Noorse biatleten winnen beide estafettes in Ruhpolding

De World Cup biatlon komt dit weekeinde in actie in het Duitse Ruhpolding, een van de klassiekers op de kalender. Daar werden vrijdag en zaterdag de estafettes afgewerkt, met op vrijdag de mannen en zaterdag de vrouwen, wat zeker in biatlongek Ruhpolding altijd een feest is.

Mannen
Het sterrenteam van Noorwegen begon niet lekker: Sturla Holm Lægreid ging flink de mist in bij het staand schieten en gaf het stokje pas als tiende door aan de nummer twee van de ploeg, Tarjei Bø. Die schoot dan weer uitstekend en hielp Noorwegen naar een vijfde plek, terwijl Frankrijk met bijna foutloze optredens van rookie Eric Perrot en Quentin Fillon Maillet de leiding in handen had.

Voor de Fransen ging Antonin Guigonnat dan juist behoorlijk de fout in bij het schieten, waardoor Duitsland met Benedikt Doll - als opvolger van David Zobel en Johannes Kühn - de leiding kon pakken, samen met de Noor Vetle Sjåstad Christiansen. Daar nam de ongenaakbare Johannes Thingnes Bø het echter over en hij zette de Duitse slotloper Roman Rees rap op achterstand: Noorwegen won, Duitsland werd tweede en Fabien Claude haalde voor Frankrijk wel de derde plek binnen.

Vrouwen
Voor Noorwegen was het voor de eerste twee dames vooral een kwestie van aansluiting houden. Karoline Offigstad Knotten deed dat wel aardig, Ragnhild Femsteinevik had er meer moeite mee, maar wisselde alsnog als derde op kopvrouw Marte Olsbu Røiseland. Die schoot perfect en bracht Noorwegen naar de leiding, waarna Ingrid Landmark Tandrevold - dit seizoen eigenlijk de échte kopvrouw - het feilloos af kon maken.

Achter Noorwegen ging de tweede plek ietwat verrassend naar Duitsland. Op voorhand was dat niet zo'n verrassing, maar startloopster Anna Weidel had haar dag niet en verloor in de slotfase veel, waardoor Duitsland als twaalfde wisselde. Vanessa Voigt, Sophia Schneider en Denise Herrmann-Wick herstelden de schade echter perfect en Duitsland werd fraai tweede. Samuela Comola, Lisa Vittozzi en Rebecca Passler brachten Italië in stelling voor de tweede plek, maar dat kon Dorothea Wierer niet helemaal afmaken, hoewel ze haar ploeg wel op het podium hield met een derde plek, net voor Zwitserland.