Rusland valt opnieuw burgerdoelen aan, 30 doden door raket op flat Dnipro

De nieuwe Russische slager Valery Gerasimov, heeft zijn visitekaartje afgegeven. Op Orthodoxe nieuwjaarsdag liet hij een kruisraket neerkomen op een flat van negen verdiepingen vol Oekraïense burgers in Dnipro. 

Update 21.15 uur: Het dodental ten gevolge van de Russische aanval in Dnipro is opgelopen tot 30. Volgens een woordvoerster van de regionale gouverneur zijn er daarnaast 30 mensen gewond geraakt, waarvan 12 in kritieke toestand verkeren. Er zouden zich nog zo'n 30 tot 40 andere mensen onder het puin liggen. Reddingswerkers meldden dat mensen nog steeds schreeuwen om hulp onder het puin vandaan. Mede door de kou groeien de zorgen over de bedolven personen.

Eerdere berichtgeving: De krant 'Kyiv Independent', die de gouverneur van Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko citeert, meldt dat hierbij twaalf mensen zijn omgekomen. Een van de dodelijke slachtoffers was een 15-jarig meisje. Eerder werd gesproken over vijf doden en minstens 20 gewonden. In Dnipro zijn reddings- en bergingsoperaties aan de gang. 35 Mensen werden uit het gebouw gered.

In grote delen van Oekraïne ging zaterdag het luchtalarm af. Russische raketten hadden 's ochtends al de hoofdstad Kyiv geraakt.

Volgens de Oekraïense luchtmacht kwamen de raketten uit noordelijke richting. Er werden ook aanvallen gemeld vanuit Kharkiv en Zaporizhia. Ondertussen meldt de Republiek Moldavië dat raketresten op haar grondgebied terecht zijn gekomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Chisinau zei dat de fragmenten in het noorden van het land waren gevallen.