FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 september 2022

Fun met Funda over de grens #7: 'Ein toller Bauernhof'

Aan de rand van het gezellige Duitse dorpje Klein Berssen wordt deze compleet verbouwde vrijstaande woonboerderij aangeboden met een royale stenen schuur met een oppervlakte van maar liefst 297 m². De woonboerderij is origineel in 1936 gebouwd, maar compleet verbouwd tussen 2013 en 2018. Het geheel staat op een ruime, verzorgde kavel van 5958 m² met perfecte mogelijkheid tot het houden van dieren.

De woonboerderij beschikt verder over zeer veel bergruimte met onder andere een grote zolder en op de begane grond is nog een voormalig stal die ook inmiddels deels is gesaneerd.

De vrijstaande hal is 15x 20 meter groot en is opnieuw gevoegd en geïmpregneerd in 2018.

- 6 kamers (4 slaapkamers)
- 1 badkamer met douche en toilet en 1 apart toilet
- 1 woonlaag
- Glasvezelkabel, rolluiken, rookkanaal en satellietschotel
- Dubbel glas
- Energielabel D
- de woning wordt verwarmd via een oliegestookte CV ketel uit 1996, gas ligt in de straat en kan in de woning worden gebracht
- de woning beschikt over een 3-kammersysteem, desgewenst kan de woning op het riool worden aangesloten
- zowel de woning als de vrijstaande hal zijn opnieuw gevoegd en geïmpregneerd in 2018
- ideale ligging tussen de dorpen Sögel en Haselünne
- in het dorpje bevinden zich onder andere een basisschool en een openlucht zwembad

Vraagprijs € 385.000,-- k.k.

voor Ein Tolles Bauernhof (Foto:Funda)
Ein toller Bauernhof (Foto:Funda)

woon 1Ein Tolles Bauernhof (Foto:Funda)
Ein toller Bauernhof (Foto:Funda)

woon 2 Ein Tolles Bauernhof (Foto:Funda)
Ein toller Bauernhof (Foto:Funda)

gangdetailEin Tolles Bauernhof (Foto:Funda)
Ein toller Bauernhof (Foto:Funda)

keuken Ein Tolles Bauernhof (Foto:Funda)
Ein toller Bauernhof (Foto:Funda)

bijuimte Ein Tolles Bauernhof (Foto:Funda)
bijruimte Ein toller Bauernhof (Foto:Funda)

slaap 1Ein Tolles Bauernhof (Foto:Funda)
Ein toller Bauernhof (Foto:Funda)

slaap 2Ein Tolles Bauernhof (Foto:Funda)
Ein toller Bauernhof (Foto:Funda)

badkEin Tolles Bauernhof (Foto:Funda)
Ein toller Bauernhof (Foto:Funda)

bijhokEin Tolles Bauernhof (Foto:Funda)
Ein toller Bauernhof (Foto:Funda)

bijhok zolderEin Tolles Bauernhof (Foto:Funda)
Ein toller Bauernhof (Foto:Funda)

terrasEin Tolles Bauernhof (Foto:Funda)
Ein toller Bauernhof (Foto:Funda)

Apple kondigt iPhone 14 Pro en Max aan

Apple kondigde naast de iPhone 14 en de iPhone 14 Plus ook de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max aan. Deze versies zijn bedoeld voor de heavy gebruikers en de veranderingen ten opzichte van vorig jaar zijn groter dan ooit. 

Zij krijgen allebei een nieuw design, een 48MP camera, een always on display en nog veel meer. Het eerste wat opvalt is het scherm: de supergrote notch is namelijk verdwenen voor een klein eilandje. Daar gaat Apple straks dan ook notificaties overheen plaatsen, zodat de balk niet meer opvalt. Belt iemand je, dan zie je rondom de uitsparing een melding. Zet je een timer aan, dan zie je de tijd op deze plek aftellen. 

Ook krijgen ze allebei nieuwe camera’s. Waar het vroeger bleef steken op 12 Megapixels, is de groothoeklens nu 48 Megapixel geworden. Deze extra megapixels gebruikt de iPhone dan ook om er 4 Megapixels samen te persen tot 1 zodat de foto nog mooier wordt.  

Het scherm heeft nu een dynamixrefreshrate van 1 Hz tot 120 Hz. Hiermee kan de iPhone altijd notificaties weergeven, waardoor het scherm dus in feite nooit uitstaat. Het ververst alleen het beeld met 1 beeldje per seconden. Hierdoor zijn notificaties, tijd en datum en widgets altijd zichtbaar.  


Ook krijgen de twee telefoons de nieuwe A16 Bionic chip. Deze zijn tot 40% sneller dan hun voorgangers, energiezuiniger en nog beter voor games en videocontent. Beide iPhones zijn vanaf 9 september te bestellen en worden dan op 16 september geleverd. 

Veiliger crashen met iPhone 14 en 14 Plus

Apple heeft vandaag iPhone 14 en iPhone 14 Plus aangekondigd, verkrijgbaar in twee formaten: 6,1-inch en 6,7-inch. Deze nieuwe iPhones hebben camera-updates en nieuwe veiligheidsvoorzieningen.

Met iPhone 14 en iPhone 14 Plus maak je mooiere foto’s en video’s dankzij een krachtiger camerasysteem met nieuwe hoofdcamera en TrueDepth-camera aan de voorkant, de ultragroothoekcamera voor unieke beelden en Photonic Engine, een verbeterde pipeline voor afbeeldingen. Beide modellen zijn uitgerust met de A15 Bionic-chip met 5-core GPU. Dat helpt de prestaties en efficiëntie voor veeleisende workloads, terwijl privacy en beveiliging zijn ingebouwd.

iPhone 14 en iPhone 14 Plus ondersteunen Crashdetectie dat ernstige auto-ongelukken kan detecteren en automatisch hulpdiensten inschakelen wanneer gebruikers bewusteloos zijn of hun iPhone niet kunnen pakken. Deze voorzieningen zijn gebaseerd op de nieuwe dual-core versnellingsmeter die G-krachten tot 256 G kan metenm, een nieuwe gyroscoop met hoog dynamisch bereik en bestaande componenten zoals de barometer, die nu veranderingen in de cabinedruk kan meten, gps voor extra informatie over snelheidsveranderingen en de microfoon, die nu harde geluiden kan herkennen die kenmerkend zijn voor ernstige auto-ongelukken.

iPhone 14-modellen ondersteunen nu ook SOS-noodmelding via satelliet, waarbij aangepaste componenten die diep in de software zijn geïntegreerd via antennes rechtstreeks verbinding kunnen maken met een satelliet, zodat ook buiten het bereik van mobiele of wifi-netwerken berichten kunnen worden uitgewisseld met hulpdiensten.

iPhone 14 en iPhone 14 Plus zijn verkrijgbaar in de kleuren middernacht, blauw, sterrenlicht, paars en (PRODUCT)RED. De iPhone 14 is te krijgen vanaf € 1019 en een iPhone 14 Plus voor € 1169. Ze zijn te bestellen vanaf vrijdag 9 september. iPhone 14 is leverbaar vanaf vrijdag 16 september en iPhone 14 Plus is leverbaar vanaf vrijdag 7 oktober.

iPhone 14 in alle kleuren

Ajax begint Champions League-campagne met ruime overwinning tegen Rangers

Ajax is woensdagavond uitstekend begonnen aan een nieuwe Champions League-campagne. In de Johan Cruijff wonnen de Amsterdammers met 4-0 van Rangers FC nadat het bij rust al met 3-0 voorstond.

Ajax begon nog rustig aan de wedstrijd, maar gedurende de eerste helft liep het steeds beter bij de Amsterdammers en na zeventien minuten kopte Edson Álvarez binnen. Na de 1-0 drukte Ajax door en kwam met het nodige geluk op 2-0 nadat een schot van Steven Berghuis van richting werd veranderd.

Daarna kwam het hoogtepunt van de avond met een prachtige individuele actie van Mohammed Kudus en schoot hem vervolgens lekker binnen. Na de rust nam Ajax wat gas terug, maar kwam nooit in de problemen tegen Rangers FC. De Schotse viel erg tegen en kon weinig creëren tegen Ajax, al werd een doelpunt van Rangers wel afgekeurd vanwege buitenspel. Tien minuten voor tijd zette Steven Bergwijn de 4-0 op het scorebord na gestuntel in de verdediging bij Rangers.

Ovulatie checken en crashes detecteren met Apple Watch 8

Vandaag heeft Apple de Apple Watch Series 8 en de nieuwe Apple Watch SE geïntroduceerd, die nieuwe technologieën en prestaties en belangrijke innovaties op het gebied van veiligheid bieden voor de twee smartwatches. Daarnaast is ook de Apple Watch Ultra aangekondigd.

Apple Watch Series 8 heeft een groot always-on Retina-display en een sterke barstbestendige voorkant. Apple Watch Series 8 biedt de allerbeste gezondheids- en veiligheidsfeatures, zoals de ECG-app en valdetectie met de nieuwe temperatuurregistratie, schattingen achteraf van je ovulatie, crashdetectie en internationale roaming. Bovendien gaat de batterij maar liefst 18 uur mee. Apple Watch Series 8 is verkrijgbaar vanaf € 499.

De nieuwe Apple Watch SE biedt de belangrijkste functies van de Apple Watch, zoals het bijhouden van activiteiten, meldingen over een hoge en lage hartslag en SOS-noodmelding, plus de nieuwe crashdetectie en een volledig vernieuwde achterkant die perfect aansluit op de drie klassieke kastuitvoeringen. Dit model gaat € 299 kosten.

Beide modellen werken met watchOS 9, dat nieuwe, meer aanpasbare wijzerplaten bevat, zoals de wijzerplaten Maan en Metropolitaans, de verbeterde Work-out-app, slaapfases, de unieke feature AF-geschiedenis en de splinternieuwe Medicijnen-app.

Apple Watch Series 8 en Apple Watch SE zijn vanaf vandaag te bestellen. Vanaf vrijdag 16 september liggen ze in de winkel.

Apple Watch 8

Musk wil Twitter niet meer vanwege vrees voor 'Derde Wereldoorlog'

Miljardair Elon Musk wil onder de overname van Twitter uitkomen omdat hij zorgen heeft over de oplopende geopolitieke spanningen sinds Rusland in Oekraïne is binnengevallen. In een sms zei Musk te vrezen voor een 'Derde Wereldoorlog'. Dat toonden advocaten van Twitters rond de rechtszaak over de overname.

"Het heeft geen zin om Twitter te kopen als we op weg zijn naar de Derde Wereldoorlog", schreef Elon Musk op 3 mei aan zijn bankier. "Dit is de echte reden waarom Musk Twitter niet meer wil kopen", stelt een van de advocaten, die de redenen die Musk tot nu toe aanvoerde 'een smoes' noemde.

Apple kondigt Apple Watch Ultra aan

Naast updates voor de standaard APple Watch en Apple Watch SE heeft Apple vandaag Apple Watch Ultra aangekondigd, met een nieuw design en een groot aantal features voor duursport, ontdekkingsreizen en avontuur. Bij de Apple Watch Ultra horen ook drie nieuwe bandjes: de Trail Loop, Alpine Loop en Ocean Band.

De Apple Watch Ultra heeft een titanium kast van 49 mm en een platte voorkant van saffier, met daaronder een groot en helder display. Met een aanpasbare actieknop heb je meteen toegang tot een groot aantal handige features. Bij normaal gebruik gaat de batterij van de Apple Watch Ultra 36 uur mee. En met de nieuwe instellingen voor energiebesparing gaat de batterij tot wel 60 uur mee. De wijzerplaat Wegwijzer is speciaal ontworpen voor het grotere display van de Apple Watch Ultra. Deze wijzerplaat heeft namelijk een ingebouwd kompas en ruimte voor maximaal acht complicaties.

De volledig vernieuwde Kompas-app in watchOS 9 geeft nog meer informatie. Met kompasroutepunten kun je snel en makkelijk een locatie of een nuttige plaats direct in de app markeren. Je kunt een routepunt plaatsen door op de actieknop of het symbool voor kompasroutepunten te tikken. Tik vervolgens op het symbool dat verschijnt om dit routepunt te bewerken. De complicatie Routepunten kompas wordt in realtime bijgewerkt, met zowel de richting van het punt als de afstand ernaartoe. Backtrack maakt gebruik van gps-gegevens om een pad weer te geven van waar je bent geweest, wat handig is als je de weg kwijt bent of gedesoriënteerd bent en de weg terug wilt vinden

Apple Watch Ultra is gemaakt voor watersporten, waaronder extreme activiteiten als kitesurfen en wakeboarden. Ook duikers kunnen hem gebruiken, de nieuwe Oceanic+-app ondersteunt een diepte van maximaal 40 meter. Voor al deze onderwateravonturen heeft Apple Watch Ultra een gradatie van 10 ATM (100 meter). Ook voldoet Apple Watch Ultra aan EN13319, een internationale standaard voor duikaccessoires als dieptemeters, die wereldwijd wordt gebruikt door duikers. Verder biedt Oceanic+ een gepersonaliseerd gebruikersprofiel, rapporten over lokale duikomstandigheden en een duiklogboek dat je met familie en vrienden kunt delen en dat automatisch met iPhone wordt gesynchroniseerd.

Apple Watch Ultra is vanaf vandaag te bestellen en ligt vanaf vrijdag 23 september in de winkel. Apple Watch Ultra kost € 999. WatchOS 9 is vanaf maandag 12 september beschikbaar voor Apple Watch Series 4 en nieuwere modellen.

Apple Watch Ultra

Apple kondigt nieuwe generatie AirPods Pro aan

Apple heeft zojuist de nieuwe generatie AirPods Pro aangekondigd. Deze nieuwe generatie heeft een nieuwe chip, genaamd de H2, en deze zorgt uiteraard voor beter geluid.

De nieuwe AirPods Pro onder andere gepersonaliseerde Spatial Audio. Daarmee kun je een eigen geluidsprofiel aanmaken dat bij je oren en beleving past. Ook kunnen de oordopjes van Apple nu twee keer beter ruis onderdrukken. 

Daarnaast worden ze nu geleverd met kleinere eartips, zodat ze ook in kleinere oortjes kunnen. De batterij gaat 6 uur mee, er zit een speaker in het doosje om hem terug te vinden en er komt een aanraakvlak om ze te bedienen zonder je telefoon. 

De nieuwe AirPods Pro wordt binnen twee weken geleverd en gaan in de US of A 250 dollar kosten. 

AirPods Pro

Vleesreclames weren uit de publieke ruimte?

Linkse partijen in de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Leiden vinden het een goed idee om vleesreclames te weren uit de publieke ruimte, volgt uit een rondvraag van Trouw. Meer hierover bij WNL.

Eerder werd bekend dat de gemeente Haarlem als eerste gemeente ter wereld vleesreclames, zoals kiloknallers, gaat weren uit bushokjes. Vanuit rechtse hoek wordt er geprotesteerd tegen de maatregel die door Haarlem al is doorgevoerd. “De klimaatgekken zijn helemaal doorgedraaid,” zo stelt men daar.

Brand en ploffende NASCAR-motoren in Southern 500 op 'Track Too Tough to Tame'

Voor de NASCAR-liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond, want op de Darlington Raceway - The Track Too Tough to Tame - stond de Southern 500 op het programma, samen met onder meer de Daytona 500 en GEICO 500 een van dé klassiekers op de kalender.

De race begon met Joey Logano en Christopher Bell voorop, gevolgd door William Byron, Tyler Reddick, Kyle Busch, Austin Cindric, Kyle Larson en Bubba Wallace. Na vijf ronden vielen er wat druppels en dus was caution één gelijk een feit, zeker na het regendebacle in Daytona een week eerder.

De regen zette niet echt door en na een onderbreking konden we met Logano en Bell voorop weer door. Na een ronde of tachtig waren er weer problemen voor Larson: net als in Daytona leek zijn motor het begeven te hebben. Kort voor het einde van de stage ging Chase Elliott in de rondte, waardoor William Byron de stage won.

Met Kyle Busch, Denny Hamlin, Byron en Ross Chastain voorop begon stage twee, waarin twee keer een caution te noteren viel: de terug op de baan gekomen Larson spinde een keer en achterblijver Cody Ware ging in de rondte. Verder was het relatief rustig, maar men zat wel dicht bij elkaar: Kyle Busch won de stage, voor Truex, Ryan Blaney, Logano en Byron.

De derde en laatste stage, een ruime 130 ronden, begon met Kyle Busch, Logano, Truex en Blaney voorop. Een ronde of veertig later ging het fout voor Kevin Harvick: zijn auto vatte behoorlijk vlam, maar gelukkig kon de veteraan hem wel rustig aan de kant zetten en er beheerst uit klimmen.

Busch en Truex knokten ronde na ronde om de leiding en zeventig ronden voor het einde nam Truex die over. Een kleine veertig ronden later kwam hij echter flink in de problemen: de boel begon oververhit te raken, Busch ging er voorbij en kort daarop kwam Truex noodgedwongen de pitstraat binnen rijden.

Ware reed niet lang daarna nog eens de muur in: caution. Het gros van de coureurs kwam binnen en daarná ging het weer fout: nota bene achter de pace car plofte de motor van Busch. Met Erik Jones en Reddick voorop konden we een nieuwe poging wagen, Denny Hamlin en Christopher Bell zaten achter hen klaar om toe te slaan.

Hamlin had een lekker tempo te pakken en opende de jacht op Jones, bij wie hij de aansluiting vond met het ingaan van de slotronde. Jones hield echter vol en pakte een zeer fraaie overwinning, na 2019 zijn tweede in de Southern 500, voor Hamlin en Reddick.

Tegenvaller voor boeren: onzeker of emissiearme stallen doen wat ze beloven

Het is onzeker of emissiearme melkveestallen in de praktijk doen wat ze beloven, terwijl zekerheid volgens Europese natuurbeschermingsregels wel vereist is bij het verlenen van natuurvergunningen. Dit blijkt uit uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (7 september 2022) over drie melkveehouderijen in de provincie Utrecht. De uitbreiding van deze melkveehouderijen is daarmee voorlopig van de baan. De rechtbank Midden-Nederland kwam in september vorig jaar tot hetzelfde oordeel.

Wetenschappelijke onderzoeken
Uit twee wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de stikstofuitstoot uit emissiearme stallen waarschijnlijk hoger is dan waarvan in de regelgeving wordt uitgegaan. De rekenwaarden (zogenoemde emissiefactoren) die worden gebruikt om de stikstofuitstoot te berekenen, bieden daarom te weinig zekerheid dat de natuur geen schade oploopt.

Gevolg van de uitspraken
Bij het verlenen van nieuwe natuurvergunningen voor stallen die in deze zaken centraal staan, de types A1.13 en A1.28, mag daarom geen gebruik meer worden gemaakt van deze emissiefactoren. Dat betekent dat melkveehouderijen met dit type stal alleen een natuurvergunning kunnen krijgen als uit een zogenoemde passende beoordeling blijkt dat de natuur geen schade oploopt.

De Afdeling bestuursrechtspraak realiseert zich dat hierdoor de vergunningverlening in de melkveesector nog verder wordt bemoeilijkt, maar de strenge Europese natuurbeschermingsregels waaraan Nederland zich heeft gebonden, laten een andere uitkomst niet toe. Het is daarom belangrijk dat het door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangekondigde onderzoek naar de effectiviteit van emissiearme stallen, snel duidelijkheid biedt.

Niet de vereiste zekerheid
Er mag op grond van de Europese natuurbeschermingsregels alleen toestemming worden gegeven voor (uitbreiding van) een melkveehouderij als zeker is dat beschermde natuur daardoor geen schade oploopt. Die vereiste zekerheid wordt nu gezocht door de verwachte stikstofuitstoot van melkveestallen te berekenen met behulp van de emissiefactoren uit de Regeling ammoniak en veehouderij. Maar uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat gecontroleerd is door de Commissie Deskundigen Meststoffenwet blijkt dat moet worden getwijfeld aan die emissiefactoren. Ze zouden de stikstofuitstoot van emissiearme stallen in werkelijkheid flink onderschatten. Zolang er twijfel bestaat over de effectiviteit van emissiearme stallen kan de stikstofuitstoot niet met de vereiste zekerheid in kaart worden gebracht.

Emissiearme stallen
Er zijn verschillende soorten emissiearme melkveestallen. Het zijn stallen die door de inzet van technische innovaties minder stikstof zouden moeten uitstoten dan ‘gewone’ melkveestallen. Voor de berekening van de stikstofuitstoot van emissiearme stallen gelden daarom lagere emissiefactoren. Deze zijn gebaseerd op metingen bij proefstallen. Twee natuurorganisaties, Coöperatie Mobilisation for the Environment en Vereniging Leefmilieu, voerden in de procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak aan dat emissiefactoren de werkelijke stikstofuitstoot onderschatten.

Andere soorten emissiearme stallen
In de uitspraken van vandaag gaat het alleen om twee soorten emissiearme stallen, de types A1.13 en A1.28. De uitspraken hebben tot gevolg dat emissiefactoren voor deze typen stallen niet meer mogen worden gebruikt voor het verlenen van natuurvergunningen. De uitspraken gaan niet over andere emissiearme stalsystemen in de melkveesector en ook niet over emissiearme stallen in de pluimvee- en varkenssector.

Beweiden en bemesten
Het gaat in deze uitspraken om melkveehouderijen die hun vee niet weiden. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft deze zaken op 14 juni 2022 op een rechtszitting behandeld samen met vijf andere melkveehouderijzaken uit de provincie Utrecht. In die vijf zaken speelt ook de vraag hoe de stikstofuitstoot bij het weiden van vee moet worden beoordeeld. In die vijf zaken zal de Afdeling bestuursrechtspraak in het vierde kwartaal van 2022 uitspraak doen. Bekijk ook de speciale themapagina over stikstof op deze website.

Uran wint zeventiende rit Vuelta, Evenepoel komt niet in de problemen

Rigoberto Urán heeft de zeventiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. Door de winst in de rit met aankomst op Monasterio de Tentudía heeft Uran nog in alle grote rondes één rit gewonnen. In het algemeen klassement blijft Remco Evenepoel leider.

Primoz Roglic ging in de zeventiende rit niet meer van start in de Vuelta. De Sloveen van Jumbo-Visma had te veel last van zijn harde valpartij van dinsdag. Zo is Enric Mas nu de eerste belager van Remco Evenepoel, de Spanjaard volgt op twee minuten van de Belg.

Het duurde even voordat de juiste kopgroep de ruimte kreeg van het peloton, maar uiteindelijk reden dertien renners weg uit het peloton, met een aantal sterke klimmers. In de kopgroep zaten onder andere Rigoberto Urán, Bob Jungels, Marc Soler en Jesús Herrada.

Op de slotklim begon Lawson Craddock met een kleine voorsprong en de Australiër hield lang nap stand, maar met nog één kilometer werd hij bijgehaald, waarna Herrada het probeerde. De Spanjaard was dicht bij zijn tweede ritzege, maar in de laatste honderd meters werd hij bijgehaald door Uran, die vervolgens won. Naast de zege kwam Uran ook de top tien van het algemeen klassement binnen.

Tussen de favorieten waren op de slotbeklimming enkele aanvallen van Mas, maar Evenepoel kwam nooit in de problemen tegen de Spanjaard, waardoor de voorsprong van Evenepoel nog altijd twee minuten bedraagt op Mas.

Flopt beursgang Trump's 'Truth Social' ?

De beursgang van Trump's sociale netwerk Truth Social dreigt te mislukken. De organisatie die de Twitter-kloon wilde gebruiken om de sprong naar de beurs te maken, redt het niet binnen de gestelde termijn.

Minder dan een jaar na de oprichting heeft het sociale netwerk Truth Social van Donald Trump een zware tegenslag te verwerken gekregen. De geplande beursgang staat op ploffen. Trump wilde gebruik maken van een zogenaamde SPAC (Special Purpose Acquisition Company), genaamd Digital World Acquisition. Het was de bedoeling dat de Trump Media & Technology Group (TMTG) zou worden overgenomen en dan naar de beurs zou worden gebracht.

SEC blokkeert overname van Trump's bedrijf
Maar de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de overname van TMTG opgeschort wegens lopend onderzoek. De omstandigheden waaronder Digital World het bedrijf Trump heeft geselecteerd, vormen het voorwerp van civiel- en strafrechtelijke onderzoeken. In het geding is de 1,3 miljard dollar die TMTG van Digital World zou hebben ontvangen als onderdeel van haar "achterdeur-IPO".

SPAC's hebben echter een beperkte levensduur, tenzij ze een overname tot een goed einde kunnen brengen. Digital World heeft daarom zijn aandeelhouders gevraagd de overnametermijn voor Trump Media & Technology Group (TMTG) met twaalf maanden te verlengen.

Zal Trump's droom op donderdag uiteenspatten?
Gisteren nog verlengde Patrick Orlando, CEO van Digital World, de termijn met twee dagen. Hij heeft een meerderheid van 65 procent nodig om te voorkomen dat het bedrijf wordt geliquideerd. Met andere woorden, als de aandeelhouders van Digital World niet instemmen met de verlenging, kan Trumps droom van een beursgang van Truth Social morgen al in duigen vallen.

Digital World heeft blijkbaar grote moeite om investeerders over te halen hun stem uit te brengen. De meesten van hen, zei hij, zijn kleine beleggers die moeilijk te bereiken zijn. Tegen maandagavond was Digital World ver verwijderd van de vereiste goedkeuringsgraad, vertelden verschillende insiders aan persbureau Reuters.

Verdere financiering van Trump Media & Technology Group open
Als het de stemming verliest, kan het management Digital World nog zes maanden blijven exploiteren. Maar de toezegging van $1 miljard van de nieuwe Truth Social investeerders geldt maar tot 20 september.

Zonder de beursgang staat ook de toekomstige financiering van TMTG ter discussie. Volgens Digital World loopt het geld tot april 2023. TMTG had vorige week verklaard dat Truth Social financieel sterk staat.

Voornamelijk Trump fans op Truth Social
Trump richtte in oktober 2021 Truth Social op, nadat hij na de bestorming van het Capitool in Washington in januari 2021 was verbannen van de grote online platforms Twitter, Facebook en YouTube. De aankondiging had een grote hype teweeggebracht onder de aanhangers van de ex-president van de VS en de investeerders van Digital World.

De app werd enkele maanden later, in februari 2022, eindelijk gelanceerd in de VS. Ruim zes maanden later wordt het platform "bijna uitsluitend" gebruikt door rechtse Trump-aanhangers, benadrukte onlangs deskundige David Thiel van het Stanford Internet Observatory. Trump had laatst vier miljoen volgers op Truth Social - veel minder dan de 89 miljoen volgers die hij op Twitter had.

El Salvador's barstende bitcoin-bubbel

Een jaar na de introductie van Bitcoin als betaalmiddel gebruikt bijna niemand in El Salvador de cryptocurrency. In plaats daarvan zijn de problemen van het land verergerd en regeert "startup-president" Bukele onvoorspelbaar.

Mónica Díaz kan zich niet herinneren wanneer een klant voor het laatst met Bitcoin heeft betaald. In haar elektronicawinkel in San Salvador accepteert ze de cryptocurrency - maar niemand is erin geïnteresseerd, zegt ze. Een jaar geleden besteedden klanten het starttegoed van $30 in Bitcoin wat ze van de overheid hadden ontvangen middels het downloaden van de Chivo-app. Deze app wordt gebruikt om bitcoin-zaken te doen in El Salvador - en $ 30 is In El Salvador veel geld. Sindsdien bevindt Bitcoin zich echter in het slop.

Een jaar na de introductie van Bitcoin als betaalmiddel is de balans ontnuchterend. President Nayib Bukele beloofde het land meer investeringen en welvaart. De cryptocurrency moet ongelijkheid helpen bestrijden en jongeren zonder vooruitzichten en bankrekeningen ontmoedigen om zich bij criminele bendes aan te sluiten. Maar bijna niets van dit alles is uitgekomen, bekritiseert econoom Ricardo Castaneda van het Instituto Centroamericano de Estudios Fiscales: "We hebben veel propaganda gehoord maar met weinig resultaten."

"CEO" Bukele heeft niet geleverd
Bukele, die zichzelf omschrijft als "de CEO van El Salvador", bestrijdt de kritiek niet. Hij houdt zijn volgelingen een idealistisch toekomstbeeld voor en droomt van een bitcoin-stad, een soort speciale economische zone waarin investeerders nauwelijks belasting betalen. De Conchagua-vulkaan zou de energie leveren voor het delven van de digitale valuta. De cryptogemeenschap draagt Bukele op handen en is ervan overtuigd dat Bitcoin El Salvador uit de zware problemen kan helpen.

De mensen in het land daarentegen waren vanaf het begin sceptisch. Een deel van de plattelandsbevolking heeft niet eens toegang tot elektriciteit, laat staan een mobiele telefoon of datavolume. Slechts een klein deel kan geld op lange termijn beleggen, en dan nog in een zeer volatiele valuta. Drie miljoen mensen zouden de Chivo-app hebben gedownload, maar vaak alleen om het inschrijfgeld te innen.

Het feit dat de Bitcoinprijs tot onder de 20.000 dollar zakte, wakkerde ook de angst voor de cryptocurrency aan. 70 procent van de mensen werkt in de informele sector, zonder arbeidsovereenkomst en zekerheid. "Als ze 25 cent verliezen, kan dat betekenen dat ze niets te eten kunnen kopen", legt econoom Castaneda uit.

Bitcoin-investering te riskant
Mónica Díaz van de elektronicawinkel had voor de lol 20 dollar in Bitcoin gestopt. Toen de Bitcoin in waarde halveerden, ruilde ze de rest snel om voor harde valuta. Ze vindt het twijfelachtig dat de staat belastinggeld in Bitcoin investeert. Vooral omdat niet transparant is wat dit avontuur van El Salvador kost.

De president, die bij voorkeur communiceert via Twitter, had het bericht verspreid dat het land een goede 225 miljoen dollar had geïnvesteerd. Dat komt overeen met de middelen van de enige openbare universiteit van het land of een kwart van de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid - en dat in tijden van pandemie, berekent econoom Castaneda. In theorie heeft het land 60 miljoen dollar verloren door de prijscrashes. Geld dat gebruikt had kunnen worden voor onderwijs of voedsel.

En de belofte van meer investeringen is Bukele ook niet nagekomen. In de eerste helft van het jaar heeft El Salvador de minste buitenlandse investeringen van Midden-Amerika aangetrokken, zegt Castaneda: "Investeerders zien wat er hier in het land gebeurt."

Rechterlijke willekeur 
Inderdaad, president Bukele regeert onvoorspelbaar. Aan het begin van zijn ambtstermijn wisselde hij onwelgevallige rechters. Keer op keer intimideert hij kritische journalisten. En in de strijd tegen het bendegeweld heeft Bukele eind maart de noodtoestand afgekondigd, die nu maand na maand wordt verlengd. Sindsdien is het recht van vergaderen beperkt en kunnen politieagenten verdachten zonder rechtvaardiging arresteren. Volgens de autoriteiten zijn in vijf maanden tijd zo'n 50.000 mensen gearresteerd.

Het anti-regerings onlineportaal "El Faro" had gemeld dat veel arrestaties willekeurig waren. Familieleden verzamelen zich buiten de gevangenissen en eisen informatie over hun gedetineerde familieleden. Zoals Francisco Portillo, wiens dochter begin mei werd meegenomen omdat ze lid zou zijn van een bende. "We weten niet hoe het met haar gaat, of er iets mis met haar is," klaagt hij, "zelfs het kantoor van de procureur-generaal weigert ons informatie te geven."

Deel van het probleem in plaats van de oplossing
Past bitcoin in een land als El Salvador? Econoom Castaneda denkt duidelijk "nee": enerzijds omdat de instellingen worden ondermijnd en de corruptie niet doortastend wordt bestreden. Aan de andere kant, vanwege de financiële problemen - blijkt de cryptocurrency geen oplossing te zijn, maar een deel van het probleem.

Wanneer El Salvador een lening nodig heeft, moet het nu aanzienlijk hogere rentetarieven betalen vanwege zijn risicoprofiel, aldus Castaneda. Intussen hebben twee miljoen mensen niet eens genoeg geld om het meest noodzakelijke voedsel te kopen.

Maar wie profiteert van de cryptocurrency en wie verliest? Na een jaar analyseert Castaneda het als volgt: de uitvinders van de Chivo-app en degenen die de Bitcoin-automaten hebben opgezet, hebben goed verdiend. De verliezers daarentegen zijn alle burgers van El Salvador wier belastinggeld voor dit experiment werd gebruikt.

Foto:Pixabay
Bitcoin (Foto:Pixabay)

PvdA: prijsplafond energie en persconferenties over koopkracht- en energiecrisis

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken pleit voor persconferenties om meer duidelijkheid te geven rond de koopkracht- en energiecrisis. Net zoals tijdens de coronacrisis. 

“Als er nu niks gebeurt, komen we in een hele diepe crisis terecht”, zegt Kuiken. Naar haar mening zijn er nog genoeg mogelijkheden om dat op voor te zijn.

Naast het houden van persconferenties wil de PvdA, samen met GroenLinks, dat er een prijsplafond wordt ingesteld voor de energierekening. Dat is een maximumprijs voor het gemiddelde energieverbruik per huishouden voor de komende zes maanden. “Zoals ook in Europese kringen al is voorgesteld. Dat kan tot honderden euro’s per huishouden schelen”, vertelt de PvdA-leider bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Een deel van de energierekening moeten huishoudens dus zelf ophoesten, tot een bepaalde hoogte. “Dat doen wij om te voorkomen dat mensen direct in de schulden of in armoede terechtkomen." Het restant van de energierekening “betalen wij met z’n allen”, besluit Kuiken. "Dat kan worden bekostigd door van grote bedrijven, die veel extra winst hebben gemaakt, extra bijdragen te vragen. Zodat ook hun werknemers deze gure winter door kunnen komen.” Lees verder bij WNL.

Voor Beter OV: 'Staking als schaamlap voor jammerlijk falen NS-top'

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV is verbijsterd over de slappe knieën van de NS-directie. De NS-top stapt niet naar de rechter om nieuwe spoorwegstakingen te laten verbieden terwijl er een nieuw CAO-bod ligt en de vakbonden zijn ingegaan op een uitnodiging tot gesprek. Het behoort simpel te zijn: óf er wordt gestaakt, óf er wordt gepraat. Wanneer de bonden het personeel blijven oproepen tot staking, kan er van gesprekken dus geen sprake zijn. Tot overmaat van ramp ziet de NS in de vanaf vrijdag aangekondigde regionale stakingen aanleiding om dan ook maar het treinverkeer in de rest van het land stil te leggen, in plaats van het treinverkeer redelijk op gang te houden met personeel van standplaatsen in regio’s waar niet wordt gestaakt.

De NS weigert al sinds maandagochtend antwoord te geven op vragen die door Voor Beter OV zijn gesteld. Dit onderstreept dat de NS zelf ook wel weet dat het spoorbedrijf jammerlijk faalt. Voorzitter Rikus Spithorst: “De NS-top verschuilt zich lafjes achter de stakingsacties in een poging zijn eigen incompetentie te verbloemen. De combinatie van enerzijds sidderen van angst voor de spoorwegvakbonden en anderzijds maling aan de reizigers is dodelijk voor de belangrijke rol de het spoor in de mobiliteit van Nederland zou moeten innemen. Onbegrijpelijk dat concessieverlener Heijnen, grootaandeelhouder Kaag, de Tweede Kamer en de Raad van Commissarissen dit nog langer accepteren.”

Landelijk geen NS treinen tijdens staking

Vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV hebben stakingen aangekondigd voor vrijdag 9 september. De acties zijn weliswaar regionaal, maar het actiegebied is nu groter en onze treinen en collega’s rijden door heel Nederland.

Een woordvoerder: "Kijkend naar alle opties en de ervaringen van de vorige stakingsdagen zien we geen mogelijkheid om op een verantwoorde, betrouwbare en veilige manier een dienstregeling te rijden. Dit betekent dat er helaas op vrijdag 9 september de hele dag geen NS-treinen kunnen rijden in Nederland."

Hij vervolgt: "NS vindt het buitengewoon vervelend dat reizigers opnieuw zoveel last hebben van de impact van de acties. Temeer omdat NS de vakbonden afgelopen dinsdag een nieuw bod heeft gedaan en heeft uitgenodigd om het gesprek hierover te hervatten. De vakbonden hebben deze uitnodiging inmiddels geaccepteerd."

"NS wil een goede cao overeenkomen. Goed voor collega's die de kosten van het levensonderhoud en de werkdruk hebben zien stijgen. En goed voor NS, dat nog voor grote opgaven staat. Een cao krijg je alleen voor elkaar met alle partijen aan tafel. NS heeft gisteren een stap gezet en de vakbonden uitgenodigd voor een hernieuwd gesprek. NS is teleurgesteld dat de vakbonden ondanks deze handreiking toch besluiten de staking door te zetten. Hoewel vakbonden de staking niet opschorten, vindt NS het belangrijk om het gesprek te hervatten. Het is immers in het belang van onze reizigers en onze collega’s om snel tot een goede cao te komen."

"Ook voor dinsdag 13 en donderdag 15 september hebben de vakbonden acties aangekondigd. Op dinsdag 13 september betreft het opnieuw meerdere grotere regio’s, voor donderdag 15 september staan acties gepland in Midden-Nederland, het hart van ons bedrijf. Ook voor deze dagen verwachten we dat de regionale stakingen grote impact zullen hebben op het NS treinverkeer in heel Nederland."

Bodypaintster brengt eerbetoon aan Spookslot in de Efteling

Een bodypaintster heeft op geheel eigen wijze een eerbetoon gebracht aan het Spookslot in de Efteling, wat afgelopen weekend zijn deuren voorgoed sloot. Ze deelde op social media hoe ze een speciale Spookslot-bodypainting op haar bovenlichaam schilderde. Ze versierde haar lijf met verschillende herkenbare scènes uit de 44 jaar oude attractie.

Op haar borst schilderde ze de spookruïne met een grafzerk, de klagende rechters, de zwevende viool en de Oosterse Geest. Haar gezicht beschilderde ze als het onheilspellende skelet zoals op het bekende entreebord staat, waarbij haar mond het Spookslot-logo vormt. Zo meldt Loopings.

Verenigde Staten classificeren Rusland niet als terroristische staat

De VS willen Rusland niet classificeren als een terreurondersteunend land. De regering in Washington ziet dit niet als de meest effectieve manier om Rusland verantwoordelijk te houden, zei communicatiedirecteur John Kirby van de Nationale Veiligheidsraad. "We hebben er serieus naar gekeken", zegt hij.

De Amerikaanse regering heeft de mogelijke effecten onderzocht, deze ook besproken met externe deskundigen en is tot de conclusie gekomen dat een dergelijke classificatie een grotere belemmering zou kunnen vormen - bijvoorbeeld voor de inspanningen van niet-gouvernementele organisaties om humanitaire hulp te verlenen aan de bevolking van Oekraïne.

Uiteindelijk zou een dergelijke classificatie ook de rol van Oekraïne aan de onderhandelingstafel kunnen belemmeren als de onderhandelingen met Rusland uiteindelijk tot stand komen, zei Kirby. De Oekraïense regering had de Verenigde Staten opgeroepen om een dergelijke stap te zetten. Het Letse parlement heeft Rusland onlangs wel geclassificeerd als een staat die terrorisme ondersteunt.

Poetin: Westerse sancties tegen Rusland zijn 'bedreiging voor de hele wereld'

De Russische president Vladimir Poetin heeft de westerse sancties tegen zijn land bekritiseerd als een "bedreiging voor de hele wereld". Vorig jaar was de coronapandemie nog steeds de meest urgente uitdaging, zei Poetin op het 7e Eastern Economic Forum in Vladivostok aan de Stille Oceaan.

Nu zijn er nieuwe moeilijkheden gerezen: "Ik bedoel de sanctieskoorts van het Westen, de agressieve pogingen om andere landen een gedragsmodel op te leggen, hen van hun soevereiniteit te beroven en hen aan de Westerse wil te onderwerpen."

De binnenlandse economie tart de sancties, vervolgde Poetin. Tegelijkertijd gaf hij toe dat er economische problemen zijn in sommige takken en regio's van Rusland. Bedrijven die afhankelijk zijn van leveringen uit Europa hebben het momenteel moeilijk.

Poetin waarschuwde ook voor groeiende problemen op de wereldwijde voedselmarkten die voor veel mensen catastrofale gevolgen kunnen hebben. Rusland zou volgens hem er alles aan gedaan dat Oekraïne graan kan exporteren.

Geen piek met apenpokken-besmettingen tijdens Pride Amsterdam

Tijdens de Pride is er geen piek met besmettingen met het apenpokkenvirus (monkeypox) geconstateerd in Amsterdam. Dat meldde wethouder Shula Rijxman (Zorg) vanmorgen in de raadscommissie. 

Vanwege het uitbreken van het apenpokkenvirus waren er zorgen over de Pride Amsterdam. Oud-RIVM-baas Roel Coutinho noemde in een uitzending van Nieuwsuur het evenement een 'extra risico'. 

Besmetting vindt namelijk meestal plaats via intensief fysiek contact, waaronder seks. Apenpokken is echter géén seksueel overdraagbare aandoening. Het virus verspreidt zich vooral onder mannen die wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen.

De reacties op de boodschap  van Coutinho waren wisselend. GGD Amsterdam liet al snel weten het afgelasten niet zinvol te vinden.

"Er is geen piek geweest tijdens de Pride", vertelde Rijxman de commissie vanmorgen. "Anders dan waar angst voor was." De vaccinatiecampagne loopt nog in Amsterdam. Inmiddels zijn er 6000 vaccins gezet. 

Middenstanders in het nauw door stijgende gasprijzen: 'Het wordt heel spannend'

Hoe hoog wordt het nieuwe termijnbedrag van je energieleverancier? Veel ondernemers zien die aanpassing met angst en beven tegemoet.

Fred Tiggelman van Hartog's bakkers in Amsterdam rekent het even voor, staand voor zijn bakovens: "We betalen nu zo'n 3.500 euro in de maand, daar doen we niet geheimzinnig over, maar gaan we straks dan 35.000 euro betalen?!" Want volgens de administratie van Tiggelman is gas sinds vorig jaar bijna 7 keer zo duur en de prijs voor elektriciteit is 9 keer over de kop gegaan.

En dus energie besparen waar kan, noodgedwongen je assortiment aanpassen en voor zover mogelijk, de prijzen verhogen. "Het pak van Rutte stomen zou nu eigenlijk 40 euro kosten", zegt Brice de Groot van stomerij Supernette in de Indische Buurt in de hoofdstad, "maar ja, we willen het nog wel een beetje leuk houden voor onze klanten."

De ondernemers kijken dan ook angstvallig naar de politiek. Ingrijpen is volgens Tiggelman noodzakelijk, anders zullen veel van zijn collega's volgens hem de deuren moeten sluiten. De branchevereniging voor ambachtelijke bakkers luidde eerder al de noodklok. In het zwartste scenario zou de helft van het aantal bakkers het niet redden.

Nederlandse dubbelfinalist op US Open

Het mannendubbelspel op de US Open kent sowieso één Nederlandse finalist. De twee overgebleven Nederlanders, Jean-Julien Rojer en Wesley Koolhof, plaatsten zich beiden voor de halve finales en nemen het daarin tegen elkaar op.

Koolhof en zijn Britse partner Neal Skupski zijn in New York als tweede geplaatst. Zij kregen het Braziliaans-Portugese duo Marcelo Demoliner/João Sousa in de kwartfinales tegenover zich, maar daar hadden ze bepaald niet veel moeite mee: 6-3, 6-1. Koolhof stond twee jaar geleden in de finale op de US Open, die verloor hij samen met de Kroaat Nikola Mektic.

Diezelfde Mektic speelde met landgenoot Mate Pavic tegen Rojer en zijn Elsalvadoriaanse kompaan Marcelo Arevalo, de nummers drie van de plaatsingslijst. Ook dat werd niet al te spannend: Rojer en Arevalo wonnen met 6-3, 6-4. De Nederlander won de US Open in 2017 samen met de Roemeen Horia Tecau, terwijl hij met Arevalo dit jaar de Roland Garros-titel pakte.

Bij de vrouwen schopte Demi Schuurs het in elk geval tot de kwartfinales. Samen met de Amerikaanse Desirae Krawczyk is Schuurs als zesde geplaatst en met twee keer 6-4 klopten ze het Oekraïns-Chinese koppel Marta Kostyuk/Zhang Shuai.

Garcia en Jabeur naar halve finales US Open

Tennissters Ons Jabeur en Caroline Garcia staan op de US Open in New York bij de laatste vier. De als vijfde geplaatste Tunesische en de Franse nummer zeventien van de plaatsingslijst deden dat beiden nog nooit eerder, hoewel Jabeur op Wimbledon wel de finale haalde.

Jabeur speelde tegen Ajla Tomljanovic, die haar eerste halve finale op een Grand Slam-toernooi hoopte te bereiken. De Australische maakte in de eerste set een vroege break goed, maar leverde haar service gelijk opnieuw in, waarna ze dat in set twee ook deed. Dat kon ze goedmaken en dat herhaalde ze nog eens, waarna ze Jabeur zelf brak. De Tunesische sloeg dan weer terug en in de tiebreak maakte ze het af: 6-4, 7-6 (4).

Garcia had de als twaalfde geplaatste Amerikaanse Coco Gauff tegenover zich, maar die begon gelijk met het inleveren van haar eerste twee servicegames. Daarmee was set één al zo goed als voorbij en nadat Garcia het inderdaad afmaakte nam ze ook Gauff's service in game één van het tweede bedrijf over. Daarmee was de spanning er achteraf wel zo'n beetje uit: 6-3, 6-4.

Staking streekvervoer Noord-Holland en Utrecht

De werkgevers en bonden in het streekvervoer zijn al enige tijd aan het onderhandelen over een nieuwe CAO. De werkgevers hebben op 4 februari een eindbod aan de vakbonden CNV Vakmensen en FNV voorgelegd. De leden van CNV Vakmensen hebben met dat eindbod ingestemd, de FNV heeft niet ingestemd en voert actie, waarbij ze regionale 24-uursstakingen houden en mogelijk ook landelijke stakingen.

Vandaag zouden de regio's Noord-Holland en Utrecht het werk neerleggen. In en rondom Zaandam en Alkmaar heeft een deel van de chauffeurs inderdaad het werk neergelegd, in de overige regio's is het aantal stakers beperkt aldus Connexxion op Twitter. Rondom Schiphol zijn chauffeurs op de R-net lijnen 300, 341 en 397 gevraagd om extra te stoppen bij haltes waar veel Schiphol personeel opstapt. Dit geldt rond Schiphol voor haltes P5/Elzenhof en P40.

Het wordt aangeraden om kort voor vertrek je reis te plannen. 

Vuelta: Etappe 17 - Kan de gevallen Roglic nog iets?

De zestiende etappe van de Vuelta a España, we zullen het niet snel vergeten. Remco Evenepoel had binnen de laatste drie kilometer pech, dus verloor geen tijd, Primoz Roglic viel aan en pakte wat seconden, maar ging in de sprint zeer naar onderuit.

Vandaag etappe zeventien, met of zonder Roglic. Voor de eventuele strijd is het natuurlijk te hopen dat hij een klein beetje in orde is, maar de hoop dat hij vandaag tijd gaat winnen zal bij Jumbo-Visma wel vervlogen zijn. Het was een mooie kans geweest: een ruim 160 kilometer lange heuvelrit met een pittig einde.

Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen lezen, gaat de etappe van start in Aracena. Het gaat vervolgens constant op en af, zonder dat er bergpunten te verdienen zijn, tot we in de laatste tien kilometer zitten. Dan klimt men naar het Monasterio de Tentudia, een lastige klim in twee treden, met stukken rond de tien procent.

De etappe gaat even na één uur van start, de finish staat wederom gepland tussen kwart over vijf en kwart voor zes en ook nu schakelt Eurosport om half drie in - Sporza is er vijf kwartier later bij.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Gasopslagen in Nederland ruim 80% gevuld, EU-doel behaald

De gasopslagen in Nederland zijn nu gemiddeld voor 80% gevuld. Daarmee heeft Nederland het EU-doel voor het vullen van de gasopslagen voor komende winter behaald. De komende tijd worden de gasopslagen verder gevuld, om een buffer te hebben om eventuele tegenslagen op te vangen. In heel Europa worden de gasopslagen steeds beter gevuld met een gemiddelde vullingsgraad van zo’n 82%.

Het kabinet heeft eerder 10 miljoen euro extra uitgetrokken om gasopslag Bergermeer zo ver mogelijk te vullen boven het oorspronkelijke doel van 68%. Dat wordt naar verwachting ongeveer 90%. De gasbergingen in Grijpskerk en Alkmaar worden tot 100% gevuld. Opslag Norg is nu tot ruim 85% gevuld.

De gasopslagen worden onder meer gevuld met vloeibaar gas (LNG) dat per schip naar Europa wordt vervoerd. Gasunie zal nog deze maand een nieuwe LNG terminal in de Eemshaven in Groningen in gebruik nemen; goed voor een importcapaciteit van zo’n 8 miljard kubieke meter gas per jaar.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie: ‘Het is goed nieuws dat we er ondanks de moeilijke omstandigheden in zijn geslaagd om de gasopslagen bijna twee maanden voor de Europese deadline voor meer dan 80% te vullen. Dat is des te belangrijker nu we opnieuw zien dat Rusland gasleveringen om politieke redenen afknijpt. We gaan de komende tijd door met vullen van de gasopslagen in Nederland zodat we een buffer hebben voor de onzekere tijden die Europa tegemoet gaat.’

Ruud en Khachanov naar halve finales US Open

Tennissers Casper Ruud en Karen Khachanov hebben zich geplaatst voor de halve finales van de US Open. Voor de als 27e geplaatste Rus is dat de eerste keer op een Grand Slam-toernooi, de Noor Ruud (5) bereikte op Roland Garros dit jaar de finale al.

Ruud nam het in de kwartfinales op tegen de als dertiende geplaatste Italiaan Matteo Berrettini, die jaar geleden goed voor een plek in de halve finales. De Noor begon met twee sets die hij eigenlijk simpel naar zich toe trok, waarna Berrettini in set drie een vroege break plaatste. Die wist hij met hand en tand te verdedigen, tot 5-3: Ruud sloeg terug, trok er een tiebreak uit en maakte het daarin op zijn derde matchpoint af met 6-1, 6-4, 7-6 (4).

Khachanov speelde tegen Wimbledonfinalist Nick Kyrgios (23). De Australiër gaf pas aan het eind van set één een krimp en won set twee met een vroege break. Khachanov sloeg aan het eind van set drie toe, waarna de twee elkaar één keer braken in de vierde set, resulterend in een door Kyrgios gewonnen tiebreak. In de beslissende vijfde set plaatste de Rus in game één al een break en die gaf hij niet meer weg: 7-5, 4-6, 7-5, 6-7 (3), 6-4.

Wakker Dier: ‘Supermarkt Plus voorloper in welzijn melkkoe’

Plus voorziet al haar verse melk en yoghurt van een biologisch keurmerk. Ze is daarmee de eerste supermarkt die het welzijn van melkkoeien aanzienlijk verbetert. Wakker Dier ziet Plus daarom als voorloper. “Complimenten! Een zeer wenselijke welzijnsverbetering voor de koeien. Plus geeft alle andere supermarkten het nakijken,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Alle verse melk, karnemelk en yoghurt van huismerk Plus is vanaf deze week biologisch gecertificeerd. Deze biologische zuivel komt van 1.700 melkkoeien. Biologische koeien komen vaker buiten: minimaal 180 dagen per jaar. Ook hoeven de dieren gemiddeld minder melk te geven en leven ze langer.

Andere supermarkten
Naast Plus zijn er nog geen andere supermarkten die dit minimum voor hun melk hanteren. Wakker Dier raadt supermarkten aan om in ieder geval biologische zuivel of zuivel met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming als minimum te hanteren. Deze keurmerken pakken de grootste welzijnsproblemen aan.

Leed onthullen
Wakker Dier startte deze zomer een campagne om consumenten voor te lichten over het leed achter de melk-industrie. Zo geeft de gemiddelde Nederlandse melkkoe maar liefst 35.000 liter melk in haar leven. Ze moet hiervoor hard werken; ziekte en uitputting liggen op de loer. Koeien kunnen wel twintig jaar worden, maar worden in de praktijk al rond hun zesde verjaardag uitgeput afgevoerd.

Omzet groothandel bijna 22 procent hoger in tweede kwartaal 2022

In het tweede kwartaal van 2022 heeft de groothandel en handelsbemiddeling 21,6 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, deels door hogere prijzen. De groothandel boekte daarmee voor het zesde kwartaal op rij meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Vooral de groothandel in olie en steenkool boekte meer omzet. In het tweede kwartaal van 2022 was de omzet bijna 80 procent hoger dan een jaar eerder. De hogere prijzen voor brandstoffen speelden hierbij een grote rol. Ook andere branches in de groothandel boekten meer omzet dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2022 groeide de omzet in de groothandel in landbouwproducten (21,7 procent), voedingsmiddelen (17,2 procent), industriemachines (14,6 procent), ICT-apparatuur (13,4 procent) en non-food (7,8 procent).

Laag niveau faillissementen
In het tweede kwartaal van 2022 werden 43 bedrijven in de groothandel en handelsbemiddeling failliet verklaard. Dit komt ongeveer overeen met de aantallen in de voorgaande twee kwartalen. In het tweede kwartaal van 2020 was er nog sprake van een piek in het aantal faillissementen in de groothandel en handelsbemiddeling (110 faillissementen). Sindsdien ligt het aantal faillissementen op een historisch laag niveau.

Ondernemers groothandel minder optimistisch
In het begin van het derde kwartaal kwam het ondernemersvertrouwen uit op 7,7. Dat is 10,7 punten lager dan een kwartaal eerder. Toch zijn ondernemers in de groothandel nog overwegend positief gestemd.

Per saldo 4,3 procent van de ondernemers verwacht in het derde kwartaal meer om te zetten, terwijl in het tweede kwartaal nog per saldo 34,0 procent een hogere omzet verwachtte. Ook verwacht per saldo 18,9 procent van de ondernemers een toename van de personeelssterkte. Dat is een lager percentage dan in de voorgaande kwartalen.

Brugts schiet Oranje in 93e minuut naar WK in Australië en Nieuw-Zeeland

Het Nederlands elftal staat volgend jaar in het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland. Oranje moest winnen van IJsland en deed dat ook. Het gebeurde wel pas in de 93e minuut. Een voorzet van Esmee Brugts werd niet aangeraakt en viel binnen. 1-0. 

Oranje ging met een achterstand van één punt op IJsland de wedstrijd in en wist dat er gewonnen moest worden voor directe plaatsing. Bij gelijkspel of verlies wachtte een lange playoffroute. In de tweede interland onder Jonker deed Oranje daar ook van alles aan, maar het ging lange tijd mis bij het afwerken. Langs de kant stond Jonker meermaals met zijn handen in het haar.

Na twintig minuten aftasten begon Nederland echter steeds harder op de IJslandse muur te beuken; in de eerste helft raakte Oranje maar liefst drie keer de lat. Met name middenvelder Daniëlle van de Donk was een aantal keer dicht bij de openingstreffer. Eerst raakte ze met een geplaatst schot de lat, niet veel later stuitte Van de Donk van dichtbij op keeper Sandra Sigurdardottir. Zeker die laatste kans had de 1-0 moeten opleveren voor Nederland.

Nog voor rust belandde de bal voor een derde keer op de lat. De mee opgekomen Stefanie van der Gragt kopte de bal goed door, maar zag haar inzet door Sigurdardottir op de lat getikt worden. Ook na rust had Nederland het overwicht, maar de grote kansen bleven in eerste instantie uit. IJsland had het een stuk beter voor elkaar en kreeg zelfs een enorme mogelijkheid op de onverdiende voorsprong. Sveindís Jane Jónsdóttir had de 0-1 voor het intikken, maar hielp de kans om zeep. De kansenverhouding kwam op 22-2 te liggen in het voordeel van Oranje. 

Vlak voor het einde kwam toch nog alles goed voor Oranje. Een indraaiende voorzet van Esmee Brugts werd door niemand geraakt en viel in één keer binnen: 1-0. IJsland had niet meer voldoende tijd om deze achterstand ongedaan te maken en gaat daardoor volgende maand de play-offs in. Oranje is zeker van deelname aan het WK van 2023.

FOK! Wat een weer!: nachtelijke buiensessies

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Met name in het zuidwesten van ons land was er gisteravond eindelijk weer eens wat te beleven. Het kwam daar tot uitgebreid onweer en lokaal viel er ook flink wat regen. Zo her en der viel er tussen de 25 en 35 mm regen. Bij het naar het noorden trekken ging de activiteit eruit en ging de convectieve buien meer over in een uurtje gezapige regenval. U begrijpt natuurlijk al wie er buiten de prijzen greep, en dat is de laatste jaren meer regel dan uitzondering helaas en het wordt steeds erger heb ik het idee.

Vanochtend trokken de laatste druppels via de noordelijke provincies het land uit en loste daarbij tevens op. Verder scheen de zon volop, al trok er wel een prachtige band met zeer onstabiele luchten over. Met name Castellanus en meestal is dat een voorbode op onweer. Helaas weet ik inmiddels wel beter. Ook deze wolkenband trok weg en verder was het zonnig en opnieuw erg warm In het zuiden en oosten werd het opnieuw tropisch warm met 30 tot 31 graden. Aan de kust was het met 25 graden minder warm door een aantrekkende zuidwestelijke wind.

En dan die buien van vanavond laat en vannacht. Die moeten nog gaan ontstaan op het moment dat ik dit schrijf, dus ik kan daar nu nog niks over zeggen. De diverse modellen laten soms flinke hoeveelheden water achter, maar wel op verschillende locaties, dus ook dat is nog uiterst onzeker. Het onweer blijft waarschijnlijk langer in stand dan gisteravond. 

Morgenochtend hetzelfde liedje als vandaag. Wegtrekkende buien in het noorden en oosten en vervolgens opnieuw een dag met behoorlijk wat zon. Er ontstaan ook stapelwolken en mogelijk valt er hier en daar een bui. Niet op uitgebreide schaal denk ik. Het wordt wel wat minder warm met maxima tussen de 23 en 26 graden. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig. 

Tot ziens!  

 Onstabiele luchten (Foto: Stephan5)
Mooie onstabiele luchten. Tot buien kwam het echter niet. (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #898
special
Random Pics van de Dag #897
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
©FOK.nl e.a.