Shorttrackers winnen EK-goud op alle aflossingen, Belgische broer en zus slaan individueel toe

In het Poolse Gdansk is het Europees kampioenschap shorttrack afgesloten. Dat gebeurde met individueel nog de 1000 meters bij de mannen en vrouwen en verder de finales op alle drie de aflossingen: gemengd, mannen en vrouwen, met uiteraard flink wat Nederlands eremetaal.

1000m vrouwen
Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer stonden als medefavorieten in de finale, waarin Velzeboer iets te getergd was: ze beukte de Duitse Anna Seidel eruit en gooide 'm daarna binnendoor bij Schulting. Daardoor verloren ze beiden een positie aan de Belgische Hanne Desmet, die zo fraai goud pakte, nét voor Schulting. Velzeboer finishte als derde, maar kreeg een terechte straf, waardoor brons naar de Hongaarse Petra Jaszapati ging. Selma Poutsma won de B-finale en werd zo uiteindelijk zesde in de eindstand.

1000m mannen
Jens van 't Wout had de leiding in de finale soeverein in handen, maar in de laatste meters kreeg ook hij met Belgische furie te maken: Stijn Desmet zag zijn zus goud winnen en deed zowaar hetzelfde. Van 't Wout moest genoegen nemen met het zilver, voor Furkan Akar - de eerste Turkse EK-medaille ooit. Melle van 't Wout en Itzak de Laat gingen er in de kwartfinales uit met een penalty.

Gemengde aflossing
De Laat, Schulting, Jens van 't Wout en Velzeboer leken aanvankelijk naast het goud te grijpen, want Sighel en Stijn Desmet zaten voor slotrijder Van 't Wout. Bij het uitkomen van de laatste bocht ging Sighel echter onderuit, waar Van 't Wout nét iets eerder dan Desmet overheen wipte: goud voor Nederland, voor België en Italië.

Aflossing vrouwen
Poutsma, Schulting, Velzeboer en Yara van Kerkhof waren topfavoriet en in de finale lieten ze dat duidelijk blijken. De ploeg kwam geen moment serieus in de problemen en won zeer overtuigend het goud, voor Hongarije en Italië.

Aflossing mannen
De Laat, Emons en de gebroeders Jens en Melle van 't Wout gingen naar de leiding, terwijl Italië met een valpartij tijd verloor. Daarna gingen Polen en Frankrijk ook nog eens gezamenlijk onderuit, waarna het voor Nederland een kwestie was van rustig uitrijdend het goud pakken. Italië pakte zo toch nog zilver, Polen bleef Frankrijk voor in de strijd om brons.