FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 september 2022

Ingebrigtsen domineert Diamond League-finale 1500m, Klaver en Bonevacia in achterhoede

In Zürich is de Diamond League-finale afgewerkt, de afsluiting van het grote internationale atletiekseizoen. Het was een extra lange avond, met in deel één van de avond al de nodige Nederlandse inbreng en - belangrijker - bijzonder goede wedstrijden.

400m vrouwen
De avond begon wat het hoofdprogramma betreft vrij spetterend: de Dominicaanse Marileidy Paulino werd met 48,99 seconden de twaalfde vrouw ooit die onder de 49 seconden dook en de eerste Dominicaanse Diamond League-winnares ooit. Haar landgenote Fiordaliza Cofil werd met 49,93 seconden dan ook nog eens tweede, voor de Barbadiaanse Sada Williams (49,98) - Lieke Klaver werd zevende in 51,55 seconden, ze leek er een beetje doorheen te zitten na een absoluut topseizoen. Eveline Saalberg en Lisanne de Witte liepen in het voorprogramma naar 52,40 en 52,71 seconden.

400m mannen
Kirani James ging er stevig vandoor en de man uit Grenada trok dat goed door naar de finish: winst in 44,26 seconden, voor de Amerikanen Bryce Deadmon (44,47) en Vernon Norwood (44,66). Liemarvin Bonevacia werd in 45,84 seconden zevende, Ramsey Angela werd in 46,41 seconden zesde in het voorprogramma. Die race werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk, die met 44,39 seconden indruk maakte.

Hinkstapspringen mannen
Cuba tegen de rest en het was Cuba dat won: Andy Diaz sprong in de eerste ronde naar 17,70 meter en dat was gelijk genoeg voor de winst, zo bleek later. De naar Portugal overgestapte Pedro Pichardo werd met 17,63 meter tweede, vlak voor nog een Cubaan, Jordan Diaz (17,60 meter) - zowel Andy als Jordan Diaz, geen familie, hopen binnenkort voor een ander land uit te kunnen komen.

Hinkstapspringen vrouwen
Yulimar Rojas was de grote favoriete en de Venezolaanse liet er geen gras over groeien: met 15,28 meter in de tweede ronde gooide ze de boel gelijk al ouderwets op slot. Het leverde inderdaad de winst op, voor de Oekraïnse Maryna Bekh-Romanchuk (14,96m) en de Jamaicaanse Shanieka Ricketts (14,85m).

100m horden vrouwen
Tobi Amusan wilde haar superseizoen in stijl afsluiten en de kersverse wereldrecordhoudster én wereldkampioene deed dat zeker: een fraaie race werd door de Nigeriaanse gewonnen in 12,29 seconden, een verbetering van Gail Devers' meetingrecord uit 2000. De Amerikaanse Tia Jones werd in 12,40 tweede, voor de Jamaicaanse Britany Anderson (12,42).

3000m steeplechase vrouwen
Het leek in de slotfase van de rappe race te gaan tussen de Bahreinse Winfred Yavi en de Ethiopische Werkuha Getachew, nadat ze Faith Cherotich uit Kenia gelost hadden. Yavi leek de winst te pakken, maar bij de laatste balk ging Getachew er dusdanig veel beter overheen dat ze de winst pakte in 9:03,57 minuten, voor Yavi (9:04,47) en Cherotich (9:06,14).

Hoogspringen vrouwen
Nadat ze over 1,97 meter was gesprongen en ze zag dat landgenote Iryna Gerashchenko bleef steken op 1,94 meter was de winst binnen voor de Oekraïnse Yaroslava Mahuchikh. Ze sprong daarna in haar derde poging ook nog over 2,03 meter, waarna drie pogingen op 2,06 meter mislukten. De Australische Nicola Olyslagers werd met 1,94 meter derde.

110m horden mannen
Zoals wel vaker kende Grant Holloway een geweldige start, waarna de Amerikaan in de slotfase toch wat moeilijkheden kende. Hij sprintte echter door en pakte in 13,02 seconden zijn eerste eindzege ooit in de Diamond League, voor zijn Jamaicaanse uitdager Rasheed Broadbell (13,06) en diens landgenoot Hansle Parchment (13,26).

Discuswerpen vrouwen
Valarie Allman domineerde het seizoen, behalve op het WK, en sloot in stijl af: met 67,77 meter in haar derde poging wierp ze de winst binnen, hoewel de 67,73 meter uit poging vijf ook genoeg zou zijn geweest. De Kroatische Sandra Perkovic werd met 67,31 meter tweede, ruim voor de Portugese Liliana Cá en haar 63,34 meter.

Discuswerpen mannen
Kristjan Ceh kende het seizoen van zijn absolute doorbraak en ook hij rondde dat op passende wijze af. De Sloveen zou met drie van zijn vijf geldige worpen gewonnen hebben, de beste ging naar 67,10 meter. De Oostenrijker Lukas Weisshaidinger werd met 65,70 meter tweede, voor Andrius Gudzius uit Litouwen (65,28m).

1500m vrouwen
Het ging bepaald niet hard in het begin, het veld hobbelde gestaag en ver achter de gangmaakster aan. Nadat die weg was ging het tempo wat omhoog en in de slotfase zette Faith Kipyegon een ziedende sprint in. De ontketende Keniaanse snelde naar de winst in 4:00,44 minuten, voor de Ierse Ciara Mageean (4:01,68) en de Ethiopische Freweyni Hailu (4:01,73).

1500m mannen
Gangmaker Matthew Ramsden bracht het tempo lekker op gang, waarna Jakob Ingebrigtsen het stokje overnam. De Noor gooide er een heerlijke eindsprint uit en snelde naar een beste wereldjaarprestatie van 3:29,02 minuten, voor de Keniaan Timothy Cheruiyot (3:30,27) en de Australiër Oliver Hoare (3:30,59).

AZ begint met kleine overwinning in de Conference League

AZ is het seizoen in de Conference League begonnen met een kleine zege tegen het Oekraïense SC Dnipro-1. In Slowakije maakte Dani de Wit in de tweede helft de enige treffer van de avond.

AZ controleerde in Slowakije de wedstrijd tegen SC Dnipro-1 al kon het in de eerste helft niks creëren tegen de Oekraïense ploeg. In de tweede helft ging het wat beter voor AZ en kwam het na een uur spelen op voorsprong. Invaller Yukinari Sugawara leverde een prima voorzet af op De Wit, die vervolgens van dichtbij raak schoot.

Na de treffer kwam AZ niet meer in de problemen en kreeg wat kansen om de score te verdubbelen, maar die wisten de Alkmaarders niet te benutten, waardoor het 0-1 bleef in Slowakije. Door overwinning in Slowakije gaat AZ na één speelronde aan kop in groep E. Het andere duel in de poule tussen FC Vaduz en Apollon Limassol eindigde namelijk in een doelpuntloos gelijkspel.

Feyenoord kansloos onderuit tegen Lazio Roma

Feyenoord is donderdag slecht begonnen aan het seizoen in de Europa League. De ploeg van trainer Arne Slot leed in Rome een forse nederlaag tegen Lazio Roma: 4-2.

In het eerste half uur keek Feyenoord in Rome al tegen een 3-0 achterstand aan. Na vier minuten opende Luis Alberto de score, waarna Felipe Anderson en Matías Vecino ook wisten te scoren voor de thuisploeg. Na een uur spelen werd het 4-0 nadat Vecino nog één keer wist te scoren.

Na de 4-0 nam Lazio Roma was gas terug en deed Feyenoord wat terug in de wedstrijd. Santiago Giménez scoorde raak uit een strafschop, waarna Giménez nogmaals scoorde uit een rebound na een fraai schot van Oussama Idrissi, dat de lat en paal raakte.

De Rotterdammers staan door de ruime nederlaag laatste in de groep met verder Sturm Graz en FC Midtjylland. Sturm Graz won donderdagavond met 1-0 van Midtjylland.

FBI: Trump had document met specifieke nucleaire informatie in bezit

Uit een publicatie van de Washington Post blijkt dat FBI-agenten die vorige maand het landgoed Mar-a-Lago van de Donald Trump doorzochten, een document vonden dat de militaire verdediging van een buitenlandse regering beschrijft, inclusief haar nucleaire capaciteiten. Het artikel noemde niet de buitenlandse regering die in het document wordt genoemd.

The Post benadrukt de zorgen van Amerikaanse inlichtingendiensten over de documenten die Trump thuis bewaarde.

"Een deel van de aangetroffen documenten zijn in wezen informatie van het Ministerie van Defensie die onder zware geheimhouding vallen. En natuurlijk, als je het hebt over geautoriseerde toegang en over de nucleaire capaciteit van een buitenlandse militaire instantie, dat zijn zaken die de regering op geen enkele manier wil verspreiden", zei Washington Post-verslaggever Devlin Barrett tijdens een interview met Anderson Cooper van CNN.

The Post meldde ook dat sommige van de in beslag genomen documenten uiterst geheime Amerikaanse operaties beschrijven die onder zo'n streng regime van geheimhouding vallen dat veel hoge nationale veiligheidsfunctionarissen er niet eens van af weten. Alleen de president, enkele kabinetsleden of een ambtenaar op bijna kabinetsniveau kunnen andere functionarissen machtigen om de details van deze geheime stukken te kennen. "Dus sommige FBI-agenten die bij de huiszoeking aanwezig waren in Mar-a-Lago, hadden niet eens de bevoegdheden om deze documenten in te zien," vroeg Cooper.

"Juist en niet alleen de agenten," antwoordde Barrett. "Sommige federale aanklagers die bij deze zaak betrokken zijn, hebben ook niet automatisch de bevoegdheid om in sommige van deze documenten te kijken."

Trump ging dinsdagochtend naar zijn Truth Social-platform om de huiszoeking af te kraken en schreef onder meer: "Niet alleen heeft de FBI mijn paspoorten gestolen bij de FBI-inval en inbraak in mijn huis, Mar-a-Lago, maar ik verneem net via gerechtelijke dossiers dat ze ook onterecht mijn volledige en zeer vertrouwelijke medische dossier en geschiedenis hebben ingenomen, met alle toeters en bellen."

De voormalige president beweerde ook dat ze zijn persoonlijke belastinggegevens en privé-informatie van advocaten/cliënten heeft meegenomen.

Voormalig federaal aanklager David Weinstein heeft zijn bedenkingen bij dit 'informatielek'. Hij legde uit dat alleen mensen met een veiligheidsmachtiging van het hoogste niveau toegang zouden hebben tot dit soort documenten. 

"Deze documenten worden opgeslagen in iets dat de SCIF wordt genoemd, de Secure Compartmentalized Information Facility. Het zit achter slot en grendel. Je moet inloggen, je moet uitloggen, er zijn toegangscodes", zei hij.

Weinstein zei dat het onderzoek zal voortduren en hij verwacht dat we tegen het einde van het jaar meer duidelijkheid zullen hebben of er aanklachten tegen Trump zullen worden ingediend.

"Het lijkt erop dat dit onderzoek zowel onderwerpen als doelwitten heeft gevonden en dat zou op dit moment zeker de voormalige president en de mensen in zijn omgeving omvatten", zei hij.

Volgens de Washington Post heeft de FBI dit jaar meer dan 300 geheime documenten op Mar-a-Lago teruggevonden.

PSV begint Europa League met gelijkspel tegen Bodø/Glimt

PSV is er donderdag niet in geslaagd om te winnen bij de start van de groepsfase van de Europa League. De ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij speelde met 1-1 gelijk tegen het Noorse Bodø/Glimt.

PSV had in de eerste helft de betere kansen, maar bij rust keken de Eindhovenaren tegen een 0-1 achterstand aan na een knappe goal van Albert Gronbaek. De Deense aanvaller krulde de bal knap in de verre hoek en liet daarbij de PSV-doelman kansloos.

In de tweede helft kwam PSV op gelijke hoogte via Cody Gakpo. De aanvoerder van PSV werd fraai bediend door invaller Anwar El Ghazi met een hakje en schoot raak in de verre hoek. Vlak voor tijd kregen de Noren nog een prima kans op de overwinning. Eerst redde Walter Benítez knap op een inzet van Gronbaek en niet veel later moest de PSV-doelman opnieuw een redding maken op een vrije schietkans van Hugo Vetlesen.

Minister De Jonge: 'Veel mogelijkheden, maar geen gratis geld'

Minister Hugo de Jonge bezoekt voor het eerst de toekomstige woonwijk Valkenhorst in Katwijk. Hij ziet veel mogelijkheden in het gebied. "De woningnood is hoog. Hier hebben we de mogelijkheid om dit samen aan te pakken."

Op 330 hectare grond van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) verrijzen de komende 15 jaar 5600 woningen. Valkenhorst is daarmee het grootste woningbouwproject in Zuid-Holland. "Een gigantisch gebied met veel mogelijkheden", aldus de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De Jonge laat zich bijpraten over het woningbouwproject. Ook ontmoet hij afgevaardigden van de provincie, de gemeenten Katwijk en Wassenaar en ontwikkelaar BPD. De laatste ontwikkelt 5 hectare van de woonwijk in fase 1.

Tempo en flexwoningen
De Jonge komt niet alleen luisteren en kennismaken, hij wil ook praten met alle partijen: over snel flexwoningen plaatsen, woningen bouwen voor alle inkomensgroepen en tempo maken. De Jonge: "De woningnood is hoog, zeker in Zuid-Holland, en mensen met gewone banen kunnen geen huis betalen. Hier in Valkenburg hebben we de mogelijkheid om dit samen aan te pakken." Het bestemmingsplan is onlangs getekend, nu kan de eerste fase van start. De Jonge wil vervolgens met de overheden kijken waar de procedures voor vergunningen sneller kunnen, zodat de bouw eerder kan beginnen.

Zelfs met versnelling duurt het nog een paar jaar voordat hier daadwerkelijk huizen staan. De Jonge: "Er zijn mensen die met spoed een woning zoeken, bijvoorbeeld omdat hun huwelijk is stuk gelopen. Zij moeten nu te lang wachten en voor hen willen we vanuit het Rijk zo snel mogelijk flexwoningen neerzetten. De locatie hebben we hier, dus zo moeilijk kan het niet zijn." Vanuit het RVB is gestart met de aanbesteding van 2000 flexwoningen. "Teken dus vooral in, als gemeente", roept De Jonge op.

Geen gratis geld
In het eerste deelgebied van woonwijk Valkenhorst staan 50 procent sociale woningen en woningen onder de € 355.000 ingepland, de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Jonge: "De percentages in fase 2 en 3 van het gebied liggen lager. Ik wil hierover graag in gesprek met de gemeenten, want zij gaan over de betaalbaarheid. We hebben het hier over een gigantisch gebied. Wil je huizen van een miljoen op grote percelen of meer goedkopere woningen? Het is aan de gemeente om hier keuzes in te maken."

Het Rijk draagt fors bij aan dit project, volgens De Jonge. 700 miljoen voor de realisering van de infrastructuur in de omgeving, inclusief 20 miljoen vanuit het RVB. Daarnaast heeft Katwijk 6,8 miljoen subsidie ontvangen uit de Woningbouwimpuls (WBI). De Jonge benadrukt: "Het Rijksvastgoedbedrijf maakt geen winst op dit project en we kunnen niet onder de rendementsprijs gaan zitten. Dat benadeelt bouwprojecten in andere gemeenten en dat willen we niet. Want laat ik één misverstand uit de weg helpen: er is geen gratis geld bij het Rijksvastgoedbedrijf."

Herhaalprikronde met vernieuwd vaccin vanaf 19 september van start

Iedereen van 12 jaar en ouder kan dit najaar een herhaalprik tegen corona halen. Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers met patiënten-en/of cliëntencontact zijn als eerste aan de beurt. Zij krijgen vanaf 13 september 2022 een uitnodiging en kunnen vanaf 19 september 2022 op afspraak terecht bij de GGD. Hierna kan iedereen vanaf 12 jaar die dat wil uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Dit kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan. Dat schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het aanvullende advies van het OMT-Vaccinaties (OMT-V). Op basis van dit advies wordt geprikt met vernieuwde vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus.

Na vaccinatie met de vernieuwde vaccins worden er antistoffen aangemaakt die bescherming bieden tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Eerdere vaccins waren alleen gericht op de originele Wuhan-variant die nu niet meer dominant is. De vernieuwde mRNA-vaccins zijn voor alle doelgroepen vanaf 12 jaar geregistreerd als herhaalprik en positief beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De herhaalprik kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting gegeven worden aan mensen die tenminste de basisvaccinatie hebben afgerond.

Bescherming op peil houden
De herhaalprik tegen corona is nodig om ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte door het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen en de bescherming tegen het virus op peil te houden. De herhaalprik zorgt ervoor dat mensen minder ziek worden als gevolg van het coronavirus. Mogelijk zijn mensen na de herhaalprik ook minder vatbaar voor infectie en kunnen ze het virus minder makkelijk overdragen op anderen. Vaccinatie helpt zo om de zorg en de samenleving voor iedereen open te houden.

Tijdslijn
Vanaf 13 september ontvangen mensen vanaf 60 jaar een uitnodiging van het RIVM. Mensen van 12 tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik krijgen vanaf begin oktober een uitnodiging voor de herhaalprik via hun huisarts Zorgmedewerkers met patiënten-en/of cliëntencontact worden gelijktijdig uitgenodigd door hun werkgever. Hierna kan iedereen die dat wil van 12 jaar en ouder op afspraak een herhaalprik halen bij de GGD. De eerste prikken worden vanaf 19 september 2022 bij de GGD gezet.

'Beer van de Meer' Piet Schrijvers (75) overleden

Oud Ajax-keeper Piet Schrijvers is vandaag overleden. Hij is 75 jaar oud geworden. Dit meld AT5 op haar website. Dat meldt Ajax vanavond. Schrijvers stond bekend als de 'Beer van de Meer'. Hij stond van 1974 tot en met 1983 bij Ajax onder contract. De club speelde toen nog in stadion De Meer, tegenover Betondorp.

Schrijvers speelde samen met Ruud Krol, Arie Haan, Horst Blankenburg, Wim Suurbier, Gerrie Mühren, Johnny Rep én Heinz Stuy. Hij maakte ook de opkomst van Wim Kieft, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg en Marco van Basten mee. Volgens Ajax vervulde hij 'met verve de rol van mentor voor de nieuwe generatie Ajacieden'.

In negen seizoenen speelde hij maar liefst 356 wedstrijden voor Ajax. De doelman werd met Ajax vijf keer landskampioen en won twee keer de nationale beker. Daarnaast keepte hij tussen 1975 en 1983 als Ajacied 35 interlands voor Oranje.

De oud-keeper leed sinds een paar jaar aan de ziekte van Alzheimer. Ajax laat weten komende zaterdag voor de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen uitgebreid stil te staan bij zijn overlijden en wenst zijn nabestaanden heel veel sterkte met de verwerking van dit grote verlies.

Ajax publiceerde in 2013 een documentaire over Schrijvers:

 

FIFA en organisatie WK voetbal Qatar komen 'alcoholcompromis' overeen

De wereldvoetbalbond FIFA en de organisatoren van het WK in Qatar zijn het eens geworden over een compromis over het schenken van alcohol tijdens het voetbaltoernooi. Al-Khater, hoofd van de WK-organisatie maakte in de hoofdstad Doha bekend dat bier-verkooppunten van twee en een half uur voor  aanvang tot een uur na afloop van de wedstrijden hun deuren mogen openen. Daarnaast is het nuttigen van alcohol in de FIFA-fanzone in Doha over het algemeen na 18.30 uur toegestaan.

Alcohol is echter verboden op de tribunes. Al-Khater wees erop dat er bij het laatste WK in Rusland in 2018 al een alcoholverbod gold in de stadions.

De Qatarese organisatoren hadden aanvankelijk veel strengere regels in gedachte voor de verkoop van alcohol. Dit zorgde voor felle kritiek vanuit de fanscene. In de Golf Emiraat, dat wordt gedomineerd door de islam, is alcoholgebruik in het openbaar ten strengste verboden.

In Memoriam: Queen Elizabeth II

Elizabeth Alexandra Mary, beter bekend als Elizabeth II, werd op 21 april 1926 geboren in Londen. Sinds 6 februari 1952 was zij koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Tevens was zij staatshoofd van twaalf Commonwealth realms die in de loop van haar koningschap onafhankelijk werden, namelijk; Jamaica, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis. Ze was de vierde monarch van de Windsor-dynastie.

Queen Elizabeth II in 2011 in de blauwe kamer in Buckingham Palace  (Foto: Wikimedia Commons )
Queen Elizabeth II in 2011 in de blauwe kamer in Buckingham Palace (Foto: Wikimedia Commons )

Queen Elizabeth II (96) overleden

Zojuist bereikt ons het nieuws dat Engelse Koningin Elizabeth II (96) in haar huis Balmoral Castle is overleden.

Het officiële bericht van de koninklijke familie luidt:

Dit bericht zal niet verder bijgewerkt worden.

Oud bericht:
Zojuist bereikt ons het nieuws via diverse bronnen dat de Engelse Koningin Elizabeth II (96) in haar huis Balmoral Castle onder medische supervisie is gezet. Ook is de directe familie naar haar onderweg.

Het staatshoofd kampt al enige tijd met medische problemen en heeft op woensdag een belangrijke vergadering afgezegd omdat ze zich 'niet goed' voelde. Gezien haar leeftijd en functie, was dit natuurlijk aanleiding voor haar doctoren om in actie te komen. Het resultaat is nu dat de artsen 'bezorgd zijn om de gezondheid van Hare Majesteit'.

De Britse Premier Liz Truss heeft dit nieuws, in haar eerste week, gedeeld met het Lagerhuis. Ze gaf aan dat ‘het hele land diep bezorgd zal zijn over het nieuws van Buckingham Palace tijdens deze lunchtijd'.

Update 17:45 uur:
Zojuist is, door hun woordvoerder, aan Sky News bevestigd dat Harry alleen naar zijn oma af zal reizen. Zijn vrouw, Meghan, blijft achter in London. Wat de achterliggende reden hiervan is, wordt niet gemeld. Echter mag het bekend zijn dat Meghan niet heel goed ligt in de Windsor familie.

Update 17:09 uur:
Zojuist is het vliegtuig met William, Andrew, Edward geland op het vliegveld in Aberdeen. De reis naar Balmoral Castle duurt, voor normale mensen, doorgaans een uur.

Daarnaast laat een stream van The Sun van de ingang van het kasteel zien dat er vrij veel verkeer is. Ook is er een bloemisten busje naar binnen gegaan, uiteraard allemaal zonder enige context.

De nieuwe Premier Liz Truss heeft, via een woordvoerder, aan de Britse pers laten weten dat ze geen plannen heeft om vandaag, of morgen, naar het kasteel in Schotland af te reizen.

Update 15:40 uur:
Op beelden van Sky News lijkt het er op dat er meer en meer mensen zich naar Buckingham Palace begeven. De BBC laat zien dat er zo'n 20 mensen bij Balmoral Castle staan, waarschijnlijk om hun steun aan hun vorst te tonen. Ook worden er dranghekken geplaatst.

Update 15:27 uur
Even een wat luchtiger, maar wel on-topic, update: de onvermijdelijke opvolging. Al decennia wordt er gespeculeerd dat Lizzy geen 'fan' was van een koningschap van haar zoontje Charles. Helemaal sinds hij een relatie is begonnen met ene Camilla. De volgende in de lijn is William, de oudste zoon van Charles en Diana.

Aangezien, volgens wat roddelpers, de Koningin slapeloze nachten had over het feit dat William rondvloog in helicopters, is het mogelijk dat één van de langstzittende vorsten ooit ook ná haar dood invloed zal hebben op de troonopvolging.

Update 15:11 uur:
Ondertussen is het bevestigd dat de prinsen William en Harry (met vrouw Meghan) onderweg zijn naar hun oma.

In de berichtgeving van Sky News wordt keer op keer aangegeven dat het uniek is dat er zo negatief nieuws over de gezondheid van één van de Windsors naar buiten komt. In de toon en woordkeuze van de journalisten en gasten daar is te horen dat men er van uit lijkt te gaan dat de laatste uren van de Queen geslagen hebben.

Een BBC verslaggever die bij de poorten van het kasteel staat gaf het volgende aan: "Dit zou wel eens de dag kunnen zijn waarop we de Queen verliezen. Men maakt zich hier duidelijk klaar voor het ergste."

Update 14:43 uur:
Ondertussen is er, voor wie het interesseert, wat meer bekend over wie er allemaal onderweg is naar het hoofd van de Windors. Prins Charles, uiteraard. Ook Prins Edward en zijn gezin zijn onderweg. Prinses Anne was al op het kasteel. Ook Prins Andrew wordt zeer binnenkort op het kasteel verwacht.

Update 14:30 uur:
Op dit moment is er nog weinig informatie beschikbaar. Echter melden diverse royalty watchers dat het paleis de neiging heeft om medische zaken zonniger weer te geven dan deze werkelijk waren. Dat het paleis nu bevestigd heeft dat Elizabeth onder "medische supervisie" staat, als ook het feit dat er drie generaties familie naar Balmoral onderweg zijn, doet het ergste vermoeden.

Meer nieuws volgt zodra het binnen komt.

Verstappen met vertrouwen naar Monza: "We zijn snel op de rechte stukken"

Max Verstappen reist met veel vertrouwen af naar Monza waar dit weekend de Grand Prix van Italië op het programma staat. Met de snelheid van Red Bull is Verstappen topfavoriet op de 'The Temple of Speed', zoals het snelle circuit wordt genoemd.

"Ik kijk erg uit naar Monza. Als je het jaar tot nu toe bekijkt, zijn we snel op de rechte stukken en ik denk dat het dit weekend hetzelfde zal zijn", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

Met vier overwinningen op rij en meer dan honderd punten voorsprong in de WK-stand is Verstappen natuurlijk overal één van de favorieten. Als de Nederlander met de overwinning aan de haal gaat zal dat pijn doen bij de Ferrari-fans die in grote getalen aanwezig zullen zijn in Monza. De regerend wereldkampioen kan wel genieten van de passie van de Italiaanse fans.

"Er is veel geschiedenis in Monza, het is een geweldige baan met een ongelooflijke sfeer. Je hoeft alleen maar naar de support voor Ferrari te kijken om te zien hoe gepassioneerd de Italiaanse racefans zijn. Ik geniet altijd van het rijden op Monza, ik denk dat we er competitief kunnen zijn en ik hoop op een goed resultaat", zo blikt Verstappen vooruit.

Gesink komt net te kort voor ritzege in bergrit Vuelta, Evenepoel wint

Robert Gesink heeft net naast de ritzege in de Vuelta a España. In de achttiende etappe reed de 36-jarige Nederlander lang op kop, maar op 200 meter van de streep werd hij bijgehaald door Remco Evenepoel en Enric Mas en vervolgens won Evenepoel de rit.

Robert Gesink was de eerste leider in de Vuelta nadat zijn team de ploegentijdrit in Utrecht had gewonnen. Vandaag kreeg de Nederlander een nieuwe kans. De 36-jarige renner van Jumbo-Visma was meegegaan in een kopgroep van maar liefst van 42 renners.

Op de slotklim op de Alto de Piornal was Gesink de sterkste van de kopgroep. Op zes kilometer van de streep was hij er alleen vandoor gegaan, maar het gevaar kwam van de klassementsrenners. Enric Mas probeerde het meermaals om Remco Evenepoel, maar slaagde daar niet. Maar door de verschillende tempoversnellingen kwamen de klassementsrenners wel steeds dichter bij Gesink, waarna Mas en Evenepoel in de laatste 200 meter kwamen aansluiten bij de Nederlander. Vervolgens sprintte Evenepoel vrij eenvoudig naar de ritzege in de rode leiderstrui voor Mas en Gesink.

"Racistische" kerstreclame in de maak

Het casting bureau MULTA casting is blijkbaar van plan om een racistische kerstreclame te maken. Ze zijn immers specifiek op zoek naar "een grote witte man tussen de 25 en 45".

Hoe deze reclame racistisch wordt, moet nog blijken. We wachten nog af welke groep het hardst gaat schreeuwen. De wokerts, omdat er een blanke man wordt gezocht, of de anti-wokerts omdat er een witte man wordt gezocht.

Aangezien dit soort racistische social media posts vaak snel worden verwijdert, een screenshot ter Leringh ende Vermaeck.

Europese aardgasprijs zakt weer onder 200 euro

De prijs van Europees aardgas is gedaald tot het laagste niveau in ongeveer een maand, dit voorafgaand aan de vergadering van de EU-ministers van Energie van morgen. Op hun bijeenkomst willen de afdelingshoofden oplossingen voor de extreem hoge energieprijzen bespreken.

Ook een prijsplafond voor de invoer van Russisch gas staat ter discussie.De prijs van het TTF-futurescontract voor Nederlands aardgas is 's ochtends met bijna acht procent gedaald. Met zo'n 197 euro per megawattuur zakte de prijs voor het eerst sinds begin augustus onder de ronde grens van 200 euro.

Het TTF-contract wordt vaak gebruikt als leidraad voor het Europese prijsniveau. Aan het begin van de week schoot de gasprijs omhoog richting 300 euro door de tijdelijke stop door Rusland in leveringen via de belangrijke Nord Stream 1-leiding.

OM in beroep tegen beslissing vrijlaten verdachte truckongeval Nieuw-Beijerland

De raadkamer van de Rotterdamse rechtbank heeft vandaag besloten dat de 45-jarige Spaanse vrachtwagenchauffeur die verdacht wordt van betrokkenheid bij het ernstige ongeval in Nieuw-Beijerland in vrijheid zijn proces mag afwachten. Bij het ongeval kwamen op zaterdag 27 augustus zeven personen, waaronder een ongeboren baby, om het leven.

Het OM gaat tegen deze beslissing in beroep. Wat betekent dit en hoe staat het met het onderzoek?

De recherche is onder leiding van twee officieren van justitie nog altijd druk bezig met het onderzoek naar de toedracht van het ongeval in Zuidzijde. Dit is een onderzoek dat niet op korte termijn zal zijn afgerond. Zo is het nog wachten op het aanvullende bloedonderzoek en op medische gegevens uit Spanje om te kunnen vaststellen of een medische aandoening of medicatie mogelijk een rol kan hebben gespeeld. Tevens is het technisch onderzoek aan bijvoorbeeld de vrachtwagen nog niet afgerond. Ook het tactisch onderzoek is nog bezig waarbij wordt samengewerkt met de Spaanse autoriteiten.

In beroep
Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend voor de raadkamer gevorderd de voorlopige hechtenis van de verdachte te verlengen vanwege het herhalingsgevaar. De rechtbank ziet dat herhalingsgevaar niet meer en daarmee onvoldoende gronden de verdachte langer vast te houden. Het OM gaat in beroep tegen deze beslissing. Het OM heeft zich niet verzet tegen een schorsing van de voorlopige hechtenis van de verdachte indien aan die schorsing strenge voorwaarden zouden worden verbonden. Eén van die voorwaarden is bijvoorbeeld dat verdachte zowel in Nederland als in Spanje aan iedere oproep van politie en justitie gehoor geeft.

Rijbewijs
Het rijbewijs van de vrachtwagenchauffeur is inmiddels door het OM ingehouden. Dit betekent dat hij niet achter het stuur van een voertuig mag plaatsnemen. Het feit dat de vrachtwagenchauffeur in vrijheid wordt gesteld betekent niet dat hij in de ogen van het OM geen verdachte meer is. Het onderzoek naar de toedracht van dit ongeval blijft onverminderd doorgaan. 

Amsterdams bestuur BIJ1 legt taken tijdelijk neer: 'Problemen stapelen zich verder op'

Het bestuur van de Amsterdamse afdeling van BIJ1 heeft besloten om zijn taken tijdelijk neer te leggen. Dat laat het weten in een mail aan de leden van de partij. Door een 'verstoorde relatie' met de fractie kan het bestuur de taken naar eigen zeggen niet goed uitvoeren. Eén bestuurslid, Nalini Nauth, stopt definitief. Zo meldt AT5

Het neerleggen van de taken is 'geen licht besluit' en het 'ging niet over één nacht ijs', zo licht het bestuur toe in de mail. "Echter staan wij er voor de volle honderd procent achter. In de hoop dat er noodzakelijke knopen worden doorgehakt."

Het is al langere tijd onrustig bij BIJ1, dat bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen van één naar drie zetels ging. Binnen de partij zou er onenigheid zijn over de politieke koers van BIJ1. Een afdelingsvergadering in mei moest er voor zorgen dat de neuzen weer in de zelfde richten stonden. "Niets is minder waar", constateert het bestuur nu. "De problemen stapelen zich verder op ondanks vele gesprekken."

Vorige week legde fractievoorzitter Jazie Veldhuyzen wegens ziekte zijn werk als fractievoorzitter neer. Het bestuur zegt dat het een aantal eisen bij de fractie van BIJ1 heeft neergelegd. Zo wil het van de twee overgebleven raadsleden Carla Kabamba en Nilab Ahmadi voor morgenmiddag 16.00 uur horen wie er fractievoorzitter wordt. "Zodra aan alle eisen wordt voldaan, pakken wij onze taken weer op."

Het is de bedoeling Dinah Bons de zetel van Jazie Veldhuyzen gaat innemen, zo laat het bestuur weten. De vijf vacatures voor een plek in het bestuur zijn voor de onbepaalde tijd opgeschort. "Wij wensen hen niet bloot te stellen aan de zaken die momenteel misgaan in de fractie en waar maar geen verandering in lijkt te komen", aldus het bestuur. "Een nieuw bestuur zal tegen dezelfde problemen aan lopen."

Fun met Funda #254: 'Een hutje op de hei, maar dan anders'

Zeer bijzonder en uniek object, direct gelegen langs het Van Harinxmakanaal, op de hoek met de Bolswardertrekvaart in het Friese Dronryp. Het huis is alleen over water bereikbaar (dus niet over land!). Bezichtigingen zijn derhalve niet mogelijk.

De woning is rond 1855 gebouwd als brugwachterswoning, tegelijk met de klapbrug over de Harlinger trekvaart, later het Van Harinxmakanaal. Het oude jaagpad langs de Bolswardervaart is nog zichtbaar, met aan de ene kant de Bolswardervaart en aan de andere kant van het pad de Ringsloot.

Het huis is in slechte staat van onderhoud maar staat op een zeer inspirerende locatie, zonder nutsvoorzieningen, dus zonder drinkwater, gas of elektriciteit. De bestemming is permanente bewoning maar dagrecreatie (dus niet overnachten) is ook toegestaan.

Verkoopprocedure
De woning wordt verkocht door middel van een inschrijfprocedure.

De vraagprijs/bieden vanaf prijs is € 85.000 k.k.. U kunt een bod uitbrengen door het sturen van een email naar ons kantoor. De sluitingsdatum voor het uitbrengen van een bod is 19 september 2022.

-3 kamers (1 slaapkamer)
-1 apart toilet
-1 woonlaag en een zolder
-Rookkanaal
-Energielabel G
-Geen isolatie
-Geen verwarming
-Tuin rondom
-Vrijstaande houten berging
-Perceeloppervlakte 250 m²
-Ligging aan vaarwater, buiten bebouwde kom en vrij uitzicht

voor luchtfotoEen hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)
Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)

voorkant 2Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)
Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)

woonkamer 1Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)
Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)

woonkamer1a Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)
Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)

woonkomer 2Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)
Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)

woonkamer3 Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)
Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)

keukenEen hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)
Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)

bijkamerEen hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)
Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)

toilEen hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)
Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)

zolderEen hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)
Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)

tuin Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)
Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)

van bovEen hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)
Een hutje op de hei, maar dan anders (Foto:Funda)

Oekraïne: VN dringt aan op veiligheidszone rond kerncentrale Zaporizja

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres hebben opgeroepen tot de oprichting van een gedemilitariseerde zone rond de door Rusland beheerde kerncentrale van Zaporizja in het zuiden van Oekraïne.

De grootste kerncentrale van Europa is losgekoppeld van het Oekraïense elektriciteitsnet nadat beschietingen de externe elektriciteitsleidingen hadden beschadigd. Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar ervan de centrale te hebben beschoten en daardoor een nucleaire ramp te riskeren. Nucleair veiligheidsexpert Charles Casto vertelde DW dat "we ons moeten voorbereiden op elke eventualiteit die zou kunnen gebeuren" in Zaporizja.

Grote steden bereiden zich voor op 'schuldenexplosie' bij veel huishoudens

De vier grote steden in Nederland verwachten een ware schuldenexplosie voor veel huishoudens. Gemeenten, woningcorporaties, energiebedrijven en verzekeraars houden hun hart vast nu hart vast nu het najaar voor de deur staat. Lees verder bij WNL

Schuldhulpverleners verwachten dat de financiële problemen niet alleen gaan toenemen bij huishoudens met een laag inkomen. Ook huishoudens met een middeninkomen zullen in de problemen raken. “Als de rekening voor tweeverdieners omhooggaat van 180 naar 700 euro, dan komen zij ook geld tekort”, zegt schuldhulpverlener Marjorie Malbons tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.

ECB verhoogt beleidsrente met 0,75 procentpunt

Om de aanhoudend hoge inflatie tegen te gaan, heeft de Europese Centrale Bank besloten tot de grootste renteverhoging in haar geschiedenis. De beleidsrente in het eurogebied stijgt met 0,75 procentpunt tot 1,25 procent, zo maakte de ECB in Frankfurt am Main bekend.

De valutawaakhonden hadden de hoge prijsstijgingen lange tijd als tijdelijk geïnterpreteerd en hadden de ommekeer in de rentetarieven veel later in gang gezet dan veel andere centrale banken. De inflatie in de eurozone overschreed onlangs de grens van negen procent.

Hoe ziet Nederland er over 100 jaar uit?

Maak jij je wel eens zorgen dat ons land over 100 jaar onder water staat? Slecht nieuws: Nederland is niet goed bestand tegen klimaatverandering. Goed nieuws: we kunnen er nog wat aan doen. Maar dan moeten we nu in actie komen. In dit college neemt Tim van Hattum (Wageningen University & Research) Nederland letterlijk op de schop.

0:00 Een hoopvolle toekomst

1:51 De kaart van Nederland in 2120

3:49 Noordzee

4:49 Bredere duinen en dubbele dijken aan de kust

5:26 Rivieren worden breder

6:23 IJsselmeer als zoetwaterbron

6:53 Landbouw gaat er anders uitzien

7:31 Veenweidegebied

8:57 Hoge zandgronden

9:32 Huizen bouwen met hout

10:21 Conclusie

Swiatek en Sabalenka in twee sets naar halve finales US Open

Tennisster Iga Swiatek staat voor het eerst in de halve finales op de US Open. In New York rekende de Poolse nummer één van de wereld met 6-3, 7-6 (4) af met de laatste overgebleven Amerikaanse titelhoop, Jessica Pegula (8).

De tweevoudig Roland Garros-winnares mag het in de halve eindstrijd opnemen tegen de Wit-Russische Aryna Sabalenka, die vorig jaar bij de laatste vier sneuvelde. De nummer zes van de plaatsingslijst rekende met 6-1, 7-6 (4) af met de verliezend finaliste van 2016, de Tsjechische Karolina Pliskova (22).

Alcaraz na epische strijd naar halve finales US Open tegen Tiafoe

Tennissers Carlos Alcaraz en Frances Tiafoe gaan voor het eerst in hun carrières een halve finale spelen op een Grand Slam-toernooi. Op de US Open schopten ze het allebei tot de laatste vier, waardoor een nieuwe Grand Slam-finalist sowieso een feit is.

Alcaraz, als derde geplaatst, nam het op tegen de Italiaanse nummer elf van de plaatsingslijst, Jannik Sinner. De Spanjaard plaatste gelijk al een break, maar leverde die snel weer in, alvorens met twee breaks de set alsnog naar zich toe te trekken. In set twee maakte hij een vroege break op 5-4 ongedaan, waarna een tiebreak nodig was om de set uiteindelijk na vijf kwartier bij Sinner te krijgen.

In de derde set brak Alcaraz zijn opponent op 2-2, maar Sinner sloeg terug en even later herhaalde dat riedeltje zich in wat inmiddels een epische partij begon te worden. De tiebreak was dan weer niet zo bijzonder, Sinner gaf geen enkel punt weg en kwam op 2-1 in sets, waarna hij in de vierde set begon door de service van Alcaraz over te nemen.

De Spanjaard brak terug, leverde zijn service weer in en zag Sinner op 5-4 voor de wedstrijd serveren. De Italiaan kreeg zelfs een matchpoint, maar Alcaraz sloeg die weg, pakte de service terug en trok een vijfde set uit het vuur, inmiddels behoorlijk diep in de nacht in New York.

Ook in de vijfde set kwam Sinner op 2-2 op een break voorsprong, maar Alcaraz herpakte zich en in de volgende twee servicegames van de Italiaan pakte de Spanjaard de belangrijke punten. Hij kon het vervolgens uitserveren en na meer dan vijf uur - het was inmiddels bijna drie uur 's nachts lokale tijd - zette hij het nog altijd volgepakte Arthur Ashe Stadium in vuur en vlam met een 6-3, 6-7 (7), 6-7 (0), 7-5, 6-3 zege.

Het was wellicht een iets minder historische strijd dan die van Alcaraz, maar ook Tiafoe moest knokken. In de kwartfinales speelde de als 22e geplaatste Amerikaan tegen de Rus Andrey Rublev (9), die hij na twee tiebreaks en uiteindelijk ruim 2,5 uur op de knieeën kreeg: 7-6 (3), 7-6 (0), 6-4.

De cel in voor verkeerde voornaamwoord

In Ierland zijn ze blijkbaar helemaal doorgeslagen in politiek correct fascisme. Blijkbaar moeten de waanideën van pubers wél, en de waanideën van de leraren niet geaccepteerd en gerespecteerd worden. Zo niet, mag je een tijdje op kosten van de staat in een kamertje verblijven.

Volgens Reuters Fact-Check zou het "enkel" gaan om het negeren van een gerechtelijk bevel. Een gerechtelijk bevel welke door de school is aangevraagd, wat een direct gevolg is van het politiek correcte beleid.

In Canada is het helaas niet beter. Laten we hopen dat deze fascistische ideologie geen voet aan de grond krijgt in Nederland.

Aardbeving China: inwoners moesten binnen blijven wegens coronalockdown

Bewoners in een Chinese stad die door een aardbeving werd getroffen, werden gedwongen in hun huizen te blijven door een strikte Covid-lockdown, wat woede bij de autoriteiten veroorzaakte.

Een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter trof maandag het bergachtige Luding County in de zuidwestelijke provincie Sichuan, waarbij 65 doden en honderden gewonden vielen, zo meldden staatsmedia dinsdag.

Reddingswerkers waren bezig om meer dan 200 mensen te helpen die in het aardbevingsgebied waren gestrand, wegen weer begaanbaar te maken en telecommunicatiediensten en watervoorzieningen te repareren. 

Ondertussen kwamen er in de hoofdstad van de hoofdstad van Sichuan, Chengdu, ongeveer 230 kilometer ten oosten van Luding County, berichten naar buiten dat mensen hun appartementsgebouwen niet mochten verlaten vanwege COVID-19-maatregelen – ondanks het voelen van de aardbevingen en de angst voor naschokken.

Canada: tweede verdachte massale geweldsgolf overleden na aanhouding

De overgebleven verdachte van een reeks steekpartijen in Canada is dood. De man overleed kort nadat hij door agenten was aangehouden in het ziekenhuis.

Myles Sanderson werd sinds zondag gezocht in verband met de aanvallen op dertien verschillende locaties in de provincie Saskatchewan. Daarbij werden tien mensen gedood en raakten er achttien mensen gewond. Sanderson zou de aanvallen samen met zijn dood aangetroffen broer hebben gepleegd.

De politie kwam Sanderson na tips gisteren op het spoor. Hij kon worden aangehouden in de buurt van de plaats Rosthern, zo'n 100 kilometer ten zuidwesten van de plek waar de steekpartijen plaatsvonden. Een bron liet aan persbureau AP weten dat de  gestolen auto waarin hij zat werd geramd door de politie, waarna hij zich overgaf. Mogelijk was de verdachte al gewond voordat agenten hem konden aanhouden.

Al is de klopjacht op de daders van een van de dodelijkste aanslagen in Canada nu voorbij, er blijven nog veel vragen over. Behalve dat er duidelijkheid moet komen hoe de beide broers om het leven zijn gekomen en wat het motief was voor deze uitbarsting van geweld, zal er ook worden gekeken hoe Myles Sanderson op vrije voeten kon komen ondanks zijn ellenlange strafblad.

Kyiv eist verantwoordelijkheid op voor aanvallen op de Krim

Het Oekraïense leger heeft voor het eerst de verantwoordelijkheid opgeëist voor de recente aanvallen op Russische bases op de Krim.

Opperbevelhebber Zalushny zei dat er een aantal succesvolle raketaanvallen zijn uitgevoerd op luchtbases. Hierbij zijn tot tien Russische gevechtsvliegtuigen vernietigd. Het doel van de aanslagen is om de Russen, ook in afgelegen gebieden, duidelijk te maken dat er een echte oorlog woedt met verliezen en nederlagen, schreef Zalushnyj in een artikel voor persbureau Ukrinform. Hij heeft alle reden om aan te nemen dat de oorlog dit jaar nog niet zal eindigen.

Volgens hem wil de Oekraïense krijgsmacht dit soort aanvallen het komende jaar uitbreiden. Om dit te doen, hebben ze echter nieuwe wapensystemen van de westerse partners nodig, schreef hij. 

Telegram stuurt gegevens door naar Duitse veiligheidsautoriteiten

Het online platform "Telegram" heeft gebruikersgegevens doorgegeven aan de Duitse veiligheidsinstanties.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dit op verzoek bevestigd, zo meldt "STRG_F". Er wordt echter gezegd dat dit slechts 25 op zichzelf staande gevallen waren. Telegram heeft hierbij de gegevens zoals IP-adressen van gebruikers overhandigd. Het gaat over seksueel geweld tegen kinderen en islamitisch terrorisme. In bijna 400 gevallen heeft Telegram ook inhoud van posts verwijderd.

Tot nu toe heeft het platform geadverteerd dat gebruikersgegevens niet worden doorgegeven aan overheden of opsporingsinstanties. Het wordt daarom vaak gebruikt door criminelen en terrorismeverdachten, maar ook door leden van de oppositie in autoritaire staten - in het vertrouwen dat hun gegevens daar veilig zijn. Telegram heeft ook de reputatie om alle posts toe te staan, inclusief aanzetten tot haat, oproepen tot geweld en desinformatie.

In het verleden heeft Telegram herhaaldelijk niet gereageerd op vragen van de Duitse veiligheidsautoriteiten. Na verhoogde druk door de Duitse overheid is er sinds begin februari 2022 communicatie met de operatoren van het platform. 

Nieuwe trailer voor Pokémon Scarlet en Violet toont nieuwe Pokémon en meer

The Pokémon Company en Nintendo hebben een nieuwe trailer uitgegeven voor Pokémon Scarlet en Violet, de negende generatie van Pokémon. De trailer toont enkele nieuwe Pokémon en introduceert ons de slechteriken van deze generatie.

Ditmaal strijden we tegen 'Team Star', ook wel bekend als 'The School's Troublemakers'. Daarnaast zien we de gym challenge voorbij komen en drie nieuwe Pokémon, waaronder mega-krab Klawf.

Bekijk de beelden zelf hieronder. Pokémon Scarlet en Violet komen op 18 november naar Nintendo Switch.

PlayStation: 'Aanbod Microsoft betreffende Call of Duty inadequaat'

Vorige week kwam Microsoft met een statement, waarin ze aangaven dat Call of Duty nog jaren speelbaar gaat zijn op PlayStation-consoles, zelfs nadat de huidige contracten zijn verlopen.

Volgens Microsoft is dit een aanbod dat verder gaat dan de standaardnorm in de gamesindustrie, maar PlayStation's Jim Ryan kan zich daar niet in vinden. In een verklaren aan Games Industry laat hij weten dat dit onvoldoende is.

Ryan: ''Na bijna twintig jaar aan Call of Duty op PlayStation, was hun aanbod inadequaat op veel plaatsen en faalt om de impact op onze gamers mee te wegen. We willen gamers op PlayStation de garantie geven dat ze de hoogst mogelijke Call of Duty-ervaring behouden, wat Microsoft's aanbod niet garandeert.''

De overname van Activision Blizzard is nog bezig en wordt momenteel beoordeeld door verantwoordelijke partijen over de hele wereld. PlayStation is één van de weinige uitgevers die openlijk commentaar geeft op de overname, wat niet gek is gezien hun concurrentiepositie.

call of duty cold war

21-jarige militair opgepakt voor onder invloed rijden zonder rijbewijs

Een notoire rijder zonder rijbewijs is gisterenavond weer gepakt. Ook had hij drugs gebruikt. Op woensdag 7 september 2022 om 18.15 uur ging er een alarm af op de meldkamer. Het Automatic Number Plate Recognition (ANPR) systeem gaf een hit op een kenteken waarvan de politie wist dat de bestuurder vaak zonder kenteken rijdt. Een surveillance-eenheid wist de auto te traceren en gaf de bestuurder een stopteken in Kapelle.

Het bleke inderdaad de 21-jarige man uit Hoogerheide te zijn waarvan zijn rijbewijs is ingevorderd. Een speekseltest wees uit dat hij ook drugs had gebruikt. De verdachte werd aangehouden en aan het bureau werd bloed afgenomen door een arts om het drugsgebruik te kunnen bewijzen. De zaak zal overgedragen worden aan de Koninklijke Marechaussee omdat de verdachte een militair is in actieve dienst.

Nederland beschermt luchtruim Benelux weer

De beveiliging van het Benelux-luchtruim is tot en met 12 januari weer in Nederlandse handen. Jachtvliegers van Vliegbasis Volkel nemen de zogenoemde Quick Reaction Alert vandaag over van hun Belgische collega’s.

Nederland en België nemen de bewaking van het luchtruim afwisselend voor een aantal maanden op zich. Hiervoor staan permanent 2 jachtvliegtuigen klaar. Vanwege de korte waarschuwingstijd kunnen ze binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel onderscheppen.

De Nederlandse vliegers worden aangestuurd door het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen. Die alarmeert de QRA als een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken.

De afgelopen periode stonden de straaljagers paraat op 2 Belgische vliegbases: Kleine-Brogel in het noorden van het land en Florennes in het zuiden. Aansturing gebeurde via het Control and Reporting Centre in Beauvechain. De luchtgevechtsleidingen van veel Europese landen werken samen.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Staking streekvervoer regio Arnhem-Nijmegen en Zuidoost-Brabant

De werkgevers en bonden in het streekvervoer zijn al enige tijd aan het onderhandelen over een nieuwe CAO. De werkgevers hebben op 4 februari een eindbod aan de vakbonden CNV Vakmensen en FNV voorgelegd. De leden van CNV Vakmensen hebben met dat eindbod ingestemd, de FNV heeft niet ingestemd en voert actie, waarbij ze regionale 24-uursstakingen houden en mogelijk ook landelijke stakingen.

Vandaag is het de beurt aan de regio's Arnhem-Nijmegen en Zuidoost-Brabant. Een deel van de buschauffeurs in de regio's Arnhem-Nijmegen en Zuidoost-Brabant staakt inderdaad. De regionale treinen (Valleilijn en Breng Trein) rijden vooralsnog volgens de gebruikelijke dienstregeling aldus Connexxion. 

Landelijk actieplan voor 60.000 extra studentenwoningen in 2030

Om het tekort aan studentenhuisvesting in Nederland te verkleinen presenteert het kabinet samen met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten vandaag het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030. Met dit actieplan willen de partijen tot een uitbreiding van 60.000 betaalbare studentenwoningen over een periode van 8 jaar komen. Naast het bouwen van extra betaalbare studentenwoningen wordt er ook ingezet op nieuwe sturingsmogelijkheden om meer grip te krijgen op de instroom van internationale studenten.

Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: ‘Iedere student moet de mogelijkheid krijgen om op kamers te kunnen gaan. Het is een bijzonder moment om het ouderlijk huis te verlaten en de stap naar zelfstandigheid te zetten. Maar voor velen is het simpelweg ook een noodzakelijke voorwaarde als je een studie in een stad ver van je huis wilt gaan volgen. Om deze keuze te kunnen maken is er voldoende studentenhuisvesting nodig. Daarom slaan we de handen ineen met verschillende partijen om 60.000 extra betaalbare studentenwoningen de komende 8 jaar te realiseren.’

Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: ‘Dat er iets moet gebeuren aan het kamertekort, staat voor mij vast. Het kost studenten veel tijd, stress en energie om een kamer te bemachtigen, als het al lukt of ze besluiten om toch thuis te blijven wonen. Terwijl een studentenkamer zo belangrijk is. Daar vind je de rust en ruimte om te ontdekken wie je bent én wat je met je leven wilt doen. Elke student verdient zo’n plek. Met dit actieplan kunnen we samenwerken om de grote uitdagingen rond studentenhuisvesting aan te pakken.’

Jolan de Bie, directeur Kences en voorzitter van het Landelijk Platform Studentenhuisvesting (LPS): 'We hebben met alle partijen van het LPS hard gewerkt aan dit Actieplan. Het feit dat alle partijen dit plan ondersteunen, geeft het belang aan van het oplossen van het grote kamer tekort.'

Vergroten van het aanbod
Het doel is 60.000 studenteneenheden in 8 jaar tijd te realiseren door nieuwbouw en het beter benutten van de bestaande bouw door hospitaverhuur te stimuleren. Ook wordt er ingezet op het versneld bouwen van meer flexwoningen 37.500 in periode 2022-2024.

Met gemeenten zijn er afspraken gemaakt over het huisvesten van studenten in omliggende gemeenten in de regio en (tijdelijke) huisvesting op de campus. Het kabinet investeert tevens €37 mln via een stimuleringsregeling huisvesting aandachtsgroepen waar ook studentenwoningen uit worden betaald.

Een betaalbare studentenwoning
Studenten hebben nog te vaak te maken met te hoge huren en slechte woningen. In juni 2021 is het wetsvoorstel goed verhuurderschap ingediend bij de Tweede Kamer waarin een basisnorm voor algemene regels is vastgelegd waaraan verhuurders zich dienen te houden. Gemeenten krijgen hiermee de mogelijkheid te gaan handhaven op excessieve huurprijzen, door in de vergunningsvoorwaarden op te nemen dat verhuurders worden geacht zich te houden aan de maximale huurprijzen conform het woningwaarderingsstelsel.

Met alle partijen is afgesproken om binnen een jaar na ondertekening richtlijnen te ontwikkelen om te komen tot betaalbare woningen voor studenten. Daarnaast maken gemeenten passend gronduitgiftebeleid voor betaalbare studentenhuisvesting en zetten zich in voor de realisatie van betaalbare studentenwoningen op gronden en in gebouwen van derden.

Opvangen van de piekbelasting en verbeteren rechtspositie van internationale studenten
Voor een deel van de groep internationale studenten reserveren hoger onderwijsinstellingen studentenwoningen bij studentenhuisvesters, hostels en hotels of richten zij tijdelijke voorzieningen in om studenten op te kunnen vangen. Ondanks dat zijn studenten soms toch genoodzaakt om tijdelijk op een camping te verblijven of kiezen zij ervoor om hun studie af te breken. Voor het opvangen van de piekbelasting is betere voorlichting nodig aan studenten over de huisvesting. De directe huisvestingsbehoefte van internationale studenten maakt dat zij eerder slachtoffer zijn van woningmarktdiscriminatie. De vorm van de huurcontracten (short stay) heeft als belemmering dat zij minder rechtsbescherming hebben. Om de positie van internationale studenten te verbeteren wordt afgesproken een passend huurcontract voor internationale studenten te realiseren, meer transparantie in de huurprijs te geven en het onderzoeken van alternatieve verhuurwijzen.

Meer grip op de instroom
Het tekort aan huisvesting voor studenten neemt de komende jaren fors toe door de groei van het aantal studenten. Vooral het aantal internationale studenten groeit. De vraag naar betaalbare kamers en de druk op de betaalbare woningvoorraad zijn zo groot dat de oplossing niet alleen ligt in nieuwbouw. Daarom is er meer grip nodig op de instroom van internationale studenten met meer sturingsmogelijkheden voor onderwijsinstellingen. Begin volgend jaar zal minister Dijkgraaf dergelijke wettelijke sturingsinstrumenten voorstellen aan de Tweede Kamer. Deze moeten universiteiten en hogescholen in staat stellen de instroom van internationale studenten gericht gaan beheersen, zonder dat de voordelen van internationalisering in het gedrang komen. Daarover is recent een Bestuursakkoord afgesloten met de universiteiten.

Kogelstoter Kovacs schittert in Diamond League-finale, geweldig slotstuk op 5000m

Op de Sechseläutenplatz in Zürich is de eerste van twee avonden in de Diamond League-finale afgewerkt, min of meer de afsluiter van het grote internationale atletiekseizoen. Er stonden zes onderdelen op het programma, donderdagavond gaat vanaf 19.00 uur het hoofdprogramma van start met in drie uur tijd maar liefst 26 onderdelen die beslist gaan worden.

Kogelstoten mannen
Hét hoogtepunt van de avond en dat was het geval dankzij de Amerikaan Joe Kovacs. In zijn tweede poging stootte hij de kogel naar een geweldige 23,23 meter. Daarmee werd hij na Ulf Timmermann, Randy Barnes en Ryan Crouser, die vorig jaar na 31 jaar Barnes' wereldrecord verbeterde, de vierde man ooit die de 23 meter passeerde. Het was uiteraard goed voor de winst, voor Crouser (22,74m) en de Nieuw-Zeelander Tom Walsh (21,90m).

Kogelstoten vrouwen
Jessica Schilder kent een fenomenaal goed seizoen, waarin ze tig keer het Nederlands record verbrak tot uiteindelijk 20,24 meter, maar dat zat er nu even niet meer in. Met 19,06 meter uit haar eerste poging werd de vicewereldkampioene vierde. De winst was met 20,19 meter voor de Amerikaanse Chase Ealey, voor de Canadese Sarah Mitton (19,56m) en de Portugese Auriol Dongmo (19,46m).

5000m vrouwen
Sifan Hassan was van de partij, maar de Nederlandse moest met de eindsprint in zich afhaken. De vier overgebleven dames streden om de winst en de Diamond League-titel en die gingen in 14:31,03 minuten naar de Keniaanse Beatrice Chebet, voor landgenote Margaret Kipkemboi (14:31,52) en het Ethiopische duo Gudaf Tsegay (14:32,11) en Ejgayehu Taye (14:32,15) - Hassan werd in 14:37,05 minuten vijfde.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Het ging tussen de Amerikaanse Sandi Morris en de Australische Nina Kennedy - Tina Rutej uit Slovenië was op basis van het lage aantal foutsprongen de beste van de dames die op 4,61 meter afhaakten en werd zo derde. Morris ging foutloos over 4,71 meter, Kennedy had daar twee pogingen voor nodig, waarna ze 4,81 meter ook in twee keer slechtte - Morris juist in drie keer. Op 4,81 meter haakte Morris na drie pogingen af, terwijl Kennedy het in poging drie juist haalde, waarmee de Diamond League-titel binnen was.

Hoogspringen mannen
Gianmarco Tamberi uit Italië en de Amerikaan JuVaugh Harrison vochten het uit voor de winst, nadat de Canadees Djanjo Lovett op 2,27 meter afhaakte op de derde plek. De twee sprongen over 2,30 meter en Harrison slechtte de 2,32 meter - Tamberi sloeg over en pakte 2,34 meter in zijn laatste poging. Harrison haalde het ook, maar op basis van het aantal foutsprongen was de winst voor de Italiaan.

5000m mannen
Een heerlijk slotstuk van de openingsavond, waarbij drie mannen leken te gaan sprinten om de winst. De eerder afgehaakte Keniaan Nicholas Kipkorir kwam echter in zeer rap tempo terug en knalde er overheen naar de winst in 12:59,05 minuten. De Zuid-Soedanese vluchteling Domnic Lobalu kwam nog dicht in de buurt en werd in 12:59,40 minuten tweede, voor de Amerikaan Grant Fisher (13:00,56).

Vuelta: Etappe 18 - Evenepoel vs Mas?

De zeventiende etappe van de Vuelta a España, de angel lijkt er nu wel echt uit te zijn. Een dag eerder ging Primoz Roglic onderuit, etappe zeventien vertrok vervolgens zonder de Sloveense uitdager van Remco Evenepoel. De Belg lijkt nu écht op weg naar de eindzege, Enric Mas moet zijn duivels gaan ontbinden om daar nog iets aan te veranderen.

We zijn vandaag weer in de regio Extremadura en vertrekken in Trujillo, alwaar men begint aan een 192 kilometer lange bergetappe. In het begin is het grotendeels heuvelachtig, de tweede helft kent steeds meer klimwerk. We beginnen met een klim van de tweede categorie en krijgen er dan twee van de eerste categorie, de tweede daarvan brengt ons naar de finish op de Alto de Piornal.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we dat de slotklim niet al te bijzonder is: behoorlijk regelmatig en niet al te steil, weinig kans voor Mas om er echt iets te doen, zo lijkt het. Rond kwart over twaalf gaan we van start, Eurosport is er rond half drie bij en Sporza weer vijf kwartier later. De finish staat wederom tussen grofweg kwart over vijf en kwart voor zes geplaatst.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

FOK! Wat een weer!: duidelijk koeler en wisselvalliger

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Bonjour!  

Dat was voor velen van ons misschien wel de beste en mooiste onweerssituatie van dit jaar, en misschien wel van de laatste jaren. Op heel veel plaatsen was het een ware lichtshow. Er zijn vele filmpjes en foto's van het onweer te vinden op de weerfora. Ook wij kregen een prachtige foto binnen.

Er waren ook pechvogels. En u mag 3x raden wie... het onweer boog af en hield er mee op zo'n km of 10 vóór Haarlem. Het aantal bliksems was op één hand te tellen, een halve hand zelfs. De termen die ik hier voor wil gebruiken zijn niet voor publicatie beschikbaar. De enige troost die ik kan vinden is dat er wel een flinke bak water viel. Namelijk 30 mm. Dus dat was een schrale troost. Ook de rest van het noordwesten en en deels ook noorden kregen geen onweer en zelfs nauwelijks regen. Het kon dus nog erger.   Verder viel er op de meeste plaatsen zo'n 15 tot 30 mm. 

Vanochtend was dit allemaal weer voorbij en kregen we een prima dag. De zon scheen volop en in eerste instantie ontstond er alleen in het noordoosten een stevige bui, maar aan het einde van de middag ook op andere plaatsen in het noorden. Er kwam daarbij ook onweer voor. Dit in tegenstelling tot de verwachting die ook het westen een bui had beloofd, maar niets van dat al natuurlijk. 

Vanavond is er overal een kans op een bui, maar ik denk dat het op de meeste plaatsen tot middernacht droog blijft. Daarna komt er vanuit het zuiden een nieuwe actieve storing naderbij en die gaat op veel plekken een heleboel regenwater geven. In het grootste gedeelte van het land kan er zo'n 15 tot 20 mm vallen, maar lokaal véél meer. In deze storing zitten ook verscholen onweersbuien. Deze lijken zich vooral in de oostelijke helft te gaan ontwikkelen. Het arme Haarlem hoeft daar waarschijnlijk weer niet op te rekenen. Het blijft vannacht met 16 graden wel erg zacht.

Morgen zijn we de echte warmte wel kwijt. In de ochtend regent het nog stevig door, maar geleidelijk zal de regen zich naar het noordoosten toe gaan verplaatsen. In het zuiden klaart het dan wat op. Dus de dag begint niet met een strakblauwe lucht zoals we vrijwel de hele zomer gewend waren. Dit zal dus zeker even wennen worden.

Als het dan opgeklaard is, gaan zich later op de dag toch wel weer een paar buien ontwikkelen. Méér dan vandaag. Onweer is daarbij ook mogelijk. 

Wat vooral opvalt is dat het met 19 tot 22 graden aanmerkelijk koeler is. Ook dat zal voor veel mensen even wennen worden. De een juicht het toe, de ander begint meteen al te mopperen.   De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig.

Vrijdag kan het langs de kust wel eens kletsnat gaan worden als gevolg van kustconvergentie. Daar komen we morgen over te spreken.  

Au Revoir!  

 Schitterende bliksemfoto (Foto: Glashelder2k15)
Een schitterende bliksemfoto boven Breskens! (Foto: Glashelder2k15)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!


Meer huwelijken in 2022

In de eerste zeven maanden van 2022 zijn meer stellen getrouwd dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Het aantal stellen dat in deze periode een geregistreerd partnerschap sloot, is niet toegenomen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Tot en met juli gaven 40.500 stellen elkaar het ja-woord. Dat zijn er veel meer dan in dezelfde periode vorig jaar (29.300) en 2020 (24.600). Vanaf maart 2020 tot en met maart 2022 waren er perioden met coronamaatregelen, zoals het (beperkt) organiseren van bijeenkomsten. Ook in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, trouwden in de eerste zeven maanden minder stellen (35,9 duizend).

Meer huwelijken in februari
In februari is dit jaar relatief veel getrouwd (4.100 huwelijken). Vooral de datum 22-02-2022 was populair: bijna 1.200 stellen gaven elkaar die dag het ja-woord. Dit is vergelijkbaar met topdagen in de populaire trouwmaanden mei, juni en september. In februari trouwen normaal gesproken gemiddeld 2.800 stellen. Vanaf april trouwden dit jaar iedere maand meer stellen dan in diezelfde maand in de vier jaar daarvoor.

Geregistreerd partnerschap niet verder toegenomen
In de eerste zeven maanden van 2022 zijn iets minder geregistreerde partnerschappen gesloten dan in dezelfde periode in 2021. Anders dan bij stellen die trouwden, nam het aantal stellen dat een partnerschap aanging in 2020 juist toe. Alleen tijdens de eerste lockdown in het tweede kwartaal van 2020, daalde het aantal partnerschapssluitingen, maar minder sterk dan het aantal huwelijken. Ook in 2021 lieten meer stellen hun relatie vastleggen bij de burgerlijke stand dan het jaar ervoor.

De populariteit van het geregistreerd partnerschap stijgt al langere tijd. Vanaf 2014 is het aantal stellen dat hiervoor kiest toegenomen. Vaker dan bij stellen die trouwen, zijn dit stellen die niet eerder een relatie hebben vastgelegd bij de burgerlijke stand.

Het aangaan van een partnerschap gaat vaker dan een huwelijk gepaard met een andere belangrijke gebeurtenis, zoals een verhuizing of het krijgen van een kind. Zo kreeg 53 procent van de stellen die de afgelopen jaren een partnerschap sloten, binnen een jaar een kind en/of verhuisden zij. Bij getrouwde stellen gebeurde dit in 32 procent van de gevallen. In 2020 lag dit aandeel voor de huwelijken iets hoger (35 procent).

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
special
Random Pics van de Dag #894
special
Weekend gifdump #111
©FOK.nl e.a.