FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 januari 2023

AI Picture Gallery #97

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #835 (Fixed!)

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Binnengasthuis bezet door UvA-studenten: 'Stop samenwerking met Shell'

Meerdere UvA-studenten hebben vandaag het binnengasthuis aan de Oudemanhuispoort bezet. De groep zegt niet te vertrekken voordat de UvA aan hun eisen meewerkt. "Breek de banden met Shell en wees transparant over samenwerking met de fossiele industrie." Zo meldt AT5

Tientallen studenten van onder meer Mokum Kraakt en University Rebellion verzamelden zich vanmiddag voor de UvA-locatie aan de Oudemanhuispoort. Het doel: zorgen dat de UvA de banden met Shell verbreekt. 

De studenten zeggen niet te accepteren dat de UvA niet transparant is over hun samenwerking met de fossiele industrie: "De naam van de UvA wordt door Shell gebruikt voor Greenwashing", zegt Bor van Zeeland, van studentenvakbond ASVA. "Een instituut als deze mag niet gebruikt worden om de toekomst af te breken." 

'Lastigvallen'
Naast de protesten werd het binnengasthuis bezet. Om het bestuur van van de UvA lastig te vallen, zegt Itaï, woordvoerder van End Fossil. "Ze hebben naar ons te luisteren."

Veel omstanders die een kijkje komen nemen hebben begrip voor het protest. "Heerlijk", vertelt een vrouw die net komt aanlopen. "Eindelijk gebeurt er eens wat. Het laat ook zien dat men hier serieus over is en dat de studenten niet bang zijn om hun mening te geven. Zij zitten er middenin, zij weten het."

'Protesteren mag, bezetten niet'
De UvA laat op hun website weten in geen geval mee te werken aan onderzoek dat het gebruik van fossiele brandstoffen bevordert en dat het zich niet laat sponsoren door de fossiele industrie.

UvA voorzitter Geert ten Dam reageerde via Twitter: "Onze lijn blijft: protesteren en demonstreren mag, maar bezetten niet." Dat de activisten hun vertrek niet konden toezeggen, zegt Ten Dam te begrijpen. "Maar hebben ook aangegeven dat we aangifte doen. Dat betekent dat de politie mogelijk gaat ontruimen."

'Bartje bidt nooit meer veur bruune bonen', acteur Jan Krol (60) overleden

Acteur Jan Krol is overleden. Krol speelde als 9-jarig jongetje de rol van Bartje in de gelijknamige tv-serie van de NCRV. Hij overleed gisteren na een kort ziekbed op 60-jarige leeftijd in een hospice. 

Bartje (Bartels) is de hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries. Hij is een jongetje dat opgroeit in een arm Drents landarbeidersgezin en dat zich allengs steeds minder wil schikken naar zijn lot. Bartjes beroemd geworden uitroep als moeder bruine bonen opschept, en vader oproept tot gebed: "Ik bid niet veur brune bon’n" is exemplarisch.

In 1972 bewerkte Willy van Hemert de verhalen van 'Bartje' als een dramaserie voor televisie. Alle rollen werden gespeeld door geboren Drenten en de dialogen in de streektaal gevoerd met ondertitels in Algemeen Nederlands. Krol werd bekend door zijn rol als de jonge Bartje en speelde mee in de eerste vijf van de zeven afleveringen.

Na de havo volgde Krol de hbo-opleiding jeugdwelzijnswerk in Leeuwarden. Na zijn opleiding ging hij werken in een centrum voor epilepsiebestrijding en vertrok vervolgens voor studie naar Duitsland. Krol werd leraar in Weimar, waar hij schoolcircus Waldorfschule opzette. Hij kwam terug naar Nederland om een clownsopleiding te volgen in Amsterdam. Krol raakte betrokken bij de Stichting Anders Beleven (later: Het Beter Gezelschap), die personeel in de zorg 'zintuiglijk prikkelt' en bij het in 2001 opgerichte internationaal theatergezelschap Sign Dance Collective. Krol werkte in de zorg en was actief als freelance acteur en clown.

Swiatek, Pegula en Sakkari beginnen overtuigend aan Australian Open

In Melbourne zijn ook de vrouwen begonnen aan de Australian Open, nog zonder grote verrassingen in de eerste ronde. Zo begon de Poolse wereldranglijstaanvoerster Iga Swiatek prima: Jule Niemeier bood weerstand, maar de Duitse sneuvelde met 6-4, 7-5.

De als derde geplaatste Amerikaanse Jessica Pegula opende met een doodsimpele 6-0, 6-1 zege op de Roemeense Jaqueline Cristian, terwijl Maria Sakkari uit Griekenland (6) met 6-1, 6-4 ook weinig moeite had met de Chinese Yue Yuan. De Amerikaanse Coco Gauff (7) deed het ook prima: Katerina Siniakova uit Tsjechië ging er met 6-1, 6-4 aan.

Gauff's als tiende geplaatste landgenote Madison Keys leverde wel een set in, maar Anna Blinkova uit Rusland sneuvelde met 6-4, 3-6, 6-2 alsnog. Danielle Collins, als dertiende geplaatst, zorgde voor de volgende Amerikaanse zege op een Russische: Anna Kalinskaya werd met 7-5, 5-7, 6-4 geklopt. De Tsjechische Petra Kvitova rondde de dag wat de top-15 betreft af met een 7-6 (3), 6-2 zege op Alison Van Uytvanck uit België.

Van de Zandschulp en Griekspoor door en treffen elkaar op Australian Open, Nadal levert set in

In Melbourne is de Australian Open maandag van start gegaan, het eerste Grand Slam-toernooi van het nieuwe tennisjaar. Bij de mannen waren er nog geen serieuze verrassingen te vermelden, hoewel één top-20-speler al onderuit ging: de Italiaan Lorenzo Musetti (17) sneuvelde na bijna vier uur met 6-4, 6-1, 6-7 (0), 2-6, 7-6 (4) tegen de Zuid-Afrikaan Lloyd Harris.

De twee Nederlanders in het hoofdtoernooi bij de mannen openden maandag ook hun toernooi, te beginnen met Tallon Griekspoor. Hij trof de Rus Pavel Kotov, die het hem eigenlijk alleen in set twee maar moeilijk kon maken: 6-3, 7-6 (3), 6-3. Botic van de Zandschulp, als 32e geplaatst, had het wat lastiger met de Wit-Rus Ilya Ivashka, maar nadat hij de tweede set inleverde pakte de Nederlander alsnog keurig de winst: 6-3, 3-6, 7-5, 6-3, waardoor de twee elkaar in de tweede ronde treffen.

De winnaar van dat duel speelt mogelijk tegen de als derde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas, die met 6-3, 6-4, 7-6 (6) zonder al te grote problemen won van de Fransman Quentin Halys. De nummer één van de plaatsingslijst, regerend kampioen Rafael Nadal, had het heel even lastig met de Brit Jack Draper, maar na set twee kwam de Spanjaard op dreef: 7-5, 2-6, 6-4, 6-1.

De als zesde geplaatste Canadees Felix Auger-Aliassime opende met een duel tegen zijn landgenoot Vasek Pospisil, die het hem bij vlagen goed moeilijk maakte, maar die hij na een lastig begin toch klopte: 1-6, 7-6 (2), 7-6 (3), 6-3. De Rus Daniil Medvedev, als zevende geplaatst, had juist geen greintje moeite met de Amerikaan Marcos Giron: 6-0, 6-1, 6-2.

Hubert Hurkacz uit Polen (10) begon met uiteindelijk een soepele 7-6 (1), 6-2, 6-2 zege op de Spanjaard Pedro Martinez, terwijl de Brit Cam Norrie de Franse wildcardspeler Luca Van Assche met 7-6 (3), 6-0, 6-3 aan de kant schoof. Tot slot, wat de top-15 betreft, rekende de Italiaan Jannik Sinner zonder problemen af met de Brit Kyle Edmund: 6-4, 6-0, 6-2.

Gameplay van Project Zero: Mask of the Lunar Eclipse

Koei Tecmo heeft een gameplay-video uitgebracht van Project Zero: Mask of the Lunar Eclipse, waarin producent Yutaka Fukaya van deze remaster en Makoto Shibata, de regisseur van het origineel, commentaar geven tijdens het spelen.

Project Zero: Mask of the Lunar Eclipse komt op 9 maart uit voor PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc via Steam. Het werd voor het eerst exclusief voor de Wii uitgebracht in Japan op 31 juli 2008. De game is in Azië bekend als Fatal Frame: Mask of the Lunar Eclipse.

Hockeyers totaal de baas over Nieuw-Zeeland op WK

Een vroeg cadeautje dat meteen werd uitgepakt (1-0), een gok van Nieuw-Zeeland met een keeperswissel die direct de 2-0 inleidde: het Nederlands elftal werd maandag al vroeg in de tweede groepswedstrijd op het WK hockey in India in het zadel geholpen. Het leidde uiteindelijk tot een makkelijke 4-0 winst op Nieuw-Zeeland. Zodoende is Nederland in ieder geval geplaatst voor de volgende ronde en lijkt groepswinst verzekerd.

Het Wilhelmus had nog maar net geklonken in het schitterende Birsa Munda International Hockey Stadium in Rourkela, of de internationals van Oranje vormden al een sliert van dolblije internationals, na twee minuten hockeyen. Het was de aanvoerder van het Nederlands elftal, Thierry Brinkman, die het eerste doelpunt van Oranje vierde. Zijn eerste dit wereldkampioenschap en zijn 58ste in Oranje.

Zoals wel vaker sinds het tijdperk van Jeroen Delmée was goalgetter Brinkman het eindstation van een succesvolle turn-over, inmiddels de specialiteit van Oranje. Nu was het een waardeloze pass van de Nieuw-Zeelandse vleugelverdediger Kane Russell die de omschakeling inleidde, na goed druk zetten van Koen Bijen. Tussen de 23-meterlijn en de middenlijn schoof Russell de bal vanaf de rechterflank met een slordige flats zomaar in de stick van Tjep Hoedemakers, in het midden van het veld. De snelle Hoedemakers schakelde direct naar zijn befaamde turboversnelling. Met zijn snelle passen was hij voor niet één Nieuw-Zeelander bij te houden. Hoedemakers legde de bal terug, die hard werd binnengeschoten door Brinkman: 1-0.

Vreemde gok van Nieuw-Zeeland: keeper naar de kant
De eerste strafcorner van de wedstrijd werd vervolgens gehaald door Nieuw-Zeeland, maar daarna kozen de Kiwi’s voor een zeer opmerkelijke tactiek. Nog voor het einde van het eerste kwart haalde de nummer negen van de wereldranglijst plotseling keeper Dominic Dixon naar de kant. Alsof er nog maar tien minuten te spelen waren, in plaats van drieënhalve kwart. Met een extra veldspeler binnen de lijnen probeerde Nieuw-Zeeland het Nederlands elftal waarschijnlijk te verrassen. Een opvallende gok van bondscoach Greg Nicol, die dramatisch uitpakte.

Zonder keeper in het doel van Nieuw-Zeeland was het voor Oranje doodeenvoudig om de voorsprong uit te breiden naar 2-0. Het was Brinkman die in de dertiende minuut van de wedstrijd de bal in een leeg doel kon schuiven, zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. Prachtig waren de passjes van Stijn van Heijningen en Koen Bijen die daaraan vooraf gingen. Nog voor het einde van het eerste kwart had Nederland verder weg kunnen lopen, toen Nieuw-Zeeland een strafcorner weggaf, terwijl ook nog de videoscheidsrechter werd verspeeld. Zonder keeper in het doel had Nederland de 3-0 in het vizier. Maar de verdedigers van Nieuw-Zeeland liepen met gevaar voor eigen ledematen uit op Jip Janssen, wiens sleeppush knap werd geblokt.

In het tweede kwart probeerde Nieuw-Zeeland de schade te herstellen door weer met een keeper te gaan spelen. Maar Oranje bleef goed hockeyen met een combinatie tussen Derck de Vilder en Seve van Ass, die had moeten scoren. Oranje had de wedstrijd wel eerder op slot moeten gooien. Nog voor het einde van het tweede kwart viel de 3-0 alsnog. Zelden wordt een bal van zó ver raak getipt als Koen Bijen deed, na een heerlijke pass van Jonas de Geus. Vanaf de kop van de cirkel tipte hij knap de 3-0 binnen, door de benen van keeper Dixon.

Oranje loopt na rust verder uit, naar 4-0
Gemakzucht lag op de loer in de tweede helft, omdat de tweede overwinning van dit WK wel binnen was. Oranje liet af en toe de teugels vieren, met een kans voor Simon Child als gevolg, die miste. Richting het einde van het derde kwart was Nederland weer dichtbij een doelpunt. Oranje demonstreerde opnieuw hoe je moet omschakelen, maar de laatste pass van Brinkman op Bijen was te slordig, die daardoor niet kon schieten. Derck de Vilder scoorde even later, maar zijn doelpunt werd na een overtreding van Brinkman afgekeurd.

Ook in het laatste kwart bleef Oranje kansen missen, maar de controle over de wedstrijd raakte het niet kwijt. Zes minuten voor tijd maakte Hoedemakers met een lobje over de keeper de 4-0, op aangeven van Thijs van Dam. Na opnieuw een snelle turn-over had De Vilder de 5-0 op zijn stick, maar hij schoot naast. Donderdag wacht de laatste poulewedstrijd van Oranje, tegen Chili. Een gelijkspel is dan voldoende om de cross-overs over te slaan en zeker te zijn van een plek in de kwartfinales.

Het bericht Oranje totaal de baas over Nieuw-Zeeland: 4-0 verscheen eerst op Hockey.nl.

Britse politieman bekent 49 misdrijven, waaronder 24 verkrachtingen

Een Londense agent die werkte voor een elite-eenheid heeft vandaag bekend dat hij twaalf vrouwen tussen 2003 en 2020 maar liefst 24 keer heeft verkracht. In totaal bekende hij zelfs 49 misdrijven tegen de vrouwen. Tussen 2003 en 2020 werden twaalf vrouwen slachtoffer van de politieman. Zo melden Britse media.

De 48-jarige David Carrick, politieman bij de Londense Metropolitan Police, werd in oktober 2021 opgepakt en geschorst. Hij kwam in contact met vrouwen via datingsites, en zette de vrouwen sociaal en financieel klem. Ook hield hij hen vast tegen hun wil en bepaalde wat ze droegen, wat ze aten en wanneer ze sliepen. Een vrouw vertelde dat hij haar sloeg met een riem, een ander zei dat ze werd opgesloten in een kleine ruimte onder een trap.

Sommige vrouwen verbood hij om contact met hun eigen kinderen te hebben of met andere mannen te praten. Carrick zou tegen de vrouwen hebben gezegd dat niemand hen zou geloven, omdat het hun woord zou zijn tegen dat van een politieagent.

Het korps heeft inmiddels excuses aangeboden omdat er te weinig is gedaan met meerdere beschuldigingen tegen de agent. 

Canal Digitaal: John de Wolf prankt Sjaak Swart voor Feyenoord - Ajax

Komende zondag 22 januari is de Klassieker Feyenoord - Ajax te zien in de Rotterdamse Kuip. Iedereen met ESPN 1 in zijn pakket kan deze wedstrijd live kijken. Na de eerdere samenwerking voor de winterstop met voetbaliconen Sjaak Swart en Björn van der Doelen, komt er een tegengeluid vanuit de hoek van Feyenoord. Assistent-trainer van Feyenoord, John de Wolf, neemt Swart op humoristische wijze in de maling. Zo wordt op een respectvolle manier de rivaliteit tussen de clubs voelbaar gemaakt in een video. 

Nadat Swart, ook bekend als Mister Ajax, Van der Doelen te grazen heeft genomen, is het tijd voor revanche. Van der Doelen neemt contact op met De Wolf om de verdediging te versterken. De Wolf, die wel houdt van een geintje, blijkt kampioen met filters op zijn telefoon. Hij weet Swart op een mooie manier in de spotlights te zetten en deelt dit met zijn oude voetbalvrienden. 

De wedstrijd tussen de winterkampioen Feyenoord en de nummer drie (Ajax) wordt in de volksmond ook wel de Klassieker genoemd. Het verschil tussen de twee clubs is op dit moment vijf punten in het klassement van de Eredivisie en belooft een echte kraker te worden. De wedstrijd wordt zondag 22 januari om 14.30 uur live op ESPN 1 uitgezonden. Deze zender zit sowieso standaard in het pakket van alle abonnees met de TV App of IPTV van Canal Digitaal en van satellietabonnees met een Rijk-, Royaal- of ESPN Compleet pakket.

Zou geschiedenis een verplicht leervak moeten zijn?

Historicus Maarten van Rossem vindt dat het slecht is gesteld met de kennis van de vaderlandse geschiedenis. Dit zou komen omdat het vak geschiedenis op een zijspoor is beland in het onderwijs. Een oplossing zou zijn om geschiedenis voor iedereen te verplichten op de middelbare school. Vind jij dat een goed idee?

Zou er meer les in  geschiedenis worden gegeven? (Foto: Pixabay)
Zou geschiedenis een verplicht leervak moeten zijn? (Foto: Pixabay)

Actrice Gina Lollobrigida (95) overleden, eerste sekssymbool Europese cinema

De Italiaanse actrice Gina Lollobrigida is op 95-jarige leeftijd overleden, meldt persbureau ANSA. Zij werd in de jaren 50 beroemd als actrice en ze werd al snel een mediterraans sekssymbool. Later werd ze ook fotograaf en beeldhouwster. Zo meldt het AD.

Gina Lollobrigida, wier eigenlijke naam Luigina Lollobrigida was, werd geboren op 4 juli 1927 in Subiaco Italië en was een Italiaanse actrice, die in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw haar grootste bekendheid kreeg door haar rollen in een aantal Hollywoodfilms. Zij was een generatiegenote van Marilyn Monroe, en werd beschouwd als de Europese en Italiaanse tegenpool van deze Amerikaanse ster. Als Italiaanse in Hollywood effende zij het pad voor haar landgenote Sophia Loren, die haar korte tijd later zou volgen en die haar faam nog zou overtreffen.

Haar groeiende naambekendheid lag aan de basis van een aantal verschijningen in Italiaanse romantische komedies. Die films werden door sommige filmcritici als van mindere kwaliteit beschouwd, maar ze droegen wel bij aan haar populariteit bij het grote publiek. Een van die lichte komedies heette Miss Italia (1950). In Italië groeiden vooral 'Pane, amore e fantasia' (1953) en het vervolg 'Pane, amore e gelosia' (1954) uit tot grote kaskrakers. Een van de Engelse titels van de film 'La donna più bella del mondo' (The World's Most Beautiful Woman) uit 1955 werd ook haar bijnaam.

Tegelijk werd ze ook buiten Italië ontdekt. In 1952 werd ze voor het eerst gevraagd door Franse cineasten: ze werd twee keer aan steracteur Gérard Philipe gekoppeld. In de succesrijke film 'Fanfan la Tulipe' (Christian-Jaque) misleidde ze hem als waarzegster. In René Clairs komedie 'Les Belles de nuit' was ze een van Philipe's droomvrouwen. Een jaar later volgde haar Amerikaanse filmdebuut met John Hustons avontuurlijke komedie 'Beat the Devil', waarin ze de vrouw van Humphrey Bogart vertolkte. In de tragikomedie 'Trapeze' (1956) streden trapeze-artiesten Tony Curtis en Burt Lancaster om haar hand.

Ze werkte drie keer samen met Jean Delannoy. Vooral haar optreden als de beeldschone en sensuele zigeunerin Esmeralda aan de zijde van 'bultenaar' Anthony Quinn in het op het gelijknamige werk van Victor Hugo gebaseerde historisch drama 'Notre-Dame de Paris' (1956) werd een enorm succes. 

Een van haar weinige latere rollen speelde ze in het drama 'Un bellissimo novembre' (Mauro Bolognini, 1969). Ze was Cettina, een levenslustige en sensuele 40-jarige vrouw, die speels inging op de avances van haar 17-jarig neefje. Daarna speelde ze nog in een handvol films. In de jaren tachtig speelde ze gastrollen in 'Falcon Crest' en 'The Love Boat' en een kleine rol in de miniserie 'Deceptions'.

In 1985 werd ze door de Franse president François Mitterrand opgenomen in het Legioen van Eer. In 2018 kreeg ze voor haar filmcarrière een ster op de Hollywood Walk of Fame.

 

 

Italiaanse 'Most Wanted' maffiabaas Denaro na 30 jaar gearresteerd

Volgens vicepremier Matteo Salvini is de meest gezochte gangster van Italië, de Siciliaan Matteo Messina Denaro, gearresteerd.

Denaro, die al 30 jaar op de vlucht was, werd opgepakt in Palermo, Sicilië. Hij wordt beschouwd als de opvolger van de grote historische leiders van de Cosa Nostra, zoals Toto Riina en Bernardo Provenzano, die in 2016 en 2017 in de gevangenis stierven.

"Na 30 jaar op de vlucht te zijn geweest, is de superbaas Matteo Messina Denaro gearresteerd. Het is met grote emotie dat ik de vrouwen en mannen van de staat bedank die nooit hebben opgegeven, waarmee ik de regel bevestig dat vroeg of laat zelfs de grootste criminelen die op de vlucht zijn worden gearresteerd", schreef Salvini.

"Dit is een geweldige dag voor Italië en dient als een waarschuwing voor de maffia: de instellingen en onze helden in uniform geven nooit op", voegde hij eraan toe. 

Het hoofd van de Italiaanse Carbinieri zei dat Denaro was gearresteerd in een medische instelling in Palermo, waar hij naar toe ging voor een behandeling tegen kanker. Hij had zich daar geregistreerd onder een valse naam, Andrea Bonafede. Hij gaf bij zijn arrestatie meteen zijn echte identiteit toe, melden Italiaanse media.

Denaro staat bovenaan de lijst van 'meest gezochte criminelen' van Italië. De voormalige schutter van de Cosa Nostra geboren in 1962 in Trapani, Sicilië. De enige bekende foto van hem dateert echter uit de jaren negentig.

Sinds de jaren 2000 heeft de Italiaanse politie het aantal arrestaties en inbeslagnames van eigendommen van de mensen om hem heen opgevoerd, een isolatiestrategie die bijna 20 jaar heeft geduurd om vruchten af te werpen, gezien zijn uitgebreide ondersteuningsnetwerk.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni prees de arrestatie van Messina Denaro als "een grote overwinning voor de staat, die aantoont dat we ons nooit zullen overgeven aan de maffia".

Ze is momenteel onderweg naar Palermo, waar ze de Siciliaanse politie en openbare aanklagers zal ontmoeten.Weg 'breekt af' door zwaar noodweer in Californië

Het moment waarop in Californië een weg 'afbrak' door de invloed van hevige stormen en zware regenval is vastgelegd door lokale brandweerlieden.

Dit beeldmateriaal, gedeeld door Cal Fire, toont hoe een weg in Pescadero na hevige regenval 'afbreekt' en het puin naar beneden glijdt na hevige regenval. Brandweerlieden hebben de weg afgesloten voor het verkeer. Aanhoudende stormen die de staat teisteren hebben een spoor van vernietiging achtergelaten. 


Besluit Kuipers: kinderhartchirurgie naar twee centra

Minister Ernst Kuipers van VWS wil de kinderhartchirurgie van vier naar twee umc’s concentreren. De umc’s krijgen van Kuipers tot 1 april 2023 om te bepalen welke umc’s dat zijn. Dat schrijft de minister in een brief aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).

De urgentie om snel tot een besluit te komen is groot. Dat leidt Kuipers af uit de gesprekken die hij de afgelopen weken heeft gehad met patiëntenorganisaties, beroepsgroepen en umc’s. De huidige situatie is te kwetsbaar om nog langer te laten voortbestaan. Dat heeft te maken met de krappe personele bezetting, met name van de kinderhartchirurgen. Ook het halen van de volumenormen bij neonaten, zoals genoemd in het rapport-Bartelds, is kwetsbaar in de huidige situatie, schrijft Kuipers. Bovendien zet de langslepende discussie over concentratie de verhoudingen tussen zorgprofessionals zwaar onder druk, met potentiële risico’s voor de kwaliteit van zorg. Lees verder bij Skipr.

Oekraïne bevestigt het verlies van Soledar

Met name president Zelenskyj heeft zich lang verzet tegen de bevestiging dat Soledar was gevallen. Nu kondigt de commandant van een Oekraïense drone-eenheid het verlies van de stad aan. Aangenomen wordt dat de omsingeling van Bakhmut het volgende doel is. Amerikaanse specialisten geloven in een lang gevecht.

Russische troepen hebben het laatste industriële gebied ingenomen dat in handen is van Oekraïense troepen in het uiterste westen van Soledar, meldde commandant van de Oekraïense drone-eenheid Robert 'Magyar' Brovdy op zijn Telegram -kanaal. "Vanaf 17.30 uur bezetten vijandelijke aanvalseenheden het industriegebied nabij mijn nummer 7, gelegen aan de administratieve grens van de stad Soledar, waarvan de westelijke buitenwijken liggen", schreef hij. Volgens Brovdy zijn de frontlinies verschoven naar de stadsgrenzen terwijl Oekraïne doorgaat met Rusland te bevechten voor de stad. 

Pro-Russische strijders en de Wagner-huurlingengroep beweerden dat Rusland Soledar al op 10 januari had ingenomen, maar Oekraïne ontkende de beweringen in de daaropvolgende dagen en zei dat er nog steeds gevochten werd.

ISW: De omsingeling van Bakhmut zal tijd kosten
De zoutmijnstad Soledar in de regio Donetsk ligt op zo'n 20 kilometer ten noorden van Bakhmut, een andere stad waar hevige gevechten plaatsvinden tussen Oekraïense en Russische troepen. Russische troepen hopen Bakhmut te omsingelen door Soledar in te nemen. Door Soledar in te nemen zou Rusland Bakhmut vanuit het noorden kunnen naderen. De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) ziet een omsingeling van de voormalige stad Bakhmut, die 70.000 inwoners telde, als zeer moeilijk, ondanks de bevestigde vooruitgang.

Om de aanvoerlijn van Oekraïne naar Bakhmut af te sluiten, zou Rusland de controle moeten krijgen over ten minste twee wegverbindingen ten westen van Soledar, aldus de ISW. Oekraïne heeft ook andere logistieke routes om zijn troepen in Bakhmut te bevoorraden, waardoor de hele discussie over het omsingelen van Bakhmut op dit moment bizar lijkt.


Het is Blauwe Maandag!

Hoera, het is weer Blauwe Maandag! Volgens sommigen de meest deprimerende dag van het jaar, maar dat is natuurlijk onzin: de verplichtingen rondom de jaarwisseling zijn weer voorbij, we mogen er op het werk weer lekker tegenaan en de hitte van de zomer blijft ook nog wel even weg.

Een heuse feestperiode dus, en dan is het op deze specifieke dag vandaag ook nog eens heerlijk weer om bijvoorbeeld eens lekker te besparen op de douchekosten: even inzepen en naar buiten is ruim voldoende! Waar de zogenaamde 'winter blues' wel eens negatief bij willen dragen, is ook daar nu nauwelijks sprake van: na een paar dagen winter is het eigenlijk alweer wekenlang bepaald geen winter geweest en écht winter lijkt er voorlopig ook niet in te zitten.

Kortom, hoe ga jij Blauwe Maandag vandaag vieren?

FOK! Wat een weer: kouder met kans op natte sneeuw

winterbanner

Goede morgen!

Er lijkt na voor het gevoel wekenlange regen eindelijk wat droog weer aan te komen, al merken we daar vandaag nog niet veel van. Een regengebied trekt vanuit het zuiden naar het noorden, het westen krijgt net wat meer neerslag dan het oosten, het uiterste noordoosten kan zomaar een droge dag hebben. De temperatuur is met 4 tot 7 graden wel lager dan de afgelopen dagen wat kan resulteren in natte seeuw op sommige plekken. Tijdens intensievere neerslag kan de temperatuur nog lager zijn; slechts 1 tot 2 graden wat waterkoud aan kan voelen. 

De gevoelstemperatuur ligt sowieso al een graad of 3 lager dan de werkelijke temperatuur. De wind is ook weer een stuk rustiger, de zwak tot matige wind komt uit verschillende richtingen. 

In de nacht naar dinsdag is het half bewolkt en valt er in het oosten nog wat neerslag. Ook in het noorden en westen kan dan nog een bui vallen. Landinwaarts kan het glad worden door bevriezende wegdelen. Morgen lijkt het dan droog te blijven met een winters zonnetje. Woensdag wordt het met een gevoelstemperatuur van -7 bibberen in de ochtend en late avond. 

De vooruitzichten zijn iets minder koud met 5 tot 7 graden overdag en 2-3 graden in de nacht. Neerslag is er niet veel te zien. Tot morgen!

Veel water in Kerkdriel, deel 2 (Foto: Suijkerbuijk)
Veel water in Kerkdriel, deel 2 (Foto: Suijkerbuijk) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Biatleet Bø wéér veruit de beste, Simon wint ook in Ruhpolding

In het Duitse Ruhpolding is alweer de vijfde World Cup-week van het biatlonseizoen afgerond. Op de slotdag stonden de massastarts op het programma, met de top-25 van de World Cup en de top-5 van de dagen ervoor, die allemaal vier schietbeurten af moesten werken.

Mannen
Al vrij snel ontstond er een klein kopgroepje, aangevoerd door de dit seizoen zo dominante Noor Johannes Thingnes Bø, ondanks één misser op de schietbaan. Fabien Claude uit Frankrijk zat bij hem, maar haakte bij de derde schietbeurt met twee missers af.

Johannes Bø schoot er daar één mis en werd daardoor vergezeld door broer Tarjei, hun landgenoot Vetle Sjåstad Christiansen, de Zweed Sebastian Samuelsson en Vytautas Strolia uit Litouwen. Richting de laatste schietbeurt nam Johannes Bø afstand, maar weer schoot hij er één naast.

Christiansen trof wel alle schijven en pakte zo een kleine voorsprong, maar op de ski's sloot Bø gewoon weer aan en in de laatste kilometer langlaufde hij ver weg. Bø won, voor Christiansen en de volgende Noor, Sturla Holm Lægreid, die het bij twee missers hield, met Tarjei Bø om de Noorse top-4 te completeren.

Vrouwen
De Italiaanse Lisa Vittozzi begon met tien treffers uiterst sterk, maar werd na de eerste twee schietbeurten wel vergezeld door de Française Julia Simon, die één schijf had laten staan. Bij schietbeurt drie bleef bij beide dames een schijf staan, waarna Simon richting de vierde en laatste schietbeurt een klein gaatje sloeg.

De laatste keer schieten leverde Simon haar derde fout op, terwijl Vittozzi het bij haar fout uit schietbeurt drie hield. De Française Anaïs Chevalier-Bouchet voegde zich bij het leidende tweetal, dat ging sprinten om de overwinning. Daarin was Simon toch net wat te sterk: zij pakte de winst, voor Vittozzi en Chevalier-Bouchet.

Skiester Gut-Behrami wint super-G St Anton, Kristoffersen pakt slalom in Wengen

Ook zondag werd er weer flink gestreden in de World Cup alpineskiën. In Oostenrijk werkten de vrouwen voor de tweede dag een super-G af in St Anton, terwijl de mannen in het prachtige Berner Oberland - waar het zowaar sneeuwde - een slalom voor de kiezen kregen op de Männlichenpiste in Wengen.

Super-G vrouwen, St Anton
De Oostenrijkse Ramona Siebenhofer noteerde een goede tijd, maar kort daarna kwam Lara Gut-Behrami naar beneden denderen en de Zwitserse dook er met 0,79 seconden stevig onderdoor. Elena Curtoni leek haar tijd te verbeteren, maar de Italiaanse strandde op 0,52 seconden.

Vervolgens bleef Gut-Behrami's tijd even onaangetast, tot Federica Brignone een serieuze aanval deed. De Italiaanse, een dag eerder nog de winnares, kwam echter net tekort: 0,15 seconden. Niet veel later volgde met Marta Bassino nog een zeer snelle Italiaanse, maar zij strandde op 0,19 seconden. Daarmee was het podium uiteindelijk gevuld, Curtoni en Siebenhofer bleven wel op de vierde en vijfde plaats staan.

Slalom mannen, Wengen
Na run één konden de weer in grote getalen aanwezige thuisfans juichen: Loïc Meillard was de snelste. De Noren Henrik Kristoffersen (+0,45) en Lucas Braathen (+0,48) bleven nog redelijk in de buurt en ook de Duitser Linus Strasser (+0,68) bleef nog binnen een seconde, maar daarna werden de verschillen rap groter. De Noor Atle Lie McGrath voerde op 1,04 seconden de rest van het veld aan, Tommaso Sala uit Italië stond op plek zes al op maar liefst 1,61 seconden.

Sala zakte in run twee terug achter de Fransman Clement Noël en de Oostenrijker Marco Schwarz, waarna McGrath met 0,09 seconden naar de snelste tijd dook. Strasser verdedigde met 0,23 seconden zijn positie, gevolgd door Braathen, die over het parcours vloog en met exact één seconde de leiding pakte. Kristoffersen bleef hem met een sterk slotstuk 0,49 seconden voor, waarna Meillard op mocht voor zijn eerste slalomzege ooit. Dat lukte net niet: op 0,20 seconden werd hij tweede, achter winnaar Kristoffersen en voor Braathen.

Russische propagandist verheugd over de talloze doden in Dnipro

Russische propagandist Sergej Mardan is tevreden over de raketaanval op een flatgebouw in Dnipro, waarbij minstens 30 mensen om het leven zijn gekomen. 

Er was "mooi vuurwerk" in de Oekraïense stad, zegt hij op de Russische staatstelevisie. "Aangenaam? Ik zal niet liegen, het was aangenaam", vervolgt Mardan. "Maar het zou veel mooier zijn geweest als er een Dnipro-brug was opgeblazen". Terwijl hij een foto laat zien van het gebombardeerde theater in Mariupol, zegt de propagandist: "Kijk naar de foto's van Marioepol. Hetzelfde zal gebeuren met Kharkiv." Volgens Mardan wachten ook Dnipro en Kyiv hetzelfde lot.

Na de Russische raketaanval op een hoge flat in de Oekraïense stad Dnipro proberen de reddingswerkers nog steeds overlevenden te vinden. Bij de aanval kwamen minstens 30 mensen om het leven en worden er nog tientallen vermist. Een korte dronevideo toont de omvang van de tragedie.

Zie ook: Rusland valt opnieuw burgerdoelen aan, 30 doden door raket op flat Dnipro

Komeet C/2022 E3 (ZTF) komt na 50.000 jaar opnieuw langs de aarde

De komeet C/2022 E3 komt weer nabij de aarde vanaf de rand van ons zonnestelsel. De laatste keer dat de komeet langs aarde vloog, woonden er hier Neanderthalers. Waarnemers kunnen de komende weken met wat geluk de komeet bewonderen.

Ongeveer eens in de 50.000 jaar passeert hij de aarde en zal de komende dagen met het blote oog zichtbaar kunnen zijn aan de nachtelijke hemel. Volgens de Association of Star Friends zal komeet C/2022 E3 (ZTF) begin februari op een afstand van ongeveer 42 miljoen kilometer het dichtst bij de aarde komen. Dat is bijna een derde van de afstand van de aarde tot de zon.

De maximale helderheid van de komeet is opmerkelijk, onder een zeer donkere hemel zou je hem misschien met het blote oog kunnen zien - als je precies weet waar je moet kijken. De voorzitter van het Duitse Sternfreunde, Melchert, gaat er echter van uit dat men niet zal kunnen zien zonder telescoop of verrekijker en zonder de nodige ervaring.

"Het is in eerste instantie een object in de ochtendhemel, daarna blijft het de hele nacht hoog aan de hemel in de buurt van de poolster en neemt het begin maart afscheid in de avondhemel", aldus Melchert. Half januari is hij het dichtst bij de zon en op 1 februari het dichtst bij de aarde. 

Goede observatieperiodes - als het weer meewerkt - zijn de laatste dagen van januari en de tweede helft van februari, wanneer minder maanlicht de hemel oplicht. Want op 21 januari en 20 februari is het nieuwe maan. De Europese ruimtevaartorganisatie Esa gaat uit van een onopvallende komeet, die echter met bescheiden instrumenten al kan worden waargenomen.

Het hemellichaam is ongeveer een kilometer groot, maar heeft het momenteel een coma (nevelige wolk) om zich heen van zo'n 50.000 kilometer. Dit gebeurt wanneer de komeet de zon nadert en opwarmt, waardoor deeltjes loskomen van het ijs en in de staart terecht komen. 

Afkomstig uit de extreme en ijskoude rand van het zonnestelsel, zijn kometen hemellichamen die niet uit elkaar zijn gevallen bij de vorming van planeten. Ze uit stofdeeltjes, organische moleculen en door hun lage temperatuur bevroren gassen. Het hoge aandeel vluchtige stoffen onderscheidt ze van asteroïden. Ze worden soms door zwaartekracht of botsingen uit hun oorspronkelijke baan geduwd en komen dan dicht bij de zon of de aarde terecht.

Turkije eist meer dan 100 uitleveringen van Zweden

Turkije eist dat bijna 130 mensen die ze als terroristen classificeren worden uitgeleverd door Zweden. 

Het Turkse persbureau Anadolu citeert president Erdogan die zei dat zijn land alleen dan kan instemmen met de toetreding van Zweden tot de NAVO. De uitspraken van Erdogan zijn gericht op aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij PKK en de Syrisch-Koerdische militie YPG die zich in Zweden bevinden. Erdogan herhaalde ook zijn beschuldiging dat er soortgelijke personen zich in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië bevinden. Deze landen zijn ook verzocht deze personen uit te leveren aan Turkije wegens steun aan terrorisme.

Spookrijder op A16 bij Prinsenbeek: meerdere doden en gewonden

Door een aanrijding op de A16 ter hoogte van Prinsenbeek (Noord-Brabant) zijn drie doden gevallen, meldt de politie. Daarnaast zijn er drie mensen gewond geraakt en is een hond overleden. Volgens de politie kwam een spookrijder in aanrijding met een ander voertuig.

Politie, ambulance en brandweer zijn ter plekke, net als een traumahelikopter.

De snelweg is ter plaatse afgesloten in beide richtingen. Verkeersspecialisten van de politie doen onderzoek naar het ongeluk. Gedurende het onderzoek zal de weg afgesloten blijven voor het verkeer. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.