Vliegtuigcrash Nepal: 68 doden

Na een vliegtuigcrash in Nepal werden bijna alle 72 inzittenden dood teruggevonden. Tot nu toe hebben reddingswerkers 68 lichamen gevonden. De zoektocht naar de overige vermisten moest vanwege de intredende duisternis tot maandag worden gestaakt.

Een passagiersvliegtuig van Yeti Airlines raakte een rotswand en stortte kort voor de geplande landing in de stad Pokhara in een kloof. De reden hiervoor is nog onduidelijk. Onder de inzittenden bevonden zich buitenlandse passagiers. Naast 53 passagiers uit Nepal waren er volgens de luchthavenautoriteiten vijf Indiërs, vier Russen, twee Koreanen en elk een persoon uit Ierland, Australië, Argentinië en Frankrijk aan boord. Er waren ook vier bemanningsleden.

De Nepalese premier Pushpa Kamal Dahal betuigde zijn condoleances aan de families van de slachtoffers en gaf de veiligheidstroepen, alle Nepalese overheidsinstanties en de lokale bevolking de opdracht om te helpen bij het reddingswerk. De operations manager sprak op de Indiase televisie over de moeilijke omstandigheden tijdens de redding, in de steile kloof is dat erg lastig.

Regio bijzonder gevaarlijk voor vliegtuigen
Pokhara ligt ongeveer 200 kilometer ten noordwesten van Kathmandu en is het startpunt van tal van trektochten in de Himalaya, waaronder het Annapurna Circuit. Er zijn verschillende vliegtuigcrashes geweest in het bergachtige gebied. Het weer in het gebergte kan snel omslaan en de Himalaya-staat herbergt enkele van de meest afgelegen en moeilijkste landingsbanen ter wereld.
Daarnaast zijn de veiligheidsnormen in de Nepalese luchtvaart laag door onvoldoende opgeleid personeel en slecht onderhoud van de machines. De Europese Unie heeft daarom alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen uit haar luchtruim geweerd.