Duitse politie grijpt keihard in bij bruinkooldorp Lützerath, clash met klimaatactivisten

De Duitse politie heeft de evacuatie van het dorp Lützerath aan de rand van de Garzweiler bruinkoolmijn voortgezet. Volgens schattingen van de politie en waarnemers zijn er nog tien tot twintig klimaatactivisten op het terrein. Twee tegenstanders van kolencentrales zitten nog in een tunnel onder een gebouw. 

De demonstranten zijn bereid om daar nog dagen te blijven. De politie acht het te gevaarlijk om ze met geweld te dwingen omdat de ondergrondse gangen zouden kunnen instorten. De politie heeft momenteel geen contact met de twee mannen, meldt DLF-landencorrespondent Felicitas Boeselager. Hulpdiensten proberen volgens de politie demonstranten in de overgebleven boomhutten te bereiken.

Gisteren demonstreerden duizenden mensen in de regio tegen de sloop van het dorp en voor meer klimaatbescherming. De politie gaat uit van zo'n 15.000 demonstranten, de organisatoren spreken van wel 35.000, waaronder tal van gezinnen met kinderen en gepensioneerden.

Vreedzame demonstratie escaleert
Het protest in het naburige Keyenberg verliep aanvankelijk rustig. Onder de demonstranten was de Zweedse klimaatactivist Thunberg. Ze riep op tot blijvend verzet. Zolang de kolen nog in de grond zitten, is het gevecht nog niet voorbij, zei Thunberg tijdens de bijeenkomst.

Daarna vertrok een demonstratietrein richting Lützerath. De meeste mensen protesteerden vreedzaam. Een paar duizend probeerden echter de mijn en Lützerath binnen te komen, dat was afgezet middels een bouwhek en kettingen.

Gevechten tussen demonstranten en politie
DLF-correspondent Vivien Leue meldt dat enkele honderden demonstranten, van wie sommigen gemaskerd waren, probeerden om door de politielinies heen te breken. Sommigen gooiden stenen en vuurwerk naar agenten, en de politie gebruikte waterkanonnen, knuppels en pepperspray. Volgens de politie is niemand Lützerath binnen gekomen, het lukte enkele demonstranten wel om de bovengrondse mijn binnen te gaan.
Op sociale media beschuldigden enkele demonstranten de politie van ongepast gebruik van geweld. Aan beide kanten raakten meerdere mensen gewond. Leue meldt dat er enkele op zichzelf staande gevallen zijn van een zeer hard optreden door de politie. 

Rustige nacht in Lützerath
De situatie kalmeerde in de loop van de avond en er zijn geen verdere rellen gemeld gedurende de nacht. Zo'n duizend actievoerders kamperen in het plaatsje Keyenberg en hebben aangekondigd dat de protesten de komende dagen zullen doorgaan.

Lützerath is sinds afgelopen woensdag door de politie ontruimd zodat het energiebedrijf RWE de kolen uit de mijn kan uitgraven. Inmiddels zijn veel gebouwen gesloopt.

Wüst hekelt het klimaatprotest
De premier van Noordrijn-Westfalen, Wüst, had kritiek op de protesten van klimaatactivisten. Geweld kan nooit een middel tot politiek debat zijn, zei Wüst in een interview met Deutschlandfunk. De uitbreiding van de Garzweilermijn is in het parlement beslist, heeft tot wetten geleid welke zijn bevestigd door het Hooggerechtshof van de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Wüst voerde campagne voor meer dialoog en pacificatie van het Duitse energiebeleid. Hij heeft niet de indruk dat overal in Europa het energiebeleid zo emotioneel en omstreden is.

Onderzoeker: Protest kan worden herinnerd als een mobiliserend signaal
Volgens protestonderzoeker Sebastian Haunss is nog niet duidelijk of de demonstraties succes hadden of zouden kunnen hebben. Maar de protesten rond Lützerath moeten worden gezien als een teken aan de wand, zei Haunss op Deutschlandfunk. Dat geldt in ieder geval voor sommige actievormen, die - vergelijkbaar met 'Fridays For Future' - gericht zijn op het grote publiek en waaraan iedereen kan deelnemen. Haunss vermoedt dat andere, meer door conflicten geteisterde vormen van protest niet gericht zijn op het deelnemen door miljoenen mensen. Desalniettemin blijft de herinnering aan de protestactie. Dat is relevant voor de klimaatbeweging.