Duitse rodelaars pakken drie uit vijf keer goud op EK en World Cup

In het Letse Sigulda is weer een weekeinde rodelen afgewerkt. Dat was wederom een World Cup-wedstrijd, net als vorige week, maar dat deed dit keer ook dienst als Europees kampioenschap, dus waren er ook nog eens titels te verdelen.

Mannendubbels
Het zat allemaal vreselijk dicht op elkaar in run één: de Letse toppers Martins Bots en Roberts Plume waren welgeteld negen duizendsten van een seconde sneller dan landgenoten Eduards Sevics-Mikelsevics en Lukass Krasts. De Duitsers Tobias Wendl en Tobias Arlt volgden op 0,035 seconden, met de Oostenrijkers Thomas Steu en Lorenz Koller (+0,067) als voornaamste uitdagers.

Steu en Koller vielen in run twee drie plekken terug, waardoor hun landgenoten Juri Gatt en Riccardo Schöpf de leiding nog in handen hadden. Wendl en Arlt pakten met 0,194 seconden dik de leiding, waarna Sevics-Mikelsevics en Krasts 0,089 seconden tekort kwamen, maar zich wel verzekerden van hun eerste podium ooit. Bots en Plume mochten het afmaken, maar dat lukte net niet: tweede op 0,062 seconden, achter winnaars Wendl en Arlt en voor landgenoten Sevics-Mikelsevics en Krasts.

Vrouwendubbels
Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië waren in de eerste run het snelst en sloegen gelijk een prima gat. Het Letse duo Anda Upite/Sanija Ozolina, dat vorige week de wedstrijd won na fouten van bijna alle anderen, volgde op 0,152 seconden, voor het Amerikaanse duo Chevonne Forgan/Sophia Kirkby (+0,187). De rest werd aangevoerd door Selina Egle en Lara Michaela Kipp uit Oostenrijk (+0,262).

Egle en Kipp kwamen in run twee welgeteld twee duizendsten van een seconde achter Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal uit Duitsland terecht, maar een plek verloren ze uiteindelijk niet: Forgan en Kirkby leverden op 0,06 seconden twee plekken in. Met 0,057 seconden verdedigden Upite en Ozolina in elk geval hun positie, waarna het aan Vötter en Oberhofer was. Die lieten er geen twijfel over bestaan: met 0,501 seconden wonnen ze met een - voor rodelbegrippen - wereld van verschil.

Mannen
Geen Letland boven, want de Oostenrijker Nico Gleirscher noteerde in run één zowaar de snelste tijd. Thuisfavoriet Kristers Aparjods zat er met 0,032 seconden achterstand wel bovenop en werd gevolgd door de zeer verrassende Oekraïner Andriy Mandziy (+0,128), die net als de rest van zijn team al tijden in Letland verblijft in verband met de oorlog in hun land. Met Gints Berzins op 0,154 volgde nog een Let, voor de Slowaakse veteraan Jozef Ninis (+0,159) en Dominik Fischnaller uit Italië (+0,210).

World Cup-leider Fischnaller zakte in de tweede run twee plekken terug, met de Duitser Max Langenhan aan de leiding. Ninis verloor drie plekken op de langzamer wordende baan en ook Berzins had het lastig: de Let leverde eveneens drie plekken in. Mandziy kon het evenmin bolwerken en zakte negen plekken terug en óók Aparjods redde het niet: derde op 0,085 seconden, achter Langenhan en diens landgenoot Felix Loch, met alleen Gleirscher te gaan. Die viel echter net wat verder terug: vierde op 0,245 seconden en dus ging de winst naar Langenhan, twaalfde na run één, voor Loch en Aparjods.

Vrouwen
De thuisfans konden in run één alvast weer juichen: Kendija Aparjode was de snelste, met de jonge Duitse Merle Fräbel op slechts 0,017 seconden. Ook daarachter was het spannend: de Italiaanse Sandra Robatscher volgde op 0,048 seconden, voor de Letse Sigita Berzina (+0,060), de Duitse Dajana Eitberger (+0,068) en Elina Vitola (+0,095), de derde Letse op de zesde plek.

In run twee verloor Vitola met 0,037 seconden een plekje aan de Duitse Anna Berreiter, waarna Eitberger zich met 0,031 seconden nét voor de Letse voegde, maar achter haar landgenote. Berzina viel met 0,137 seconden drie plekken terug, waarna Robatscher met 0,115 seconden ook drie plekken verloor - een huilende Berreiter was zo zeker van het podium. Fräbel viel met 0,042 seconden van het podium af, waarna het aan Aparjode was. De Letse hield het echter niet vol: zevende op 0,183 seconden en dus was het goud voor Berreiter, die na run één nog op plek zeven stond.

Estafette
Letland was logischerwijze de favoriet en dat maakte de thuisploeg waar: Vitola, Aparjods en Bots/Plume zetten een tijd neer waarvoor het Duitse team van Berreiter, Langenhan en Wendl/Arlt 0,367 seconden tekort kwam. De derde plek was op 0,774 seconden voor Robatscher, Fischnaller en Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner namens Italië. Voor Oostenrijk eindigde de week zuur: Madeleine Egle, Nico Gleirscher en Juri Gatt/Riccardo Schöpf waren onderweg met een tijd waarmee ze vermoedelijk zouden winnen, maar Gatt en Schöpf crashten in een van de laatste bochten.