FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 juni 2023

Bol weer de beste in Diamond League, Van Klinken boekt fraaie zege en Noren heersen

In het befaamde Bislettstadion wordt donderdagavond de Diamond League-wedstrijd van Oslo gehouden. Daar is weer de nodige Nederlandse deelname te melden en het hoofdprogramma werd geopend door dé Nederlandse ster van tegenwoordig.

400m horden vrouwen
Femke Bol liet als topfavoriete zien dat haar vorm weer groeiende is. Ze liep nog weer een stukje beter dan onlangs in Florence en snelde opnieuw naar een beste wereldjaarprestatie, dit keer leverde haar dat de winst op in 52,30 seconden. De Jamaicaanse Rushell Clayton werd in 53,84 seconden tweede, voor Gianna Woodruff uit Panama (54,46).

400m mannen
De jonge Zambiaanse sensatie Muzala Samukonga maakte weer indruk, maar kon niet afrekenen met Wayde van Niekerk. De Zuid-Afrikaanse grootheid snelde in een uitstekende race naar de winst in 44,38 seconden, voor Samukonga (44,49) en de Amerikaan Vernon Norwood (44,51). Opvallend was de vierde plek van Håvard Bentdal Ingvaldsen, die met 44,86 seconden niet alleen een dik PR liep, maar ook het Noors record van Karsten Warholm afpakte.

Hinkstapspringen vrouwen
Een spannende strijd tussen de drie favorieten, te beginnen met de 14,75 meter van de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk, wat plek drie opleverde. De tweede plek was voor de Cubaanse Leyanis Perez Hernandez, die in poging één naar een PR van 14,87 meter sprong, terwijl de Venezolaanse grootheid Yulimar Rojas met 14,91 meter uit poging één de winst pakte.

Kogelstoten vrouwen
Jessica Schilder liet drie foutpogingen noteren en was klaar, maar de strijd om de winst was spannend: de Canadese Sarah Mitton kwam tot 19,54 meter, de Amerikaanse Maggie Ewen stootte 19,52 meter. Danniel Thomas-Dodd uit Jamaica, de Amerikaanse Chase Ealy én de Portugese Auriol Dongmo stootten allemaal 19,44 meter, maar plek drie ging op basis van haar op één na beste poging (19,32m) naar Thomas-Dodd.

Kogelslingeren mannen
Geen officieel Diamond League-onderdeel, maar wel een topprestatie: de Pool Wojciech Nowicki slingerde de kogel naar een zeer indrukwekkende 81,92 meter, een verbetering van het uit 1985 stammende meetingrecord. Hij won uiteraard, ruim voor de Amerikaan Rudy Winkler (79,42m) en de Canadees Ethan Katzberg (77,93m).

3000m vrouwen
Ze deed niet zozeer mee voor de winst, wat ook niet verwacht was, maar liep wel een meer dan uitstekende race: Maureen Koster eindigde als negende in een fraai nieuw PR van 8:35,93 minuten. Voorin snelde de Keniaanse Beatrice Chebet met een mooi eindschot naar de winst in een beste wereldjaarprestatie van 8:25,01 minuten, voor landgenotes Lilian Rengeruk (8:25,90) en Margaret Kipkemboi (8:26,14). Diane van Es finishte in 8:56,28 als veertiende.

200m mannen
De jonge Amerikaan Erriyon Knighton was de grote favoriet en dat maakte hij weer helemaal waar: met 19,77 seconden pakte hij niet alleen ruimschoots de winst, hij verbrak ook het tien jaar oude meetingrecord van niemand minder dan Usain Bolt. De Cubaan Reynier Mena werd in 20,09 seconden tweede, voor de 20,23 van de Liberiaan Joseph Fahnbulleh.

Mijl vrouwen
Richting de helft van de race nam Birke Haylom het stokje over van de haas en de pas 17-jarige Ethiopische had er bijzonder veel zin in. Ze trok ijzersterk door naar de finish en snelde naar een wereldrecord onder-20 van 4:17,13 minuten - slechts negen vrouwen waren ooit sneller. De Amerikaanse Cory Ann McGee werd in 4:18,11 minuten tweede, voor de Australische Jessica Hull (4:18,24).

5000m mannen
Er werd hard gelopen en dat ontaardde uiteindelijk in een bijzonder fraaie tweestrijd: de Ethiopiër Yomif Kejelcha en Jacob Kiplimo uit Oeganda liepen nek-aan-nek richting de finish en eindigden nota bene met dezelfde tijd: 12:41,73 minuten, de zesde tijd ooit gelopen. Kelejcha bleek na bestudering van de finishfoto nét de winnaar, voor Kiplimo en met de Ethiopiër Telahun Bekele in een eveneens indrukwekkende 12:46,21 op plek drie.

Discuswerpen vrouwen
Kersvers collegekampioene Jorinde van Klinken meldde zich in Oslo en dat was bepaald geen slechte keuze: met 66,77 meter in haar vijfde poging pakte ze zowaar een zeldzame Nederlandse zege op een werpnummer. Plek twee was voor de Amerikaanse Valarie Allman (66,18m), wiens laatste worp beduidend verder edoch ongeldig was. De Kroatische Sandra Perkovic werd met 65,26 meter derde.

100m vrouwen
Marie-Josée Ta Lou schoot uit de startblokken en de Ivoriaanse denderde door naar de finish in een indrukwekkende beste wereldjaarprestatie van 10,75 seconden. De Bahamiaanse Anthonique Strachan verbeterde zich eindelijk weer eens met een prima 10,92 en plek twee, voor de Jamaicaanse Shericka Jackson (10,98).

Verspringen mannen
De Zwitser Simon Ehammer sprong in de tweede ronde naar 8,32 meter en dat leverde hem de winst op. De Amerikaan Marquis Dendy pakte met een prima 8,26 meter de tweede plek, voor de Griek Miltiadis Tentoglou (8,21m).

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis had het niet al te makkelijk, maar toch was de Zweed weer eens de enige die de 6,01 meter wist te slechten. Hij won dus, voor de 5,91 meter van de Amerikaan Christopher Nilsen, terwijl Ernest John Obiena uit de Filipijnen met 5,81 meter de derde plek pakte.

400m horden mannen
Karsten Warholm was één van de twee redenen waardoor het stadion volledig vol zat en de wereldrecordhouder maakte dat weer waar: met niet eens een perfecte race vloog hij naar 46,52 seconden, de vierde tijd ooit gelopen - alleen hijzelf en concurrenten Rai Benjamin en Alison dos Santos waren ooit één keer sneller. De Amerikaan CJ Allen werd weggeblazen, maar pakte met een uitstekende 47,58 seconden wel plek twee, voor de Fransman Wilfried Happio (48,13).

1500m mannen
Jakob Ingebrigtsen was de andere reden voor de massale ticketverkoop en ook hij maakte het volledig waar. De Noorse superloper schroefde het tempo beetje bij beetje op en wist er ook nog een serieuze sprint uit te persen. Hij finishte in 3:27,95 minuten, een verbetering van zijn eigen Europese record en mondiaal de eerste sub-3:28 sinds 2015. Plek twee ging in 3:28,89 naar de Spanjaard Mohamed Katir, voor het Amerikaans record van Yared Nuguse (3:29,02) - de hele top-8 liep uiteindelijk onder de 3:30, een ongekend resultaat.

Celstraf en klinische behandeling voor leksteken groot aantal banden

Een 34-jarige verdachte van het leksteken van een groot aantal banden is door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 365 dagen, waarvan 163 dagen voorwaardelijk. Hij moet zich ook laten opnemen in een psychiatrische kliniek.

De man stak van 17 november 2022 tot en met 25 november 2022 banden lek van auto's, scooters en vrachtwagens van 309 gedupeerden in Capelle aan den IJssel, Krimpen aan de Lek, Ammerstol, Bergambacht en Lekkerkerk. Daarnaast heeft hij zich schuldig gemaakt aan diefstal van een tractorsleutel en aan een poging tot diefstal na insluiping in een woning. Hij werd bij die insluiping betrapt door de bewoners en hun dochter.

Bij de man is een psychische stoornis vastgesteld, waardoor de feiten hem niet volledig kunnen worden toegerekend. Om herhaling te voorkomen dient hij zich te laten behandelen in een kliniek.

De man moet ook de schade vergoeden voor de lekgestoken banden, waarbij in totaal een bedrag van 22.181,38 euro door de rechtbank is toegewezen.

Werkloosheid in mei 3,5 procent

In mei 2023 waren 353 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos. Dat is 3,5 procent van de beroepsbevolking. De ontwikkeling van het aantal werklozen meet het CBS als gemiddelde verandering in de afgelopen drie maanden. In de maanden maart tot en met mei nam het aantal werklozen licht af met gemiddeld duizend per maand. Het aantal werkenden steeg in dezelfde periode met gemiddeld 9 duizend per maand naar 9,7 miljoen. UWV registreerde eind mei 151 duizend lopende WW-uitkeringen.

In mei hadden 3,6 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,2 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de maanden maart tot en met mei is het aantal mensen buiten de beroepsbevolking gedaald met gemiddeld 6 duizend per maand.

UWV: minder WW-uitkeringen dan vorige maand en mei vorig jaar
Eind mei 2023 verstrekte UWV 151 duizend lopende WW-uitkeringen. Dat zijn er 5,4 duizend minder dan in de voorafgaande maand (-3,5 procent). In mei werden 20,3 duizend WW-uitkeringen beëindigd, en kwamen er 14,9 duizend nieuwe uitkeringen bij. In vergelijking met mei 2022 is het aantal WW-uitkeringen inmiddels 8,4 procent lager. Met name onder 45-plussers zijn nu minder WW-uitkeringen dan een jaar geleden.

Over afgelopen drie maanden lichte afname werkloosheid
In mei waren er 3 duizend werklozen minder dan drie maanden eerder (een lichte afname van gemiddeld duizend per maand). Deze daling is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en de niet-beroepsbevolking. Het onderstaande schema laat die stromen zien. De figuur daaronder geeft weer hoe die verschillende stromen zich in de afgelopen maanden hebben ontwikkeld.

Ayuso wint koninginnenrit in Ronde van Zwitserland, Mäder en Sheffield komen hard ten val

Juan Ayuso heeft de koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland. Het Spaanse talent was op de beklimming van de Albulapass duidelijk de sterkste en won met meer dan vijftig seconden voorsprong. Mattias Skjelmose werd tweede in de etappe en neemt de leiderstrui over van Felix Gall.

De vijfde etappe was de koninginnenrit in de Ronde van Zwitserland. In de beginfase lagen twee zware beklimmingen, maar ook in de finale was er een zware klim met de Albulapass (17,4 km aan 6,8%).

Vroeg in de etappe op de Furkapass, een klim van 16,5 kilometer ontstond er een kopgroep van maar liefst dertig renners. Uiteindelijk bleven daar negentien renners van over, maar richting de slotklim van de dag, de Albulapass, zorgde de ploeg van klassementsleider Felix Gall dat de voorsprong niet groot werd.

Op de beklimming nam Soudal Quickstep over van AG2R Citroën, waardoor de voorsprong weer wat zakte, waarna klassementsleider Gall op zeven kilometer van de top zelf versnelde. Wereldkampioen Remco Evenepoel kon niet mee met de versnelling, maar Romain Bardet, Juan Ayuso, Wilco Kelderman en Pello Bilbao konden wel mee met de versnelling. Niet veel later ging Ayuso in de aanval en niemand kon de jonge Spanjaard volgen. Hij raapte één voor één de vroege vluchters op en had op de top van de Albulapass een voorsprong van één minuut op zijn concurrenten.

Ayuso behield in de afdaling zijn voorsprong en zou de etappe met 54 seconden voorsprong winnen. In de achtergrond reed Matias Skjelmose naar de tweede plaats en neemt de leiderstrui over van Gall. De Deense klimmer heeft nu acht seconden voorsprong op de Oostenrijker. Ayuso volgt op achttien seconden.

In de afdaling van de Albulapass, waar de renners snelheden halen van 100 km/h, kwamen Gino Mäder en Magnus Sheffield hard ten val. Sheffield lijkt er relatief goed ervan af te komen, maar voor Mäder is het bang afwachten.

Results powered by FirstCycling.com

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 24

De films in de grote formaten (IMAX, Dolby Cinema) buitelen weer over elkaar heen vanaf deze maand, want het zomerfilmseizoen is in volle gang. Deze week voegt een DC-superheld zich bij de Marvel-superheld die al twee weken te zien is, en daarnaast zijn er vooral kleinere titels nieuw in de bioscopen, deze week, plus een retrospectief op films van Werner Herzog.

The Flash

In The Flash komen werelden samen als Barry Allen met zijn superkrachten terug in de tijd gaat om het verleden te veranderen en zo zijn familie te redden. Hierdoor verandert hij alleen ook onbedoeld de toekomst. Barry komt vast te zitten in een realiteit waarin generaal Zod is teruggekeerd met plannen om de wereld te verwoesten, en er zijn geen superhelden meer om iedereen te redden. Barry’s enige hoop is om een gepensioneerde Batman te overtuigen weer in actie te komen en een gevangengenomen Kryptoniaan te bevrijden, ook al is dat niet wie hij verwacht. Om de wereld te redden en terug te kunnen keren naar zijn eigen toekomst moet Barry rennen voor zijn leven. Maar zal zijn offer genoeg zijn om het universum te herstellen?

To Catch a Killer

De jonge, getalenteerde politieagente Eleanor (Shailene Woodley) worstelt met demonen uit haar verleden die haar het leven zwaar maken. Wanneer ze door FBI inspecteur Lammark (Ben Mendelsohn) wordt betrokken bij het onderzoek naar een reeks massamoorden begint een bloedstollende jacht op de ongrijpbare moordenaar. De onervaren Eleanor verliest zich al snel volledig in de zaak en zal haar eigen verleden moeten gebruiken om de motieven van de genadeloze moordenaar te begrijpen, én om hem te kunnen stoppen…

Sparta

Ewald is jaren geleden naar Roemenië verhuisd. Nu hij in de 40 is, wil hij met een schone lei beginnen. Hij verlaat zijn vriendin en trekt naar het binnenland. Samen met enkele jongens uit de buurt transformeert hij een vervallen schoolgebouw, zodat de lokale kinderen van deze nieuwe plek kunnen genieten. De overige dorpsbewoners zijn echter achterdochtig en confronteren Ewald met de bittere waarheid.

L'Origine du Mal

De vijfenveertigjarige Stéphane werkt in een conservenfabriek, maar bevindt zich plotseling in de wereld van de ultrarijken wanneer ze contact zoekt met haar vervreemde vader, een miljardair. In het luxe familiehuis leert ze ook de andere vrouwen in zijn leven kennen en komen langzaamaan de duistere familiegeheimen aan het licht. Maar is Stéphane eigenlijk wel wie ze zegt dat ze is?

Exodus

Twee werelden komen samen wanneer Sam (40), een professionele mensensmokkelaar, met tegenzin Amal redt, een 12-jarig meisje wiens hele familie vermist is geraakt in de Syrische oorlog. Amal gelooft dat ze onderweg zijn naar Zweden, dus gaat ze op reis om ze te vinden. Sam aarzelt, maar maakt zich zorgen bij de gedachte het meisje alleen achter te laten in een niemandsland en wordt meegesleurd. Dit zal het begin zijn van een onverwachte, sterke, warme en gekke vriendschap op een reis die hun leven voor altijd zal veranderen.

Aguirre, der Zorn Gottes (Aguirre, the Wrath of God)
Werner Herzog, 1972

De film waarmee regisseur Werner Herzog faam verwierf: een groep Spaanse veroveraars op zoek naar El Dorado, onder leiding van de waanzinnige kapitein Aguirre. Met Fitzcarraldo is Aguirre, der Zorn Gottes de archetypische Herzog-film over mannen die hun grenzen verleggen en anderen meeslepen in hun poging tot succes. Klaus Kinski is de onvergetelijke Aguirre, de conquistador die El Dorado wil vinden in het Zuid-Amerikaanse regenwoud. De film is legendarisch, de regisseur is legendarisch en, vooral, de hoofdrolspeler is legendarisch. Geen filmnaslagwerk laat het onvermeld: Herzogs Aguirre, der Zorn Gottes staat in dezelfde lijn als Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey en Francis Ford Coppola's Apocalypse Now: grote films, waarvoor de regisseurs tot het uiterste gingen om ze te realiseren. Zijn film – waarvoor cast en crew evenveel ontberingen leden als de fictieve personages – laat je de woestheid en de kracht van het tropisch woud ervaren. Woest is ook Aguirre, huiveringwekkend overtuigend gespeeld door Kinski met zijn wijd opengesperde blauwe ogen, en onderhuids dreigend de soundtrack met natuurgeluiden en composities van de Duitse krautrockband Popol Vuh.

Fitzcarraldo 
Werner Herzog, 1982

Zakenman Fitzcarraldo (Klaus Kinski) wil een operahuis laten bouwen in het Peruaanse regenwoud – om bij zijn kavel te komen laat hij een stoomboot over de heuvels trekken. De levensgevaarlijke krachttoer werd zonder trucage gefilmd. Het is een plan dat anderen voor waanzinnig zouden houden. Herzog en Kinski zijn opnieuw tot elkaar veroordeeld. Peru, begin 20ste eeuw: zakenman Brian Sweeney Fitzgerald, bijgenaamd ‘Fitzcarraldo’, is gek van opera, en in het bijzonder van de wereldberoemde tenor Enrico Caruso. Voor hem wil hij, midden in het regenwoud, een operahuis laten bouwen. Om het benodigde geld te verzamelen koopt Fitzcarraldo een kavel voor een rubberplantage en scheept zich in op een stoomboot naar het oerwoud. Dat is, in een paar regels, het verhaal van Fitzcarraldo, een man die niet alleen zijn dromen droomt maar ze ook tot werkelijkheid wil maken, tegenslagen niettegenstaande. Een typisch Herzog-personage dus, op maat gesneden voor Herzogs ‘liebster Feind’, Klaus Kinski. 

Kaspar Hauser - Jeder für sich und Gott gegen alle (The Enigma of Kaspar Hauser)
Werner Herzog, 1974

Maar liefst drie prijzen in Cannes ontving Werner Herzogs interpretatie van het Kaspar Hauer-verhaal, over een jongeman die niet kan spreken of lezen - wie is dit ‘natuurkind’? Eigenzinnig is Werner Herzog altijd geweest. Voor de rol van de 17-jarige Kaspar Hauser – het ‘enfant sauvage’ dat niet kan spreken – koos hij de 41-jarige Berlijnse straatzanger Bruno S. Kaspar wordt cultuur bijgebracht, maar beviel zijn oorspronkelijke staat niet beter? Het is een raadselachtig verhaal: op een dag wordt in een van de straten van Nürnberg een jongeman gevonden, gestoken in lompen, die niet kan spreken of lezen. In zijn hand een brief met zijn naam, Kaspar Hauser. Kaspar wordt als freak tentoongesteld in het circus – in 1828 gaat men niet zachtzinnig om met mensen die afwijken van de norm -, totdat de geleerden zich over de jongen buigen. Ze willen de mens in de natuurstaat bestuderen: heeft hij een godsbegrip? Moreel besef? En hoe snel kun je iemand die in een kelder is gehouden, gevoed door een man met een masker voor, socialiseren? 

De drie digitaal gerestaureerde films van Werner Herzog worden in diverse bioscopen vertoond met Nederlandse of Engelse ondertitels. Deze films zijn onderdeel van het filmprogramma bij de tentoonstelling ‘Werner Herzog – The Ecstatic Truth’, van 18 juni t/m 1 oktober 2023 in Eye Filmmuseum.

Massaal protest na dood vrouw door niet uitvoeren abortus in Polen

De recente dood van een zwangere vrouw in het ziekenhuis heeft opnieuw mensen in heel Polen op de been gebracht tegen de rigide abortuswet. De woede richt zich ook steeds meer op artsen. De regering wil de regels 'verduidelijken'.

Enorme menigten demonstranten trokken woensdagavond door de straten van Warschau om de legalisering van abortus te eisen, na de dood van een zwangere vrouw in een ziekenhuis in mei.

De zwangere Dorota Lalik (33) stierf aan een septische shock (bloedvergiftiging) in een ziekenhuis nadat haar baby stierf in de baarmoeder tijdens de 20e week van haar zwangerschap. Afgelopen maandag zei de Poolse ombudsman voor patiëntenrechten dat het ziekenhuis haar had moeten vertellen dat haar leven gered had kunnen worden door een abortus uit te voeren. Polen's anti-abortus wetten behoren tot de strengste in Europa en hebben de afgelopen jaren massale protesten uitgelokt.

Ook richting artsen wordt de kritiek groter; Vooral gynaecologen zijn 'bijzonder conservatief', schreef vrouwenactiviste Marta Lempart op internet. "Het abortusverbod in Polen is moordend, zoals we vanaf het begin voorspelden. Omdat de doktoren bang zijn voor vervolging, willen ze de levens van de vrouwen niet redden, ze vrezen voor hun carrière", zegt Monika Roza van het liberaal Burgerplatform.

De beschuldigingen zijn ernstig, maar de regering ontkent enig verband met de wetgeving. Premier Morawiecki reageerde rechtstreeks op de dood van de 33-jarige Dorota uit Nowy Targ in Zuid-Polen:

'Wat er is gebeurd, is buitengewoon triest, maar we moeten vandaag geen conclusies trekken omdat er een onderzoek loopt dat hopelijk zo snel mogelijk licht zal werpen op het publiek. We mogen het leed van het gezin niet vergroten door politisering. Maar ik wil duidelijk zeggen: als het leven en de gezondheid van een vrouw in gevaar zijn, laat de Poolse wet geen keus - dan moet het leven van de vrouw worden gered. Abortus is nooit een gemakkelijke keuze, maar soms is het gewoon noodzakelijk."

Michal Bulsa van de Szczecin Medical Association en zelf gynaecoloog klaagt: De regelgeving is niet duidelijk; men wantrouwt de rechtbanken, die vaak vele jaren over doen om tot een beslissing te komen. Patiënt en arts moeten een vertrouwensrelatie hebben. "Er kan geen openbare aanklager tussen ons staan", zegt hij. "We hebben oplossingen nodig die de patiënt een veilig gevoel geven, maar ook de verantwoordelijke arts."

Random Pics van de Dag #963

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederland leert weinig van beslechten geschillen met EU

EU-lidstaat Nederland trekt meestal aan het kortste eind als de Europese Commissie formele stappen zet omdat Nederland Europese wetgeving niet correct of volledig naleeft. Voordat de Commissie een inbreukprocedure inzet of naar het Europese Hof stapt, is er informeel overleg geweest. Kwesties worden dan vaak opgelost, maar ministeries trekken er weinig lessen uit, doen weinig aan inhoudelijke afstemming, tegenspraak en coördinatie.

Hoe in Nederland schendingen van EU-recht ontstaan en hoe ze worden opgelost, wordt door de ministers zelden geëvalueerd. Als er al wordt teruggekeken op afgeronde procedures, gebeurt dat mondeling en niet in samenhang.

Verschillende en langlopende kwesties
Het gaat om uiteenlopende kwesties. Een voorbeeld waar Nederland op de vingers is getikt, is de hoogte van leges voor een verblijfsvergunning. Langlopende kwesties zijn de Kaderrichtlijn Water en het ook na 20 jaar nog steeds niet helemaal juist invoeren van het Europees aanhoudingsbevel. De kwestie rond de PAS-regeling (Programma Aanpak Stikstof voor boeren) is ontstaan omdat Nederlands beleid conflicteerde met de sinds1994 bestaande EU-habitatrichtlijn. De Algemene Rekenkamer heeft in het onderzoeksrapport EU-recht in de praktijk van 15 juni 2023 alle geschillen betrokken tussen de EU en Nederland tussen 2010 en 2020 en 9 kwesties daarvan nader beschreven.

Inbreukprocedures tegen Nederland: 67 keer
Volgens de Europese Commissie zit Nederland ten opzichte van de andere 26 lidstaten in de middenmoot als het om incorrecte en niet-volledige uitvoering van EU-wetgeving gaat. Nederland haalt daarmee de norm voor invoering van EU-wetgeving niet. In de onderzochte periode van 2010 tot 2020 is de Europese Commissie 67 keer overgegaan tot een inbreukprocedure tegen Nederland vanwege incorrecte of onvolledige naleving van EU-wetgeving. Dit omdat de informele dialoog geen resultaat opleverde. In 24 gevallen betrof het kwesties met de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Weinig ambtelijke coördinatie
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken coördineert overleggen van ministeries over de uitvoering van aangenomen EU-wetgeving, en problemen die daarbij in de praktijk soms voor Nederland ontstaan. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken beschikt over een ‘passend aantal’ ambtenaren met EU-rechtelijke kennis voor de coördinatie. Dat is bij de ministeries van Justitie en Veiligheid en van Economische Zaken en Klimaat met ook coördinatietaken veel minder het geval. De ambtelijke coördinatie is vooral procesmatig en komt vaak laat op gang. Het voorkomen dat de Europese Commissie zo’n formele gerechtelijke procedure start, krijgt weinig aandacht in Den Haag. Er is geen tegenspraak tussen ministeries. Dat kan lange procedures tegen oplopende maatschappelijke kosten helpen voorkomen. Ministers zoeken soms in het Nederlands belang de randen op van wat mogelijk is – of gaan daar overheen. Ministers informeren het Nederlands parlement enkel op hoofdlijnen over lopende en afgesloten inbreukprocedures en zaken bij het Europese Hof. Het parlement ontvangt geen informatie over informele procedures.

Overleg over correcte uitvoering EU-recht leidt meestal tot een vergelijk
Er bestaat geen overzicht van alle informele contacten tussen de Commissie en lidstaat Nederland, en wat deze opleveren. Uit informatie bij de Europese Commissie blijkt dat informele procedures in de meeste gevallen voorkomt dat de Commissie een formele inbreukprocedure opstart. Die dialoog met Nederland komt op gang nadat de Europese Commissie mogelijk niet-correcte invoering van EU-wetgeving heeft vastgesteld. Tussen 2010 en 2020 liepen er tegen Nederland 264 informele zogeheten EU-PILOT-procedures. Die werden opgestart na klachten van burgers of belangenorganisaties of nog vaker omdat de Europese Commissie vraagtekens had bij de toepassing van EU-recht door Nederland. Meestal ging dat over milieukwesties, energiebeleid of mobiliteit en transport. Bijvoorbeeld omdat Nederland de doelstelling voor energie uit hernieuwbare bronnen niet haalt. Dat is opgelost doordat Nederland op papier Deense hernieuwbare energie koopt. In twee derde van de 264 gevallen accepteerde de Commissie uiteindelijk het Nederlandse standpunt en werd een formele procedure dus voorkomen. Bij een andere informele procedure, SOLVIT genoemd, zijn 443 gevallen vooral op het terrein van sociale zekerheid en vrij verkeer van personen besproken.

Klachten van burgers of bedrijven vaak aanleiding
In de periode 2010 tot en met 2020 heeft de Europese Commissie 1.025 klachten van burgers, bedrijven of organisaties over Nederland ontvangen . Voornamelijk over kwesties van werkgelegenheid (bijvoorbeeld voldoet weigering IND van een visumverlening aan de EU-richtlijn), milieu (bijvoorbeeld Fransen die klagen over Nederlandse pulsvissers) en de interne markt. De Europese Commissie achtte 164 klachten gegrond en ging daarover het gesprek aan met Nederland. Hoe een ministerie deze overleggen over mogelijke niet-naleving van EU-verordeningen, -richtlijnen en -besluiten moet ingaan is niet vastgelegd. Ministeries beschikken maar zeer beperkt over informatie hoe met klachten over EU-wetgeving om te gaan.

De Europese Commissie doet voorstellen voor EU-wetgeving. Besluitvorming vindt veelal plaats via de Raad van ministers, in samenspraak met het Europees Parlement. Dus lidstaten bepalen voor een groot deel welke zaken op EU-niveau worden geregeld. Na besluitvorming is Nederland, net als alle 27 EU-lidstaten, verplicht om alle maatregelen te nemen die nodig zijn voor de uitvoering van EU-wetgeving. De Europese Commissie bewaakt dat lidstaten zich er aan houden. Als de Commissie vindt dat Nederland wetgeving niet correct of niet-volledig invoert of uitvoert, bestaan er diverse mogelijkheden om de lidstaat hierop aan te spreken. Informele overleggen en brieven komen niet in de openbaarheid. Bij formele stappen, zoals de zogenoemde inbreukprocedure of als een kwestie wordt voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, zijn processen wel voor de buitenwereld te volgen

Tegelijk met het rapport EU-recht in de praktijk actualiseert de Algemene Rekenkamer op15 juni 2023 gegevens op haar EU-webpagina’s. Nieuw is daarbij de webpagina Hoe wordt EU-wetgeving in Nederland nageleefd?

Naar het Rapport.

FOK! Wat een weer: een beetje bewolking

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Het is afgelopen nacht lekker afgekoeld tot 10-15 graden, maar er staat ons weer een zomers warme dag te wachten op veel plekken. Misschien wel een wat onaangename zomerse dag want er is wat bewolking wat betekent dat er vocht in de lucht zit. In het noorden komt het niet overal tot een zomerse dag, daar wordt het 24 graden met volop zon. In het zuiden en oosten kan het 28 graden worden. Vanmiddag breidt de bewolking in het oosten uit naar andere delen van het land.

Vanavond lost de bewolking op en neemt de wind iets af. Ook aankomende nacht koelt het weer flink af, morgen weer wat bewolking in het land en een graadje warmer. De neerslag die in de kaarten stond is gecentraliseerd naar één dag, de komende twee weken blijven we zomerse temperaturen houden. Zoals het er nu uit ziet zal de hittegolf 21 dagen duren, maar een verlenging zal er zeker wel in zitten.

Tot morgen!

Zonnige dag op de Kalmthoutse heide (Foto: qltel)
Zonnige dag op de Kalmthoutse heide ((Archief)Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Duitse aanklagers onderzoeken Rammstein en Till Lindemann

Het parket van Berlijn is een onderzoek gestart naar de beschuldigingen tegen Rammstein-zanger Till Lindemann. Het parket maakte woensdagavond bekend dat er ambtshalve een onderzoek loopt en dat er meerdere strafrechtelijke aangiften zijn gedaan door derden, dat wil zeggen personen die niet bij enig misdrijf betrokken zijn.

Volgens de officier van justitie is de procedure ingeleid vanwege beschuldigingen van zedendelicten en de verkoop van verdovende middelen. Verdere informatie kon op dit moment niet worden gegeven om de lopende onderzoeken niet in gevaar te brengen en om de persoonlijke rechten van de mogelijk benadeelde partij en de beklaagde te beschermen.

De afgelopen dagen hebben verschillende vrouwen ernstige beschuldigingen geuit tegen Lindemann. Volgens deze werden jonge vrouwen van tevoren geselecteerd en gevraagd of ze naar de after party wilden komen.

Volgens beschrijvingen van enkele vrouwen zouden daar ook seksuele handelingen hebben plaatsgevonden en zijn er ook gevallen van geweld en misbruik beschreven. Van sommige vrouwen die op de feesten gratis alcohol en drugs kregen aangeboden, werd volgens een van de beschuldigingen niet eens naar hun leeftijd gevraagd.

Volgens informatie van RBB is het onderzoek ingesteld vanwege een zedendelict op grond van artikel 177 van het Wetboek van Strafrecht - dat aanranding, seksuele dwang en verkrachting regelt.

Dinsdag - voordat het onderzoek bekend werd - kondigde Radio1 op zijn homepage aan dat 'The show with Flake', de toetsenist van de band, tot nader order opgeschort was. 

"Aangezien Rammstein op tournee is, hadden we zoals gewoonlijk een show gepland, wat nu ongepast lijkt gezien het debat rond Rammstein. Flake ziet momenteel echter geen mogelijkheid om een nieuwe show te produceren die recht doet aan de huidige situatie. Daarom geeft Radio1, in overleg met Flake, besloten dat de uitzending wordt gepauzeerd", aldus Radio1. 

EU dreigt Google met gedwongen verkoop deel bedrijfsactiviteiten

Internetgigant Google moet in opdracht van de Europese Unie mogelijk een deel van zijn online advertentieactiviteiten verkopen vanwege concurrentiebeperkend gedrag. Een zelfverbintenis zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om een einde te maken aan de huidige praktijk, zei Margarethe Vestager, de EU-commissaris die verantwoordelijk is voor eerlijke concurrentie. "Natuurlijk weet ik dat dit een sterke claim is, maar het weerspiegelt de aard van markten en hoe ze werken."

De Europese Commissie is na onderzoek tot de voorlopige conclusie gekomen dat alleen de verplichte verkoop van een deel van de diensten van Google de zorgen over concurrentie kan wegnemen, zo maakte de autoriteit vandaag bekend. De hoofdvraag in de procedure is of Google een voordeel heeft behaald ten opzichte van haar concurrenten op het gebied van advertentiediensten en daarmee de concurrentie heeft vervalst.

In een twee jaar durend onderzoek ontdekten de EU-toezichthouders dat de dochteronderneming van Alphabet de concurrentie belemmerde door de voorkeur te geven aan haar eigen technologie voor online adverteren. Google doet dit al sinds 2014."Het bedrijf verzamelt gebruikersgegevens, verkoopt advertentieruimte en treedt op als intermediair voor online advertenties", zegt Vestager. Google is dus op bijna elk niveau in deze branche vertegenwoordigd. "We vrezen dat Google zijn marktpositie had kunnen gebruiken om zijn eigen bemiddelingsdiensten te bevoordelen", aldus de politicus.

Het is de eerste keer dat de EU een technologiegigant opdracht geeft om delen van zijn bedrijf op te splitsen. Google kan nu zijn tegenargumenten presenteren voordat de Commissie haar definitieve besluit neemt. Het bedrijf reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Mede dankzij haar sterke positie als zoekmachine kan het Amerikaanse concern 28 procent van alle inkomsten uit internetadvertenties wereldwijd claimen. Vorig jaar bedroegen die inkomsten $ 224,5 miljard.

De EU heeft het voortouw genomen in een wereldwijde beweging die oproept tot hardhandig optreden tegen techreuzen. De Europese mededingingsautoriteiten hebben zich tot nu toe echter beperkt tot het opleggen van forse boetes, waaronder drie antitrustboetes van meerdere miljarden euro's aan Google.

Roddelpraat moet schadevergoeding betalen aan John de Mol

De uitlatingen die de twee presentatoren van Roddelpraat in april 2022 deden over John de Mol waren onrechtmatig. Dat oordeelt de rechtbank Midden-Nederland in een procedure tussen De Mol en de twee presentatoren. Het duo stelde dat De Mol drie personen heeft omgekocht die zouden hebben gezien hoe de zoon van De Mol zijn ex-partner sloeg. Volgens de rechtbank is hun stelling onvoldoende onderbouwd. De presentatoren moeten De Mol een schadevergoeding betalen van 5.000 euro.

Uitzending
Op 13 april 2022 plaatste het programma Roddelpraat op hun YouTube kanaal en website een nieuwe uitzending. De presentatoren hadden het hierin over John de Mol en zijn zoon. Die zou zijn ex-partner hebben geslagen en De Mol zou volgens het duo drie getuigen hebben omgekocht die dat gezien hebben. De presentatoren vertelden in de uitzending dat dit 100.000% waar is en dat het is geverifieerd met bron en bewijs.

Rectificatie
Twee dagen na de uitzending sommeerde de advocaat van De Mol de presentatoren de uitzending offline te halen en te rectificeren. Daarnaast kondigde hij een schadevergoeding aan. Uiteindelijk werd de uitzending van Roddelpraat (deels) verwijderd en werd een rectificatie geplaatst, maar dit doet volgens De Mol niets af aan het onrechtmatig handelen van de presentatoren. Hij stelt dat hij in zijn eer en goede naam is aangetast en daarom recht heeft op een schadevergoeding. Bovendien is hij van mening dat de rectificatie op een spottende en grievende manier is vormgegeven en dat de presentatoren daarmee hun eerdere uitlatingen alleen maar bevestigen richting een groot publiek. De presentatoren vinden dat zij niet onrechtmatig hebben gehandeld omdat zij hun uitspraken baseren op twee bronnen. Door hun rectificatie erkennen zij naar eigen zeggen ook niet dat zij onrechtmatig hebben gehandeld. Ze zagen het simpelweg niet zitten om in een juridisch conflict terecht te komen. 

Oordeel
De rechtbank is van oordeel dat de presentatoren van Roddelpraat wel onrechtmatig hebben gehandeld in de uitzending van 13 april 2022. Dat de uitlatingen die zij deden juist zijn, zoals zij stellen, hebben ze onvoldoende onderbouwd. Ze hebben geen feiten, omstandigheden, stukken en/of verklaringen naar voren gebracht waaruit de juistheid van hun stelling blijkt. Het mag van het duo, dat een beroep doet op hun rechten als journalist, verwacht worden dat ze hun uitlatingen meer onderbouwen en dat ze bij de personen van wie zij de informatie kregen, meer concrete informatie hadden ingewonnen en deze informatie ook zelf hadden geverifieerd. In deze zaak weegt het belang van De Mol, namelijk het recht op eerbiediging van de eer en goede naam, zwaarder dan die van de presentatoren die een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting. Omdat inbreuk is gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van De Mol en zijn eer en goede naam zijn geschonden, heeft hij ook recht op een schadevergoeding. De rechtbank oordeelt dat sprake is van onrechtmatige uitlatingen die hebben geleid tot een beperkte aantasting van de eer en goede naam van De Mol. Hierbij past niet het gevorderde bedrag van 27.500 euro. Alles afwegende vindt de rechtbank een schadevergoeding van 5.000 euro passend. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1447
special
VrijMiBabes #236 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1446
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
©FOK.nl e.a.