Flopt beursgang Trump's 'Truth Social' ?

De beursgang van Trump's sociale netwerk Truth Social dreigt te mislukken. De organisatie die de Twitter-kloon wilde gebruiken om de sprong naar de beurs te maken, redt het niet binnen de gestelde termijn.

Minder dan een jaar na de oprichting heeft het sociale netwerk Truth Social van Donald Trump een zware tegenslag te verwerken gekregen. De geplande beursgang staat op ploffen. Trump wilde gebruik maken van een zogenaamde SPAC (Special Purpose Acquisition Company), genaamd Digital World Acquisition. Het was de bedoeling dat de Trump Media & Technology Group (TMTG) zou worden overgenomen en dan naar de beurs zou worden gebracht.

SEC blokkeert overname van Trump's bedrijf
Maar de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de overname van TMTG opgeschort wegens lopend onderzoek. De omstandigheden waaronder Digital World het bedrijf Trump heeft geselecteerd, vormen het voorwerp van civiel- en strafrechtelijke onderzoeken. In het geding is de 1,3 miljard dollar die TMTG van Digital World zou hebben ontvangen als onderdeel van haar "achterdeur-IPO".

SPAC's hebben echter een beperkte levensduur, tenzij ze een overname tot een goed einde kunnen brengen. Digital World heeft daarom zijn aandeelhouders gevraagd de overnametermijn voor Trump Media & Technology Group (TMTG) met twaalf maanden te verlengen.

Zal Trump's droom op donderdag uiteenspatten?
Gisteren nog verlengde Patrick Orlando, CEO van Digital World, de termijn met twee dagen. Hij heeft een meerderheid van 65 procent nodig om te voorkomen dat het bedrijf wordt geliquideerd. Met andere woorden, als de aandeelhouders van Digital World niet instemmen met de verlenging, kan Trumps droom van een beursgang van Truth Social morgen al in duigen vallen.

Digital World heeft blijkbaar grote moeite om investeerders over te halen hun stem uit te brengen. De meesten van hen, zei hij, zijn kleine beleggers die moeilijk te bereiken zijn. Tegen maandagavond was Digital World ver verwijderd van de vereiste goedkeuringsgraad, vertelden verschillende insiders aan persbureau Reuters.

Verdere financiering van Trump Media & Technology Group open
Als het de stemming verliest, kan het management Digital World nog zes maanden blijven exploiteren. Maar de toezegging van $1 miljard van de nieuwe Truth Social investeerders geldt maar tot 20 september.

Zonder de beursgang staat ook de toekomstige financiering van TMTG ter discussie. Volgens Digital World loopt het geld tot april 2023. TMTG had vorige week verklaard dat Truth Social financieel sterk staat.

Voornamelijk Trump fans op Truth Social
Trump richtte in oktober 2021 Truth Social op, nadat hij na de bestorming van het Capitool in Washington in januari 2021 was verbannen van de grote online platforms Twitter, Facebook en YouTube. De aankondiging had een grote hype teweeggebracht onder de aanhangers van de ex-president van de VS en de investeerders van Digital World.

De app werd enkele maanden later, in februari 2022, eindelijk gelanceerd in de VS. Ruim zes maanden later wordt het platform "bijna uitsluitend" gebruikt door rechtse Trump-aanhangers, benadrukte onlangs deskundige David Thiel van het Stanford Internet Observatory. Trump had laatst vier miljoen volgers op Truth Social - veel minder dan de 89 miljoen volgers die hij op Twitter had.