Poolse schansspringers grijpen in eigen huis twee keer nťt naast winst

De World Cup schansspringen zag dit weekeinde weer flink wat actie. De vrouwen sprongen na hun eerdere optredens nog een tweede individuele wedstrijd in het Japanse Zao, terwijl de mannen in individueel én teamverband in actie kwamen in het Poolse Zakopane.

Mannen teamwedstrijd, Zakopane
In de eerste ronde staken twee landen er enigszins bovenuit: met Kamil Stoch, Piotr Zyla, Pawel Wasek en Dawid Kubacki deed de Poolse thuisploeg het beter dan wie dan ook, maar Daniel Tschofenig, Michael Hayböck, Manuel Fettner en Stefan Kraft volgden namens Oostenrijk op de voet. Met Markus Eisenbichler, Philipp Raimund, Karl Geiger en Andreas Wellinger stond Duitsland op plek drie, voor het Noorwegen van Marius Lindvik, Kristoffer Eriksen Sundal, Johann André Forfang en Vierschansenwinnaar Halvor Egner Granerud.

In ronde twee sprong Tschofenig Oostenrijk langs het Polen van Stoch, terwijl Eisenbichler plek drie verstevigde voor Duitsland. Lovro Kos sprong Slovenië ondertussen langs het Noorwegen van Lindvik naar plek vier. Met de sprongen van Hayböck, Zyla, Raimund, Peter Prevc en Sundal veranderde er in de top-5 niks, hoewel de verschillen wel iets groter werden. Fettner vergrootte de Oostenrijkse voorsprong tegen Wasek van Polen, terwijl Geiger, Timi Zajc en Forfang hun teams op dezelfde posities hielden.

Granerud hield Noorwegen als slotspringer in elk geval op de vijfde plek, waarna Lanisek de vierde plek voor Slovenië veilig wist te stellen. Wellinger zorgde dat Duitsland zeker was van het podium, Kubacki deed hetzelfde voor de tweede plek van Polen en Kraft sprong de Oostenrijkse overwinning met iets meer moeite dan gedacht definitief de boeken in.

Mannen individuele wedstrijd, Zakopane
Voor eigen publiek liet World Cup-leider Dawid Kubacki zien dat hij voor niks minder dan de zege ging: de Pool pakte ruimschoots de leiding en eigenlijk stond alleen de Oostenrijker Jan Hörl nog een beetje in de buurt. Halvor Egner Granerud en Marius Lindvik uit Noorwegen volgden en hadden de Oostenrijker Stefan Kraft en de Pool Kamil Stoch niet ver achter zich staan.

Stoch leverde in de tweede ronde een plekje in bij de Sloveen Anze Lanisek en de Duitser Markus Eisenbichler, waarna Kraft de leiding juist ruim overnam. Lindvik verloor dan weer vier posities, maar Granerud bleef ze allemaal voor. Hörl zakte drie plekken terug, waarna Kubacki de zege binnen mocht springen. Dat lukte de Pool echter net niet: hij kwam net tekort en de zege was voor Granerud, vóór Kubacki en Kraft.

Vrouwen, Zao
Eva Pinkelnig was in de eerste ronde weer eens de beste, maar de Oostenrijkse werd op de voet gevolgd door de Duitse Selina Freitag. Het Noorse duo Thea Minyan Bjørseth en Anna Odine Strøm stond op de derde en vierde plek, voor Nika Kriznar uit Slovenië, de Oostenrijkse Marita Kramer, Josephine Pagnier namens Frankrijk en de eerste van de thuisspringsters, Yuka Seto.

Met de Noorse Silje Opseth aan de leiding leverde Seto in de tweede ronde zeven plekken in, waarna Pagnier vijf posities verloor. Kramer had het ook niet helemaal en zakte drie plekken terug, waarna Kriznar de schade beperkt hield tot één plek. Strøm wist haar plek dan wél te verdedigen, maar Bjørseth verloor er twee. Freitag pakte de leiding en verzekerde zich van plek twee, waarna het aan Pinkelnig was om het af te maken. Dat deed de Oostenrijkse: zij won opnieuw, voor Freitag en Strøm.