FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 januari 2023

Random Pics van de Dag #834 (fixed!)

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

AI Picture Gallery #96

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

RoemeniŽ neemt voor 3,6 miljoen euro goederen Andrew Tate in beslag

De Roemeense politie heeft meerdere luxe goederen zoals auto's en horloges van influencer en ex-kickbokser Andrew Tate (36) in beslag genomen. De voertuigen werden bij zijn woning in de Roemeense hoofdstad weggehaald nadat een verzoek van Tate om vrijlating en bezwaar tegen de inbeslagneming vorige week werd afgewezen.

Hij wordt samen met zijn broer Tristan en twee Roemeense vrouwen vastgehouden op verdenking van mensenhandel, verkrachting en het vormen van een criminele bende om vrouwen seksueel uit te buiten. Beide mannen hebben de aantijgingen ontkend.

Tot dusver is  beslag gelegd op meerdere bezittingen en grond die eigendom zijn van bedrijven die op naam staan van de gebroeders Tate.

Als de Roemeense aanklagers kunnen bewijzen dat de broers geld hebben verdiend met illegale activiteiten, waaronder mensenhandel, kunnen de activa worden gebruikt om de kosten van het onderzoek en de vergoeding van de slachtoffers te dekken, zeggen de Roemeense autoriteiten.

Tate woont sinds 2017 in Roemenië en werd eerder verbannen van verschillende socialemediaplatforms wegens het uiten van vrouwonvriendelijke opvattingen en haatdragende taal. Zo noemde hij zichzelf een vrouwenhater, zei hij dat vrouwen toebehoren aan mannen en dat vrouwen deels zelf schuldig zijn aan hun eigen verkrachting. 

Poolse schansspringers grijpen in eigen huis twee keer nťt naast winst

De World Cup schansspringen zag dit weekeinde weer flink wat actie. De vrouwen sprongen na hun eerdere optredens nog een tweede individuele wedstrijd in het Japanse Zao, terwijl de mannen in individueel én teamverband in actie kwamen in het Poolse Zakopane.

Mannen teamwedstrijd, Zakopane
In de eerste ronde staken twee landen er enigszins bovenuit: met Kamil Stoch, Piotr Zyla, Pawel Wasek en Dawid Kubacki deed de Poolse thuisploeg het beter dan wie dan ook, maar Daniel Tschofenig, Michael Hayböck, Manuel Fettner en Stefan Kraft volgden namens Oostenrijk op de voet. Met Markus Eisenbichler, Philipp Raimund, Karl Geiger en Andreas Wellinger stond Duitsland op plek drie, voor het Noorwegen van Marius Lindvik, Kristoffer Eriksen Sundal, Johann André Forfang en Vierschansenwinnaar Halvor Egner Granerud.

In ronde twee sprong Tschofenig Oostenrijk langs het Polen van Stoch, terwijl Eisenbichler plek drie verstevigde voor Duitsland. Lovro Kos sprong Slovenië ondertussen langs het Noorwegen van Lindvik naar plek vier. Met de sprongen van Hayböck, Zyla, Raimund, Peter Prevc en Sundal veranderde er in de top-5 niks, hoewel de verschillen wel iets groter werden. Fettner vergrootte de Oostenrijkse voorsprong tegen Wasek van Polen, terwijl Geiger, Timi Zajc en Forfang hun teams op dezelfde posities hielden.

Granerud hield Noorwegen als slotspringer in elk geval op de vijfde plek, waarna Lanisek de vierde plek voor Slovenië veilig wist te stellen. Wellinger zorgde dat Duitsland zeker was van het podium, Kubacki deed hetzelfde voor de tweede plek van Polen en Kraft sprong de Oostenrijkse overwinning met iets meer moeite dan gedacht definitief de boeken in.

Mannen individuele wedstrijd, Zakopane
Voor eigen publiek liet World Cup-leider Dawid Kubacki zien dat hij voor niks minder dan de zege ging: de Pool pakte ruimschoots de leiding en eigenlijk stond alleen de Oostenrijker Jan Hörl nog een beetje in de buurt. Halvor Egner Granerud en Marius Lindvik uit Noorwegen volgden en hadden de Oostenrijker Stefan Kraft en de Pool Kamil Stoch niet ver achter zich staan.

Stoch leverde in de tweede ronde een plekje in bij de Sloveen Anze Lanisek en de Duitser Markus Eisenbichler, waarna Kraft de leiding juist ruim overnam. Lindvik verloor dan weer vier posities, maar Granerud bleef ze allemaal voor. Hörl zakte drie plekken terug, waarna Kubacki de zege binnen mocht springen. Dat lukte de Pool echter net niet: hij kwam net tekort en de zege was voor Granerud, vóór Kubacki en Kraft.

Vrouwen, Zao
Eva Pinkelnig was in de eerste ronde weer eens de beste, maar de Oostenrijkse werd op de voet gevolgd door de Duitse Selina Freitag. Het Noorse duo Thea Minyan Bjørseth en Anna Odine Strøm stond op de derde en vierde plek, voor Nika Kriznar uit Slovenië, de Oostenrijkse Marita Kramer, Josephine Pagnier namens Frankrijk en de eerste van de thuisspringsters, Yuka Seto.

Met de Noorse Silje Opseth aan de leiding leverde Seto in de tweede ronde zeven plekken in, waarna Pagnier vijf posities verloor. Kramer had het ook niet helemaal en zakte drie plekken terug, waarna Kriznar de schade beperkt hield tot één plek. Strøm wist haar plek dan wél te verdedigen, maar Bjørseth verloor er twee. Freitag pakte de leiding en verzekerde zich van plek twee, waarna het aan Pinkelnig was om het af te maken. Dat deed de Oostenrijkse: zij won opnieuw, voor Freitag en Strøm.

Rusland valt opnieuw burgerdoelen aan, 30 doden door raket op flat Dnipro

De nieuwe Russische slager Valery Gerasimov, heeft zijn visitekaartje afgegeven. Op Orthodoxe nieuwjaarsdag liet hij een kruisraket neerkomen op een flat van negen verdiepingen vol Oekraïense burgers in Dnipro. 

Update 21.15 uur: Het dodental ten gevolge van de Russische aanval in Dnipro is opgelopen tot 30. Volgens een woordvoerster van de regionale gouverneur zijn er daarnaast 30 mensen gewond geraakt, waarvan 12 in kritieke toestand verkeren. Er zouden zich nog zo'n 30 tot 40 andere mensen onder het puin liggen. Reddingswerkers meldden dat mensen nog steeds schreeuwen om hulp onder het puin vandaan. Mede door de kou groeien de zorgen over de bedolven personen.

Eerdere berichtgeving: De krant 'Kyiv Independent', die de gouverneur van Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko citeert, meldt dat hierbij twaalf mensen zijn omgekomen. Een van de dodelijke slachtoffers was een 15-jarig meisje. Eerder werd gesproken over vijf doden en minstens 20 gewonden. In Dnipro zijn reddings- en bergingsoperaties aan de gang. 35 Mensen werden uit het gebouw gered.

In grote delen van Oekraïne ging zaterdag het luchtalarm af. Russische raketten hadden 's ochtends al de hoofdstad Kyiv geraakt.

Volgens de Oekraïense luchtmacht kwamen de raketten uit noordelijke richting. Er werden ook aanvallen gemeld vanuit Kharkiv en Zaporizhia. Ondertussen meldt de Republiek Moldavië dat raketresten op haar grondgebied terecht zijn gekomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Chisinau zei dat de fragmenten in het noorden van het land waren gevallen.

Motoragenten maken einde aan 'stuntmeeting' scooterrijders in Amsterdam

De politie heeft vanmiddag op de Kaapstadweg in het Westelijk Havengebied in Amsterdam een bijeenkomst van hardrijdende scooterrijders beëindigd. Agenten hielden twee verdachten aan en deelden meerdere bekeuringen uit. Zo meldt AT5. 

Een getuige laat aan AT5 weten dat het om een zogeheten 'stuntmeeting' ging. Het NPO-programma Danny's Wereld was vorig jaar bij een soortgelijke meeting aanwezig. Deelnemers aan dit soort bijeenkomsten rijden op verlaten plekken hard en halen stunts uit. 

Op videobeelden is te zien dat vier motoragenten achter een van de scooterrijders aan gaan. Een politiewoordvoerder zegt dat er een melding was binnengekomen dat er 'mogelijk met allerlei voertuigen heel hard werd gereden'.

Agenten troffen inderdaad zo'n dertig tot veertig mensen aan. Naast de aanhoudingen en bekeuringen is er ook een voertuig in beslag genomen.

De toeschouwer heeft voor een deel begrip voor het ingrijpen door de politie. "Puur om het feit dat er hele heftige ongelukken kunnen gebeuren natuurlijk, ergens gun ik ze de vrijheid wel, maar vaak zie je dat het gewoon heel erg mis gaat." Hij zegt dat deelnemers hun brommers hebben ingeladen in bussen en daarna zijn vertrokken.

Britse viermansbob verslaat Duitsers op thuisbaan

De World Cup bobsleeën in het Duitse Altenberg is zondag afgesloten met nog twee wedstrijden. Op de klassieke baan in Duitsland stonden nog twee wedstrijden op het programma en die werden weer vrij spannend.

Tweemansbob vrouwen
Duitsland domineerde het niet al te grote deelnemersveld, maar dat de nog onervaren pilote Lisa Buckwitz met remster Kira Lipperheide de snelste was in run één mocht verrassend genoemd worden. Kim Kalicki volgde met Leonie Fiebig op 0,18 seconden, voor Laura Nolte en remster Lena Neunecker (+0,29). De Amerikaanse Kaillie Humphries was met remster Jones op 0,29 seconden de enige realistische concurrente voor een Duitse sweep.

Zonder problemen verdedigde Humphries in de tweede run in elk geval haar positie, waarbij ze kon hopen op een podiumplek. Nolte verloor wat bij de start en maakte dat net niet goed, ze kwam in dezelfde tijd als Humphries over de meet. Kalicki vergrootte haar voorsprong naar 0,26 seconden, waarna het aan Buckwitz was. Die verspeelde met een schuiver wat tijd, maar met 0,12 seconden pakte ze wel haar allereerste World Cup-zege in de tweezitter.

Viermansbob mannen
De strijd om de podiumplekken was spannend en werd na één afdaling aangevoerd door de Britse slee van Brad Hall. Die was 0,07 seconden sneller dan de Duitse slee van Christoph Hafer, terwijl diens landgenoot Johannes Lochner op 0,12 seconden ook volop mee streed. De Oostenrijker Markus Treichl volgde op 0,32 seconden, vlak voor de Letse slee van Emils Cipulis (+0,35) en de - doorgaans - Duitse topslee van de wat geblesseerde Francesco Friedrich (+0,53).

In de tweede run kwam Friedrich ouderwets soeverein over, hij pakte in elk geval ruim de leiding. Cipulis kwam er met 0,75 seconden alvast geenszins aan te pas en zakte een plek terug, Treichl kwam drie honderdsten tekort om Friedrich voor te blijven. Lochner bleef wel 0,26 seconden voor zijn landgenoot, waarna Hafer nog eens 0,17 seconden sneller ging. Hall maakte het nog even spannend, maar met 0,09 seconden pakte hij wel zijn tweede World Cup-zege ooit, samen met remmers Taylor Lawrence, Arran Gulliver en Greg Cackett.

Handballers winnen op WK ook van Noord-MacedoniŽ

De Nederlandse handballers hebben op het WK ook hun tweede wedstrijd gewonnen. Nadat eerder werd gewonnen van Argentinië was Oranje ditmaal te sterk voor Noord-Macedonië (34-24) en daarmee zeker van de hoofdronde van het wereldkampioenschap.

In Krakau kwam Macedonië nog wel op voorsprong(2-3), maar al snel maakte Nederland het verschil. Oranje liep snel uit naar een 7-3 voorsprong en die voorsprong wisten de Nederlandse handballers de voorsprong vast te houden en bij rust stonden ze met 18-11. In de tweede helft liep de ploeg van bondscoach Staffan Olsson uit naar een 34-24 winst. Kay Smits was topscorer van Oranje met tien goals.

Dankzij de winst is Nederland zeker van de hoofdfase van het WK. Dinsdag staat nog wel de wedstrijd tegen Noorwegen op het programma.

Duitse rodelaars pakken drie uit vijf keer goud op EK en World Cup

In het Letse Sigulda is weer een weekeinde rodelen afgewerkt. Dat was wederom een World Cup-wedstrijd, net als vorige week, maar dat deed dit keer ook dienst als Europees kampioenschap, dus waren er ook nog eens titels te verdelen.

Mannendubbels
Het zat allemaal vreselijk dicht op elkaar in run één: de Letse toppers Martins Bots en Roberts Plume waren welgeteld negen duizendsten van een seconde sneller dan landgenoten Eduards Sevics-Mikelsevics en Lukass Krasts. De Duitsers Tobias Wendl en Tobias Arlt volgden op 0,035 seconden, met de Oostenrijkers Thomas Steu en Lorenz Koller (+0,067) als voornaamste uitdagers.

Steu en Koller vielen in run twee drie plekken terug, waardoor hun landgenoten Juri Gatt en Riccardo Schöpf de leiding nog in handen hadden. Wendl en Arlt pakten met 0,194 seconden dik de leiding, waarna Sevics-Mikelsevics en Krasts 0,089 seconden tekort kwamen, maar zich wel verzekerden van hun eerste podium ooit. Bots en Plume mochten het afmaken, maar dat lukte net niet: tweede op 0,062 seconden, achter winnaars Wendl en Arlt en voor landgenoten Sevics-Mikelsevics en Krasts.

Vrouwendubbels
Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië waren in de eerste run het snelst en sloegen gelijk een prima gat. Het Letse duo Anda Upite/Sanija Ozolina, dat vorige week de wedstrijd won na fouten van bijna alle anderen, volgde op 0,152 seconden, voor het Amerikaanse duo Chevonne Forgan/Sophia Kirkby (+0,187). De rest werd aangevoerd door Selina Egle en Lara Michaela Kipp uit Oostenrijk (+0,262).

Egle en Kipp kwamen in run twee welgeteld twee duizendsten van een seconde achter Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal uit Duitsland terecht, maar een plek verloren ze uiteindelijk niet: Forgan en Kirkby leverden op 0,06 seconden twee plekken in. Met 0,057 seconden verdedigden Upite en Ozolina in elk geval hun positie, waarna het aan Vötter en Oberhofer was. Die lieten er geen twijfel over bestaan: met 0,501 seconden wonnen ze met een - voor rodelbegrippen - wereld van verschil.

Mannen
Geen Letland boven, want de Oostenrijker Nico Gleirscher noteerde in run één zowaar de snelste tijd. Thuisfavoriet Kristers Aparjods zat er met 0,032 seconden achterstand wel bovenop en werd gevolgd door de zeer verrassende Oekraïner Andriy Mandziy (+0,128), die net als de rest van zijn team al tijden in Letland verblijft in verband met de oorlog in hun land. Met Gints Berzins op 0,154 volgde nog een Let, voor de Slowaakse veteraan Jozef Ninis (+0,159) en Dominik Fischnaller uit Italië (+0,210).

World Cup-leider Fischnaller zakte in de tweede run twee plekken terug, met de Duitser Max Langenhan aan de leiding. Ninis verloor drie plekken op de langzamer wordende baan en ook Berzins had het lastig: de Let leverde eveneens drie plekken in. Mandziy kon het evenmin bolwerken en zakte negen plekken terug en óók Aparjods redde het niet: derde op 0,085 seconden, achter Langenhan en diens landgenoot Felix Loch, met alleen Gleirscher te gaan. Die viel echter net wat verder terug: vierde op 0,245 seconden en dus ging de winst naar Langenhan, twaalfde na run één, voor Loch en Aparjods.

Vrouwen
De thuisfans konden in run één alvast weer juichen: Kendija Aparjode was de snelste, met de jonge Duitse Merle Fräbel op slechts 0,017 seconden. Ook daarachter was het spannend: de Italiaanse Sandra Robatscher volgde op 0,048 seconden, voor de Letse Sigita Berzina (+0,060), de Duitse Dajana Eitberger (+0,068) en Elina Vitola (+0,095), de derde Letse op de zesde plek.

In run twee verloor Vitola met 0,037 seconden een plekje aan de Duitse Anna Berreiter, waarna Eitberger zich met 0,031 seconden nét voor de Letse voegde, maar achter haar landgenote. Berzina viel met 0,137 seconden drie plekken terug, waarna Robatscher met 0,115 seconden ook drie plekken verloor - een huilende Berreiter was zo zeker van het podium. Fräbel viel met 0,042 seconden van het podium af, waarna het aan Aparjode was. De Letse hield het echter niet vol: zevende op 0,183 seconden en dus was het goud voor Berreiter, die na run één nog op plek zeven stond.

Estafette
Letland was logischerwijze de favoriet en dat maakte de thuisploeg waar: Vitola, Aparjods en Bots/Plume zetten een tijd neer waarvoor het Duitse team van Berreiter, Langenhan en Wendl/Arlt 0,367 seconden tekort kwam. De derde plek was op 0,774 seconden voor Robatscher, Fischnaller en Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner namens Italië. Voor Oostenrijk eindigde de week zuur: Madeleine Egle, Nico Gleirscher en Juri Gatt/Riccardo Schöpf waren onderweg met een tijd waarmee ze vermoedelijk zouden winnen, maar Gatt en Schöpf crashten in een van de laatste bochten.

Uitslag FC Emmen - SC Cambuur

Het degradatieduel tussen FC Emmen en SC Cambuur heeft geen winnaar opgeleverd. In een teleurstellend duel kwamen beide ploegen niet tot scoren, 0-0.

In de eerste helft liet Cambuur de bal aan Emmen, dat daar weinig mee deed. De ploeg uit Leeuwarden kreeg de kansen, Boere schoot voorlangs en een inzet van Jacobs werd gekeerd door Van der Hart. Emmen was het dichts bij een goal dankzij Zivkovic, maar Cambuur-keeper Virgínia kon redding brengen op zijn hakbal.

In de tweede helft daalde het amusementsniveau nog verder en gebeurde er lange tijd vrijwel niet. Pas vlak voor tijd veerde het publiek op bij een goed schot van Vlak, wat ook weer knap werd gekeerd door Virgínia.

FC Emmen

0 - 0

SC Cambuur

 
 Gele kaart: , Virgínia, (SC Cambuur)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.135
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Bouchouari
Araujo
J.Veldmate (Heylen/79)
Burnet (Bernadou/59)
El Messaoudi (Assehnoun/ 79)
Veendorp
Vlak
Romeny (Mendes/65)
Zivkovic (Scholte/79)
Diemers
  Virgínia
Schmidt
Smand
Bergsma
Bangura
Hoedemakers
D.v.Kaam
Jacobs
Breij (Balk/67)
Boere (Uldrikis/ 75)
Maulun (Paulissen/75)

Uitslag FC Groningen - Feyenoord

Feyenoord heeft de koppositie in de eredivisie verstevigd. In Groningen wonnen de Rotterdammers met 0-3 en hebben nu vier punten voorsprong op AZ, Ajax en PSV volgen op vijf punten.

Na een half uur spelen had Feyenoord de wedstrijd al beslist tegen een zwak FC Groningen. Igor Paixão zorgde voor de openingstreffer met een rake kopbal en niet veel later verdubbelde aanvoerder Orkun Kökçü de score.

FC Groningen, dat eerder deze week in de beker nog werd uitgeschakeld door amateurs, kon er weinig tegenover zetten en bracht Feyenoord nooit in de problemen. Vlak voor tijd maakte Santiago Giménez nog de 0-3.

Door de zege heeft Feyenoord nu een voorsprong van vier punten op AZ, en vijf punten op Ajax en PSV. Volgende week kan de ploeg van Arne Slot opnieuw een belangrijke tik in het kampioenschap uitdelen, dan moeten de Rotterdammers namelijk tegen Ajax.

Shorttrackers winnen EK-goud op alle aflossingen, Belgische broer en zus slaan individueel toe

In het Poolse Gdansk is het Europees kampioenschap shorttrack afgesloten. Dat gebeurde met individueel nog de 1000 meters bij de mannen en vrouwen en verder de finales op alle drie de aflossingen: gemengd, mannen en vrouwen, met uiteraard flink wat Nederlands eremetaal.

1000m vrouwen
Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer stonden als medefavorieten in de finale, waarin Velzeboer iets te getergd was: ze beukte de Duitse Anna Seidel eruit en gooide 'm daarna binnendoor bij Schulting. Daardoor verloren ze beiden een positie aan de Belgische Hanne Desmet, die zo fraai goud pakte, nét voor Schulting. Velzeboer finishte als derde, maar kreeg een terechte straf, waardoor brons naar de Hongaarse Petra Jaszapati ging. Selma Poutsma won de B-finale en werd zo uiteindelijk zesde in de eindstand.

1000m mannen
Jens van 't Wout had de leiding in de finale soeverein in handen, maar in de laatste meters kreeg ook hij met Belgische furie te maken: Stijn Desmet zag zijn zus goud winnen en deed zowaar hetzelfde. Van 't Wout moest genoegen nemen met het zilver, voor Furkan Akar - de eerste Turkse EK-medaille ooit. Melle van 't Wout en Itzak de Laat gingen er in de kwartfinales uit met een penalty.

Gemengde aflossing
De Laat, Schulting, Jens van 't Wout en Velzeboer leken aanvankelijk naast het goud te grijpen, want Sighel en Stijn Desmet zaten voor slotrijder Van 't Wout. Bij het uitkomen van de laatste bocht ging Sighel echter onderuit, waar Van 't Wout nét iets eerder dan Desmet overheen wipte: goud voor Nederland, voor België en Italië.

Aflossing vrouwen
Poutsma, Schulting, Velzeboer en Yara van Kerkhof waren topfavoriet en in de finale lieten ze dat duidelijk blijken. De ploeg kwam geen moment serieus in de problemen en won zeer overtuigend het goud, voor Hongarije en Italië.

Aflossing mannen
De Laat, Emons en de gebroeders Jens en Melle van 't Wout gingen naar de leiding, terwijl Italië met een valpartij tijd verloor. Daarna gingen Polen en Frankrijk ook nog eens gezamenlijk onderuit, waarna het voor Nederland een kwestie was van rustig uitrijdend het goud pakken. Italië pakte zo toch nog zilver, Polen bleef Frankrijk voor in de strijd om brons.

Uitslag Go Ahead Eagles - FC Utrecht

Het duel in de Eredivisie tussen Go Ahead Eagles en FC Utrecht is geëindigd in een gelijkspel. Na een vermakelijke wedstrijd werd het 2-2.

Utrecht kwam al snel op voorsprong nadat Willumson in eigen doel kopte. Go Ahead kwam al snel terug toen Adekanye de gelijkmaker binnenschoot. Nog binnen het kwartier kwam FC Utrecht nogmaals op voorsprong dankzij Van der Streek. In de rest van de eerste helft was de thuisploeg de betere maar kansen waren er nauwelijks. 

Ook in de tweede helft was het het grootste gedeelte van de tijd Go Ahead wat de kansen kreeg. Edvardsen was dichtbij maar zijn inzet werd gekeerd door Barkas. Utrecht leek de overwinning binnen te slepen maar in de slotfase ging het alsnog mis, Sow zorgde met de gelijkmaker ervoor dat de ploeg uit Deventer nu al twaalf duels ongeslagen blijft.

Go Ahead Eagles

2 - 2

FC Utrecht

 10' Adekanye
 90' Sow
   3' Willumsson (e.d)
 13' v.d.Streek
 
 Gele kaart: Willumsson, Tekie, Amofa, (Go Ahead Eagles), Klaiber, (FC Utrecht)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.793
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
De Lange
Amofa
Nauber (Sow/67)
Idzes
Deijl
Tekie (Mattiello/ 67)
Llansana (Stokkers/85)
Edvardsen
Adekanye (Fernandes/74)
Willumsson
Lidberg
  Barkas
Klaiber
v.d.Hoorn
Sagnan
v.d.Maarel
Bozdogan
Toornstra (Brouwers/20)
v.d.Streek (Ter Avest/ 85)
Booth (Douvikas/85)
Dost
Younes (Boussaid/67)

Go Ahead Eagles

2 - 2

FC Utrecht

 10' Adekanye
 90' Sow
   3' Willumsson (e.d)
 13' v.d.Streek
 
 Gele kaart: Willumsson, Tekie, Amofa, (Go Ahead Eagles), Klaiber, (FC Utrecht)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.793
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
De Lange
Amofa
Nauber (Sow/67)
Idzes
Deijl
Tekie (Mattiello/ 67)
Llansana (Stokkers/85)
Edvardsen
Adekanye (Fernandes/74)
Willumsson
Lidberg
  Barkas
Klaiber
v.d.Hoorn
Sagnan
v.d.Maarel
Bozdogan
Toornstra (Brouwers/20)
v.d.Streek (Ter Avest/ 85)
Booth (Douvikas/85)
Dost
Younes (Boussaid/67)

Uitslag Fortuna Sittard - PSV

PSV heeft net als vorige week punten verspeeld in de eredivisie. Tegen Fortuna Sittard kwamen de Eindhovenaren vlak voor rust op achterstand, maar zette dat in de tweede helft recht en leek op weg naar de overwinning, maar in de laatste minuut maakt Burak Yilmaz nog gelijk, waardoor het in Limburg 2-2 werd.

PSV was in de eerste helft duidelijk de betere ploeg en kreeg ook de nodige kansen op de openingstreffer, maar bij rust keek de ploeg van Ruud van Nistelrooij verrassend tegen een achterstand aan nadat Iñigo Córdoba na zwak verdedigen de openingstreffer binnenschoot.

Ook in de tweede helft was PSV duidelijk beter dan Fortuna Sittard en was het wachten op de gelijkmaker, zeker nadat Dogan Erdogan met rood van het veld moest. Niet lang na de rode kaart maakt Xavi Simons de verdiende gelijkmaker, niet veel later zorgde Ibrahim Sangaré voor de 1-2.

PSV leek op weg naar de winst, maar in de slotminuut kwam de thuisploeg alsnog langszij na een benutte strafschop van Burak Yilmaz. Door het gelijkspel blijft PSV op gelijke hoogte staan met Ajax, die zaterdag gelijkspeelde tegen FC Twente.

Zetelpeiling Tweede Kamer en factoren om op partij te stemmen bij PS 2023

In deze peiling van Maurice de Hond is er weinig veranderd ten opzichte van de vorige peiling. Twee maanden voor de verkiezingen van de Provinciale Staten 2023 (PS 2023) staat de regeringscoalitie samen op 32 zetels verlies t.o.v. de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021.

Trekt men de poll door naar de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 dan is het verschil een stuk minder groot. Dit komt omdat de VVD en D66 in 2019 minder stemmen behaalden dan in 2021.

Factoren die mogelijk een rol spelen in de keuze voor een partij bij de Provinciale Staten 2023 zijn ook voorgelegd aan de respondenten van deze poll.

De waarde 4 betekent dat aangegeven is dat die factor een grote rol speelt bij de stemkeuze. De waarde 0 betekent dat die factor geen rol speelt bij keuze voor die partij.

De belangrijkste factoren om op een partij te stemmen bij de PS 2023 zijn:

 • VVD: standpunten economie (3,4) en partijprogramma (3,1)
 • PVV: standpunten immigratie/asielzoeker (3,8), opereren in Tweede Kamer (3,3)
 • BBB: politiek leider (3,4), opereren in de Tweede Kamer (3,3)
 • JA21: standpunten immigratie/asielzoekers (3,8), partijprogramma (3,4)
 • D66: standpunten klimaat/stikstof (3,4) en partijprogramma (3,4)
 • GroenLinks: standpunten klimaat/stikstof (3,9), partijprogramma (3,5)
 • PvdA: partijprogramma (3,2), standpunten klimaat/stikstof (3,1)
 • PvdD: standpunten klimaat/stikstof (3,8), partijprogramma (3,6)
 • SP: standpunten gezondheidszorg (3,5), standpunten economie (3,3)
 • CDA: partijprogramma (3,1) standpunten economie (3,0)
 • ChristenUnie: partijprogramma (3,3), opereren in Tweede Kamer (3,1)
 • FVD: standpunten immigratie/asielzoeker (3,8), optreden tijdens coronacrisis (3,7)
 • Volt: standpunten klimaat/stikstof (3,3), partijprogramma (3,3)

Alle grafieken zijn hier te zien. Deze afzonderlijke grafieken betreffen dus alleen de kiezers, die tijdens het invullen van de poll het voornemen hebben om op die bewuste partij te stemmen.

Kaag: democratie wordt bedreigd door extreem-rechts en complotdenkers

D66-leider Sigrid Kaag wil een halt toeroepen aan het toenemende rechts-extremisme in Nederland. Volgens de D66-voorvrouw bedreigen rechts-extremisten en complot-populisten de democratie. Dat zei ze tijdens een bijeenkomst van D66 in Den Haag, waar de partij het nieuwe politieke seizoen aftrapte. Zo meldt RTL Nieuws.

Ze roept alle redelijke krachten op om niet langer te zwijgen. “Sta op. Spreek tegen.” Democratie is “de beste en enige duurzame manier om onze verschillen vreedzaam te overbruggen”. De voedingsbodem voor extremistisch handelen in Nederland is bijzonder vruchtbaar, aldus Kaag.

Het wantrouwen van deze mensen wordt volgens Kaag aangewakkerd en aangemoedigd door een politieke stroming "die de taal en tactiek van Amerikaans extreemrechts kopieert. Een stroming die brede wetenschappelijke consensus ontkent, journalisten ontmenselijkt en rechters verdacht maakt."

Uitslag Vitesse - NEC

NEC heeft voor de tiende keer dit seizoen gelijkgespeeld in de eredivisie. In de Gelderse derby tegen Vitesse werd het 0-0 in Arnhem.

Halverwege de eerste helft moest NEC verder met tien man nadat Oussama Tannane rood kreeg nadat hij Kacper Kozlowski een tik in het gezicht af. Vitesse kon echter niet profiteren van een man meer op het veld en kon weinig creëren tegen een verdedigend NEC.

In de tweede helft kreeg NEC een aardige kans via Souffian El Karouani, maar Vitesse-doelman Kjell Scherpen bracht redding. In de slotfase waren er nog wat mogelijkheden via Maximilian Wittek en Nikolai Baden Frederiksen, maar waren niet succes in de afronding, waardoor het 0-0 bleef in Arnhem.

Minister Slot: 'verbod op politieke partijen die democratie ondermijnen'

Hanke Bruins Slot, Minister van Binnenlandse zaken presenteert een partijverbod voor politieke partijen in een nieuwe wet: de Wet op de Politieke Partijen. Volgens Slot moet een partij verboden worden zodra ze daadwerkelijk de democratie kapot wil maken. Zo meldt WNL.

De wet moet als een noodrem worden gezien, om in te kunnen grijpen indien nodig.

Ondanks de recente 'foute en gevaarlijke' uitspraken door leden van Forum voor Democratie zijn er volgens de minister op dit moment geen democratie ondermijnende politieke partijen.Vliegtuigcrash Nepal: 68 doden

Na een vliegtuigcrash in Nepal werden bijna alle 72 inzittenden dood teruggevonden. Tot nu toe hebben reddingswerkers 68 lichamen gevonden. De zoektocht naar de overige vermisten moest vanwege de intredende duisternis tot maandag worden gestaakt.

Een passagiersvliegtuig van Yeti Airlines raakte een rotswand en stortte kort voor de geplande landing in de stad Pokhara in een kloof. De reden hiervoor is nog onduidelijk. Onder de inzittenden bevonden zich buitenlandse passagiers. Naast 53 passagiers uit Nepal waren er volgens de luchthavenautoriteiten vijf Indiërs, vier Russen, twee Koreanen en elk een persoon uit Ierland, Australië, Argentinië en Frankrijk aan boord. Er waren ook vier bemanningsleden.

De Nepalese premier Pushpa Kamal Dahal betuigde zijn condoleances aan de families van de slachtoffers en gaf de veiligheidstroepen, alle Nepalese overheidsinstanties en de lokale bevolking de opdracht om te helpen bij het reddingswerk. De operations manager sprak op de Indiase televisie over de moeilijke omstandigheden tijdens de redding, in de steile kloof is dat erg lastig.

Regio bijzonder gevaarlijk voor vliegtuigen
Pokhara ligt ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van Kathmandu en is het startpunt van tal van trektochten in de Himalaya, waaronder het Annapurna Circuit. Er zijn verschillende vliegtuigcrashes geweest in het bergachtige gebied. Het weer in het gebergte kan snel omslaan en de Himalaya-staat herbergt enkele van de meest afgelegen en moeilijkste landingsbanen ter wereld.
Daarnaast zijn de veiligheidsnormen in de Nepalese luchtvaart laag door onvoldoende opgeleid personeel en slecht onderhoud van de machines. De Europese Unie heeft daarom alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen uit haar luchtruim geweerd.

Duitse politie grijpt keihard in bij bruinkooldorp LŁtzerath, clash met klimaatactivisten

De Duitse politie heeft de evacuatie van het dorp Lützerath aan de rand van de Garzweiler bruinkoolmijn voortgezet. Volgens schattingen van de politie en waarnemers zijn er nog tien tot twintig klimaatactivisten op het terrein. Twee tegenstanders van kolencentrales zitten nog in een tunnel onder een gebouw. 

De demonstranten zijn bereid om daar nog dagen te blijven. De politie acht het te gevaarlijk om ze met geweld te dwingen omdat de ondergrondse gangen zouden kunnen instorten. De politie heeft momenteel geen contact met de twee mannen, meldt DLF-landencorrespondent Felicitas Boeselager. Hulpdiensten proberen volgens de politie demonstranten in de overgebleven boomhutten te bereiken.

Gisteren demonstreerden duizenden mensen in de regio tegen de sloop van het dorp en voor meer klimaatbescherming. De politie gaat uit van zo'n 15.000 demonstranten, de organisatoren spreken van wel 35.000, waaronder tal van gezinnen met kinderen en gepensioneerden.

Vreedzame demonstratie escaleert
Het protest in het naburige Keyenberg verliep aanvankelijk rustig. Onder de demonstranten was de Zweedse klimaatactivist Thunberg. Ze riep op tot blijvend verzet. Zolang de kolen nog in de grond zitten, is het gevecht nog niet voorbij, zei Thunberg tijdens de bijeenkomst.

Daarna vertrok een demonstratietrein richting Lützerath. De meeste mensen protesteerden vreedzaam. Een paar duizend probeerden echter de mijn en Lützerath binnen te komen, dat was afgezet middels een bouwhek en kettingen.

Gevechten tussen demonstranten en politie
DLF-correspondent Vivien Leue meldt dat enkele honderden demonstranten, van wie sommigen gemaskerd waren, probeerden om door de politielinies heen te breken. Sommigen gooiden stenen en vuurwerk naar agenten, en de politie gebruikte waterkanonnen, knuppels en pepperspray. Volgens de politie is niemand Lützerath binnen gekomen, het lukte enkele demonstranten wel om de bovengrondse mijn binnen te gaan.
Op sociale media beschuldigden enkele demonstranten de politie van ongepast gebruik van geweld. Aan beide kanten raakten meerdere mensen gewond. Leue meldt dat er enkele op zichzelf staande gevallen zijn van een zeer hard optreden door de politie. 

Rustige nacht in Lützerath
De situatie kalmeerde in de loop van de avond en er zijn geen verdere rellen gemeld gedurende de nacht. Zo'n duizend actievoerders kamperen in het plaatsje Keyenberg en hebben aangekondigd dat de protesten de komende dagen zullen doorgaan.

Lützerath is sinds afgelopen woensdag door de politie ontruimd zodat het energiebedrijf RWE de kolen uit de mijn kan uitgraven. Inmiddels zijn veel gebouwen gesloopt.

Wüst hekelt het klimaatprotest
De premier van Noordrijn-Westfalen, Wüst, had kritiek op de protesten van klimaatactivisten. Geweld kan nooit een middel tot politiek debat zijn, zei Wüst in een interview met Deutschlandfunk. De uitbreiding van de Garzweilermijn is in het parlement beslist, heeft tot wetten geleid welke zijn bevestigd door het Hooggerechtshof van de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Wüst voerde campagne voor meer dialoog en pacificatie van het Duitse energiebeleid. Hij heeft niet de indruk dat overal in Europa het energiebeleid zo emotioneel en omstreden is.

Onderzoeker: Protest kan worden herinnerd als een mobiliserend signaal
Volgens protestonderzoeker Sebastian Haunss is nog niet duidelijk of de demonstraties succes hadden of zouden kunnen hebben. Maar de protesten rond Lützerath moeten worden gezien als een teken aan de wand, zei Haunss op Deutschlandfunk. Dat geldt in ieder geval voor sommige actievormen, die - vergelijkbaar met 'Fridays For Future' - gericht zijn op het grote publiek en waaraan iedereen kan deelnemen. Haunss vermoedt dat andere, meer door conflicten geteisterde vormen van protest niet gericht zijn op het deelnemen door miljoenen mensen. Desalniettemin blijft de herinnering aan de protestactie. Dat is relevant voor de klimaatbeweging.

Nieuw Formule E-tijdperk begonnen met dominante zege Dennis, Frijns breekt pols

Op het Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico-Stad is zaterdagavond het nieuwe seizoen in de Formule E afgetrapt. Dat gebeurde met de Gen3-auto's, de nieuwe en veel krachtiger generatie auto's in de elektrische raceklasse.

De eerste poleposition van het seizoen was voor Mahindra-coureur Lucas di Grassi, die Andretti-rijder Jake Dennis naast zich had. Achter hen volgden Jake Hughes namens McLaren, André Lotterer van Andretti, Dan Ticktum voor NIO Racing en de Porsche van Pascal Wehrlein. ABT Cupra-coureur Robin Frijns moest het doen met een negentiende startplek.

Di Grassi kende een uitstekende start en behield zijn leidende positie, terwijl Dennis, Hughes, Lotterer, Ticktum en Wehrlein allemaal hun posities vast konden houden - voor Frijns ging het minder lekker, hij reed halverwege de openingsronde tegen Norman Nato aan en had teveel schade om de race nog fatsoenlijk te kunnen vervolgen. Frijns bleek niet veel later zelfs zijn pols gebroken te hebben en moest geopereerd worden.

Kort nadat de safety car naar binnen kwam, kon deze weer naar buiten: Sam Bird was met een technisch mankement aan zijn Jaguar stil komen te staan. Na de volgende herstart schoof Wehrlein langs Ticktum en kort daarna deed Dennis een geslaagde aanval op de leidende positie van Di Grassi, terwijl Ticktum met een drivethroughpenalty wegens teveel gebruikte energie ver terug viel.

De ronde Attack Modes zorgde voor flink wat opschudding achter Dennis en Di Grassi, waar Hughes, Wehrlein, Lotterer en Sascha Fenestraz inmiddels reden op het moment dat Edoardo Mortara zich verremde en zijn auto in de barrière parkeerde. Daarna begon Di Grassi problemen te krijgen: hij was wat minder zuinig geweest en moest toezien hoe Wehrlein zijn tweede plek overnam, terwijl hij Hughes van zich af moest houden.

In de slotronden kwam Dennis totaal niet meer in gevaar, terwijl Wehrlein eenzaam op de tweede plek reed. Di Grassi bleef verdedigen tegen Hughes, die zelf volop aangevallen werd door Lotterer. Di Grassi hield vol en pakte de derde podiumplek, voor Lotterer, die in de laatste ronde nog voorbij Hughes ging.

Oud-wielrenner Westra (40) overleden

Oud-wielrenner Lieuwe Westra is op 40-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn biograaf Thomas Sijtsma zondag op Twitter bekendgemaakt. Hij won als prof dertien wedstrijden, waaronder twee Nederlandse titels in het tijdrijden.

Westra reed vijf seizoenen voor Vacansoleil en later zou de Nederlander ook nog drie jaar bij Astana rijden. Westra kende in 2012 zijn echte doorbrak. In Parijs-Nice wist Westra de vijfde etappe te winnen voor Alejandro Valverde en Bradley Wiggins en zou in de Franse rittenkoers in het eindklassement als tweede eindigen achter Wiggins, die dat jaar ook later de Tour de France zou winnen.

In 2014 zette Westra zijn carriere voort bij Astana en zijn eerste jaar was direct succesvol. Hij won ritten in Ronde van Catalonië en de Dauphiné en in de Tour de France wist zijn kopman Vicenzo Nibali de eindwinst te pakken. In 2016 pakte Westra nog de eindzege in de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Westra zette begin 2017 abrupt een punt achter zijn carrière vanwege een depressie.

FOK! Wat een weer: op naar de kou!

winterbanner

Goede morgen!

Zijn we er nog? Niemand weggespoeld? Het bleef maar doorgaan, de eeuwige neerslag. De meeste neerslag viel in Deelen met 20 mm, in Westdorpe viel het minste met 7.9 mm. Dan door naar vandaag, in het uiterste zuiden valt nog wat regen, in het midden van het land is nog een buitje te vinden. Langs de kust geldt code geel wegens harde windstoten tot 90 km/u. Dit duurt tot 15:00 uur in de provincies Noord-Holland en Friesland. Voor Goningen geldt het tot 16:00 uur en de wadden nog een uurtje later.

Vanmiddag zijn er verspreid over het hele land buien, de wind neemt af in kracht en daalt naar het zuidwesten bij zo'n 8 graden. Vanavond nemen de buien af, net als de wind. Ook de nacht naar maandag is niet droog, net als morgen overdag. Het is met een maximumtemperatuur van 4 graden dan ook een stuk kouder en er is een kans op natte sneeuw. Dinsdag en woensdag lijken droog te verlopen. Tot morgen! 

In kerkdriel liepen gebieden onder van de neerslag (Foto: Suijkerbuijk)
In Kerkdriel liepen gebieden onder van de neerslag (Foto: Suijkerbuijk) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Noorse biatleten winnen beide estafettes in Ruhpolding

De World Cup biatlon komt dit weekeinde in actie in het Duitse Ruhpolding, een van de klassiekers op de kalender. Daar werden vrijdag en zaterdag de estafettes afgewerkt, met op vrijdag de mannen en zaterdag de vrouwen, wat zeker in biatlongek Ruhpolding altijd een feest is.

Mannen
Het sterrenteam van Noorwegen begon niet lekker: Sturla Holm Lægreid ging flink de mist in bij het staand schieten en gaf het stokje pas als tiende door aan de nummer twee van de ploeg, Tarjei Bø. Die schoot dan weer uitstekend en hielp Noorwegen naar een vijfde plek, terwijl Frankrijk met bijna foutloze optredens van rookie Eric Perrot en Quentin Fillon Maillet de leiding in handen had.

Voor de Fransen ging Antonin Guigonnat dan juist behoorlijk de fout in bij het schieten, waardoor Duitsland met Benedikt Doll - als opvolger van David Zobel en Johannes Kühn - de leiding kon pakken, samen met de Noor Vetle Sjåstad Christiansen. Daar nam de ongenaakbare Johannes Thingnes Bø het echter over en hij zette de Duitse slotloper Roman Rees rap op achterstand: Noorwegen won, Duitsland werd tweede en Fabien Claude haalde voor Frankrijk wel de derde plek binnen.

Vrouwen
Voor Noorwegen was het voor de eerste twee dames vooral een kwestie van aansluiting houden. Karoline Offigstad Knotten deed dat wel aardig, Ragnhild Femsteinevik had er meer moeite mee, maar wisselde alsnog als derde op kopvrouw Marte Olsbu Røiseland. Die schoot perfect en bracht Noorwegen naar de leiding, waarna Ingrid Landmark Tandrevold - dit seizoen eigenlijk de échte kopvrouw - het feilloos af kon maken.

Achter Noorwegen ging de tweede plek ietwat verrassend naar Duitsland. Op voorhand was dat niet zo'n verrassing, maar startloopster Anna Weidel had haar dag niet en verloor in de slotfase veel, waardoor Duitsland als twaalfde wisselde. Vanessa Voigt, Sophia Schneider en Denise Herrmann-Wick herstelden de schade echter perfect en Duitsland werd fraai tweede. Samuela Comola, Lisa Vittozzi en Rebecca Passler brachten Italië in stelling voor de tweede plek, maar dat kon Dorothea Wierer niet helemaal afmaken, hoewel ze haar ploeg wel op het podium hield met een derde plek, net voor Zwitserland.

BobsleeŽr Lochner ook voor thuispubliek de beste, Humphries klopt Duitsers

De World Cup bobsleeën komt dit weekeinde in actie in het Duitse Altenberg, waar misschien wel de moeilijkste baan op aarde ligt te wachten. Op dag één kwamen de vrouwen in de monobobs in actie, net als de mannen in de tweemansbobs, en het was gelijk al erg lastig.

Monobob vrouwen
Voor eigen publiek was de Duitse Laura Nolte de snelste, waarbij er eigenlijk maar één in de buurt bleef: de Amerikaanse Kaillie Humphries gaf 0,15 seconden toe. Cynthia Appiah uit Canada stond enigszins eenzaam op plek drie (+0,51), voor de Duitse Lisa Buckwitz (+0,71) en de Australische Breeana Walker (+0,75).

In de tweede run wist Walker haar positie met een paar honderdsten in elk geval te verdedigen, waarna Buckwitz met een rommelige run - maar een snelle start - nog eens 0,33 seconden sneller ging. Appiah leek het te vergooien, maar maakte onderin alles goed en was nog 0,06 seconden sneller, hoewel Humphries daar met 0,94 seconden gehakt van maakte. Nolte maakte een foutje en dat kostte haar de winst: tweede op 0,55 seconden, achter Humphries en voor Appiah.

Tweemansbob mannen
Niet verrassend was het een Duitse slee bovenaan de lijst na run één en wel die van de in topvorm verkerende Johannes Lochner en Georg Fleischhauer. De Britten Brad Hall en Taylor Lawrence zaten daar 0,20 seconden achter en werden op verrassend grote afstand gevolgd door nog twee Duitse duo's: Francesco Friedrich/Alexander Schüller (+0,62) en Christoph Hafer/Matthias Sommer (+0,77).

Hafer verdedigde zijn positie in de tweede run overtuigend, maar Friedrich bleef hem met 0,16 seconden wel relatief ruim voor. Met een nagenoeg perfecte run dook Hall er nog eens 0,63 seconden onderdoor, waarna het aan Lochner was. De Duitser liet zich niet kennen en met 0,43 seconden pakte hij met remmer Fleischhauer zeer overtuigend de overwinning.

Laatste reviews en specials
special
De 4daagse van qltel - dag 2 - de dag van Wijchen, roze woensdag
special
Random Pics van de Dag #1334
special
De 4daagse van qltel - dag 1 - de dag van Elst
special
Random Pics van de Dag #1333
review
Kunitsu-Gami: Path of the Goddess
preview
World of Warcraft: The War Within (BŤta)
©FOK.nl e.a.