé en een eigen goal van Aymen Mouelhi werd Gibraltar met 0-3 verslagen.

Griekenland kwam dankzij goals van Anastasios Bakasetas en Giorgos Masouras met 2-1 langs Ierland, waar Nathan Collins de enige goal scoorde. Frankrijk staat zo op negen punten, Griekenland en Nederland op zes en drie, maar beide landen hebben één wedstrijd minder gespeeld - Nederland komt in deze speelronde überhaupt niet in actie.

In groep C rekende Engeland met 0-4 af met Malta. In Ta' Qali opende Ferdinando Apap namens Malta al snel de score, maar helaas voor hem wel in eigen doel. Trent Alexander-Arnold en Harry Kane (penalty) waren voor rust trefzeker, Callum Wilson maakte het vanaf elf meter af in de slotfase. Noord-Macedonië kwam in Skopje dankzij Enis Bardhi en Elif Elmas op 2-0 tegen Oekraïne, dat in de tweede helft de boel om wist te draaien: Illya Zabarnyi scoorde na ruim een uur, kort daarop gevolgd door Yukhym Konopyla, waarna Viktor Tsyhankov zijn Oekraïne zelfs de drie punten bezorgde met de 2-3.

Turkije kwam in en tegen Letland op 0-1 dankzij Abdülkerim Bardakci, maar Eduards Emsis trok de stand gelijk. Cengiz Ünder tekende na een uur voor 1-2, Kristers Tobers maakte in blessuretijd nog een gelijkmaker, maar Irfan Kahveci boorde de Letse hoop alsnog de grond in: 2-3. Wales kwam thuis tegen Armenië dankzij Daniel James vroeg op voorsprong, maar Lucas Zelaryan trok de stand snel gelijk en twee goals van Grant-Leon Ranos zorgden zelfs voor 1-3. Harry Wilson deed wat terug voor Wales, maar binnen een paar minuten zorgde Zelaryan voor de 2-4 eindstand.

In groep D rekende Denemarken dankzij een goal van Jonas Wild met een gezapige 1-0 af met Noord-Ierland, terwijl goals van Joel Pohjanpalo en Oliver Antman Finland met 2-0 langs Slovenië hielpen. Yan Vorogovsky, Askhat Tagybergen en Baktiyor Zainutdinov bezorgden Kazachstan op bezoek bij San Marino - dat wegens verbouwingen in Parma speelt - een 0-3 overwinning.

Remo Freuler en Zeki Amdouni brachten Zwitserland in Andorra soepel op 0-2, maar in de tweede helft was Marcio Vieira trefzeker voor de thuisploeg - daar bleef het echter wel bij, 1-2. Max Ebong zette Wit-Rusland in Boedapest op 1-0 tegen Israël, dat het in de laatste tien minuten nog helemaal omdraaide: een penalty van Shon Weissman en een goal van Oscar Gloukh zorgden voor de 1-2 eindstand. Kosovo en Roemenië kwamen tot geen enkele goal.

Alle uitslagen en standen zijn hier te vinden.

EU wil etiketregels voeding met genetisch gemodificeerde planten versoepelen

De Europese Commissie is van plan de regels voor het vermelden van het gebruik van genetisch gemodificeerde planten te versoepelen. Dit blijkt uit een niet eerder gepubliceerde ontwerpverordening van de Commissie, die beschikbaar is bij het Duitse persbureau Dpa.

Volgens dit bericht zouden consumenten in de toekomst genetisch gemodificeerd voedsel kunnen kopen zonder het te weten. Volgens Dpa houden de plannen in dat procedures zoals de Crispr/Cas-genschaar niet langer onder de EU-geneticaregels zouden moeten vallen. Tenminste niet als de resulterende rassen ook via methoden als kruising of selectie tot stand hadden kunnen komen. Crispr/Cas is een van de belangrijkste methoden van genetische manipulatie: het kan worden gebruikt om individuele DNA-bouwstenen in planten, dieren en mensen selectief aan te passen.

Sinds 2004 is de Europese verordening inzake genetische manipulatie-etikettering van kracht. Volgens deze wet moeten voedingsmiddelen worden geëtiketteerd als ze genetisch gemodificeerde organismen bevatten. Fabrikanten kunnen alleen afzien van etikettering als de bijmenging van genetisch gemodificeerd materiaal minder is dan 0,9 procent.

Als consumenten er zeker van willen zijn dat ze niet in aanraking komen met genetisch gemodificeerd materiaal, kunnen ze terugvallen op producten met het vrijwillige ‘GMO-free’-label. 

Noord-Atlantische Oceaan warmer dan ooit

De Noord-Atlantische Oceaan is momenteel warmer dan ooit in deze tijd van het jaar sinds de metingen 40 jaar geleden begonnen. De temperatuur van de evenaar tot Groenland ligt momenteel zo'n 0,5 graden boven het vorige record. Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse klimaatbureau NOAA.

Gemiddeld is de Noord-Atlantische Oceaan momenteel 23 graden Celsius, ongeveer een graad warmer dan het langetermijngemiddelde van 1982 tot 2011. Volgens de onderzoekers kunnen de warme watertemperaturen in de Noord-Atlantische Oceaan leiden tot een hetere zomer met meer zware regenval in Midden-Europa.

De oorzaak van de hoge temperaturen is nog onduidelijk. Volgens de klimaatfysicus Gößling van het Alfred Wegener Instituut in Bremerhaven zou een aanhoudend lagedrukgebied hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn. Dit transporteert meer warme lucht van het zuidwesten naar het noorden en minder koude lucht van het noordoosten naar het subtropische gebied van de Noord-Atlantische Oceaan.

Mountainbikester Pieterse 2e op shorttrack in World Cup, Terpstra 4e

In het Oostenrijkse Leogang komt deze week de World Cup mountainbiken in actie. Vrijdagavond werden daar de shorttrackwedstrijden afgewerkt en dat gebeurde op een beduidend zwaarder parcours dan doorgaans het geval is in die korte, felle discipline.

Vrouwen
De jonge Nederlandse Puck Pieterse zat er weer bijzonder goed bij in het begin van de race en kreeg alleen de Britse Evie Richards en de Franse wereldkampioene Pauline Ferrand Prevot met zich mee. Richards moest afhaken, waarna Pieterse en de Française duelleerden om de winst. In de slotronde trok Ferrand Prevot op een zware klim nog eens extra door en dat gaf de doorslag: Ferrand Prevot won de race, Pieterse finishte als tweede en Richards hield Anne Terpstra nog net van de derde plek - Anne Tauber kwam er dit keer niet aan te pas en finishte als 22e.

Mannen
Bij de mannen bleef lange tijd een grotere groep samen, tot de Belg Jens Schuermans een verrassende versnelling plaatste. Jordan Sarrou kon volgen en in de laatste fase van de wedstrijd ging de Fransman erop en erover, er was geen houden aan. Sarrou won de race, de Duitser Luca Schwarzbauer reed nog naar de tweede plek en de verrassende Let Martins Blums - rijdend voor het KMC-team van Bart Brentjens - sprintte voor Schuermans naar plek drie.

Mercedes sterk in Canada, training gestaakt wegens technische problemen

Op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal zijn vrijdagavond de eerste twee vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Canada. Dat was althans de bedoeling, maar het bleef bij ongeveer anderhalve training: de eerste werd al snel gestaakt, de tweede werd daardoor verlengd.

In training één hadden de meeste coureurs amper een ronde gereden of de boel werd stilgelegd, nadat Pierre Gasly stil was komen te staan. De langdurige rode vlag had daar echter niks mee te maken: er waren problemen met de CCTV-camera's rondom het circuit, wat voor een veiligheidsprobleem zorgde. Er werd dus niet meer gereden, waardoor Valtteri Bottas' tijd bovenaan bleef staan, voor wat het waard is.

De tweede training werd wegens de nogal korte eerste sessie met een half uur verlengd, waarbij het in de slotfase bijzonder hevig begon te regenen. Voor die tijd had Lewis Hamilton in de Mercedes de snelste tijd genoteerd, een paar honderdsten voor teamgenoot George Russell. Carlos Sainz zat er in de Ferrari ook uitstekend bij, gevolgd door Fernando Alonso, Charles Leclerc en Max Verstappen. Nyck de Vries noteerde de zestiende tijd.

De volledige uitslagen zijn hier te vinden. Training drie begint zaterdag om 18.30 uur, de kwalificatie volgt om 22.00 uur.

FOK! Wat een weer: waar blijft de neerslag?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

We beginnen vandaag de dag met in het noorden en noordoosten met wat lage bewolking, elders is het zonnig. Wind staat er amper. Ook vanmiddag kunnen we weer op veel zon rekenen, het wordt tussen de 21 graden op de wadden tot 29 graden in het zuiden.

Vanavond zijn het zuiden en westen aan de beurt voor wat bewolking, maar ook dan bijft het droog. De wind is nog altijd matig uit noordelijke richtingen. In de nacht op zondag daalt de temperatuur naar 13 graden in het noorden tot 19 graden in het zuiden. Morgen wordt een zeer warme dag met in het oosten temperaturen tot 33 graden. 

Na het weekend komt er wat neerslag, daarna aanhoudend zomerse temperaturen.

Tot morgen!

Deze kooimanbrug wordt nat gehouden om te voorkomen dat deze uitzet en niet meer open gaat. (Foto: Pukeko)
Deze kooimanbrug wordt nat gehouden om te voorkomen dat deze uitzet en niet meer open gaat. (Foto: Pukeko) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Waarom een plastic verpakking duurzamer is dan een glazen fles'

Wist je dat elke komkommer die je weggooit soms even slecht is voor het milieu als 93 komkommers in plastic verpakken? En dat de milieu-impact van plastic vaak kleiner is dan die van glas? Toch heeft plastic een slecht imago: het slingert rond in de natuur en vervuilt de planeet. Veel mensen vinden dan ook dat we van plastic verpakkingen af moeten. Waarom alternatieven zoals glazen flessen en potten lang niet altijd beter zijn, legt Jaap den Doelder van TU Eindhoven uit in deze video van Universiteit van Nederland.

Meer weten over de onderzoeken die in de video worden besproken?



Kabinet maakt duurzaam huis voor iedereen betaalbaar

Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving (PVGO). Vorig jaar is onder meer het aardgasverbruik in woningen met zo’n 15 procent gedaald, zijn zo’n 100.000 warmtepompen geplaatst, verdubbelde het aantal subsidieaanvragen en kregen meer dan tweehonderdduizend woningen een beter energielabel. Om de verduurzaming nog verder te versnellen, en omdat iedereen moet kunnen meedoen, heeft het kabinet een aanvullend pakket van 900 miljoen euro samengesteld speciaal voor lagere en middeninkomens.

Zo wordt een duurzaam huis voor iedereen betaalbaar en kan de energierekening voor iedereen omlaag. Tot en met 2030 wordt in totaal 13 miljard euro geïnvesteerd in verduurzamingsmaatregelen voor de hele gebouwde omgeving. Daar bovenop komt 1,5 miljard euro voor de verduurzaming van woningen in Groningen.

Een duurzaam huis is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. Zo daalt het energieverbruik en gaat de energierekening omlaag. Ook stijgt de waarde van een woning en is er minder invloed van plotseling stijgende energieprijzen, zoals afgelopen winter. Wanneer iemand gebruik maakt van subsidie verdienen de maatregelen zich nog sneller terug. Iemand kan verduurzaming betalen met spaargeld, maar ook (deels) financieren met een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Door de lage rente en lange looptijd laat zo’n lening zich terugbetalen door de besparing op de energierekening.

Rentevrij lenen
Financiering via het Warmtefonds wordt voor veel mensen nu nog aantrekkelijker. Middeninkomens met een verzamelinkomen tot 60.000 euro kunnen vanaf nu rentevrij lenen. We zien dat dit werkt. Het aantal rentevrije Energiebespaarleningen voor deze doelgroep is de afgelopen periode namelijk meer dan verdubbeld. Woningeigenaren die geen lening kunnen krijgen, kunnen via het Warmtefonds vanaf nu tot 10.000 euro financiering krijgen. Zij betalen maandlasten naar draagkracht. Kunnen zij geen bijdrage leveren? Dan betalen zij geen rente en ook geen aflossing. Wie zijn huis verkoopt betaalt deze lening alleen terug als er sprake is van overwaarde. Ten slotte wordt het ook voor 125.000 VvE’s (1,2 miljoen woningen) makkelijker en goedkoper om bij het Nationaal Warmtefonds te lenen. Zij gaan 1,5 procent minder rente betalen op een VvE Energiebespaarlening via het Warmtefonds.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening): “We zien een enorme versnelling in de verduurzaming van huizen en gebouwen. Dat is natuurlijk positief! Het zou voor iedereen betaalbaar moeten zijn om ook die stap te zetten. Daarom maken we het financieren van maatregelen nog aantrekkelijker. Zo kan iedereen meedoen en werk maken van een lagere energierekening.”

Versnelling verduurzaming gebouwde verduurzaming
Het kabinet heeft als doel om voor 2030 2,5 miljoen woningen te isoleren, met focus op de 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen. Vorig jaar is het aantal woningen met slechte E-, F-, en G-labels met zo’n 55.000 gedaald. Nu zijn er nog zo’n 1,4 miljoen van dit soort slecht geïsoleerde woningen. Hiervan is 0,5 miljoen een huurhuis. Deze moeten uiterlijk 2029 zijn verduurzaamd tot minimaal een D-label want vanaf dat moment geldt een verhuurverbod voor woningen met labels E, F en G. Vorig jaar nam ook het aantal woningen met C- en D-labels af met zo’n 75.000, terwijl het aantal woningen met A-label of beter met maar liefst 200.000 is toegenomen. Ook het aantal aanvragen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) verdubbelt. En die stijging zet zich door in de eerste vier maanden van dit jaar. Vooral de verkoop van warmtepompen laat een forse groei zien. In 2022 zijn er 100.000 geïnstalleerd, waarvan 50.000 in de bestaande bouw en in het eerste kwartaal van 2023 ligt de verkoop al op 42.000 warmtepompen.

Iedereen kan meedoen
Tot en met 2030 wordt 13 miljard euro geïnvesteerd voor verduurzamingsmaatregelen in de gebouwde omgeving. Hierin zitten middelen om te zorgen dat iedereen mee kan doen, ook huurders en woningeigenaren met lagere en middeninkomens. Voor deze groep is het aanvullend pakket van 900 miljoen euro aan maatregelen genomen. Daar bovenop wordt nog 1,5 miljard euro beschikbaar voor de verduurzaming van woningen in Groningen. Het kabinet sprak via de nationale prestatieafspraken met woningcorporaties af om sneller te verduurzamen, het niet meer verhuren van huurwoningen met E-, F- en G-labels vanaf 2029, het aardgasvrij maken van 450.000 woningen, én het toekomst-klaar isoleren van 675.000 sociale huurwoningen. Verder zet het kabinet in op huurverlaging voor woningen met slechte energielabels, het nationaal isolatieprogramma voor eigenaren van koopwoningen in kwetsbare wijken met veel energiearmoede, gerichte ontzorging voor verduurzaming van VvE’s, subsidie voor lokale bewonersinitiatieven en doe-het-zelf-initiatieven en de aanpak van energiearmoede en ondersteuning door energiefixers.

Poetin: 'Ook de F-16's zullen branden'

De Russische president Vladimir Poetin blijft optimistisch te midden van het tegenoffensief door Oekraïne. "Westerse tanks staan in brand", zei Poetin op het economisch forum in St. Petersburg. Verschillende Westerse Leopardtanks waren volgens hem al vernietigd.

Over de levering van F16's aan Oekraïne door het Westen zei hij: "Als ze zijn gestationeerd op luchtmachtbases buiten de grenzen van Oekraïne, maar worden gebruikt in gevechtsoperaties, dan zullen we moeten kijken hoe en waar we de machines kunnen raken die zullen worden gebruikt in gevechtsoperaties tegen ons", zei Poetin.

Poetin zei verder dat er een "ernstig gevaar" bestaat dat het militaire bondgenootschap van de NAVO verder betrokken raakt bij het conflict in Oekraïne en dat Oekraïne binnenkort zonder militaire uitrusting zou komen te zitten, waardoor ze volledig afhankelijk zou worden van wapens die door het Westen worden geleverd. Hij voegde er ook aan toe dat zijn joodse vrienden hem vertelden dat de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy "geen jood was, maar een schande voor het joodse volk". 

Even later corrigeerde Dmitry Peskov Poetin en zei dat Rusland de F16's pas zou aanvallen als ze op Oekraïens grondgebied zouden worden afgeleverd. 

Stoltenberg: Oekraïne krijgt geen uitnodiging voor NAVO-top

De NAVO zal Oekraïne niet uitnodigen voor haar Litouwse top in juli, zoals president Volodymyr Zelenskyy had gehoopt. "We zullen de toetreding van Oekraïne tot de NAVO niet bespreken op de Vilnius-top", zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg na de bijeenkomst van de ministers van Defensie in Brussel. In plaats daarvan zal een nieuwe NAVO-Oekraïne Raad worden opgericht, die voor het eerst in Vilnius zal samenkomen met Zelenskyy.

De VS en Duitsland verzetten zich momenteel tegen een uitnodiging aan Oekraïne om toe te treden. De 31 NAVO-landen kunnen de uitnodiging alleen unaniem verstrekken.

Random Pics van de Dag #964

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.