Wielrenner Mäder (26) overleden na val in Ronde van Zwitserland

Wielrenner Gino Mäder is vrijdagochtend overleden. De renner van Bahrain-Victorious kwam donderdagmiddag zwaar ten val in de razendsnelle afdaling van de Albulapas, op weg naar de finish van de vijfde etappe van de koers. Mäder werd slechts 26 jaar.

Na zo'n tweehonderd kilometer koers volgde een ruim tien kilometer lange afdaling naar de finish, waarin zoals wel vaker bijzonder hoge snelheden werden behaald - etappewinnaar Juan Ayuso tikte bijvoorbeeld de 103 kilometer per uur aan.

Bij één van de bochten, die volgens renner Simon Geschke wel overzichtelijk waren, ging het helemaal fout. De Amerikaan Magnus Sheffield én Mäder raakten zwaar ten val, hoewel nog niet exact bekend is of dat in precies dezelfde bocht is geweest - kort ervoor reden de twee nog wel bij elkaar.

Sheffield kwam er met onder meer een hersenschudding en verder wat lichte verwondingen van af, Mäder was beduidend minder fortuinlijk. Hij kwam precies bij een stenen inham terecht, waar een rioolpijp de berg uit komt. Volgens de organisatie werd de Zwitser roerloos gevonden in het water.

Naar verluidt is Mäder zo'n 25 minuten gereanimeerd, alvorens hij naar het ziekenhuis van Chur is gebracht. Daar is hij vrijdagochtend rond 11.30 uur overleden, zo heeft zijn team laten weten.

Mäder was een uiterst talentvol klimmer. In 2021 won hij de zesde etappe in de Giro d'Italia en pakte hij de afsluitende achtste etappe in de Ronde van Zwitserland, terwijl in later dat jaar als vijfde - én beste jongere - eindigde in de Vuelta a España. Dit jaar werd hij vijfde in Parijs-Nice.

De start van de zesde etappe van vrijdag werd al 's ochtends al verschoven. Door een aardverschuiving is nota bene de Albulapas afgesloten. De opgeschoven start zal er nu ook niet komen, men heeft besloten om op zo'n dertig kilometer van de finish op de fiets te stappen en in geneutraliseerde vorm naar de streep te rijden.